Ethiek in de (pers)fotografie
vrijdag 31 juli 2009, 21:13 door Remco van der Kruis | 11.773x gelezen | 25 reactiesOver ethiek en fotografie is al heel wat gediscussieerd. Het blijft een heikel punt: hoe ver kun je gaan met manipulatie van foto's voor ze in de krant komen, of welk medium dan ook. In hoeverre verander je het nieuws als fotograaf door bepaalde delen van de foto donkerder of juist lichter te maken. Om maar iets te noemen (wat overigens ook al gebeurde in het analoge tijdperk).
Stel de vraag aan willekeurige personen en het antwoord is over het algemeen dat er niet gemanipuleerd moet worden met foto's omdat dat de objectiviteit van het nieuws aantast.
Nu overkwam mij gisteren het tegenovergestelde. Voor United Photos moest ik in het Haarlemmermeerse Bos en foto maken van een 'zomers tafereel'. Het Haarlemmermeerse Bos is een recreatiegebied bij Hoofddorp met een grote zwemplas, ligweiden, speeltoestellen, etc, etc. Na enige tijd rond gelopen te hebben met de journaliste, spraken we een vrouw aan die lag te zonnen.
Zij was daar met haar eigen kinderen en wat vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen. Drie jongens (ik denk tussen de 9 en 12 jaar) waren aan het zwemmen in het water en ik vroeg aan de vrouw of ik foto's mocht maken van de kinderen voor de krant (ga nooit zo maar kinderen in zwemkleding fotograferen!). Dat bleek geen probleem te zijn.
Ik vroeg de drie jongens die aan het zwemmen waren om al spetterend op mij af te lopen en zo een leuke zomers foto met wat actie te krijgen. De ene jongen was van normaal postuur, de tweede was 'gezet' en de derde was best dik.
Toen ik thuis was gekomen en de foto had doorgezet naar de krant, zei mijn vriendin na het zien van de foto: 'Die ame jongen, straks staat hij zo in de krant!'. Ik dacht: 'Tsja, zo ziet die jongen er nu eenmaal uit. Daar kan hij alleen zelf wat aan doen'.
Maar wat nu als het zelfbeeld van deze jongens niet correct is en zij zichzelf niet als dik beschouwen? En dat de foto in de krant hen wakker schrikt en dat vriendjes hen er mee gaan pesten? Had ik die foto moeten gebruiken? Of mogen foto's gemanipuleerd worden om personen te beschermen en had ik hem slanker moeten maken (ik weet trouwens niet eens hoe dat moet, maar goed).
Ik ben voor mezelf tot de conclusie gekomen dat het moet kunnen. Het is het beeld van deze tijd en bovendien ben ik niet verantwoordelijk voor een ander zijn gezondheid en conditie. De foto staat vandaag groot in het Haarlems Dagblad..
Ik weet niet of photofact het juiste platform is, maar ik ben best benieuwd naar jullie mening.
Ik heb voor Photofacts de gezichten onherkenbaar gemaakt omdat ik vind dat de toestemming die ik heb gekregen voor het maken van de foto, niet het gebruik bij dit artikel rechtvaardigt. De toestemming was alleen voor het gebruik van de foto in de krant.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Remco is actief in de journalistieke fotografie en runt zijn eigen fotografiebedrijf onder de naam ProperPictures. Hij heeft net de Fotovakschool in Amsterdam afgerond en wil zich vooral gaan richten op bedrijfsreportages en het maken van foto's voor websites en drukwerk.
25 reacties
-
Niels Willems schreef op vrijdag 31 juli 2009 om 21:48 | reageer
Lastig. Je hebt toestemming en half Nederland is te dik. Is ook geen schande.
Aan de andere kant; de jongens/ouder hebben het uiteindelijke resultaat niet gezien en zouden wellicht nee zeggen tegen deze plaat. Ze hebben je vooruit geholpen en dan krijgen ze dit.
Twijfelend zeg ik nee. Het is in elk geval een leermoment! -
Charles schreef op vrijdag 31 juli 2009 om 22:23 | reageer
Moet kunnen! En de vriendjes van die knaap weten echt wel dat hij er (in zwembroek) zo uitziet. Als je keuze hebt uit nog een andere foto waar de knaap niet op staat dan zou je daar wel voor kunnen kiezen. Op zich is het verder een prima foto.
-
libeco schreef op vrijdag 31 juli 2009 om 22:41 | reageer
Op zich heb je de toestemming, maar wellicht zou het helpen als je ook toestemming zou vragen met de foto 'in de hand' (of op het lcd'tje)?
Weet je overigens nog hoe Sarkozy z'n vetrolletjes waren weggepoetst bij zijn boottochtje in de VS? Dat kon ECHT niet vond men. In het conflict van Israel met de Hezbollah waren veel 'verschrikkelijke' oorlogsbeelden geensceneerde foto's waarin dat schattige teddybeertje aan de rand van een bomkrater werd gelegd. Behalve op fotografiesites heb ik over deze beeldmanipulatie nooit iemand gehoord.
Het blijft een twistpunt... -
rbrt schreef op vrijdag 31 juli 2009 om 22:56 | reageer
Mijn gevoel zegt dat je mensen in dit soort gevallen tegen zichzelf moet beschermen. Natuurlijk vinden die gasten het cool om in de krant te staan, maar ze denken niet aan eventuele gevolgen.
Bij een harde nieuwsfoto wint de nieuwswaarde het meestal van de privacy [zie slachtoffers Koninginnedag]. Maar voor zo'n olijke niks-aan-de-hand foto zou ik een andere keuze gemaakt hebben. -
Thomas Dral schreef op vrijdag 31 juli 2009 om 23:08 | reageer
Tja het blijft zoals je al schrijf een vraagstuk waar al heel veel over gediscusieerd is en wordt en ook zal blijven.
Je hebt op zich toestemming om de foto / foto's te maken maar als je de foto gemaakt hebt moet je het misschien nog een keer vragen cq de foto die je gemaakt hebt laten zien.
Aan de andere kant tja je bent fotograaf en je hebt toestemming van de ouder / ouders dus
Hoe sta je hier zelf tegenover en hoe sterk sta je in je schoenen?
het is en blijft een lastig punt vind ik. -
EdC schreef op vrijdag 31 juli 2009 om 23:23 | reageer
Zonder twijfel: ja. Je hebt toestemming van de moeder(?) en indirect ook van die kinderen. Ze werken alle mee. Daarmee heb je gewerkt volgens de beste ethische regels van de (foto)journalistiek.
Jouw vriendin en jij nu ook gaan nu uit van een persoonlijke smaak. Het gaat nu dus niet om de ethiek van de fotograaf, maar om de esthetiek van een menselijk lichaam en veronderstellingen over het effect van publicatie. Daar kun je rekening mee houden, maar dat is hier niet nodig. Ik zie hier geen kwetsende foto.
Dat effect kan ook volledig anders zijn. Misschien vindt de linker jongen dit juist een schitterende foto en is hij sterk genoeg om een eventuele opmerking weg te wuiven. Het kan gemakkelijk zijn dat het middelste of het rechter jongetje straks onder deze publicatie gebukt gaat.
Je zou bij opmerkingen achteraf van belanghebbenden hoogstens kunnen stellen dat de moeder en de kinderen bij het geven van toestemming de reikwijdte van een foto in een krant hebben onderschat. -
Brian [dSLR.nl] schreef op zaterdag 1 augustus 2009 om 01:56 | reageer
Om te beginnen ben je niet geheel duidelijk of de betreffende moeder ook de moeder is van alle drie de kinderen. Als dit niet zo is, sta je juridisch niet sterk omdat het minderjarigen betreft. Hun medewerking aan deze foto is dus van ondergeschikt belang.
Persoonlijke smaak (is iemand te dik of juist prachtig) is verder denk ik niet aan de fotograaf.
Zelf werk ik op een heel andere manier. Ik vind dat je als fotograaf alles moet kunnen fotograferen. Je bent de ogen van het nieuws en je kunt van een fotograaf niet verwachten dat hij in een split second altijd de juiste beslissing neemt. Een goede nieuws fotograaf neemt foto's en daarmee uit. In mijn EXIF data en in mijn contracten met dagbladen en tijdschriften staat dan ook expliciet vermeld "De fotograaf is niet verantwoordelijk voor eventuele gevolgen die voortvloeien uit het publiceren van deze foto in welke vorm dan ook."
Hiermee voorkom je een hoop problemen en gezeur achteraf. Zo moest ik eens een foto maken tijdens rellen om een pedofiel in een buurt en had ik in een van de foto's de betreffende man op de foto staan terwijl hij geschopt en geslagen werd. De foto heeft verschillende kranten gehaald en is flink in het nieuws geweest tijdens discussies over ethiek. Ik ben altijd van mening geweest, en ben dat nog, dat het niet aan de fotograaf is hierover na te denken. Ik wist overigens pas dat ik de betreffende man op de foto had toen hij al in de krant stond, één dag later.
Wel ben en blijf ik van mening dat ik pas foto's met kinderen erop gebruik als ik schriftelijke toestemming heb van (een van) de ouders. -
Ron schreef op zaterdag 1 augustus 2009 om 08:53 | reageer
@Niels: Half Nederland is te dik. Geen schande? Ik dacht het wel!! Ik kan wel tien objectieve redenen noemen waarom dat wel een schande is.
En die dikke jongen moet zich schamen, inclusief zijn ouders die hem veel te veel en te ongezond eten hebben gegeven.
Overigens is de foto weinig spontaan, dat beschrijft de fotograaf ook, maar het is ook gewoon te zien. Papiervulling in komkommertijd en dus overbodig. Weg ermee. -
Edwin schreef op zaterdag 1 augustus 2009 om 20:00 | reageer
En hoe gaat deze foto in de toekomst worden hergebruikt? Ik ken een bejaarde, gezette dame die ooit toestemming gaf voor het maken van een foto waarop ze aan een ijsje likte. De fotografe betaalde zelfs het ijsje. Paste in een zomerse fotoserie van een lokale krant. Nog geen jaar later stond deze foto groot afgebeeld in NRC Handelsblad bij een artikel over gezondheidsproblemen bij dikke, oudere mensen. Ik heb hier namens deze mevrouw over geklaagd, maar NRC verschool zich achter het feit dat er toestemming was gegeven voor de foto. Ik zie deze foto van dikke kinderen prima passen bij een artikel over die problematiek. Maar of ze dat fijn zullen vinden...?
-
Mattijs schreef op maandag 3 augustus 2009 om 00:28 | reageer
@EdC: je hebt helemaal gelijk
@Ron: wat een onzin, weet je zeker dat deze jongen te dik is door te veel eten? Misschien is het wel een stofwisselingsziekte? Waarom zou die jongen zich moeten schamen? Hij is zoals hij is en heeft daar duidelijk lol in, prima toch.
Met negatieve opmerkingen help je hem echt niet van zijn overgewicht af.
Inderdaad komt overgewicht veel voor in Nederland. Maar het merendeel van de mensen die het hebben hoeven zich er, in mijn ogen, echt niet voor te schamen. Dus ik ben erg benieuwd naar die 10 objectieve redenen van je. -
Maik schreef op maandag 3 augustus 2009 om 08:38 | reageer
@Ron: Ik denk dat je heel erg moet opletten wat je hierover zegt. Het is nog altijd zo dat obesitas erfelijk is en dat het ene kind forser is dan het ander. Mijn nekharen gingen overeind staan met jouw opmerking! De één eet elke dag friet en blijft mager, de ander (als voorbeeld, een van mijn eigen kinderen) eet super gezond, 1x in de twee weken een frietje, snoept nagenoeg nooit en is ook fors. Dus stop alsjeblieft met dit soort opmerkingen!
Oké, nu de foto:
Ik vind dat als je directe toestemming hebt van een ouder en het kind er zelf ook mee eens is, vind ik zeker dat het gewoon geplaatst moet kunnen worden. En de foto is natuurlijk niet vrij van rechten dus zal niet zomaar hergebruikt mogen worden. -
Ron schreef op maandag 3 augustus 2009 om 10:31 | reageer
@Maik en Mattijs: lees maar eens wat er in de wikipedia over obesitas staat. Goed en helemaal lezen -het is een lang artikel dus even doorzetten!
Het heeft dus niet eens zo veel met elke dag of een keer in de maand friet eten te maken, het gaat veel verder (nogmaals zie het uitgebreide verhaal in de wikipedia). Het is erg gemakkelijk om er een etiketje op te plakken als obesitas of stofwisselingsziekte of erfelijk; dan zou het ineens niet erg zijn.
Iedereen die op straat zijn ogen niet in zijn zak heeft (en veel fotografen hebben hun ogen niet in hun zak, hoop ik), ziet dat er heel veel onsmakelijk te dikke mensen en kinderen rondlopen. Hebben die allemaal een stofwisselingsziekte? Onzin. Te veel en ongezond eten en veel te weinig beweging! De jongen op de foto is daar een overduidelijk voorbeeld van. Dat is vooral zielig voor hem zelf. Het is dom om daarover te zeggen dat dat niet erg is.
En verder vind ik het een overbodige nikserige foto, leuk voor een fotoalbum thuis, meer niet. -
Ron schreef op maandag 3 augustus 2009 om 12:16 | reageer
@Remco: niet alleen een overbodige foto, maar ook nog slordig. Je hebt niet eens de moeite genomen om de horizon even recht te zetten. Of is dit zo de bedoeling? Bijvoorbeeld om de actie te benadrukken? (Lijkt me niet, want je hebt deze jongens een toneelstukje laten opvoeren...).
-
Rick schreef op maandag 3 augustus 2009 om 13:21 | reageer
@Ron: wat jij allemaal zegt is erg kort door de bocht en kwetsend voor veel mensen. Ik werk in een ziekenhuis waar ik veel literatuur lees (wetenschappelijke artikelen, geen wikipedia!) over obesitas/cholesterol omdat ik daar onderzoek naar doe. Neem maar van mij aan dat er wel mensen zijn die er zelf niet veel aan kunnen doen (erfelijk, medicijngebruik, niet meer kunnen bewegen etc.) Natuurlijk is het probleem grotendeels ongezond eten en te weinig beweging maar door jou ietwat botte opmerking kwets je veel mensen.
Over het onsmakelijke, dat is overduidelijk jouw mening, veel mensen kunnen het niets schelen (innerlijk!) en er zijn ook mensen die het gewoon mooi vinden. -
Ron schreef op maandag 3 augustus 2009 om 14:20 | reageer
@Rick en anderen: het is helemaal niet mijn bedoeling om wie dan ook te kwetsen. Als iemand op dit forum zich door mij gekwetst voelt: dat spijt mij, sorry. Wat mij wel echt stoort is de opmerking van m.n. Niels die het feit dat half NL te dik is, lijkt vergeloeken door het geen schande te noemen. Overgewicht/vetzucht/obesitas -maakt niet uit hoe je het noemt- is gewoon een groot maatschappelijk probleem! Bagatelliseer dat nou niet.
@Rick: ja, klopt, ik vind dik vaak onsmakelijk. Tuurlijk is dat mijn persoonlijke mening -niks mis mee, toch? En ja, ik heb ook een aantal ontzettend leuke en aardige dikke vriendinnen en vrienden. Ik veroordeel hen dus niet als 'mens'.
Ha ha, goed dat je veel wetenschappelijke literatuur leest, doe ik ook -ik ben sociaal wetenschapper. En ja, de gevestigde wetenschap heeft het nog steeds erg moeilijk met wikipedia. Tuurlijk staat daar een hoop onzin, maar dat wordt vaak weer snel gecorrigeerd. De echte reden dat de wetenschap het moeilijk heeft met de wikipedia is het feit dat het de wetenschap ontmythologiseert en aldus tegen veel heilige huisjes aanschopt.
Wat een gedoe om zo'n onnozele -zeer matige- foto. Maar dat is juist leuk. Dit forum is vaak zo braaf .... -
Niels Willems schreef op maandag 3 augustus 2009 om 17:05 | reageer
Een kwart van de reacties op internet is wat zwart-wit, op de man, kort door de bocht en off-topic; dat is ook geen schande. (Oké, wie?)
On-topic, eens met rbrt. -
Mattijs schreef op maandag 3 augustus 2009 om 21:50 | reageer
Toch mooi wat zo'n simpele blog-post allemaal teweeg kan brengen.
/offtopic:
@Ron: als je als sociaalwetenschapper dat stukje op wikipedia over obesitas lang vindt. Dan ben ik benieuwd hoe je de studie tot sociaal wetenschapper hebt kunnen afmaken. (sorry flauwe grap). Wikipedia is niets meer dan een online encyclopedie, waaraan iedereen zijn steentje kan bijdragen. Het is een goed idee, in de dagelijkse praktijk soms hartstikke handig. Maar het is helaas ook in veel gevallen erg beperkt, ongenuanceerd en veel uitspraken missen (wetenschappelijke) onderbouwing.
Obesitas is inderdaad niet zoiets simpels als teveel friet eten. En ik zeg ook niet dat het niet erg is, of dat het geen probleem is. Ik heb er juist in mijn werk ontzettend veel mee te maken (huisarts in opleiding). Maar door te zeggen dat mensen die obesitas hebben zich moeten schamen draag je absoluut niet bij aan een oplossing voor dit sociale, maar ook menselijke probleem. Dat schoot bij mij verkeerd, dus vandaar mijn reactie.
@ Niels Willems: lol, misschien is het wel meer dan een kwart.
/ontopic:
de foto zelf vind ik eigenlijk wel geinig, prima vakantie/zomergevoel foto voor in de krant. -
Charles schreef op maandag 3 augustus 2009 om 22:50 | reageer
Ron; "onsmakelijk, onnozel, zeer matig". Met je vakgebied (sociale wetenschap) lijken je reacties niet zo veel van doen te hebben.
En verder: "Te veel en ongezond eten en veel te weinig beweging! De jongen op de foto is daar een overduidelijk voorbeeld van".
Heel knap dat je dat van die "onnozele en zeer matige" foto kunt aflezen.
De wetenschap zegt over de sociale wetenschap dat het grenst aan kwakzalverij. Inderdaad, ook hier weinig onderbouwing van de sociaal wetenschapper!
-
Ron schreef op maandag 3 augustus 2009 om 22:52 | reageer
@Mattijs: Nee, ik vind dat stukje niet lang! Dat was een grapje .... Over wat Wikipedia werkelijk is, valt nog wel wat meer te zeggen, maar dan gaan we wel erg offtopic. Dus maar even niet.
Ik heb even naar je portfolio op je site zitten kijken: PRACHTIG!!! dat is andere koek dan die drie spetterende jongetjes. Je maakt foto's die weliswaar helemaal niet mijn stijl zijn -ik ben een ouderwetse reportage fotograaf- een foto zonder mensen vind ik eigenlijk niks, maar ik vind jouw zeer esthetisch afgewogen foto's werkelijk heel mooi. Ik zou ze in de wachtkamer van je toekomstige huisartsen praktijk hangen. -
Ron schreef op maandag 3 augustus 2009 om 23:08 | reageer
Leuk he Elja, wat leven op dit Forum!
@Charles; Ach kwakzalverij .... tja dat wordt ons wel vaker voor de voeten geworpen. We doen weinig kwaad hoor ....
Maar wees eerlijk, kijk naar de foto en lees de tekst van de fotograaf.
1. Op de foto zie je een toneelstukje; niks spontaans aan.
2. De foto is slordig, de horizon staat scheef.
3. De linkse jongen is wel erg dik. natuurlijk weet ik niet zeker of dat van te veel en verkeerd eten en te weinig beweging komt.
Wat ik wel weet is dat in NL (en in veel meer westerse landen) steeds meer mensen veel te dik zijn. Ik vind dat vaak onsmakelijk, maar dat doet er niet toe. Belangrijker is dat dit een groot maatschappelijk probleem aan het worden is.
Eigenlijk vind ik het nogal sneu om deze jongen zo te fotograferen en in een krant te plaatsen. Hoe dan ook, misschien niet vandaag maar dan zeker morgen krijgt dit jongetje problemen; de kans dat ie gepest wordt/gaat worden is vrij groot -ik werk in het onderwijs en daar zie ik dit erg vaak gebeuren. Dat vind ik verdomd sneu en dat had de fotograaf zich moeten realiseren. Niet plaatsen dus.
En zo ben ik toch weer aardig ontopic geraakt. -
-
Charles schreef op dinsdag 4 augustus 2009 om 00:08 | reageer
Ron; ik zou niet weten hoe ze spontaner op de camera af zouden moeten lopen...
De scheve horizon is mogelijk onbedoeld maar niet storend bij deze foto.
In mijn eerste reactie, tweede bericht bovenaan, gaf ik aan dat zijn klasgenoten hem echt wel kennen zoals afgebeeld op deze foto. De foto zal niet het begin zijn van eventueel gepest. En dat was de vraag die de fotograaf ons hierboven voorlegde.
(Volgens mij is het minstens zo sneu voor de pester als het al gebeurd, want een serieuze pester heeft een slechte prognose wat zijn latere gedrag betreft.)
De beslissing om te plaasten ligt bij de fotoredactie, niet bij de
fotograaf. De vraag is wel hoeveel foto's de fotograaf heeft ingeleverd? Uit het artikel maak ik 1 op. Dat is wat weinig keus, in dit geval.
-
Kees Krick schreef op dinsdag 4 augustus 2009 om 22:46 | reageer
Tsja. En wat als het een meisje met een beugel, puber met jeugdpuisten, of iemand in een rolstoel was geweest? Uiteraard moet je als fotojournalist zorgvuldig te werk gaan... maar waarom mogen dikke(re) mensen niet op de foto? Verder heb je het netjes gevraagd en - belangrijk - toestemming van een ouder. Wellicht heb je de foto nog even op het schermpje laten zien. Zijn vriendjes en klasgenootjes weten heus wel hoe hij er uitziet...
Ps. Je hebt het te dikke jongetje in ieder geval wat gezonde lichaamsbeweging bezorgd -
Jaap schreef op dinsdag 4 augustus 2009 om 23:52 | reageer
De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat mij de schuine horizon ook al was opgevallen. Ik vind het voor het overige wel een aardige foto. Niettemin zou ik na het nemen van de foto aan de jongens gevraagd hebben of zij met het resultaat - zoals dat op dat moment blijkt op het LCD-scherm - kunnen leven. Ik deel de mening dat de geringe nieuwswaarde van de plaat niet opweegt tegen de mogelijke hinder die de dikke jongen aan de publicatie daarvan ondervindt. Door zijn expliciete toestemming te vragen, voorkomt men het maken van deze afweging.
Overigens verbaast mij bovenstaande discussie enigszins, met oog op de interessante en inhoudelijke discussies over fotografie die ik tot nu toe op dit forum mocht aantreffen. De ongezouten mening van Ron komt mij nogal 'geen-stijl'-achtig voor en de manier waarop hij deze formuleert en structureert doet bij mij het vermoeden rijzen dat hij zich in ieder geval nog niet aan het einde van zijn wetenschappelijke carriere bevindt. -
Mabel Amber schreef op zondag 18 september 2011 om 23:03 | reageer
Er bestaan geen "ethische" of "onethische" foto's, er bestaan alleen goede en slechte foto's. En bovenstaande is geen goede foto. Een "zomers leuk tafereel" moet prettig zijn om naar te kijken, maar de dikte van die ene bederft de boel ..dus je zit met een onesthetische foto, niet prettig om naar te kijken. Had een andere pose uitgekozen, bijvoorbeeld alleen hun hoofden boven water en dan met de handjes naast het hoofd, V-teken maken en lekker geinig lachen. Zo doe je dat joh.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Portretfotografie tip: Belicht je onderwerp slanker
door Elja Trum
-
Op zoek naar de Blauwe vuurvlinder in de Eifel
door Johannes Klapwijk
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.