Elja Trum

Photoree; foto's kijken naar smaak

zondag 31 augustus 2008, 09:23 door | 7.025x gelezen | 5 reacties

Voor het luisteren van muziek heb je Last.fm en voor websites heb je StumbleUpon. Websites waarbij de voorgeschotelde inhoud aangepast wordt aan je smaak. Voor foto's is er nu Photoree. Met Photoree wordt er al kijkende een profiel samengesteld van het soort foto's dat je mooi vindt en zo worden meer vergelijkbare foto's getoond.

Op deze manier hoef je bij het bekijken van foto's niet meer door honderden 'mindere' opname te zoeken. Nadat je aangemeld bent op de website moet je eerst bij circa honderd foto's aangeven of je ze mooi vind of niet.

Je moet bij je selectie nog redelijk streng zijn ook. In eerste instantie kwam ik eigenlijk maar weinig foto's tegen die ik niet mooi vond. Door wat strenger te beoordelen kun je het systeem echter beter leren welke foto's je aanstaan.

Voor de foto's maakt het website gebruik van Flickr en je kunt ook bij elke foto doorklikken naar de bron. Ondanks dat er een database is van enorme omvang kwam ik toch een aantal keer dezelfde foto tegen, zelfs als ik deze al eerder 'afgekeurd' had. Ook herken je regelmatig foto's die duidelijk uit een bepaalde serie komen van eenzelfde fotograaf.

In de statistieken kun je vervolgens zien welke Flickr gebruikers je het vaakst positief gewaardeerd hebt en met welke gebruikers van Photoree je smaak overeen komt. Je kunt uiteraard ook zelf aangeven welke Flickr foto's je mooi vind door de betreffende URL op te geven. De site pikt hier dan de foto's uit die voorzien zijn van een Creative Commons licentie.

De foto's die je positief gewaardeerd hebt kun je tevens terugzien in een groot overzicht. Indien gewenst kun je ook altijd nog de rating van een foto veranderen. Natuurlijk kun je ook de link van jouw favouriete foto's delen met anderen.

Ook handig is de integratie met PicLens; een viewer waarmee je de foto's nog mooier kunt doorlopen. Helaas kun je hierbij geen foto's beoordelen, maar alleen de bestaande selecties bekijken.

Al met al vind ik het een leuke manier om door Flickr foto's te bladeren. Leuk genoeg in elk geval om tijdens het schrijven van dit artikel 406 foto's een beoordeling te geven (waarvan 44% positief).

Photoree screenshot


Bron: Photography Bay


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. Sik
  Sik schreef op zondag 31 augustus 2008 om 09:52

  Vind met DT svp... Jammer dat je voor deze zite moet registreren!

 2. Charles
  Profiel Charles schreef op zondag 31 augustus 2008 om 11:05

  Aardig systeem om je voorkeur vast te leggen en snel makkelijk opnieuw te bekijken. Ben erg onhandig op dit soort sites maar zowaar het lukte. Je kunt ten alle tijde je voorkeur weer wijzigen (tijdens het terugkijken). Onder de knop up rated vind je je gemaakte selectie terug. Onder de knop privacy kun je aanklikken of je het verstandig vindt om je voorkeur met anderen te delen! Voor de selectie ben je beperkt tot de Flickr site, aldus Elja. Mooi materiaal en dankzij Photoree hoef ik me niet meer te ergeren aan die onhandige site van Flickr zelf.

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 1 september 2008 om 07:22

  @Sik: sinds wanneer schrijven we de ik-vorm met dt? Of heb ik de laatste nieuwe spellingsregels gemist?

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 1 september 2008 om 08:34

  @Peter & Sik; Ik had de foutjes in het artikel aan aangepast (tenminste, gepoogd). Correcties op taal en tikfoutjes ontvang ik bij voorkeur via de mail. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Websites

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.320 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord