Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portretfotografie tip: Reflectiescherm gebruiken

vrijdag 8 september 2023, 16:32 door | 1.627x gelezen | 2 reacties

Zelf heb ik hem standaard in mijn fototas zitten; een reflectiescherm. Het kan je op meerder manieren helpen betere portretfoto's te maken.

Sophie reflectiescherm met zonder

Sophie - f/2, 1/3800s, 200 ISO @ 84mm

Een reflectiescherm kun je gebruiken om donkere delen in je foto op te lichten. Wanneer het licht bijvoorbeeld van de zijkant komt is de kans aanwezig dat één zijde van je onderwerp erg donker wordt. Met een reflectiescherm reflecteer je het licht terug naar je model om zo de donkere schaduwen op te lichten.

Reflectieschermen zijn over het algemeen erg betaalbaar. Voor een paar tientjes heb je al een veelzijdig 5-in-1 model, maar je kunt ook een stuk wit piepscherm gebruiken of elk ander lichtgekleurd vlak voorwerp.

Uiteraard zijn er ook duurdere reflectieschermen te krijgen die claimen een specifieke mooiere reflectie te produceren, maar mijn advies is om met een simpel 5-in-1 model te beginnen. Dan heb je direct ook 5 variaties (het doorzichtscherm is ook ideaal).

Afhankelijk van het licht kun je een reflectiescherm ook als lichtbron gebruiken; bijvoorbeeld wanneer je zonlicht naar een schaduwplek reflecteert.


Deze tip om betere portretfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over portretfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Portretbijbel.

» Bestel De Portretbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

  1. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op dinsdag 12 september 2023 om 11:08  | reageer

    Niet alleen bij portretfotografie is een reflectiescherm handig. Ook in de natuurfotografie kan het handig zijn om bijvoorbeeld een paddestoel dat net in de schaduw staat wat meer licht te geven met een reflectiescherm. Dan heb je niet direct een flitser nodig.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 12 september 2023 om 13:10  | reageer

    Ja, uiteraard. Het is een handig hulpmiddel bij veel vormen van fotografie. Toevallig richtte ik me met dit artikel op portret.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord