Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Canon EOS 1Dx mark III

vrijdag 14 augustus 2020, 13:31 door | 5.133x gelezen | 2 reacties

De Canon EOS 1Dx mark III is de derde generatie van de EOS 1Dx serie, de camera die ontworpen is voor maximaal gebruiksgemak en razendsnelle actiefotografie zonder concessies.

Het is geen camera die geschikt is voor de grote massa. Het is een heel gespecialiseerde machine voor de fotograaf die de grenzen van wat een camera moet kunnen tot het uiterste wil verleggen. De prijs is er dan ook naar. Je hebt een Canon EOS 1Dx mark III in ruil voor 7.419 euro (in augustus 2020)

nando-Canon-EOS-1DxIII-overview

De Canon EOS 1Dx mark III van voor en van achter. Jazeker, het is een spiegelreflex camera. Geen mirrorless. Of toch een klein beetje?


Het uiterlijk van de Canon EOS 1Dx mark III en zijn snelheid


Het uiterlijk van de Canon EOS 1Dx mark III hoeft geen verbazing op te wekken. Het is nog steeds de enorme camerabody met ingebouwde verticale grip en bijbehorende dubbele bediening.

Er zit geen programma-voorkeuze (PSAM) wiel op, maar de bekende drie knoppen op de linkerschouder. Het bezit een derde LCD scherm voor extra informatie en een geveerde klep verbergt het dubbele kaartslot.

Nando canon eos 1dxIII knoppen

Een overzicht van de knoppen op de Canon EOS 1Dx mark III. Alles zit op een perfecte plek, bereikbaar zonder dat je erover na hoeft te denken.


De EOS 1Dx mark III accepteert alleen de razendsnelle CF-Express kaartjes, om garant te staan voor een probleemloze verwerking van de enorme hoeveelheid data die er met 16 tot 20 beelden per seconde wordt gemaakt.

De buffer is groot genoeg om een serie van 500 RAW beelden zonder problemen te kunnen verwerken. Wacht een seconde, en opnieuw kun je honderden foto's blijven maken. Fotografeer je in JPEG, dan is er geen limiet aan het aantal foto's die achter elkaar gemaakt kunnen worden.

Nando canon eos 1dxIII CF express

De camera gebruikt alleen CF-Express kaartjes. Deze zijn razendsnel en samen met de buffer van EOS 1Dx mark III heb ik zonder problemen 30 seconden lang 16 RAW beelden per seconde kunnen maken voor de buffer vol raakte. Dat zijn 480 foto's van 20 mp. Indrukwekkend.


Actie, actie en nog eens actie



Het mag duidelijk zijn dat deze camera gemaakt is voor actie fotografie, hoewel het daar natuurlijk niet bij hoeft te blijven. Niet alleen de snelheid, maar ook het autofocus systeem is gemaakt om perfect op het onderwerp scherpgesteld te blijven, hoe dit onderwerp ook beweegt.

Het autofocus systeem is helemaal te configureren voor de fotografie die je beoefent, inclusief een uitstekende gezichts-AF en oog-AF. Bovendien kun je de AF configuratie apart instellen voor het fotograferen met de zoeker, of met de mirrorless functie.

Nando canon eos 1dxIII autofocus

De autofocus van de EOS 1Dx mark III is tot in detail te configureren. Bovendien kun je het gedrag afzonderlijk instellen voor gebruik met de zoeker, en voor gebruik met liveview waarmee je de camera verandert in een mirrorless camera. Min of meer.


De camera heeft maar liefst 191 autofocus punten ter beschikking, die je door de camera zelf kunt laten kiezen om de scherpe perfect op je onderwerp te houden. Wanneer je de camera in de mirrorless functie gebruikt, heb je de beschikking over vrijwel het hele beeldveld om scherp te stellen.

Een van de meest bijzondere dingen is de Smart Controller die in de AF-ON knop is ingebouwd. Je kunt nu zonder je duim van de knop af te halen het AF-punt heel eenvoudig verzetten door te swipen. Ondanks het hele kleine aanraak gevoelige oppervlak, werkt dit perfect. Ik zou willen dat Canon dit in al hun camera's zou inbouwen.

Nando canon eos 1dxIII af on knop

In de AF-ON knop zit de smart controller. Daarmee verzet je het AF punt door je duim te bewegen. Het werkt wonderbaarlijk bijzonder goed. Ik zou willen dat alle AF-ON knoppen deze functie hadden.


Met 16 beelden per seconde is de camera razendsnel. Je hoeft je niet druk te maken dat je de buffer vol krijgt, en als dat al gebeurd, dan kun je binnen een seconden weer opnieuw starten met het fotograferen. Gewoon de knop ingedrukt houden is voldoende.

Of je ooit een volle buffer zal treffen is maar de vraag, want een actie-serie zal vrijwel nooit 30 seconden duren. Zoveel tijd heb je namelijk, voor de buffer even een paar seconden op adem moet komen.

Serie merle eos 1dx3

Met 16 tot 20 beelden per seconden leg je de actie perfect vast. Zou je een 100 meter sprint fotograferen, dan heb je na 11 seconden maar liefst 176 tot 220 foto's. De buffer is dan nog lang niet vol.


Een spiegelreflex, maar ook een beetje mirrorless



Wat bijzonder aan de Canon EOS 1Dx mark III genoemd kan worden, is de verandering die de camera ondergaat wanneer je overschakelt op live view. De EOS 1Dx mark III verandert in feite in een mirrorless camera. Je hebt alleen geen elektronische zoeker.

Dit betekent dat je wel de camera op armlengte moet houden om het LCD scherm te gebruiken, wat met een 70-200mm f/2,8 objectief niet erg makkelijk en comfortabel is.

Maar je krijgt de beschikking over Dual Pixel CMOS autofocus met gezichts-AF en de mogelijkheid tot het volgen van je onderwerp. In deze mirrorless functie kun je met de elektronische sluiter maar liefst tot 20 beelden per seconden fotograferen.

Schermbeelden EOS 1Dx mark III tijdens actie

Enkele opnamen van het beeld tijdens een actie-serie met de mirrorless functie. Je ziet hoe het AF punt op het gezicht blijft, en netjes overschakelt op de AF-punten wanneer het gezicht buiten beeld verdwijnt. Alles is en blijft haarscherp, 20 beelden per seconde (foto's door Hetwie).

De autofocus werkt als een zonnetje. Het is in staat om je onderwerp feilloos te volgen, maar mocht de focus even verkeert vallen, pikt de camera dit al snel weer op.

Bij het fotograferen van de rennende en spelende honden raakte de camera alleen in de war door de dansende haren van de vacht, of de druppels water die alle kanten op spatten.

Bruc in actie met de eos 1Dx mark III

Razendsnelle actie is geen enkel probleem. De rondvliegende druppels kunnen de autofocus wel eens op het verkeerde spoor zetten, maar dat gebeurt veel minder vaak dan je zou verwachten.

Mogelijk zou een beter geconfigureerde autofocus instelling het nog een stuk makkelijker maken. De camera biedt er in ieder geval voldoende mogelijkheden voor.

Tijdens het fotograferen van een rennende atlete, waarbij druppels of haren geen storende rol spelen, blijft de autofocus perfect op het gezicht. Zowel in de normale als de mirrorless functie weet de camera de scherpte perfect vast te houden.

De camera instellen naar je eigen wensen


Zoals veel EOS camera's is ook de EOS 1Dx mark III op vele manier naar eigen wensen te configureren. Je kunt de functie van de knoppen aanpassen, of het gedrag veranderen. Er is een volledig aanpasbaar Q-menu, waar je zelf functies in kunt verzamelen en rangschikken.

Nando canon eos 1dxIII customfunctions

De knoppen van de EOS 1Dx mark III zijn helemaal naar wens te configureren, er is een heel flexibel Mijn Menu functie, het Q-menu is zelf samen te stellen, en als je het allemaal niet meer goed ziet, kun je dat wat je op het scherm ziet vergroten door er met twee vingers op te tikken.

Het Mijn Menu biedt de mogelijkheid om de meest gebruikte menu functies in te verzamelen, zodat je niet elke keer diep het menu in hoeft te duiken.

Er is ook een optie ingebouwd waarbij je het menu kunt vergroten, mocht je het moeilijk kunnen lezen. Gewoon even met twee vingers dubbelklikken, en het scherm wordt vergroot.

Alle weergave opties op en van het LCD scherm kun je naar wens inschakelen of uitschakelen, en ook het gedrag van het touchscreen en de Smart Controller is te configureren. Daarmee is de camera volledig en op eenvoudige manier naar je hand te zetten, waardoor het gebruiksgemak alleen maar vergroot wordt.

Filmen met de EOS 1Dx mark III


Ik ben geen filmer, hoewel ik dit tegenwoordig toch vaker doe dan voorheen. Ook de EOS 1Dx mark III biedt natuurlijk ook film mogelijkheden.

Opvallend is de 5,5K/50fps in RAW beeldformaat. Je hebt er heel wat geheugen voor nodig, maar het biedt de mogelijkheid om volledig gebruik te maken van het dynamisch bereik van je sensor.

Nando canon eos 1dxIII video

De video functies zijn bijzonder uitgebreid. Je kunt zelfs 4K/50fps in RAW beeldformaat filmen. Je hebt Canon LOG ter beschikking, digitale beeldstabilisatie, en een 100 fps full HD slowmotion functie. Natuurlijk laat de autofocus je ook met het filmen niet in de steek.


De EOS 1Dx mark III biedt ook de mogelijk tot een groot aantal 4K en full-HD filmformaten, die oplopen tot 60 fps. In de full-HD kun je ook kiezen voor 100 fps.

Bijzonder is de mogelijkheid tot elektronische beeldstabilisatie. Hoewel het geen echte IBIS is, geeft het toch een stabieler beeld wanneer je uit de hand filmt. Desalniettemin zal een gimbal of statief altijd aan te raden zijn voor het filmen.

Een video die ik gemaakt heb voor de hondjes van Brouwhuis, gefilmd in fullHD met 50fps en fullHD met 100fps

Alles op een rijtje: wat vind ik van de camera?


In één woord: wauw.

Ik heb jaren lang met een Canon EOS 1D mark III gefotografeerd, en daarna heel erg lang met de eerste generatie Canon EOS 1Dx. Beiden waren fantastische camera's die uitmuntten in dat waar ze voor gemaakt zijn: actie.

Ze zijn altijd al razendsnel geweest, met een fantastische autofocus die misschien niet altijd de beste van de klas was, maar waarbij de verschillen marginaal waren. Met de EOS 1Dx mark III heeft Canon in mijn ogen zichzelf overtroffen.

Nando canon eos 1dxIII formaat

De Canon EOS 1Dx mark III is geen kleine camera. Maar de camera ligt zo prettig in de hand, dat de grootte en het gewicht totaal geen probleem meer zijn. Om een idee te krijgen zie je hier het verschil met de Canon EOS 80D en de Canon EOS 5D mark IV.

Natuurlijk is de camera gemaakt voor langdurig gebruik zonder concessies. Alles klopt op deze camera. De knoppen, de plaatsing van die knoppen, de flexibiliteit met het instellen en configureren.

Maar wat me helemaal getroffen heeft is de Smart-Controller in de AF-ON knop. Alleen daarom al is deze camera een winnaar voor mij.

Het is natuurlijk meer dan dat alleen. De mogelijkheid om de camera naar wens te configureren, de autofocus, de snelheid, de video mogelijkheden en de mogelijkheid om er een soort mirrorless camera van te maken telt allemaal mee. Als ik gespecialiseerd was in actiefotografie, dan was dit de camera voor mij.

de EOS 1Dx3 in gebruik

De Canon EOS 1Dx mark III is een fantastische camera om actie te fotograferen. In de mirrorless functie is dat wat lastiger, zeker met grote zware objectieven (foto's door Hetwie).

Zijn er ook dingen die ik minder prettig vind? Natuurlijk, maar het zijn maar weinig dingen. Het komt eigenlijk voornamelijk neer op een persoonlijk voorkeuren. Ik mis een bulb-timer en een time-lapse functie.

Een kantelbaar scherm zou prettig zijn, en waarom geen elektronische zoeker die bij het schakelen naar live view in de zoeker tevoorschijn komt? Beiden of een van beiden zouden perfect zijn voor de mirrorless functie van de camera.

Misschien is het menu voor het instellen van de film kwaliteit wel het grootste nadeel. Dit is vrij onoverzichtelijk en de opties zijn niet altijd op de beste plek te vinden. Je ziet ook niet altijd duidelijk waarom een functie in het film menu uitgeschakeld is. Het vergt dan wat puzzelen.

Hoewel de 20 megapixel resolutie voor vrijwel alle fotografie meer dan voldoende is, heb ik persoonlijk toch een voorkeur voor een resolutie die minimaal bij de 30 megapixel van mijn EOS 5D mark IV ligt.

Door sylvia 850

Het kan allemaal, filmen met de EOS 1Dx mark III en EF24-105mm op een gimbal. Het is wel wat zwaarder dan wat ideaal is en je gimbal moet het aan kunnen (foto door Sylvia)

Wat mij heel erg bevalt


  • Een spegelreflex met de optische zoeker
  • De vorm en design
  • Volledig configureerbaar
  • Touchscreen
  • Smart-Controller is fantastisch
  • Weinig ruis bij hoge ISO waarden
  • Autofocus snelheid en nauwkeurigheid, zowel met stilstaande onderwerpen als bewegende. Dual pixel AF
  • Eye-AF in liveview modus
  • Snelheid van 16 beelden per seconde, en 20 in liveview met behoud van autofocus
  • 5,5K/50fps filmen in RAW beeldformaat
  • 4K/60fps, samen met een hele selectie andere formaten
  • fullHD 100fps slowmotion
  • Elektronische beeldstabilisatie voor film
  • Geheugenbuffer en schrijfsnelheid is fenominaal
  • Afschermklepje voor de zoeker
  • 10 bit HEIF bestandsformaat mogelijk (voor HDR)
  • GPS en WiFi
  • Mirrorless functie (afgezien van de aanwezigheid van een elektronsiche zoeker)
  • Volledig aanpasbaar Q-menu
  • Dubbel kaartslot met dezelfde lees en schrijfsnelheid op CF Express kaartjes
  • Scherm vergroting is mogelijk, mocht je de informatie op het scherm slecht kunnen lezen


Wat mij minder bevalt


  • Slechts 20 megapixel
  • Geen bulb-timer
  • Geen time-lapse functie
  • Menu voor filmkwaliteit instellen is onoverzichtelijk
  • Geen In Body Image Stabilization (IBIS)
  • Fotografie in de mirrorless mode alleen via scherm (geen elektronische zoeker)
  • Auto-ISO houdt geen rekening met brandpuntsafstand
  • Sluitertijd kan nog steeds maar tot 30 seconden worden ingesteld, waarna bulb nodig is


Galerij


Nando canon eos 1dxIII bruc

Actiefotografie met honden: Bruc met de bal (168mm - ISO3200 - f/3,2 - 1/2000sec)


Nando canon eos 1dxIII bruc water 2

Actiefotografie met honden: Bruc in het water (120mm - ISO125 - f/3,2 - 1/4000sec)


Nando canon eos 1dxIII serie lola

Actiefotografie met honden: Lola in een serie van vier (125mm - ISO4000 - f/3,2 - 1/2000sec)


Canon EOS 1Dx mark III met Laura

Serie van drie met Laura tijdens een korte sprint (182mm - ISO2000 - f/2,8 - 1/4000 sec)


Nando canon eos 1dxIII serie sem

Actiefotografie met honden: Sem in een serie van vier (200mm - ISO320 - f/2,8 - 1/2000sec)


Nando canon eos 1dxIII met James

Ariefotografie met honden: James in draf. (70mm - ISO2500 - f/3,2 - 1/2000sec)


Sized NH20200730 175529 2

Het zou een hond kunnen zijn, of iets van buiten deze Aarde. Het schijnt te vliegen (145mm - ISO2500 - f/2,8 - 1/2000sec)


Nando canon eos 1dxIII serie lola 2

Actiefotografie met honden: Lola in de bocht (142mm - ISO1250 - f/2,8 - 1/3200sec)


Merle in sprint eos 1dxmark III

Merle tijdens een korte sprint (180mm - ISO1000 - f/2,8 - 1/2000sec)

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. Marcel de Bruin
    Marcel de Bruin schreef op dinsdag 18 augustus 2020 om 18:18  | reageer

    Dit is dè camera ! Graag had ik wel wat willen zien m.b.t. de AF hoe de camera het doet met veel langere brandpunten ( met een 70-200 gaat het ook met mijn DX MkII vrijwel altijd goed en is de noodzaak voor de Mk III wissel niet zo groot)

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 19 augustus 2020 om 14:39  | reageer

    @Marcel de Bruin:
    Welk objectief had je dan graag gezien? En welk merk?
    Ik kan natuurlijk niet alles testen, dat is niet realistisch. Ik kan wel zeggen dat mijn literatuuronderzoek heeft doen concluderen dat de mark III de mark II op nagenoeg alle fronten achter zich laat.
    Wil je specifiek voor jouw objectieven de prestaties van de mark III weten, dan adviseer ik je om de camera een weekend te huren en zelf een uitgebreide test te houden. Zo kun je zelf beoordelen of het de moeite waard is om een upgrade te doen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord