Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Kim Schröder

Urbex Exploring; kasteeltje Chateau D'or

vrijdag 2 juli 2021, 16:08 door | 4.590x gelezen | 7 reacties

Het is de afgelopen tijd wat lastiger geweest om het land uit te gaan om te urbexen, dus neem ik jullie mee naar vorig jaar toen we Chateau D'or bezochten. Het kasteeltje, ergens in België, staat nu een jaartje of twee leeg.

Afgelopen december is de laatste kasteelheer van dit kasteeltje overleden. Hij en zijn vrouw (en kinderen) hebben 69 jaar lang hier gewoond.

Kasteeltje


Zonde


Een jaar of twee geleden vertrokken hij en zijn vrouw naar een nabijgelegen villa, omdat het kasteel wel erg groot voor ze werd.

Sinds die tijd ligt het er verlaten bij. Het is een pareltje en je snapt niet waarom ze zoiets verloren laten gaan. Ik heb geen idee wie en of iemand het kasteeltje geërfd heeft.

Wel heb ik kunnen lezen dat er een project ontwikkelaar mee bezig is om alles te slopen om er appartementen te bouwen. Eeuwig zonde is mijn mening...

Het was nog best een kunst om hier ongezien binnen te komen, aangezien de buurt het goed in de gaten houd. Er zijn al meerdere vernielingen en brandjes geweest door jeugdigen.

Na een half uurtje posten en rond kijken, hebben we de gok gewaagd en zijn we onder het hek door gekropen.

Balzaal


Bij binnenkomst van het kasteel hebben we onze ogen uitgekeken. Mooie grote openbaarden in elke ruimte (en dat waren er nog al wat) glas in lood ramen met de mooiste schilderingen. Beeldende ornamenten in muren verwerkt.

We zijn zeker een stuk of vier antieke Hoover stofzuigers tegengekomen. In enkele van de tientallen slaapkamers stonden nog antieke bedden.

Maar het meest verassende vond ik toch wel de enorme hoeveelheid familie foto's. Van enorm oude foto's tot foto's van enkele jaren geleden van bruiloften en feesten.

Hoover


Pronkstuk


Het pronkstuk van dit kasteel was voor mij het op het dak gelegen zwembad... ineens via een deur kom je uit op een dakterras waar een enorm zwembad ligt.

Later op onze weg kwamen we in de ruimtes onder het zwembad, en daar bleek een raam te hebben gezeten waar je dus onder water kon kijken in het zwembad.

Zwembad


We hebben hier uren rondgelopen en bleven van verbazing in verbazing vallen. De enorme balzaal deed me denken aan een middeleeuws sprookje. Overal verborgen gangen, opbergruimtes en verborgen kamertjes.

Op foto's die ik op voorhand had gezien was de tuin prachtig mooi aan gelegd, de eigenaar had een eigen tuin ontwerp bedrijf, dus dan kun je je wel inbeelden hoe mooi dat was. Toen wij er waren was het winter, veel onkruid en geen moois meer te bekennen.

Wat vinden jullie er nu van, dat gebouwen als dit gewoon onder de sloopkogel belanden?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Kim Schröder

Over de auteur

Kim is gek op Urbex fotografie, niet alleen voor de foto's maar ook voor de kick. Naast Urbex maakt ze graag portret en lifestyle foto's.

7 reacties

 1. Johan
  Johan schreef op vrijdag 2 juli 2021 om 16:41  | reageer

  Pracht locatie!
  Leuk om weer een artikel van jou te lezen, het zal een bijzonder ontdekking zijn geweest.

  Ik ben benieuwd naar jou volgend artikel!

 2. Tijdlooskim
  Profiel Tijdlooskim schreef op vrijdag 2 juli 2021 om 20:39  | reageer

  Dankjewel Johan, we kunnen weer langzaam op pad dus er zullen er snel weer meer volgen 😄

 3. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op zondag 4 juli 2021 om 14:40  | reageer

  Als het kasteel niet geclassificeerd is, kan een eigenaar er mee doen wat 'm wil. Niet dat ik het ermee eens ben, maar zo is het nu eenmaal. De nabestaanden zien het blijkbaar niet zitten het kasteel te renoveren. Dat kost ontzettend veel geld en dat is er blijkbaar niet. Een projectontwikkelaar ziet het we zitten om het dan goedkoop als slooppand in het bezit te krijgen om er appartementen te bouwen en die weer te verkopen voor goudgeld. Nogmaals ik keur het niet goed. Wat ik ook niet goedkeur, is het betreden van een terrein zonder toestemming en medeweten van de eigenaar. Het pand betreden is in mijn ogen dan ook te beschouwen als huisvredebreuk. Dat is strafbaar. Als de jeugd daar de boel sloopt, geeft je dat niet het recht om het pand dan ook maar te betreden en daar private eigendommen te fotograferen. Het mijn en dijn is blijkbaar niet meer van toepassing.
  Ik weet dat het een sport is om illegaal een terrein of gebouw te betreden. Ik woon op een terrein met gebouwen uit de eerste helft van de 18e eeuw en uit de 19e eeuw. Ik moet er niet aan denken dat hier om de haverklap horden fotografen rondstruinen die zich het recht toeeigenen om zonder toestemming foto's te maken.
  Dat het kasteel uit het artikel verloren zou gaan, vind ik een ramp.

 4. Tijdlooskim
  Profiel Tijdlooskim schreef op zondag 4 juli 2021 om 23:43  | reageer

  Beste Donald,
  In oktober vond je urbex nog een mooie tak van fotografie, jammer dat je in de tijd erna van gedachten bent veranderd.
  Het is inderdaad niet legaal, maar er word niets vernield, gestolen en je doet er niemand kwaad mee.
  Dat het zonde is dat zoiets gesloopt zou worden zijn we het dan wel over eens knipoog

 5. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op maandag 5 juli 2021 om 00:26  | reageer

  @ Kim, urbex is een mooie tak van fotografie als het op een legale manier wordt gedaan. Bovendien kan het gevaarlijk zijn ook ivm bijvoorbeeld instorting waardoor iemand gewond kan raken of zelfs erger. Niet alle locaties worden goed gedekt door een GSM-netwerk en kan het dus zijn dat je geen hulp ik kan roepen.
  Ik weet zeker dat er ook op een legale manier aan urbexfotografie gedaan kan worden. Ik krijg echter de indruk dat het bij velen niet zo zeer om de fotografie gaat, maar om de kick van de illegaliteit. Daarbij wil ik natuurlijk niet generaliseren, maar ik hoor en lees nog weleens het een en ander en dan ga je er toch ook eens over nadenken.
  Over iets stelen of kapotmaken heb ik het niet eens. Ik stel alleen vast dat urbexfotografie meestal op illegale wijze wordt bedreven puur en alleen omdat een locatie meestal bezocht wordt zonder toestemming van de eigenaar. Maar als je toestemming hebt van een eigenaar is de lol er bij velen heel snel af, want de spanning en de kick is weg.
  Moest ik een urbexlocatie legaal gaan bezoeken, dan ga ik er heen om een fotografisch verhaal te maken over het verval van een locatie. Om te laten zien dat het jammer is dat een eens mooie locatie in verval is geraakt en ook dat het verval op zich mooie beelden op kan leveren. Ik hoef die kick van de illegaliteit of de kick van het mogelijk betrapt worden of de kick van het gevaar niet te hebben. Mij gaat het er alleen om om met mooie foto's thuis te komen die een verhaal over die locatie kunnen vertellen.
  Je doet er niemand kwaad mee? Ben daar maar niet zo zeker van. Een eigenaar kan heel kwaad zijn als die je betrapt, of als je onverhoopt iets is overkomen omdat je bijvoorbeeld door een vloer, trap of iets dergelijks bent gevallen en je gewond bent geraakt.

 6. Tijdlooskim
  Profiel Tijdlooskim schreef op maandag 5 juli 2021 om 13:21  | reageer

  @Donald
  Gelukkig heb ik de gevaren in een vorig artikel al uitgelegd.
  Verder respecteer ik je mening vrolijk

 7. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op maandag 5 juli 2021 om 13:51  | reageer

  @Kim, natuurlijk respecteer ik jou en jouw mening ook. Maar kritische meningen mogen natuurlijk ook. Nadenken over hetgeen je doet, kan nooit kwaad. Uiteindelijk beslist ieder voor zichzelf en draagt zelf de verantwoordelijkheid.
  Kim, we zijn en blijven evengoede fotovrienden met respect voor elkaar. Het feit dat ik aandacht aan jouw verhaal besteed, bewijst dat ik jouw bijdragen graag lees vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord