Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Sergej Prokoedin-Gorski, pionier van de kleurenfotografie

woensdag 8 mei 2019, 16:32 door | 3.068x gelezen | 0 reacties

De Russische fotograaf Prokoedin-Gorski (1863-1944) wijdde zijn carrière aan de bevordering van de kleurenfotografie in Rusland gedurende de begindagen van de kleurenfotografie.

Hij was goed vertrouwd met de prestaties van zijn Europese collega's destijds en zijn foto's zijn opvallende meesterwerken die er helemaal uitspringen.


De camera die hij gebruikte was een variant op de camera van de Duits scheikundige Adolf Miethe, bij wie hij korte tijd in Charlottenbrug bij Berlijn, fotografische chemie studeerde.

In Rusland heeft hij zelf een lichtgevoelige emulsie ontwikkeld die het gehele kleurenspectrum omvatte. Hij nam zijn foto's monochroom, maar met een filter. Door de uitzonderlijk goede kleurkwaliteit kwamen ze heel natuurlijk over.

Destijds was er nog geen mogelijkheid om foto's af te drukken. Met een drievoudige magische lantaarn moesten zijn glazen dia's geprojecteerd worden. Hij reisde tussen 1905 en 1916 door Rusland met steun van Tsar Nicolaas II.

De foto's van zijn reis door het Aziatische deel van het grote Russische rijk laten onder meer Buchara en Samarkand en de vergane glorie van de Zijderoute zien. De uitgestrekte verten, de sprookjesachtige gebouwen en de mensen van Rusland, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog en de Oktoberrevolutie. Prachtig om te zien!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord