Elja Trum

Prototype camera projecteert beelduitsnede

zondag 8 april 2012, 23:06 door | 4.521x gelezen | 5 reacties

Onderzoekers van de Japanse Osaka Universiteit hebben een prototype gemaakt van een camera die de beelduitsnede van de foto die je gaat maken projecteert op het onderwerp. Het grote voordeel hierbij is dat je niet meer door je zoeker of op je display hoeft te kijken om de foto te maken.


Het huidige prototype, genaamd ClippingLight, is vooralsnog gericht op het vastleggen van (details van) een document. Ook is de projector die momenteel gebruikt wordt lang niet krachtig genoeg om ook in fel zonlicht nog lijnen te tonen.

Desondanks best een grappige ontwikkeling. Je zou met deze methode wellicht op een intu´tieve manier foto's kunnen maken en je uitsnede kunnen bepalen zonder dat je jezelf achter een camera hoeft te verschuilen. Een mogelijkheid om meer contact met je onderwerp te hebben dus.

Ook ik kijk momenteel nog veel te graag door de zoeker om de perfecte uitsnede te bepalen, maar wellicht denken we daar -na flink wat doorontwikkeling- over een paar jaar wel anders over. Vooralsnog lijkt het me ook heel lastig om een frame over een landschap te projecteren, maar wie weet wat daar nog voor een oplossingen voor bedacht kunnen worden.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. Dustin
  Dustin schreef op zondag 8 april 2012 om 23:23

  Zo te zien werkt het nog niet echt goed. De bewegingen van de camera zijn niet gelijk aan de bewegingen van het vierkantje. Bovendien als je niet achter de camera wil zitten bekijk je toch gewoon het beeld aan de camera? Is dit nu echt nuttig?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 8 april 2012 om 23:27

  @Dustin; het verschil is vooral dat je dan nog steeds naar je camera zit te staren in plaats van naar het onderwerp. Je mist daardoor wellicht het contact. Maar inderdaad, dit is een prototype en wellicht wordt het nooit echt interessant..

 3. -mj-
  Profiel -mj- schreef op maandag 9 april 2012 om 11:24

  de perfecte uitsnede maak je toch achteraf in de postproductie?
  wellicht leuk zou zijn een laserpointer die aangeeft op wek punt je scherp stelt

 4. Erik
  Profiel  Erik schreef op maandag 9 april 2012 om 12:00

  Uhm, zie je het al voor je? 5 fotografen bij elkaar die allemaal een foto maken met deze techniek? Uiteindelijk begrijpt niemand meer van wie welk frame nou is. Ik denk niet dat dit toekomst heeft, praktisch niet werkbaar knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.322 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord