Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Vallende sterren (Lyriden), fotografische bijdragen

zondag 3 mei 2020, 20:10 door | 4.166x gelezen | 0 reacties

In het artikel Vallende sterren goed te zien op 22 april! riepen we leden op om hun eigen fotografische bijdrage naar ons door te sturen. Hier is goed gevolg aan gegeven en we kregen prachtige foto's van sterrenregens binnen. Ook Nando Harmsen heeft een foto en timelapse gestuurd voor dit artikel. Goed ter inspiratie!

Michelle peeters meteoren satellieten 2

Foto: Michelle Peeters

Ik heb zelf een poging gewaagd om de Lyriden fotografisch vast te leggen en ik was ervan overtuigd dat ik een behoorlijke 'vangst' had. Via sterrenexpert Nando Harmsen vernam ik echter dat ik de starlink satellieten te pakken had. Vallende sterren zag hij zo snel niet in mijn beeld.

De korte flits, die bijna vertikaal staat lijkt eerder een iridium flare, aan de vorm te zien. Iridium flares zijn de zogenaamde iridium satellieten. De zonnepanelen van die satellieten kunnen het licht van de zon heel erg fel reflecteren, en duren ongeveer 15 tot 60 seconden. Ze worden heel snel heel helder, en doven vervolgens weer heel snel. Wel mooi om te zien!

Het is schrikbarend hoeveel satellieten er tegenwoordig te zien zijn, en met die starlink erbij, van Elon Musk, is het helemaal een ramp geworden. Vallende sterren zie je misschien een paar per uur, maar satellieten een paar per minuut. En dan hebben we nu nog geluk dat er momenteel niet zoveel gevlogen wordt met vliegtuigen.

Marc Engels


Ik heb toch maar mijn wekker gezet om 3:20 uur deze morgen. Ik was benieuwd wat dit zou geven, in feite heb ik nog nooit sterren gefotografeerd.

Niettegenstaande ik niet ver van het strand woon, enkele honderden meter in vogelvlucht, heb ik mij toch moeten installeren in mijn tuin wegens de "ophokplicht" die wij in België hebben door coronamaatregelen.

Met het motto "blijf in uw kot" kunnen wij alleen maar essentiële verplaatsingen maken, laat staan dat ik dan nog een uur aan het fotograferen ben.

Marc Engels Lyriden

Foto: Marc Engels

Dus in eigen tuin, veel lichtvervuiling wegens de straatverlichting en uiteraard geen mogelijkheid om een compositie te maken. Dus enkel gericht op de sterren en Hercules. Het voordeel was uiteraard dat ik gerust binnen een uurtje in de warmte kon zitten terwijl mijn camera het werk deed in de tuin.

Met een 360 foto's heb ik geprobeerd iets te maken, verre van hetgeen ik in jullie artikel zag… Toch stuur ik u hierbij het resultaat.

Robin van der Hijden


Dit is de eerste keer dat ik sterren gefotografeerd heb. Lastig, maar het was een hele ervaring. Deze is gemaakt op de Veluwe, midden in het bos bij Hoenderloo.

Nando Harmsen heeft even naar de foto gekeken om te zien of dit echt een vallende ster of een satelliet is. Dat is moeilijk te zeggen, de foto is niet helemaal scherp. Het zou mooi zijn als dit een meteoriet is, want het is een hele mooie. Het profiel lijkt echter ook wel op een satelliet.

Robin van der Hijden Komeet

Foto: Robin van der Hijden

De beste manier om hier uitsluitsel over te maken is het bekijken van de foto 's die erna, en ervoor zijn gemaakt, er vanuit gaande dat er continu foto's gemaakt zijn. Als dat het geval is, dan zal een satelliet onmiskenbaar ook op de naastliggende foto's te zien zijn. Nando's gevoel zegt dat het geen meteoriet is, helaas.

Nando Harmsen


Bij deze een foto met een Lyride meteoor. Met de piek van maximaal 5 tot 11 meteoren per uur levert dit zoals verwacht geen spectaculaire resultaten op, en het aantal meteoren dat ik gezien heb gedurende de 3,5 uur fotograferen bedroeg dan ook niet meer dan een vijftal. Je kunt ten slotte niet de hele hemel (continu) in het oog houden, laat staan fotograferen.

Sized NH20200422 015732 bewerkt

Foto: Nando Harmsen

Bovenstaande foto is genomen op een van de donkerste plekken in Brabant/Limburg, met een Canon EOS R + RF24-70mm f/4 objectief op 24mm. Vaag is de Melkweg te zien, zoals die om 01:57 uur aan de Oostelijke hemel te zien was. ISO6400 - f/4 en 20 seconden belichting. Vanaf augustus komen de echt interessante sterrenregens pas.

Wat nu wel opvallend was, waren de StarLink satellieten, die gedurende een ruim half uur continu voorbij trokken. De timelapse die ik daarvan gemaakt heb is hier te zien (helaas zijn vallende sterren onmogelijk in een timelapse terug te zien):


Herman Kamphuis


Herman heeft 88 foto's in een clipje gezet. Camerasettings: f/2.8, sluitertijd 20 seconde, iso3200. Brandpuntsafstand: 16mm. Camera: Nikon D850. De foto's zijn gemaakt in Polder Oosterwolde in Gelderland op 22 april van 03:30-03:34 uur.



Meer weten over het fotograferen van planeten of sterren?


Bij Photofacts Academy, onze online cursussen voor fotografen, hebben we een complete cursus over het fotograferen van sterrensporen. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.747 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord