Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Vallende sterren goed te zien op 22 april!

maandag 20 april 2020, 22:22 door | 7.944x gelezen | 1 reactie

Als je van vallende sterren houdt, heb je komende woensdag (22 april) iets om naar uit te kijken. Dan passeert de meteorenzwerm Lyriden namelijk de aarde en dat levert op het hoogtepunt zo'm 10 tot 20 zichtbare meteoren op.

De Lyriden schieten soms als heldere vuurbollen door de lucht en kunnen een rookachtig spoor achterlaten. Het weer is uitstekend: waarschijnlijk is het helder en zijn de vallende sterren goed te zien.

Sized NH20180813 030324collage

Foto: Nando Harmsen

Hoogtepunt om 04:00 uur 's nachts


Het hoogtepunt van de Lyriden vindt plaats om 04:00 uur plaats in de nacht van dinsdag op woensdag 22 april. Dan zijn de meeste meteoren te zien en moet je naar het oosten tot zuidoosten kijken voor het beste zicht. De radiant staat op dat moment zo'n 63° boven de horizon.

Vrij hoog aan de hemel kun je de meteoren dan zien. Je hoeft er niet voor op pad, je kunt ze gewoon vanuit je eigen woonplaats (als je tenminste een donker plekje kunt vinden, anders zie je de zwakste meteoren niet) zien.

Sized 1D129079 bewerkt

Foto: Nando Harmsen

Heldere nacht


Naar verwachting verloopt de nacht van dinsdag op woensdag helder en is er geen wolkje aan de lucht. Beter weer had het niet kunnen zijn om vallende sterren te zien. De stevige en droge oostenwind zorgt ook nog eens voor een extra schone lucht.

Ideale omstandigheden dus, buiten het feit dat het behoorlijk koud kan zijn 's nachts (4-8 graden Celsius) en door de harde wind ligt de gevoelstemperatuur dichtbij het vriespunt. Neem dus een warme jas mee!

Sized NH20160813 001623 Edit Panorama 2

Foto: Nando Harmsen

Hoe ga je te werk?


Ik heb zelf een artikel geschreven over het fotograferen van sterren. Maar op de site van Nando Harmsen staat een interessant artikel over het fotograferen van vallende sterren, toch even een iets ander verhaal. In het kort samengevat kun je onderstaande stappen zetten om tot een leuk resultaat te komen:

  1. Zorg voor een donkere plek met goed uitzicht op de hemel. Probeer uit de buurt van steden, kassen of straatverlichting te blijven. Hoe donkerder hoe beter. Kies ook een leuke compositie; alleen lucht is saai. Een horizon erbij of water op de voorgrond kan alleen maar waarde toevoegen aan de foto. Wees creatief;
  2. Zet de belichtingsinstelling van je camera op M (Manual). Zet je witbalans tussen de 3400K en 4500K en de ISO-waarde tussen de 1600 en 6400 (hoe hoger hoe beter), maar let op de mogelijkheden van je camera. Gebruik minimaal een diafragma van f/4, maar nog liever f/2,8 of groter en zet de sluitertijd tussen de 10 en 30 seconden (let op de regel van 600);
  3. Gebruik een brandpunt tussen de 16mm en 35mm of een fisheye en zet ruisonderdrukking uit. Zet de camera op serieopnamen in plaats van 'single shot. Gebruik een draadontspanner om de camera continu te laten fotograferen;
  4. Gebruik een stevig statief en controleer je histogram om zeker te weten dat je belichting goed is, niet je schermpje!
  5. Fotografeer in RAW voor de beste nabewerking (zoals het bijsturen van de witbalans);
  6. Gebruik een afstandsbediening of draadontspanner die je vervolgens vergrendelt. De camera zal continu foto's blijven maken met de sluitertijd die je ingesteld hebt;
  7. Nu is het een kwestie van wachten en heel veel foto's maken;
  8. Na afloop kun je op de computer kijken of er vallende sterren tussen je foto's zitten. Eventueel kun je deze samenvoegen zodat het geheel indrukwekkender lijkt.

    Je kunt bijvoorbeeld uitgaan van één foto en dan via extra lagen (waarvan je weer gedeeltes weggumt waar de vallende ster niet te zien is) gaan werken. Verder kun je gebruik maken van de blending optie 'lighten'. En je moet daarnaast ook de rotatie van de sterren per foto corrigeren.


Daarnaast is het zo dat de piek om 04:00 uur is, en dat het daarna snel afneemt in aantal vallende sterren. Het makkelijkst is om gewoon rond middernacht te gaan fotograferen, zolang je geduld het toelaat. Of vanaf bijvoorbeeld 02:00 uur.

Het kunnen inderdaad veel foto's worden. De foto's waar geen vallende ster op staat gooi je gewoon weg, of je maakt er sterrensporen van.

Eigen bijdrages?


Als het je gelukt is om vallende sterren te fotograferen komende woensdagochtend, dan kun je je bijdrage sturen via e-mail naar michelle@photofacts.nl. De mooiste foto's komen dan met naamsvermelding in een volgend artikel over dit onderwerp!


Meer weten over het fotograferen van planeten of sterren?


Bij Photofacts Academy, onze online cursussen voor fotografen, hebben we een complete cursus over het fotograferen van sterrensporen. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. Els
    Els schreef op dinsdag 21 april 2020 om 11:55  | reageer

    Een leuke uitdaging. Maak de camera's vanavond klaar.
    Nu maar wakker zijn! Ik woon aan het water. Dat is een voordeel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.810 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord