Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Online cursus Starten met Fotografie

maandag 2 maart 2020, 22:11 door | 6.345x gelezen | 0 reacties

Wanneer je voor het eerst met een serieuze camera aan de slag gaat is dat niet altijd even makkelijk. Er zijn verschillende soorten camera's (welke moet je hebben?), er zijn nieuwe termen die je nog niet kent en zo'n camera zit vol met onbekende knopjes.


In deze nieuwste cursus Starten met fotografie op Photofacts Academy helpt Nando Harmsen je om deze basis onder de knie te krijgen. In rustige, korte en praktische video's loopt hij alles wat je hoort te weten om je camera goed te gebruiken stap voor stap door. In dit artikel mijn review van deze nieuwste cursus op Photofacts Academy.

Inhoudsopgave


1. Starten met fotografie
2. Wat ga je leren?
3. Soorten camera's - Compactcamera
4. Soorten camera's - Bridgecamera
5. Soorten camera's - Spiegelreflex
6. Soorten camera's - Mirrorless
7. Soorten camera's - Crop of full frame
8. Welke camera is geschikt voor jou?
9. Brandpuntsafstand
10. Objectieven - Zoom of vast
11. Met welke lens start je
12. Basis van de belichting - Sluitertijd
13. Basis van de belichting - Diafragma
14. Basis van de belichting - ISO
15. Basis van de belichting - Stops
16. Belichtingdriehoek
17. Belichtingsinstellingen
18. PSAM
19. PSAM bij welke soort fotografie
20. Voorkeuze instellingen
21. Auto ISO
22. Lichtmetingsmethoden
23. Belichting handmatig instellen
24. Belichting controleren LCD en of EVF
25. Histogram
26. Belichtingscompensatie
27. RAW of Jpeg
28. Witbalans
29. Scherptediepte
30. Bewegingsonscherpte
31. Ruis
32. Focus soorten
33. Automatisch scherpstelpunt
34. Hoe verder

Starten met fotografie diafragma opening

Verschillende diafragma-openingen gedemonstreerd

Deze beginnerscursus fotografie wordt gegeven door Nando Harmsen, die al heel wat jaren lesgeeft in de fotografie. Hij legt in deze cursus uit waar je op moet letten, wat voor instellingen je kunt gebruiken, hoe je je belichting op het einde goed kunt krijgen en hoe je je camera kunt instellen.

Aan het einde van deze videocursus (waarbij je de filmpjes steeds terug kunt spelen als je iets niet helemaal begrepen hebt) ben je in staat om goede foto's ta maken en heb je een goede beheersing over je camera.

Starten met fotografie animaties


Uitleg van de verschillende onderwerpen


Nando legt het verschil uit tussen verschillende types camera's; de compact-, bridge-, spiegelreflex- en mirrorless (systeem-). Vooral de uitleg van de bridgecamera was nieuw voor mij. Dit kan een superzoomcamera zijn met een superzoomlens.

Niet al te klein, soms net zo groot als een spiegelreflex en je kunt er ook dezelfde dingen mee instellen. De enige beperking (of misschien is dit juist een voordeel) is dat je maar één objectief hebt waarmee je vaak enorm kunt inzoomen.

Je hoeft dus ook nooit van lens te wisselen. De kwaliteit kan soms wat tegenvallen als het aankomt op vervormingen (vooral bij groothoek).

Iso waarde verhogen om meer scherptediepte plus beweging in water te krijgen


Het verschil in sensorformaten wordt duidelijk gemaakt en Nando laat ook zien wat de consequenties hiervan zijn voor de objectieven die je op je camera gaat zetten. Je zult hier echt over na moeten denken en nagaan met wat voor soort fotografie je aan de slag wilt.

De prijs zit hem ook echt in de mogelijkheden en kwaliteit van de camera. Nando adviseert niet te duur te beginnen en rustig in te stappen. Daarna kun je een stapje omhoog doen.

Vervolgens wordt in detail uitgelegd wat brandpuntsafstanden zijn en wat de effecten zijn als je door de lens kijkt. Ook wordt geadviseerd met welke brandpuntsafstand je het beste kunt beginnen.

Vervolgens worden de camera-instellingen en de belichtingsdriehoek onder handen genomen. Nando demonstreert met een bijna antieke camera waar hij de lens vanaf heeft geschroefd hoe je door de camera heen kunt kijken en kunt zien wat er gebeurt als je een stap versnelt of juist vertraagt.

Sluitertijd demo op antieke camera


Aan de hand van foto's wordt gedemonstreerd wat het effect is van verschillende diafragma-openingen, daarna ook in combinatie met lange of juist korte sluitertijden. Ook legt hij uit welke PSAM (verschillende halfautomatische standen en de Manual stand) je het beste kunt inzetten bij welke fotografie-situatie.

De verschillende meetmethodes (in het midden, deels in het midden, over de hele foto heen meten) worden behandeld en uitgelegd. Ook laat hij zien hoe je met behulp van auto iso je belichting handmatig kunt instellen en toch altijd tot een correcte belichting kunt komen. Het nadeel van te hoge iso-waardes wordt uit de doeken gedaan.

Hoe je je belichting kunt controleren op het lcd-scherm of met het histogram wordt op heldere wijze duidelijk gemaakt. Witbalans, bewegingsonscherpte, ruis, focus-soorten, bewegingsonscherpte complementeren de basisbegrippen die je moet kennen in de fotografie.

Beeldhoek bij 50mm crop en fullframe


Wat vond ik ervan?


Ik vond het echt een goede cursus. Alle aspecten van de fotografie worden onder handen genomen en worden op rustige en duidelijke manier uitgelegd. Er wordt niet alleen gesproken, maar veel wordt gedemonstreerd aan de hand van animaties om bijvoorbeeld de werking van de spiegel bij een spiegelreflexcamera duidelijk te maken.

En daarnaast ook de werking van een systeemcamera zonder spiegel. Hij laat het verschil tussen een langzame en snelle sluitertijd zien met een antieke spiegelreflex die hij aan de achterkant heeft opengemaakt. Je ziet nu precies wat er gebeurt, iets wat je met geschreven tekst niet zo goed duidelijk kunt maken.

Nando is in staat om op rustige en begrijpelijke wijze de meest complexe technische details duidelijk te maken. De animaties completeren het geheel. Als je deze cursus gevolgd hebt, beschik je absoluut over de benodigde bagage om tot acceptabele foto's te komen in de meeste weers- of lichtomstandigheden.

Wat zeggen anderen?


De cursus is sinds vrijdag te bekijken voor alle leden van Photofacts Academy. Elf leden hebben reeds de cursus bekeken en laten positieve geluiden horen.

Gemiddeld krijgt de cursus nu een waardering van een 9,5.

Freddy schrijft over de cursus:
'Nando, ik heb er geen woorden voor, dit verdient meer dan 5 sterren een heel sterke aanrader voor de startende fotografie liefhebber. Als ik deze info jaren geleden had gekregen was het een stuk makkelijker geweest zeer goed gebracht TOP Nando!'

En Theo laat weten:
'Heldere chronologische en begrijpelijke uitleg. Ik fotografeer al een tijdje maar vond het nuttig om deze cursus te doorlopen. Ik heb daarbij weer wat puntjes op de i kunnen zetten. Nando, zeer bedankt!'

Ook Gerrit is enthousiast:
'De meeste onderwerpen waren me al bekend, maar werden compact herhaald; daarnaast ook enkele zaken geleerd die ik nog niet kende, bv belichten in de M-stand.'

De cursus direct bekijken


De cursus is in zijn geheel te bekijken op Photofacts Academy. Als je nog geen lid bent kun je met een gratis proeflidmaatschap ook deze (en alle andere) cursussen bekijken.

» Bekijk de cursus: Starten met Fotografie

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.334 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord