Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Provincies: De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's

dinsdag 5 mei 2020, 14:41 door | 4.751x gelezen | 6 reacties

De treffendste oorlogsfoto's volgens het Nederlandse publiek! Geen historicus of fotokenner, maar het publiek bepaalde de samenstelling van een nieuw fotoboek over de Tweede Wereldoorlog. Dat leverde verrassende inzichten op.

Provincies - De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's

De Tweede Wereldoorlog in 100 fotos


100 meest aansprekende foto's


In de huidige samenleving, die steeds meer op visualisering is gericht, spreken foto's sterk tot de verbeelding. Nu de periode van oorlog en bezetting steeds verder van ons af komt te staan, zijn het vooral de beelden die het verleden zichtbaar en voorstelbaar maken.

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is een nationaal participatie-project dat in het kader van 75 jaar Vrijheid inwoners van Nederland stimuleert op uiteenlopende wijzen te participeren.

In eerste instantie per provincie en later op landelijk niveau werden de meest aansprekende foto's met betrekking tot Nederland, Nederlands Indië, Suriname en de Antillen tijdens de Tweede Wereldoorlog bijeen gebracht.

Pier Nobach


In onderstaande foto zie je Pier Nobach, bijgenaamd de Duivel van het Friese Westerkwartier. Hij wordt op 16 april 1945 gevangen genomen door de Binnenlandse Strijdkrachten, voorop een auto gebonden en triomfantelijk door het plaatsje Augustinusga gereden.

Nobach voerde een schrikbewind in de Fries-Groningse grensstreek. Hij joeg op onderduikers, was verantwoordelijk voor executies en liet mannen als gijzelaar afvoeren naar Kamp Vught. Hij werd in 1949 veroordeeld tot levenslang maar na enkele maanden vrijgelaten vanwege een verslechterende geestelijke gezondheid. Fotograaf onbekend.

Pier nobach de duivel van het friese westerkwartier


Confronterende beelden


Wat erg opviel bij de selectie van De Tweede Wereldoorlog in honderd foto's is het wel dat het 'grote publiek' een voorkeur heeft voor confronterende beelden.

Het publiek kiest vaker voor de weergave van gebeurtenissen (gevechten, bombardementen, de harde aanblik van leed en slachtoffers) in plaats van voor foto's met indirecte informatie één persoon, iemand met een duidelijk zichtbare emotie.

Het project bewees nog eens hoezeer foto's op onnavolgbare manier het hedendaagse kunnen verbinden met het oorlogsverleden. Zonder de ruis van gebrekkige geheugens, misinterpretaties of verdringing waaraan geschiedschrijving ten prooi kan vallen.

Ook zonder context inderdaad – een gemis waardoor toch altijd weer een beroep zal worden gedaan op historici en getuigenverklaringen.

In het jaar dat Nederland 75 jaar bevrijding viert, vonden Somers en Vastenhout het tijd dat nu eens niet beeldhistorici maar het publiek zou bepalen welke foto's de Tweede Wereldoorlog kenmerken - gezien vanuit de bevolking.

De Tweede Wereldoorlog in 100 fotos 2


Veertien exposities


Maandag 4 mei (dodenherdenkingsdag) werden alle honderd foto's bekend gemaakt. Hier aan voorafgaand lieten de provincies (meestal via de regionale omroepen ) weten welke van de door hen ingezonden 25 foto's uit de Tweede Wereldoorlog zijn opgenomen in de selectie van honderd.

De keuze is bepaald door een 26-koppige jury onder leiding van Kamervoorzitter Khadija Arib. Voordat de coronacrisis uitbrak, was voorzien in veertien exposities.

Eentje per provincie, een (onder meer in het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag) over Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen en een overzicht van de nationale honderd foto's in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Het lot van de reeds geproduceerde tentoonstellingen is ongewis: ze bevinden zich in opslag.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

6 reacties

  1. Robert
    Profiel Robert schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 11:03  | reageer

    De uitzending gezien vorige week op de NPO.
    Samen met het verhaal achter de foto's en ook de omstandigheden Michelle....raakte mij het behoorlijk.
    Ga zeker het boek aanschaffen. Stay save allemaal.
    Foto schiet groeten Robert

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 11:47  | reageer

    @Robert: mij ook! De hoge kwaliteit van de foto’s verbaasde me bovendien!

  3. Robert
    Profiel Robert schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 11:57  | reageer

    Ook dat Michelle. Was ' weg ' van de foto door het raam van de verwoeste stad. En, het gezin bij hun verwoeste boerderij. Qua compositie in die nare tijd 'prachtig' in beeld gebracht door de fotograaf.

  4. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 12:58  | reageer

    @Robert: het lijkt wel of fotografen beter fotograferen in nare tijden!

  5. Robert
    Profiel Robert schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 13:50  | reageer

    Meer met hart en betrokkenheid misschien Michelle. En je had toen weinig journalisten die met helikopters aan kwamen zoal grote persbureaus deden ...hun plaatjes schoten en hop weer weg.
    De betere, maar das persoonlijk.. waren op pad met de troepen...
    Ben gechameerd van William Eugene Smith. 1918- 1978.
    Gekarakeriseerd door een sterk gevoel,empathie en sociale betrokkenheid..

  6. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 12 mei 2020 om 14:00  | reageer

    @Robert: klopt helemaal! William Eugene Smith ken ik niet, zal me eens in hem verdiepen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.842 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord