Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Foto's van een Canon 1D X draadloos te jatten

woensdag 10 april 2013, 22:57 door | 6.861x gelezen | 5 reacties

Een Duitse beveiligingsonderzoeker heeft aangetoond dat de beveiliging niet al te hoog op de agenda heeft gestaan bij Canon toen zij de Canon 1D X ontwikkelden. Deze camera blijkt relatief eenvoudig te hacken waarna foto's van de camera gekopieerd kunnen worden en zelfs live-view en afdrukken op afstand mogelijk is.

De onderzoeker, Daniel Mende, raadt daarom aan om de Wifi-functionaliteit van de camera alleen te gebruiken wanneer je op een vertrouwde netwerkomgeving zit. In een hotel of bij een restaurant loop je het gevaar dat je camera gehacked wordt.

Natuurlijk kun je jezelf wel afvragen in hoeverre dit echt geprobeerd zal worden en wat er nu echt buitgemaakt zal worden, maar het is goed te weten dat het mogelijk is. Hoewel de Canon 6D in het bronbericht niet genoemd wordt kan ik me voorstellen dat hetzelfde ook geldt voor deze camera.

Canon 1d x wifi

En van de manieren waarop Mende toegang kreeg tot de camera, is door de ingebouwde EOS Utility-modus te misbruiken. Het authenticatieproces tussen de softwaretool en de camera blijkt nauwelijks beveiligd. Hoewel de communicatie beveiligd lijkt me een unieke code en een hostname schijnt de camera in de praktijk niet te kijken naar de ingestelde hostname.

De unieke code die als beveiliging dient, wordt -voordat het authenticatieproces begint- uitgezonden door de camera. Deze code wordt weliswaar vermomd, maar dit schijnt gemakkelijk te decoderen.

Bron: Tweakers.net

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Prijzen voor de Canon EOS 1D X

 » CameraTools  6 december 2016   € 5.299,00 
 » CameraNU.nl  25 april 2015   € 5.799,00 
 » Foka.nl  20 februari 2013   € 5.995,00 
 » Camerashop.nl  4 december 2012   € 6.249,00 
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. marcel
  marcel schreef op woensdag 10 april 2013 om 23:34  | reageer

  Ja Canon heeft het niet goed beveiligd maar dat had ik ook niet verwacht. Het is niet een camera waar je in het geniep foto's mee kunt maken want de camera maakt nogal wat lawaai en er valt ook niet overheen te kijken.

  Gelukkig is het netwerk niet zo snel van de camera dus het kan wel 20 minuten duren voordat je binnen bent.

  Wil je toch de camera aan willen laten staan terwijl je hem niet gebruik dan kun je altijd nog de lensdop erop doen en de geheugenkaarten eruit halen. knipoog

  Niet verrassend was dat de fabrikant niet wilde meewerken aan het publiceren van de tekortkomingen en er voor kiest om achteraf aan schadebeheer te doen. Canon kan nog wat leren van andere fabrikanten die zelf geld geven voor bugs in hun producten om die dan te kunnen oplossen voordat er misbruik van gemaakt wordt op grote schaal.

 2. Vaans
  Profiel Vaans schreef op woensdag 10 april 2013 om 23:45  | reageer

  Ik kan me er niet zo heel druk om maken. Er zullen geen hordes van hackers zijn die zich hier op zullen storten, dus de kans dat er zo iemand bij mij in de buurt is terwijl ik de WiFi aan heb staan is heel heel klein. En dan kopieren ze maar een foto, het zij zo.
  Ik kan me wel voorstellen dat het voor sommige lieden leuk kan zijn om dit te doen in bijvoorbeeld een voetbalstadion. Daar is de kans groot dat je iemand met WiFi tegenkomt. Voor die fotografen is het dus wel wat minder leuk ja.
  Het is wel slordig van Canon.

 3. Vaans
  Profiel Vaans schreef op woensdag 10 april 2013 om 23:49  | reageer

  Nabrander: het is me niet duidelijk of dit nu alleen een risico is als je een verbinding maakt met een router van bijvoorbeeld een hotel, of dat het ook een risico is als je de WFT-E6A gebruikt. Mij lijkt dat het alleen in het eerste geval zo is.
  En als dat klopt, is de kans nog kleiner. Wie hangt z'n camera nu aan de router van een hotel of café?

 4. Wiljo
  Wiljo schreef op donderdag 11 april 2013 om 10:39  | reageer

  @Vaans: Als de de camera dit als optie heeft, zullen mensen het gebruiken. Een gewaarschuwd mens...

 5. marcel
  marcel schreef op donderdag 11 april 2013 om 14:00  | reageer

  @Wiljo: moet dat niet zijn "Als deze optie die optie heeft, zullen mensen het gebruiken" ?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord