Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Vogelfotografie in het Lauwersmeergebied

zaterdag 24 januari 2009, 21:16 door | 10.678x gelezen | 6 reacties

De afgelopen tijd ben ik twee keer een flink eind wezen rijden om te fotograferen in het lauwersmeer gebied. Een prachtig gebied waar ongelofelijke aantallen vogels te vinden en ook goed te fotograferen zijn. Vanwege het ijs toen ik er was zijn de meeste eendensoorten die er normaal rondzwemmen niet te vinden, maar het verhoogd de kans op een roerdomp of een waterral.

Om te beginnen zijn er in de omgeving ongelofelijke aantallen ganzen. Onderstaande foto heb ik genomen met mijn 70-200 objectief om de enorme massa's brandganzen te tonen. De lichtgrijze strepen links in de lucht zijn ook formaties ganzen! En ieder grijs-wit stipje in het weiland ook.

Enorme groepen brandganzen
Zeker 10.000 ganzen verzamelen zich rond zonsopkomst om gezamelijk te foerageren


Naast de enorme groepen brandganzen zijn er rotganzen met kans op een zeldzame zwarte rotgans of een roodhalsgans. Al met al, vooral vanwege de enorme aantallen is het erg de moeite. Het makkelijkste om de ganzen te fotograferen is het gebruik van de rijdende schuilhut, oftewel, de auto. Omdat de dieren gewend zijn aan auto's zijn ze over het algemeen minder bang voor auto's dan wanneer je zelf door de berm loopt, je word dan veel meer als een gevaar gezien.

Ook geduld is een schone zaak. Soms zie je dat ganzen zich al vretend langzaam voortbewegen. Je kunt er dan voor kiezen aan het einde van het weiland te gaan staan zodat de dieren al grazend steeds dichterbij komen. Dit werkt beter dan wanneer jij naar hun toekomt, want in het eerste geval heb je niet het risico dat ze op de wieken gaan omdat je te dichtbij komt. Met wat geduld krijg je met wachten ganzen verreweg het meest dichtbij. Met die tactiek ben ik er in geslaagd om rotganzen binnen 15 meter te krijgen en een roodhalsgans op een meter of 25.

Naast de ganzen die in de weilanden foerageren zijn havens langs de kust altijd interessant. Eidereenden, middelste zaagbekken, soms een zee-eend, meerdere soorten futen, zoals dodaars, roodhalsfuut en gewone fuut kun je er tegen komen. En deze dieren zijn gewend aan mensen om zich heen dus trekken zich zelden wat van je aan. Wat wil je nog meer!

Dan komen daar nog eens de reflecties van boten bij die kunstzinnige mogelijkheden geven en je vermaakt je wel als fotograaf. En dan hebben we het nog niet eens over de sneeuwgorzen, steenlopers en paarse strandlopers die ook vaak in de omgeving van havens te vinden zijn. Ook hier kan de auto van pas komen, maar vaak beland ik plat op de grond voor een zo laag mogelijk standpunt. Het nadeel van de havens is namelijk wel dat je je als fotograaf altijd boven je onderwerp bevind.

Dodaars in prachtige reflectie
Deze foto is genomen met een groot, roestkleurig, schip op de achtergrond die zorgde voor mooie reflecties.


Een van de andere trekpleisters zijn de enorme hoeveelheden duindoorn struiken die op hun beurt weer enorme hoeveelheden vogels aantrekken. Vooral lijsters doen zich tegoed aan de grote hoeveelheid bessen. Koperwieken en kramsvogels komen in enorme dichtheden voor rondom de struiken. Ook de merel komt af en toe langs en met wat geluk zie je een vuurgoudhaantje zoeken naar insecten als je staat te wachten op kramsvogels. Ook hier is succes een kwestie van geduld (geloof me, dat is de belangrijkste eigenschap van een goede natuurfotograaf).

De beste tactiek is om de auto in de buurt van struiken stil te zetten in de berm en je tele alvast naar buiten te steken. Vervolgens is het wachten geblazen, want de vogels zijn vrij schuw. Als je een poos stil zit beginnen ze je als onderdeel van het landschap te zien en komen ze weer langzaam terug. Nog steeds landen ze veel diep in de struiken en achteraan, dus je zult niet binnen vijf minuten je ultieme beeld van een kramsvogel hebben. Ik heb in 2 dagen zeker 4 tot 5 uur stil gestaan bij een groep duindoornstruiken en af en toe een foto kunnen nemen waar ik tevreden over ben.

Kramsvogel in duindoornstruik
Kramsvogel in duindoornstruik


Hopelijk geeft dit weer wat tips en informatie over hoe je het fotograferen van vogels in kunt vullen!

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

6 reacties

  1. Charles
    Profiel Charles schreef op zaterdag 24 januari 2009 om 22:39  | reageer

    Weer een mooie natuurreportage van Johannes. Je specialisme vraagt wel aardig wat kennis van zaken, moet ik zeggen. Fraai hoe de Dodaar gebruik maakt (!) van de camouflerende bootreflectie (althans voor het oog van de camera).
    De hersentjes van vogels verwerken blijkbaar ook alleen dat wat bweegt/verandert. De rest wordt niet opgemerkt. De Kramsvogel steelt de show vandaag op Photofacts!

  2. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 25 januari 2009 om 12:37  | reageer

    Hey Charles, bedankt voor je reactie!

    Ik ben er zeker heilig van overtuigd dat goede kennis en verdieping in je onderwerp zal leiden tot betere foto's. Ik probeer me in ieder geval echt te verdiepen in een gebied dat ik wil bezoeken, zodat je weet wat je tegen kunt komen en hoe je dat het beste vast kan leggen.

  3. PSpotter
    Profiel PSpotter schreef op zondag 25 januari 2009 om 13:41  | reageer

    Ik kan het geduld niet opbrengen hoor, om een paar uur te stil te zitten voor dat ene shot. Natuurfotografie is dan ook een vak apart.
    Zoals je hierboven al beschrijft, is de achtergrond zeer belangrijk om een goede foto te krijgen. Je moet een balans zien te vinden, waardoor het een prachtige foto wordt.

  4. blauwgestreept
    Profiel  blauwgestreept schreef op zondag 25 januari 2009 om 16:51  | reageer

    Erg mooi de kramsvogel. Leuk dat hij je aankijkt en erg mooie kleuren.

  5. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 25 januari 2009 om 19:10  | reageer

    @Johannes. Gebruik je een flitser, of is de glinstering in het oog van de kramsvogel natuurlijk licht?

  6. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 25 januari 2009 om 19:15  | reageer

    Ik werk eigenlijk altijd met natuurlijk licht. In dit geval is het een laat zonnetje (rond een uur of half 5) in de rug.

    misschien dat ik met grauw weer wat meer zou moeten proberen op te frissen met flitslicht, maar dat lijkt me een hele uitdaging.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.749 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord