Kim Schröder

Urbex Exploring; kasteeltje Chateau D'or

vrijdag 2 juli 2021, 16:08 door | 3.444x gelezen | 7 reacties

Het is de afgelopen tijd wat lastiger geweest om het land uit te gaan om te urbexen, dus neem ik jullie mee naar vorig jaar toen we Chateau D'or bezochten. Het kasteeltje, ergens in België, staat nu een jaartje of twee leeg.

Afgelopen december is de laatste kasteelheer van dit kasteeltje overleden. Hij en zijn vrouw (en kinderen) hebben 69 jaar lang hier gewoond.

Kasteeltje


Zonde


Een jaar of twee geleden vertrokken hij en zijn vrouw naar een nabijgelegen villa, omdat het kasteel wel erg groot voor ze werd.

Sinds die tijd ligt het er verlaten bij. Het is een pareltje en je snapt niet waarom ze zoiets verloren laten gaan. Ik heb geen idee wie en of iemand het kasteeltje geërfd heeft.

Wel heb ik kunnen lezen dat er een project ontwikkelaar mee bezig is om alles te slopen om er appartementen te bouwen. Eeuwig zonde is mijn mening...

Het was nog best een kunst om hier ongezien binnen te komen, aangezien de buurt het goed in de gaten houd. Er zijn al meerdere vernielingen en brandjes geweest door jeugdigen.

Na een half uurtje posten en rond kijken, hebben we de gok gewaagd en zijn we onder het hek door gekropen.

Balzaal


Bij binnenkomst van het kasteel hebben we onze ogen uitgekeken. Mooie grote openbaarden in elke ruimte (en dat waren er nog al wat) glas in lood ramen met de mooiste schilderingen. Beeldende ornamenten in muren verwerkt.

We zijn zeker een stuk of vier antieke Hoover stofzuigers tegengekomen. In enkele van de tientallen slaapkamers stonden nog antieke bedden.

Maar het meest verassende vond ik toch wel de enorme hoeveelheid familie foto's. Van enorm oude foto's tot foto's van enkele jaren geleden van bruiloften en feesten.

Hoover


Pronkstuk


Het pronkstuk van dit kasteel was voor mij het op het dak gelegen zwembad... ineens via een deur kom je uit op een dakterras waar een enorm zwembad ligt.

Later op onze weg kwamen we in de ruimtes onder het zwembad, en daar bleek een raam te hebben gezeten waar je dus onder water kon kijken in het zwembad.

Zwembad


We hebben hier uren rondgelopen en bleven van verbazing in verbazing vallen. De enorme balzaal deed me denken aan een middeleeuws sprookje. Overal verborgen gangen, opbergruimtes en verborgen kamertjes.

Op foto's die ik op voorhand had gezien was de tuin prachtig mooi aan gelegd, de eigenaar had een eigen tuin ontwerp bedrijf, dus dan kun je je wel inbeelden hoe mooi dat was. Toen wij er waren was het winter, veel onkruid en geen moois meer te bekennen.

Wat vinden jullie er nu van, dat gebouwen als dit gewoon onder de sloopkogel belanden?

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Kim Schröder

Over de auteur

Kim is gek op Urbex fotografie, niet alleen voor de foto's maar ook voor de kick. Naast Urbex maakt ze graag portret en lifestyle foto's.

7 reacties

 1. Johan
  Johan schreef op vrijdag 2 juli 2021 om 16:41

  Pracht locatie!
  Leuk om weer een artikel van jou te lezen, het zal een bijzonder ontdekking zijn geweest.

  Ik ben benieuwd naar jou volgend artikel!

 2. Tijdlooskim
  Profiel Tijdlooskim schreef op vrijdag 2 juli 2021 om 20:39

  Dankjewel Johan, we kunnen weer langzaam op pad dus er zullen er snel weer meer volgen 😄

 3. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op zondag 4 juli 2021 om 14:40

  Als het kasteel niet geclassificeerd is, kan een eigenaar er mee doen wat 'm wil. Niet dat ik het ermee eens ben, maar zo is het nu eenmaal. De nabestaanden zien het blijkbaar niet zitten het kasteel te renoveren. Dat kost ontzettend veel geld en dat is er blijkbaar niet. Een projectontwikkelaar ziet het we zitten om het dan goedkoop als slooppand in het bezit te krijgen om er appartementen te bouwen en die weer te verkopen voor goudgeld. Nogmaals ik keur het niet goed. Wat ik ook niet goedkeur, is het betreden van een terrein zonder toestemming en medeweten van de eigenaar. Het pand betreden is in mijn ogen dan ook te beschouwen als huisvredebreuk. Dat is strafbaar. Als de jeugd daar de boel sloopt, geeft je dat niet het recht om het pand dan ook maar te betreden en daar private eigendommen te fotograferen. Het mijn en dijn is blijkbaar niet meer van toepassing.
  Ik weet dat het een sport is om illegaal een terrein of gebouw te betreden. Ik woon op een terrein met gebouwen uit de eerste helft van de 18e eeuw en uit de 19e eeuw. Ik moet er niet aan denken dat hier om de haverklap horden fotografen rondstruinen die zich het recht toeeigenen om zonder toestemming foto's te maken.
  Dat het kasteel uit het artikel verloren zou gaan, vind ik een ramp.

 4. Tijdlooskim
  Profiel Tijdlooskim schreef op zondag 4 juli 2021 om 23:43

  Beste Donald,
  In oktober vond je urbex nog een mooie tak van fotografie, jammer dat je in de tijd erna van gedachten bent veranderd.
  Het is inderdaad niet legaal, maar er word niets vernield, gestolen en je doet er niemand kwaad mee.
  Dat het zonde is dat zoiets gesloopt zou worden zijn we het dan wel over eens knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.637 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord