Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Wilmar Dik

Een olifant op 5 meter

donderdag 15 september 2022, 20:02 door | 1.566x gelezen | 0 reacties

Begin deze zomer bezochten mijn vrouw Francis en ik, fotograaf Wilmar Dik, Botswana. Onze wens was om veel wilde dieren te zien en dat is gelukt!

Alhoewel het heel spannend was om achter wilde leeuwen aan te rennen was de highlight van onze trip toch de -bijna- aanvaring met een grote olifant.

We gingen 3 dagen (2 nachten) op walking safari in de Okavango Delta. Dit deden we met een mokoro. Dat is een soort van smalle kano die met een lange stok wordt voortgeduwd. Het is de ideale manier om veel te zien van de delta.

220616 05 Mokoro Okavango Delta 194


We gingen die middag voor de tweede keer een uurtje met de mokoro varen. Onze guide, Top Gun, wilde ons graag verrassen met wat spektakel. We hadden wel al eerder olifanten gezien, maar die mega beesten zien vanuit een mokoro, is wel heel bijzonder.

Dat we oog in oog zouden komen te staan met een grote olifant hadden we niet durven dromen. Geen idee hoe hard die mokoro kan, maar een olifant is ook in het water veel sneller. Je voelt je dus best kwetsbaar.

220616 05 Mokoro Okavango Delta 344


Dat gevoel werd nog veel sterker toen we een olifant vlakbij zagen.

220616 05 Mokoro Okavango Delta 346


Hij heeft ons niet gezien en geroken en komt onze richting op.

Op een gegeven moment waren we zo dicht bij de olifant dat hij nog maar net in mijn 200mm frame paste.

Top Gun fluisterde dat ik kon gaan staan in de mokoro, om een betere foto te kunnen maken. Ik kwam er al vrij snel achter dat de autofocus in die situatie niet lekker werkte. Er zat veel riet tussen ons en de olifant waardoor de lens alle kanten op focuste, behalve op het juiste punt.

In zo'n geval (en eigenlijk de meeste gevallen met dieren) wil je de ogen goed scherp hebben. Ik zette mijn (70-200mm f/2.8 lens) op manual focus.

Scherpstellen terwijl je staat in een mokoro en kijkend in de ogen van een grote Afrikaanse olifant is best een uitdaging.

Gelukkig bleef de olifant redelijk op dezelfde plek staan.

Mokoro Okavango Delta 349


Deze foto waarbij de olifant zijn slurf om hoog hield is gemaakt met 1/400 seconde, f/4.0 met een ISO van 800. Een lager diafragma wilde ik niet, want manueel scherpstellen gaat niet altijd perfect.

Met het resultaat ben ik erg blij. Een scherpe foto van een olifant op een meter of vijf. Mede daardoor zal ik dat moment niet vergeten.

Deze en nog veel meer foto's kun je hier bekijken: Botswana travel photography. Als je graag foto's van deze olifanten ervaring wil bekijken dan kan dat hier: Photos of the Okavango Delta mokoro safari.

Vlak nadat ik die foto had gemaakt ging de olifant achteruit. We voeren een stukje verder en een minuut later kwamen we hem weer tegen. Ook de olifant zag en rook ons ditmaal beter.

Nu vond hij het genoeg. Hij draaide zich om en kwam op ons af.

Mokoro Okavango Delta 356


Top Gun begon flink wat lawaai te maken. Daardoor bleef de olifant staan, en konden wij langzaam terug. Mijn hart bonsde best heftig in mijn keel.

In het moment zelf heb ik een aantal mooie foto's kunnen maken. Maar toen we weer op afstand waren, en de olifant ook wegging, merkte ik dat mijn armen flink aan het trillen waren. De spanning moet toch ergens heen.

s 'Avonds bij het kampvuur vertelde Top Gun ons dat als de oren van een olifant ver uit elkaar staan (zoals op mijn foto's) het dan nog niet echt menens is. De aanval is dan een mock-charge. Gewoon even laten zien wie het grootst en sterkst is.

Pas als de oren plat tegen het lichaam staan en hij in jouw richting rent, dan heb je écht een probleem. Gelukkig heb ik daar geen foto's van.

Omdat Top Gun ons een mooie ervaring had gegeven, wilden wij hem graag ook iets bijzonders laten zien. Die avond kwamen we een UFO en alien bij het kampvuur tegen.

220616 05 Mokoro Okavango Delta 288


Sorry voor mijn tekenkwaliteiten. knipoog

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Wilmar Dik

Over de auteur

Wilmar Dik is beroepsfotograaf sinds 2008. Ook schrijft hij in diverse media over fotografie en is hij betrokken bij DuPho. Bij NVJ is hij vertegenwoordiger beleidsteam Werkvoorwaarden namens ledengroep NVF/Beeldmakers. Werk van Wilmar:mensen.photo, Reclamebeeld, Portfolio fotograaf en Tasfilms.nl.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord