10 fototips voor 'klein Parijs' Lille
dinsdag 27 november 2018, 15:51 door Michelle Peeters | 10.591x gelezen | 4 reactiesIs Lille niet die grauwe industriestad waar je meestal aan voorbijraast als je naar het zuiden rijdt? Geheel ten onrechte, want als je de snelweg verlaat zul je zien dat de grootste stad van Noord-Frankrijk zich in 2004 met recht Culturele Hoofdstad van Europa mag noemen.
Lille voelt als een klein Parijs. Alles is op loopafstand en dat maakt het zo perfect voor een weekend of zelfs een dagtrip.
De naam Lille komt van l'ile, het eiland. De stad ontstond op een eilandje in de rivier de Deûle. Lille ligt in het kleine stukje Frans Vlaanderen en staat in België op de borden met haar Vlaamse naam: Rijsel (van 'Ter IJsel', op het eiland). In 2004 was Lille samen met Genua Culturele Hoofdstad van Europa. De stad werd opgeleukt met 'Metamorfose' als thema.
1. Grand'Place
Het Grand'Place is het onbetwiste hart van het centrum aan de Place du Général de Gaulle. In het centrum kun je je een hele tijd prima vermaken. Grand'Place met de godin hoog boven de fontein en de binnenplaats van de oude beurs waar je kunt schaken.
Bij de enorme fontein op het stadsplein gebeurt van alles: er zitten verliefde stelletjes, er wordt geskate en gehangen. De grootste boekhandel van Europa Le Furet du Nord ligt aan de rand van dit plein. Verderop vind je het bekende warenhuis Printemps. En in het voetgangersgebied rondom het plein zijn de restaurants, cafeetjes en terrassen (in de zomer) bijna niet te tellen.
Lille heeft ook een heuse stadshymne: Le P'tit Quinquin. Iedere inwoner kent het slaapliedje dat in 1853 wel gecomponeerd door Alexandre Desrousseaux. Tien jaar na diens dood werden de vrouw en haar immer huilende kind uit zijn liedje vereeuwigd met een standbeeld op Square Foch.
Het gehele centrum is prima te voet te doen. Voor de wat verder weg gelegen attracties als de rommelmark van Wazemmes, het Musée d'Art Moderne en Jardin des Plantes kun je het beste de metro nemen.
2. Vieux Lille
Vieux Lille (de oude stad) ligt wat ten noorden van het plein. Hier vind je Gucci, Prada en Louis Vuitton modehuizen. Rue de la Monnaie is de oudste straat van Lille en levensader van de wijk. De straatjes ogen middeleeuws en hier vind je veel boetiekjes, restaurants en specialiteitenwinkels.
Je kunt hier shoppen en slenteren door middeleeuwse steegjes van de oude stad. De leukste winkels vind je in de driehoek rue de la Monnaie, rue de la Clef en rue Basse.
3. Euralille
Nederlands architect Rem Koolhaas ontwierp dit futuristische nieuwe stadsdeel Euralille, met twee grote treinstations en een reusachtig winkelcentrum met maar liefst 130 winkels en warenhuizen. Mooi is het niet, wel indrukwekkend. Euralille ligt tegen het oude centrum aan. Must voor architectuurfans.
Lilles oudste treinstation, het Gare Lille-Flandres, is het voormalige Gare du Nord van Parijs. Steen voor steen werd het herbouwd in Lille. Later ging er een treinstation de andere kant op: het metalen frame van Parijs' Gare d'Orsay werd geconstrueerd in Lille.
Wat aan de achterkant van het station een grauwe parkeerplaats was, is sinds 2009 een verrassend, ontluikend stukje groen, met zicht op Euralille: Jardin des Géants.
Uitgangspunt bij de aanleg was dat er een unieke tuin moest komen waar gevoel een plek kreeg. Waterpartijen geven een ander zicht op de omgeving. Chinese windorgels en dichte vegetatie moeten het verkeersrumoer overstemmen.
