Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Preview: Canon 650D

zaterdag 9 juni 2012, 23:42 door | 12.036x gelezen | 0 reacties

Gisteren kondigde Canon een nieuwe digitale spiegelreflex aan, de Canon EOS 650D. Photofacts was aanwezig bij de productpresentatie die door Canon Nederland gehouden werd. We hebben daarbij even met een preproduction model kunnen spelen. In dit artikel onze bevindingen en eerste blik op dit nieuwe model in het populaire instapsegment.

Canon 650D

De perspresentatie was in de boardroom van de Rembrandttoren in Amsterdam. Een prachtige locatie op de 32ste verdieping van de hoogste wolkenkrabber van Amsterdam. Met de razendsnelle lift (het is bijna een kermisattractie) ben je daar overigens zo.

Canon 650D specificaties


- 18 Megapixel APS-C Hybrid CMOS-sensor
- Full-HD films met handmatige bediening en continu-AF
- Continu fotograferen met 5 foto's per seconde
- Variangle Clear View LCD II Touchscreen
- ISO 100-12.800 gevoeligheid, uitbreidbaar tot ISO 25.600
- 9-punts wide-area AF
- GeÔntegreerde Speedlite Transmitter
- DIGIC 5+
- SD(XC) geheugen (UHS_I compliant)
- 63 zone iFCL lichtmeting

Touch-screen


De Canon 650D is de eerste digitale spiegelreflex met een touch-screen display. Ik moet zeggen dat ik dit best prettig vind werken. Van mij mogen ze het opnemen in alle modellen. Wat wel verbeterd kan worden is de interface; momenteel is aanraakgevoeligheid toegevoegd zonder (drastische) wijzigingen in interface.

Menu's om instellingen te wijzigen zien er dus hetzelfde uit als voorheen, alleen kun je ze nu ook met je vinger bedienen. Voor een optimale besturing met je handen zou het ontwerp van de bediening hierop ook aangepast moeten worden.

Canon 650d touch view

De meerwaarde van touch wordt echter veel beter duidelijk wanneer je foto's terug gaat kijken. Het is prettig om door je foto's te kunnen vegen met de bekende swipe-gebaren die je ook kent van smartphones.

Wat hierbij nog wel jammer is, is de kleinere afmeting die een foto heeft wanneer je hem het beeld binnen laat glijden. Zodra de foto stilstaat krijg je een beeldvullende variant te zien. Hierdoor wordt het swipen door je foto's wat onrustiger. Hoewel de touch aardig vloeiend werkt en behoorlijk direct reageert is het systeem nog niet zo 'responsive' als bijvoorbeeld een iPhone. Op dit soort kleine details na is de touch-bediening en erg aangename toevoeging.

Helemaal prettig dankzij de aanraakgevoeligheid is het inzoomen op een detail in je foto. Je kunt dit nu doen door simpelweg twee vingers op het scherm te zetten en deze uit elkaar te bewegen. Je zoomt dan in op het middelpunt tussen je vingers. Dit is het bekende 'pinchen', eveneens weer bekend van smartphones. Het werkt vele male prettiger en sneller dan het gepriegel voorheen met de toetsen.

Scherpstellen met touch


Niet alleen menuinstellingen aanpassen en foto's bekijken werkt met behulp van het aanraakgevoelige scherm. Het is ook mogelijk om in live-view scherp te stellen door simpelweg het onderwerp aan te klikken dat je scherp wilt hebben.

Canon 650D; scherpstellen met aanraking

Optioneel kun je hierbij instellen dat er automatische een foto genomen moet worden zodra er scherpgesteld is (het icoontje linksonderin). Dit werkt erg lekker wanneer je vanuit een vreemde hoek werkt. Met het draai en kantelbare display kun je erg gemakkelijk zo'n ongebruikelijke hoek kiezen. Je klikt aan waar je scherp wilt stellen, de camera stelt scherp en neemt dan direct een foto.

Hoewel me dat vooraf geen prettig methode leek, vond ik het in de praktijk best een mooie manier om foto's te maken. Overigens duurde het scherpstellen nog best lang. Ik weet niet of dit bij het objectief lag (de nieuwe 18-135mm) of bij de camera, maar erg ging al snel een seconde voorbij tussen de aanraking en het daadwerkelijk maken van de foto.

Hybride sensor


Voorheen gebruikte Canon camera's voor het scherpstellen zogenaamde contrastdetectie. Deze methode staat erom bekend erg traag te zijn. Canon heeft nu in de sensor ook sensoren opgenomen voor fase-detectie. Dit is de standaard methode die door spiegelreflexcamera's wordt gebruik om scherp te stellen, maar normaliter is hiervoor een apart autofocus sensor nodig.

Deze aparte autofocus sensor heeft de Canon 650D overigens nog wel gewoon, je gebruikt deze nomaliter (zonder live-view). Deze autofocus sensor is in de 650D zelfs verbeterd ten opzichte van zijn voorgangers; hij kom nu overeen met de sensor uit de Canon 60D en heeft 9 kruistype sensoren (in tegenstelling tot voorheen 1 kruistype). Door fase-detectie ook direct op de CMOS sensor mogelijk te maken moet het scherpstellen tijdens live-view en video vlotter gaan.

In de praktijk viel deze snelheid me overigens nog tegen, maar wellicht had dit met een bepaalde voorkeuze instelling op de camera te maken.

Canon 650D

Voorbode voor een Canon systeemcamera


De nieuwe hybrid-AF CMOS sensor kan overigens wel een voorbode zijn voor de reeds verwachtte Canon systeemcamera. Dankzij deze techniek is een spiegel feitelijk niet meer nodig. Mocht Canon echte een systeemcamera uit gaan brengen, dan is de kans dus groot dat deze sensor (of in elk geval de technologie erin) gebruikt zal worden.

Video


Een belangrijk speerpunt bij de EOS 650D is video. Sinds video geÔntroduceerd werd bij spiegelreflex camera's is de ontwikkeling behoorlijk snel gegaan. Met de 650D zet Canon weer een paar stappen op dit gebied.

Op de bestaande spiegelreflex camera's van Canon is het niet altijd even gemakkelijk om video te schieten. Vaak blijkt het in de praktijk erg moeilijk om met de beperkte scherptediepte (hetgeen dat de video's juist zo mooi maakt) gedurende het filmen goed scherp te (blijven) stellen. De beste resultaten waren vooralsnog te behalen door handmatig scherp te stellen, liefst met behulp van een follow-focus systeem.

Canon springt hier nu op in door zowel de hybride autofocus CMOS sensor als de twee nieuw aangekondigde STM objectieven. STM staat voor Stepper Motor (stappenmotor). Deze technologie is niet nee, maar wel voor Canon objectieven. Met een stappenmotor kan snel, stil en nauwkeurig scherpgesteld worden.

STM objectieven zijn iets trager dan USM (Ultrasonic Motor) objectieven, maar maken minder geluid bij het schermstellen. Zeker bij (het geluid van) een video is dit een meerwaarde. De combinatie van nieuwe sensor en de nieuwe objectieven moeten het mogelijk maken om automatisch tijdens het filmen een bewegend onderwerp te volgen.

Denk bij het bewegend voorwerp vooral aan iemand die wandelt, het is (momenteel) niet realistisch om te denken dat je een voorbij razende bolide vast kunt leggen. Als pure fotograaf kun je de nieuwe STM objectieven beter links laten liggen. Voor videografen zijn de objectieven zeker te moeite om eens mee aan de slag te gaan.

Bij video is ook geluid erg belangrijk. Met de Canon 650D kun je niet alleen standaard al stereo geluid opnemen, de camera beschikt ook nog over een aansluiting voor een externe microfoon.

Canon 650D

Conclusie


We weten natuurlijk nog niks van de beeldkwaliteit en verdere prestaties, maar zo op het eerste gezicht weet Canon met de 650D weer een prima camera neer te zetten. De touch-functionaliteit is een mooie nieuwe toevoeging en zeker voor mensen die ook graag video willen schieten zijn er op dit gebied uitstekende verbeteringen.

In onderstaande video stelt Canon de camera aan jullie voor.


Prijs en beschikbaarheid


De Canon EOS 650D ligt vanaf 15 juni in de winkels voor een adviesprijs van 849 euro (alleen de body). Met 18-55mm kitlens kost de camera 949 euro. Een kit met het nieuwe 18-135mm STM objectief gaat 1.199 euro kosten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Prijzen voor de Canon EOS 650D

 » CameraTools  28 februari 2013   € 549,00 
 » Camerashop.nl  4 december 2012   € 599,00 
 » Kieskeurig  30 november 2012   € 599,00 
 » Bol.com  8 november 2012   € 619,00 
 » Pixmania  3 januari 2013   € 628,00 
 » Foka.nl  28 augustus 2012   € 649,00 
 » CameraTop100  6 augustus 2012   € 698,00 
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord