Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Camera in objectiefvorm

vrijdag 11 juli 2008, 23:03 door | 5.956x gelezen | 6 reacties

De Duitse student Manual Perez Prada heeft een bijzonder concept op zijn website staan voor een variant op de standaard digitale camera. Voor een opdracht op zijn opleiding, de Hochschule für Gestaltung in Schwäbisch Gmünd, ontwikkelde hij een nieuwe look en archetype voor een camera. Door de technische ontwikkeling van digitale camera's is de noodzaak voor het klassieke uiterlijk grotendeels weggevallen en worden afwijkende ontwerpen mogelijk.

Het idee van Manual bevat een camera die je in één hand kunt vasthouden. Alle belangrijke knoppen zijn zo beschikbaar dat de camera ook te gebruiken is met één hand. Het idee hierbij is dat deze manier van vasthouden prettiger is omdat het gewicht van de lens beter gebalanceerd is.

Het ontwerp heeft iets weg van een ouderwetse telescoop en moeten het 'zoeken van een beeld' benadrukken. Achterop de camera bevindt zich een rechthoekig LCD display voor het weergeven van de beelden.

In de voorste rand van de lens zit een ringflitser ingebouwd die kan zorgen voor een egale belichting van je onderwerp. Met behulp van de ringen in het objectief kunnen instellingen aangepast worden. Bovenop bevinden zich twee knoppen; een voor het afdrukken en eentje als 'ok' knop in het menu.

Of het concept ooit in de praktijk op de markt zal komen valt natuurlijk nog te bezien. Een dergelijke camera rolt natuurlijk wel snel van een tafel en het wisselen van objectieven is er waarschijnlijk ook niet bij. Alhoewel dat laatste natuurlijk nog wel zou kunnen eventueel.

De Focus camera van Manual

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. Emerik
  Profiel  Emerik schreef op zaterdag 12 juli 2008 om 08:42  | reageer

  Het is een knap concept alleen vrees ik dat het verschrikkelijk moeilijk is om met een hand de camera vast te houden en met dat zelfde hand ook aan die ringen te draaien

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 12 juli 2008 om 08:47  | reageer

  @Emerik; Inderdaad, het lijkt me toch ook meer een camera die je gewoon met twee handen bedient, eigenlijk. Maar Manual heeft het zo prominent in zijn productinformatie staan dat ik het toch maar genoemd heb. vrolijk

 3. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zaterdag 12 juli 2008 om 10:40  | reageer

  Leuk idee om een (voor universeel gebruik in te zetten) camera zo te bouwen.
  't zal denk ik hier bij blijven, want ik zie zo 1-2-3 niet hoe je even je fisheye omwisselt voor een teleobjectief, of van een ultra-wide naar een macro..
  Dus dadelijk loopt "Jan met de Pet" met meerdere "objectief-like" camera's rond te zeulen...
  En het richtgetal van de flitser zal ook bedroevend laag zijn in tegenstelling tot een redelijk formaat externe flitser (een SB600/800 of 480/580EX heeft meer "punch" en mogelijkheden)

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 12 juli 2008 om 12:43  | reageer

  Prachtig studiewerk! Het is altijd goed om bestaande concepten tegen het licht te houden. Nieuwe technologie maakt nieuwe dingen mogelijk. Het ontwerp van de huidige dslr is nog afkomstig uit de analoge tijd en is - in ieder geval voor mij - niet heilig. Ringflitser in plaats van een pop-up? Als er behoefte aan blijkt te bestaan, waarom niet? Met nieuwe lichtbronnen kan het bezwaar van het richtgetal misschien worden opgeheven. De Canon 5DmkIII, Nikon D700x2 en de Sony 100048MP-2 hoeven niet te lijken op de camera's die ons komend najaar te wachten staan.

 5. Richard
  Richard schreef op maandag 14 juli 2008 om 11:01  | reageer

  Van de tafel rollen zal wel meevallen. gezien de afvlakking aan de onderzijde (wel even goed neerleggen natuurlijk vrolijk). Verder is het wel een mooi initiatief om eens wat anders dan standaard te doen.

  Denk dat de studie niet zozeer om de beste specificaties gaat, maar meer om: kijk eens wat we tegenwoordig met een camera kunnen!

 6. Sjoerd
  Sjoerd schreef op maandag 14 juli 2008 om 15:17  | reageer

  Dus het wordt een Prada camera? Zal niet goedkoop zijn vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord