Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Oogst van een maand fotograferen

zondag 2 mei 2010, 20:39 door | 7.474x gelezen | 21 reacties

Geen idee of reportagefotograaf een 'officiŽle benaming' is, vergelijkbaar met bruidsfotograaf of natuurfotograaf. Maar het geeft voor mij wel weer met waar ik mee bezig ben: fotoreportages maken voor publicaties. Soms tegen persfotografie aan, soms tegen natuurfotografie leunend, soms tegen industriŽle fotografie. Het zorgt voor een breed scala aan onderwerpen voor mijn lens. De regenachtige zondag gaf wat tijd om een impressie uit te werken. Een selectie uit het werk van (ruim genomen) de afgelopen maand.

Show
Een aardige fotoreportage kon ik maken in Hamburg bij de presentatie van een nieuw magazijnvoertuig aan een kleine vijfhonderd klanten en een aantal Europese journalisten. De show, meer een musical van een klein uur, draaide om het onderwerp dat 'futuristische' techniek het managen van een magazijn zoveel plezieriger maakt. Maar een fotograaf kan slechts ťťn ding tegelijk en ik heb meer door de lens gekeken dan op het verhaal gelet. Bij het bekijken van de reportage zag ik overigens dat gebruik is gemaakt van wat ik maar choreografielijnen noem: markeringen op de vloer om aan te geven waar de artiesten en waar de voertuigen mochten komen. Veiligheid voor alles.

launch


Calatrava
Weer iets heel anders was een reportage, eind maart, over de economische ontwikkeling van WalloniŽ, met enkele bezoeken aan bedrijven. Ook een bezoek aan een expressbedrijf op de luchthaven van Luik stond op het programma, maar daar was fotograferen strikt verboden. Ook het mee naar binnen smokkelen van een gsm was niet mogelijk. De meereizende verslaggever van BNR Radio mocht binnen wel kijken, maar moest zijn apparatuur in een kast opbergen. Vertrekpunt van de rondreis was het nieuwe en al door veel fotografen bezochte treinstation van Luik, ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Ik ga daar zeker nog eens kijken als de zon schijnt.

station Luik


Parijs
Jaren kom ik niet op vliegvelden achter de coulissen, maar een paar weken na 'Luik' werd ik voor een middag overgevlogen naar Parijs om daar het werk van aan andere expressbedrijf te fotograferen. In een grote hal worden de luchtvrachtcontainers binnengereden, waarna de pakketten in een paar uur worden gesorteerd op bestemming en dan opnieuw worden ingeladen. Ik was daar om een onderdeel van het werk in beeld te brengen, maar laat hier graag een algemeen beeld zien van hoe de sortering in zijn werk gaat. Hier komen de pakketten aan bij de sorteergoten en de te vullen containers.

omschrijving


Modder
Het leven van een reportagefotograaf bestaat niet alleen uit reisjes oer de grens. Deze meeste reportages maak ik in Nederland. Zoals een reportage over het leggen van een nieuwe aardgasleiding tussen Ewijk en Limburg. In de buurt van Beuningen zag ik deze 'olieboer' door de modder rijden, met een speciaal voor dit soort projecten ontworpen rupsvoertuig. De handelaar voorziet hiermee het werkmaterieel van dieselolie.

omschrijving


Seizoenen
Voor wie er zijn beroep van zou willen maken: reportagefaotografie is gebonden aan seizoenen. IndustriŽle fotografie beleeft pieken in voor- en najaar, de tijd van de vakbeurzen en productintroducties. Wie 'transport' in zijn verscheidenheid als onderwerp kiest, zal weer tegen andere seizoenen lopen. Het is geen wet van Meden en Perzen, maar op ťťn of andere manier zijn zomerse stockfoto's van verkeer over een langere periode in het jaar verkoopbaar dan winterse.

Datzelfde geldt ook wel voor tuinfotografie, maar als het typische seizoensfoto's zijn, is de bruikbaarheid van beeld ook weer seizoensgebonden. Een foto van een tulp maak je nu, maar de kans is groot dat hij pas volgend jaar waarde heeft en dat je als fotograaf pas na een jaar geld voor die foto ziet. Datzelfde zie je in de reisfotografie met beelden van wintersport. Een foto als hieronder is bij een binnenlands toeristisch verhaal dan weer minder aan een seizoen gebonden:

paaltjesroute


Deze foto is een mooi bruggetje naar het onderwerp dat ook veel bezoekers van Photofacts zal aanspreken: travel photography. Met de meivakantie net begonnen en de eerste zomervakanties in het vooruitzicht kunnen we weer plannen maken voor vakantiefotografie. Vooruitlopend op een paar shoots heb de afgelopen maand al een begin gemaakt. Een tweede reisje naar Parijs afgelopen maand leverde onder meer deze foto op:

omschrijving

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

21 reacties

 1. Hendrika
  Profiel Hendrika schreef op zondag 2 mei 2010 om 20:59  | reageer

  Een goede benaming voor uw werk is documentaire fotografie.

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 2 mei 2010 om 21:51  | reageer

  @Hendrika. Klopt, maar dat doet mij te veel denken aan het jargon op de fotoclub. Dat is 'vroeger' voor mij. Reportagefotografie vind ik zelf een beter etiket voor wat ik doe.

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 2 mei 2010 om 22:27  | reageer

  Reportagefotografie is inderdaad een goed benaming. Eigenlijk mag er ook nog wel journalistieke reportagefotografie van gemaakt worden want je legt vast wat je ziet in opdracht of als beeld wat je later eventueel kunt leveren. Mooie foto trouwens met die palletwagen!

 4. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zondag 2 mei 2010 om 22:58  | reageer

  Ik vind het leuke platen, maar bij reportagefotografie denk ik zelf aan het vertellen van een verhaal. En dat komt er wat minder uit als je van elke reportage maar 1 foto kunt laten zien.

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 2 mei 2010 om 23:26  | reageer

  @Reinoud. Een fotoreportage bestaat inderdaad uit een aantal foto's die samen het verhaal vertellen, of een tekst begeleiden (of de tekst begeleidt de foto's). Ik hoop binnenkort een beeld te kunnen geven van een complete reportage.

 6. rbrt
  Profiel rbrt schreef op zondag 2 mei 2010 om 23:28  | reageer

  Bewonderswaardig als je dit soort reportagewerk met blijvend enthousiasme kan doen. Heb zelf ooit aantal klussen overgenomen van een bevriende fotograaf die door ziekte tijdelijk was uitgeschakeld en ik had er veel moeite mee puur registrerend bezig te zijn. Te eigenzinnige opvattingen over inhoud en bewerking, dat botst met dit soort werk.

  De foto van het station in Luik vind ik overigens prachtig.

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 3 mei 2010 om 02:03  | reageer

  Saai zal jouw bestaan niet snel worden Ed! Door dit reportagewerk kom je in ieder geval op afwisselende en vaak interessante plekken. Die mondaine show met het magazijnvoertuig in de hoofdrol vind ik bijvoorbeeld een schril contrast met de haast sacrale foto van het treinstation in Luik. De ene dag bagger je door de modder om 'n rupsvoertuig te schieten waarna je weer in Parijs beland om een airport backstage te verslaan. Dat noem ik nog eens een dynamisch bestaan! Oh ja, foto 2 is mijn absolute favoriet, kan zo in een architectuurboek.

 8. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 3 mei 2010 om 07:08  | reageer

  Ed: Leuk artikel waarin je de diversiteit van je werk laat zien. Foto 2 is inderdaad erg mooi!
  Heb je lang moeten wachten tot er totaal geen mensen liepen?

 9. Ron
  Ron schreef op maandag 3 mei 2010 om 08:29  | reageer

  Wat jammer dat er op foto 2 geen mensen op die roltrappen staan!! Nu is het toch niet veel meer dan een nogal doods en saai plaatje uit zo'n architectuurboek voor op de koffietafel (en waar dus nooit in gekeken wordt omdat het nergens over gaat).

 10. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 3 mei 2010 om 09:26  | reageer

  Foto 2 is absoluut top!

 11. Ron
  Ron schreef op maandag 3 mei 2010 om 09:56  | reageer

  @Johannes: Waarom is dat zo?

 12. Henny
  Profiel Henny schreef op maandag 3 mei 2010 om 12:51  | reageer

  Ik zou dit ook eerder reportagefotografie noemen omdat het meer registraties zijn van wat er gebeurt. Documentair is daarentegen juist meer verhalend vaak met meerdere foto's over 1 verhaal.

  Foto 2 vind ik erg mooi door de symmetrie en kleurtoon. Bij de laatste foto had ik voor een ander standpunt gekozen. Bijvoorbeeld wat lager tegen een andere achtergrond of nog gewaagder, met de zon wat meer van achter/opzij.

 13. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 3 mei 2010 om 14:58  | reageer

  @Ron: Omdat Johannes een andere beeldbeleving heeft.

 14. Ron
  Ron schreef op maandag 3 mei 2010 om 15:06  | reageer

  @Arno: Beeldbeleving?! Vast wel, maar dat zou ie dan toch moeten kunnen uitleggen .... Waarom vind je iets mooi? Probeer daar eens andere woorden voor te zoeken dan: Dit is absoluut top, of dit is erg mooi.
  ik vind die foto saai, hij leeft niet, er gebeurt niks, het is heel simpel om precies dezelfde foto te maken. Ik noem dit plaatjesmakerij, overigens best leuk om te doen en niks mis mee, maar top vind ik niet, integendeel.

 15. nldazuu
  Profiel nldazuu schreef op maandag 3 mei 2010 om 15:30  | reageer

  Hej Ed!
  ik denk dat reportagefotografie idd een treffend woord is, immers je verslaat in woord en beeld wat er voor de lezers van de achterban bedacht is, kortom een reportage! Ik zag deze artikelen in EVO magazine en bedacht me net als anderen hierboven ook opmerkte dat je idd een afwisselende maand hebt gehad.....alleen die Still musical, tja moet opeens denken dat ze in 2009 géén geld hadden om op de Logistica te staan en dat alles naar de klant ging...tja....(wel een fraaie plaat overigens, net als die van station Luik!)

 16. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 3 mei 2010 om 16:23  | reageer

  @Ron: Je moet niet zo moeilijk doen. Niet iedereen is verdere uitleg over zijn mening aan wie dan ook schuldig. Trouwens in mijn beeldbeleving vind ik het ook een zeer geslaagde foto zeker omdat er juist geen mensen op staan met een mooie beeldverdeling.

 17. onem
  Profiel  onem schreef op maandag 3 mei 2010 om 16:34  | reageer

  Foto 2 is super vrolijk

 18. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 3 mei 2010 om 18:16  | reageer

  @Niels en Ron. Over foto 2 het volgende. Station Luik is voor vele miljoenen gebouwd, maar ik heb niet kunnen constateren dat het een druk station is. Ik heb een tijd gewacht op mensen, maar die kwamen niet (misschien een andere in/uitgang genomen bij het zien van een fotograaf met statief?). Wat me wel opviel is dat de roltrap doorlopend (in laag tempo) doordraaide.

  @nldazuu. Hoi Dave. Je kunt de foto van de rupstanker in EVO Magazine hebben gezien. Die van de palletwagen (nog?) niet. En er zijn fotoreportages die je daar waarschijnlijk nooit zult zien, maar wel ergens anders.

  Wat Still betreft. Ik weet wat van marketing, maar ik ben blij dat dat mijn vak niet is. Misschien is het meenemen van een groep klanten naar Hamburg net zo effectief als deelname aan een beurs.
  Ik hoorde van jouw collega's dat je op/met vakantie bent. Geniet van jouw vrije dagen! Ik zie jouw foto's wel op Flickr.

  @rbrt. Geloof het of niet, maar fotografie verveelt mij niet gauw. Juist door de afwisseling. Soms is het een (beeld)verhaal over een productpresentatie, dan een reportage over een bedrijf en dan een reportage over een landschap of stad. Ik hoop hier over een paar weken een impressie te kunnen geven van een toeristische reportage over een Franse stad (geen Parijs).

 19. Dr. Hook
  Dr. Hook schreef op dinsdag 4 mei 2010 om 00:18  | reageer

  Ed, kun je met dit soort foto's je brood verdienen.......;-(

 20. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 4 mei 2010 om 12:34  | reageer

  @Ron: je wilde toelichting: prima! Ik snap je punt dat jij het doods vind. Ik vind juist de kracht in de eenvoud liggen. Zowel de symmetrie, als het lijnenspel als de kleuren prachtig. Misschien dat een eenzaam mensje zittend in dit beeld meer 'verhaal' toevoegt, maar het zou de eenvoud van het beeld doorbreken.

 21. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 4 mei 2010 om 20:58  | reageer

  Dr. Hook, ben je daar bedroefd over?
  Als je een antwoord wilt: ja en nee. Maar ik lees 'dit soort foto's' en dat klinkt tamelijk negatief. En met een negatief beeld verkoop je nooit foto's.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord