Remco van der Kruis

Ethiek in de (pers)fotografie

vrijdag 31 juli 2009, 21:13 door | 9.838x gelezen | 25 reacties

Over ethiek en fotografie is al heel wat gediscussieerd. Het blijft een heikel punt: hoe ver kun je gaan met manipulatie van foto's voor ze in de krant komen, of welk medium dan ook. In hoeverre verander je het nieuws als fotograaf door bepaalde delen van de foto donkerder of juist lichter te maken. Om maar iets te noemen (wat overigens ook al gebeurde in het analoge tijdperk).

Stel de vraag aan willekeurige personen en het antwoord is over het algemeen dat er niet gemanipuleerd moet worden met foto's omdat dat de objectiviteit van het nieuws aantast.

Nu overkwam mij gisteren het tegenovergestelde. Voor United Photos moest ik in het Haarlemmermeerse Bos en foto maken van een 'zomers tafereel'. Het Haarlemmermeerse Bos is een recreatiegebied bij Hoofddorp met een grote zwemplas, ligweiden, speeltoestellen, etc, etc. Na enige tijd rond gelopen te hebben met de journaliste, spraken we een vrouw aan die lag te zonnen.

Zij was daar met haar eigen kinderen en wat vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen. Drie jongens (ik denk tussen de 9 en 12 jaar) waren aan het zwemmen in het water en ik vroeg aan de vrouw of ik foto's mocht maken van de kinderen voor de krant (ga nooit zo maar kinderen in zwemkleding fotograferen!). Dat bleek geen probleem te zijn.

Ik vroeg de drie jongens die aan het zwemmen waren om al spetterend op mij af te lopen en zo een leuke zomers foto met wat actie te krijgen. De ene jongen was van normaal postuur, de tweede was 'gezet' en de derde was best dik.

Toen ik thuis was gekomen en de foto had doorgezet naar de krant, zei mijn vriendin na het zien van de foto: 'Die ame jongen, straks staat hij zo in de krant!'. Ik dacht: 'Tsja, zo ziet die jongen er nu eenmaal uit. Daar kan hij alleen zelf wat aan doen'.

Maar wat nu als het zelfbeeld van deze jongens niet correct is en zij zichzelf niet als dik beschouwen? En dat de foto in de krant hen wakker schrikt en dat vriendjes hen er mee gaan pesten? Had ik die foto moeten gebruiken? Of mogen foto's gemanipuleerd worden om personen te beschermen en had ik hem slanker moeten maken (ik weet trouwens niet eens hoe dat moet, maar goed).

Ik ben voor mezelf tot de conclusie gekomen dat het moet kunnen. Het is het beeld van deze tijd en bovendien ben ik niet verantwoordelijk voor een ander zijn gezondheid en conditie. De foto staat vandaag groot in het Haarlems Dagblad..

Zomerse foto


Ik weet niet of photofact het juiste platform is, maar ik ben best benieuwd naar jullie mening.

Ik heb voor Photofacts de gezichten onherkenbaar gemaakt omdat ik vind dat de toestemming die ik heb gekregen voor het maken van de foto, niet het gebruik bij dit artikel rechtvaardigt. De toestemming was alleen voor het gebruik van de foto in de krant.

Remco van der Kruis

Over de auteur

Remco is actief in de journalistieke fotografie en runt zijn eigen fotografiebedrijf onder de naam ProperPictures. Hij heeft net de Fotovakschool in Amsterdam afgerond en wil zich vooral gaan richten op bedrijfsreportages en het maken van foto's voor websites en drukwerk.

25 reacties

 1. Niels Willems
  Profiel Niels Willems schreef op vrijdag 31 juli 2009 om 21:48

  Lastig. Je hebt toestemming en half Nederland is te dik. Is ook geen schande.

  Aan de andere kant; de jongens/ouder hebben het uiteindelijke resultaat niet gezien en zouden wellicht nee zeggen tegen deze plaat. Ze hebben je vooruit geholpen en dan krijgen ze dit.

  Twijfelend zeg ik nee. Het is in elk geval een leermoment!

 2. Charles
  Profiel Charles schreef op vrijdag 31 juli 2009 om 22:23

  Moet kunnen! En de vriendjes van die knaap weten echt wel dat hij er (in zwembroek) zo uitziet. Als je keuze hebt uit nog een andere foto waar de knaap niet op staat dan zou je daar wel voor kunnen kiezen. Op zich is het verder een prima foto.

 3. libeco
  Profiel libeco schreef op vrijdag 31 juli 2009 om 22:41

  Op zich heb je de toestemming, maar wellicht zou het helpen als je ook toestemming zou vragen met de foto 'in de hand' (of op het lcd'tje)?

  Weet je overigens nog hoe Sarkozy z'n vetrolletjes waren weggepoetst bij zijn boottochtje in de VS? Dat kon ECHT niet vond men. In het conflict van Israel met de Hezbollah waren veel 'verschrikkelijke' oorlogsbeelden geensceneerde foto's waarin dat schattige teddybeertje aan de rand van een bomkrater werd gelegd. Behalve op fotografiesites heb ik over deze beeldmanipulatie nooit iemand gehoord.

  Het blijft een twistpunt...

 4. rbrt
  Profiel rbrt schreef op vrijdag 31 juli 2009 om 22:56

  Mijn gevoel zegt dat je mensen in dit soort gevallen tegen zichzelf moet beschermen. Natuurlijk vinden die gasten het cool om in de krant te staan, maar ze denken niet aan eventuele gevolgen.

  Bij een harde nieuwsfoto wint de nieuwswaarde het meestal van de privacy [zie slachtoffers Koninginnedag]. Maar voor zo'n olijke niks-aan-de-hand foto zou ik een andere keuze gemaakt hebben.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.651 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.651 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.