4. Bois de Boulogne
Aangezien er bijna geen groen te vinden is in Lille klinkt de naam erg aanlokkelijk. En op de kaart zie je een grote groene vlek liggen. Je kunt mooi wandelen in het bos langs de rivier en de Citadel. De Citadel is de 'koningin van de citadellen' van Vauban, van de meester-vestingbouwer onder de Zonnenkoning.
Jardin Vauban (aan de Boulevard Vauban, bij de kruising met Boulevard de Liberté) is echter nog wat levendiger. Barillet-Deschamps (een beroemde Parijse tuinarchitect) ontwierp het park in de tijd van Napoleon III (1865).
Het is wat over the top met watervallen en kronkelpaadjes, een kitsche druipsteengrot en een marionettentheater. Het is een picknickplaats op zomerse zondagen.
5. Charles de Gaulle
Het Maison Natale du Général de Gaulle is het geboortehuis van generaal, oorlogsheld en president De Gaulle en het pand doet nu dienst als museum. Er is een fototentoonstelling te zien van zijn heldhaftige leven. En je kunt de presidentiële limousine zien waarin hij in 1962 zat tijdens één van de zes (!) aanslagen op zijn leven.
De thriller 'De dag van de Jakhals' gaat hierover. Dat het een waar gebeurd verhaal is, bewijst de bewuste zwarte Citroën DS: de kogelgaten zitten er nog in. Het statige huis aan de Rue Princesse 9 barst van de nostalgie.
Het Cimétière de l'Est ligt hier vlakbij. De bewaker van deze begraafplaats werd bloeddorstig van fototoestellen, maar veranderde in een mak, behulpzaam lammetje bij getoonde interesse in de hier rustende prominenten. Zoals lokale volksheld Alexandre Desrousseaus
6. La Piscine
La Piscine net buiten Lille in Roubaix (gemakkelijk met metro of trein te bereiken in 20 minuten vanaf het centrum) is een onverwachte maar spectaculaire setting.
Het is een museum in een voormalig art-deco zwembad. Water is er gebleven, de kleedhokjes zijn nog herkenbaar. Een bijzondere kunstcollectie, jaarlijks met spraakmakende tentoonstellingen aangevuld.
In 1932 werd het 'mooiste zwembad van Frankrijk' geopend, een meesterwerk in art deco. De charme daarvan wordt letterlijk en figuurlijk weerspiegeld in het museum net 19e en 20e eeuwse kunst. Standbeelden staan er aan weerszijden van het langgerekte waterbassin. In de voormalige kleedkamers en doucheruimtes staan vitrines met keramiek en textiel.
7. VAL
De VAL (Véhicule Automatique Léger) is de eerste volledig geautomatiseerde ondergrondse ter wereld. Er is geen personeel en zelfs geen bestuurder aan boord.
De perrons zijn afgesloten van het spoor met een glazen wand, de binnen razende metro stopt op miraculeuze wijze feilloos voor de ingebouwde schuifdeuren. Volautomatisch openen zowel de perrondeuren als de metrodeuren gelijktijdig. Het voelt als reizen met een spookchauffeur.
8. Palais des Beaux-arts
Dit op een na grootste museum van Frankrijk biedt een compleet overzicht van de Europese schilderkunst van de 16e tot en met de 20e eeuw. Een indrukwekkende vaste collectie en wisselende exposities. Tip: download de museum-app.
9. Hôtel de Ville
Voor het mooiste uitzicht vanaf de 104 hoge klokkentoren. Van gewapend beton rijst naast het stadhuis als een heuse wolkenkrabber de 104 meter hoge Beffroi op. Een recordhoogte in de streek. De klokkentoren staat symbool voor de burgerlijke vrijheden.
De bouw ervan, in 1929, was gecompliceerd: voor het eerst werd een meer dan 100 meter hoog betonnen frame gemaakt. Er moesten palen in de grond geslagen worden om de 9000 ton zware toren te dragen. Bovendien moest er een lift komen om het materiaal omhoog te brengen.
De lift werd bij de voortgang van de bouw steeds verlengd. Met 22 andere belforten in Noord-Frankrijk vormt deze toren UNESCO Werelderfgoed. Om al bij de lift te komen moet een honderdtal trappen beklommen worden. Daarna heb je de keuze nog ruim 300 treden door te lopen of de lift te nemen.
Van bovenaf is goed de Chapelle du Reduit te zien en daarnaast de statige Porte de Paris op de Place Simon Vollant. Het is deels een restant van de oude stadsversterkingen.
10. Notre Dame de la Treille
De Notre Dame de la Treille is een bizar bouwsel. 19e-Eeuwse neogotische kathedraal waar een hippe 21e-eeuwse wit-marmeren façade tegenaan werd gekwakt.
Het is een neogothische kathedraal in het oude stadsgedeelte van Rijsel. Dit beschermd gebouw werd opgericht tussen 1897 en 1947. De gevel van het gebouw zou anders doen vermoeden, maar de gevel, een artistiek meesterwerk, dateert van 1999 en werd ontworpen door Pierre-Louis Carlier en Peter Rice. De kathedraal zelf is de hoofdzetel van het aartsbisdom Rijsel.
Aanvankelijk gebouwd als gewone kerk, verkreeg het gebouw door paus Pius X in 1904 de titel van basiliek. Op 25 oktober 1913 werd het aartsbisdom Kamerijk in twee gesplitst waardoor het bisdom Rijsel ontstond. Notre-Dame de Treille werd aldus een kathedraal. Binnen in de kathedraal bevindt zich een beeld van de Maagd Maria.
Praktische tips
Met de auto naar Lille? Parkeer gratis op de Champ de Mars. Het centrum ligt op loopafstand. Koop geen dure dagkaart voor de metro. Dikke kans dat je met losse kaartjes goedkoper uit bent, want de twee lijnen van de metro doen lang niet alle bezienswaardigheden aan. Lopen is meestal de beste manier.
Bakker Dual is een instituut in Frankrijk. De flamboyante broodjes, zoals de Faluche du Mareyeur met gerookte zalm, zijn lekker en betaalbaar, vanaf drie euro. De goedkoopste restaurants en terrassen vind je makkelijk: hoe meer studenten er zitten, des te lager de prijzen zijn.
Uitgaanstips
Ook als het om eten en drinken gaat zit je op het Grand'Place en de aangrenzende Place Rihour goed. Bij de kolossale Brasserie Flore kun je terecht voor de dagelijkse portie mousse-frites voor zo'n 11 euro.
Het stukje Rue Masséna dat langs Les Halles loopt, wordt ook wel de 'straat van de grote dorst' genoemd. Kroegen met namen als La Boucherie en Le Banana's zitten hier met tientallen op een rij en studenten komen uit heel Lille om hun Grote Dorst te lessen.
Een Estaminet is een in onbruik geraakt Belgisch woord voor café, kroeg of herberg. Het betekent vooral dat je er goed kunt eten. Zoals bij Barbue d'Anvers in de Rue Saint-Etienne 1.
Voor de moderne Vlaamse keuken reserveer je voor de zondagslunch een tafel bij Bloempot, waar chef Florent Ladeyn achter e pannen staat. En vanillewafels (gaufre) haal je bij bakkerij Méert. Het verhaal gaat dat Charles de Gaulle er als kleine jongen voor omliep.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
4 reacties
-
Hugo VdV schreef op dinsdag 27 november 2018 om 18:02 | reageer
Met de auto naar Lille...?
Vergeet ook je Crit'Air vignet niet als er smogalarm is
POLLUTION : LA VIGNETTE CRIT AIR À LILLE -
Michelle Peeters schreef op dinsdag 27 november 2018 om 18:03 | reageer
@Hugo VdV: inderdaad, goeie aanvulling!
-
Huub Sanders schreef op dinsdag 27 november 2018 om 18:05 | reageer
@Hugo: klopt helemaal. Vignet kost maar 4,21 euro. Milieuzones Frankrijk
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.729 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum