Frouke Ringenoldus

Oculair instellen hoe doe je dat?

donderdag 5 november 2020, 22:44 door | 2.602x gelezen | 0 reacties

Ik hoor je al denken wat valt daar nu over te vertellen ik kijk er alleen doorheen, toch is daar best nog wat over te vertellen, het is een stukje optiek.

Je bent geïnteresseerd in fotografie dus neem ik aan dat je werkt met een spiegelreflex of een spiegel-loze camera. En, hoewel we bij sommige camera's op het display kunnen kijken, kijken we meestal door het oculair, ook wel zoeker of het kijkvenster genoemd, om een foto te maken.

Nou lees je wel eens dat je het oculair moet afstellen op je eigen ogen, maar hoe doe je dat nu?

Ben je bril- of contactlensdragend dan mag je er vanuit gaan dat je ogen goed gecorrigeerd zijn, maar dan nog weet je niet hoe het oculair is ingesteld als je een nieuwe camera koopt.

Draag je geen bril of contactlenzen dan kan het best zijn dat je toch een (lichte) correctie nodig hebt. Je hebt maar één paar ogen en daardoor geen vergelijk hoe je het wel zou kunnen zien, om dat zeker te weten kan je een keer een oogmeting laten doen bij een optometrist.

Draag je een bril of contactlenzen voor veraf zet deze dan op als je gaat fotograferen of het oculair gaat scherpstellen!

Als alleen jij je camera gebruikt, hoef je dit eigenlijk maar één keer te doen. Vooral als je manueel gaat scherpstellen is het belangrijk dat je oculair goed is ingesteld.

Achterkant camera


Hoe gaat het in z'n werk?


Naast het oculair zit een klein wieltje, bij sommige camera's staat hier een plus- en een minteken naast. Dit wieltje draai je helemaal richting de plus, heb je de tekens niet op je camera staan draai dan helemaal met de klok mee, naar rechts.

Voor je ogen is het nu niet meer mogelijk om te 'accommoderen' oftewel zelf scherp te stellen.

Zoeker


Nu zoek je door het oculair naar een onderwerp wat goed zichtbaar is en niet te ver weg staat.

Heb je dit gevonden dan druk je de ontspanknop half in, waardoor je camera scherpstelt op je onderwerp. Als het goed is is je onderwerp nu wazig.

Vervolgens draai je het wieltje langzaam tegen de klok in, dus richting de min. Zodra het beeld scherp is, stop je direct want het oculair staat nu goed ingesteld op jouw ogen!

Denk je dat je te ver naar de min hebt doorgedraaid begin dan nog een keer van vooraf aan!

Pas op dat je niet te ver naar de min draait, als je dat doet gaan je ogen accommoderen. Je ogen gaan dan het teveel min zelf corrigeren.

Als je gaat accommoderen denk je een scherper beeld te hebben, het beeld wordt eigenlijk alleen kleiner en zwarter niet scherper. Als je tijdens het fotograferen steeds moet accommoderen is dat vermoeiend en dat kan hoofdpijn veroorzaken.

Het is even een gedoetje maar als je je oculair eenmaal hebt ingesteld, blijft dit onveranderd en heb je er lange tijd profijt van.

Hoekzoeker


Wil je graag dingen laag bij de grond fotograferen zoals paddenstoelen en heb je nu een camera waarbij je alleen door het oculair kan kijken en niet via een display, dan herken je het dat je vaak je nek aan het verkrampen bent.

Hier hebben de meeste cameramerken wat op gevonden, de zogenoemde hoekzoeker. Deze plaats je op je oculair en je kan van bovenaf door je oculair kijken. Het van bovenaf kijken is wel even wennen.

Bijkomend voordeel is, dat de hoekzoekers een vergrotend beeld kunnen geven, waardoor je eenvoudigere kunt scherpstellen. Vergeet niet de scherpstelling van je hoekzoeker goed in te stellen, net als bij je oculair!

Hoekzoeker


Tip:


Op je oculair zit vaak een rubber bescherming, deze kan je makkelijk verliezen. Ben je brildragend pas dan op dat deze ring er nog op zit, het metaal onder de ring is best scherp en dat kan krassen op je glazen veroorzaken.

Frouke Ringenoldus

Over de auteur

Al van kinds af is Frouke aan het fotograferen, toch koos ze indertijd voor de opleiding tot opticien. Na verschillende omzwervingen besloot ze haar hart te volgen en naar de fotovakschool te gaan. Nu is ze gespecialiseerd in portret- en afscheidsfotografie. Daarnaast geeft ze verschillende cursussen.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.460 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord