Elja Trum

Review: Canon 5D mark III

donderdag 2 augustus 2012, 20:45 door | 37.910x gelezen | 14 reacties

De Canon EOS 5D mark III is sinds een aantal weken verkrijgbaar in de winkels. De afgelopen twee weken heb ik met deze full-frame camera kunnen werken. De 5D serie is een populaire lijn onder Canon gebruikers en we waren dan ook benieuwd of dit vernieuwde model aan de verwachting wist te voldoen.

Zelf fotografeer ik momenteel met de Canon 5D mark II als hoofdcamera en als back-up gebruik ik de eerste versie uit de serie. Ik had overigens verwacht dat ik de Canon 5D mark III direct zou kopen zodra deze uit kwam, maar doordat Canon de aanschafprijs met ruim 1.000 euro verhoogd heeft (zelfs 1.600 euro als je de aankoopprijzen in de winkels nu vergelijkt) voor dit nieuwe model besloot ik nog even te wachten met upgraden.

Canon EOS 5D mark III

Canon EOS 5D mark III specificaties


- 22,3 megapixel fullframe CMOS sensor
- ISO 100 - 25.600 (L:50, H1: 51.000, H2: 102.400)
- 61 af-punten (waarvan 41 kruislingsgevoelig)
- 63 zone lichtmetingssysteem
- 14 bit Digic 5+ processor
- Full HD video (ISO 100-12.800)
- 6 bps (foto's per seconde)
- 3,2 inch 3:2 lcd-scherm (1,04 miljoen dots)
- Dual slot (CF + SD)
- 100% zoekerveld
- Stille modus
- Minimaal 150.000 sluiterbewegingen
- HDR modus
- Verbeterde stof- en waterbestendige body
- 1/8000ste maximale sluitersnelheid

Eerste indruk


Ten opzichte van de 5D mark II zijn er een hoop kleine details aan de body aangepast. De camera ligt hierdoor direct nog prettiger in de hand. Persoonlijk vind ik het formaat van de camera erg prettig, ik kan me voorstellen dat kleine mensen de camera iets te fors zullen vinden. Zelf ben ik helemaal tevreden over het formaat en zelf heb ik geen behoefte aan de toevoeging van een grip.

Bij de 5D mark III is ook het klepje van de geheugenkaart sloten bedekt met het stugge rubber dat ook op een groot deel van de rest van de body te vinden is. Dit zorgt voor meer grip. Ook is de vorm iets aangepast zodat het geheel nog lekkerder in je hand past. Tevens zijn de knopjes wat stugger afgewerkt. Bij de 5D mark II waren het nog gladde knopjes. Het zijn kleine details, maar je voelt het verschil direct.

De locatie van knoppen op de body van de Canon 5D mark III is behoorlijk overhoop gegooid. Het is dus even wennen aan de nieuwe locatie van de aan/uit-knop die nu linksbovenop de camera te vinden is bij de voorkeuze draaischijf. Overigens vind ik dit wel een betere locatie dan voorheen, maar het is wel even wennen.

Canon 5D mark III - top

Bijzonder irritant is ook de verplaatsing van de knop waarmee je in kunt zoomen op een foto op je display. Ik was gewend dat ik deze knop direct onder mijn duim beschikbaar had, maar nu zit hij boven de 'play'-knop aan de andere kant van de body. Druk je op de zoom-knop dan zoom je een vooraf gestelde hoeveelheid in (je kunt dit zelf wijzigen, bijvoorbeeld naar 100%). Druk je nogmaals dan zoom je weer uit.

Behoorlijk wennen, want voorheen kon je verder inzoomen door nogmaals te drukken. Nu moet je in plaats daarvan het scrollwieltje rechtsboven op de camera gebruiken. Het aantal benodigde handelingen om een foto even snel in detail te bekijken is nu met een extra handeling toegenomen.

Het zijn kleine details, maar als gebruiker van een eerder model ergert het wel een beetje. Als nieuwe gebruiker zul je hier waarschijnlijk geenszins last van hebben. Wel zoomt de camera nu in op het autofocus punt waarop je scherpgesteld hebt.

Ook wennen, maar volgens mij wel een praktische verbetering, is de lock-knop voor de programmakeuze knop (PASM). Je kunt nu niet langer per ongeluk de programmastand veranderen. Bijvoorbeeld terwijl je camera aan een camerariem bungelt. Echt vaak heb ik dit probleem bij mijn 5D mark II overigens niet gehad.

Ik houd er altijd wel van als de details op orde zijn. Dit is bij de 5D mark III zeker het geval. De camera zit erg solide in elkaar en een detail als het toevoegen van een veertje in het klepje voor de geheugenkaartjes helpt bij het prettige gevoel dat de body geeft wanneer je deze gebruikt.

Canon 5d mk3 cardslots

Geheugenkaarten


De Canon 5D mark III beschikt over twee sloten voor geheugenkaarten. Een praktische toevoeging; zo'n extra geheugenkaartslot. Het gaat om een Compact Flash en een Secure Digital kaartslot. Twee verschillende formaten dus.

Je kunt de kaarten op verschillende manieren aanspreken; zo kun je de camera automatisch door laten schieten op de tweede kaart wanneer de eerste kaart vol is. Je kunt er echter ook voor kiezen om elke foto naar beide kaarten weg te laten schrijven. Zo heb je direct een back-up van je foto's.

Een alternatief hierop is om op de Compact Flash je een RAW bestand weg te laten schrijven terwijl je gelijktijdige een lage resolutie Jpeg naar de Secure Digital kaart schrijft. Dit is vooral ook erg interessant in combinatie met een EyeFi geheugenkaartje.

Het kleine bestand kun je dan bijvoorbeeld via Wifi naar je iPad sturen terwijl de RAW nog op je Compact Flash kaart staat. Het doorsturen van de kleine Jpeg duurt niet zo lang en je hebt altijd het volledige origineel nog. Zo kun je bijvoorbeeld mensen mee laten kijken naar wat jij aan het fotograferen bent. Leuk voor tijdens workshops, of wellicht op bijvoorbeeld een bruiloft; de foto's direct groot op een beamer tonen.

De Canon 5D mark III herkent de EyeFi kaart overigens ook als zodanig; het geeft je direct een extra optie in het menu. Overigens kreeg ik de EyeFi kaart helaas niet zo snel aan de praat, maar ik las op internet wel dat het in principe goed moet werken. Waarschijnlijk moest ik de firmware van mijn Eye-Fi kaartje even updaten.

5d mk3 eyefi

Persoonlijk vind ik de mogelijkheid om met de EyeFi te werken en zo draadloos foto's naar een computer of iPad te sturen wel erg interessant. Het is in mijn ogen echt een mooi voordeel van het SD slot op de Canon 5D mark III.

Er is helaas ook een belangrijk nadeel aan het Secure Digitale geheugenkaart slot. Canon schijnt niet de beste variant gekozen te hebben voor het SD slot. Jeff Cable, werkzaam bij Lexar, ontdekte dat je maximaal 133x snelheden kunt halen wanneer je een Secure Digital geheugenkaart gebruikt.

Dit terwijl je ook al prima 600x SD kaarten kunt kopen. Wanneer je RAW bestanden naar zowel je Compact Flash als je SD kaart schrijft vertraag je daarmee de maximale snelheid van je camera. Foto's worden minder snel weggeschreven. Vooral bij sportfotografen kan dit voor problemen zorgen. Let hier dus op!

Stille modus


De Canon 5D mark III heeft net als de Canon 1D X een stille modus. Wanneer je deze gebruikt is het opklappen van de spiegel tijdens het maken van een foto een stuk stiller dan normaal. Handig wanneer je bezig bent op plekken waar stilte op prijs wordt gesteld, zoals in een kerk.

De camera is in de stille modus wel wat trager, dus je kunt minder foto's per seconden nemen. Gebruik je de stille stand niet dan maakt de sluiter net wat meer herrie dan de Canon 5D mark II.

Snelheid


De nieuwe 5D telg is een stuk sneller geworden dan zijn voorganger. In plaats van 3,9 foto's per seconde kun je nu met 6 foto's per seconden schieten. In RAW kun je zo 3 seconden lang op volle snelheid schieten. Na de eerste 18 foto's valt de snelheid terug.

Fotografeer je in Jpeg dan kun je meer dan 16.000 foto's maken zonder dat de camera terug valt in snelheid. Niet bepaald een limiet waar je snel tegenaan zult lopen als fotograaf.

Autofocus


De EOS 5D Mark III gebruikt hetzelfde 61-punts wide-area autofocus systeem als het vlaggenschip, de Canon 1D X. Dit autofocus systeem zorgt voor een zeer hoge gevoeligheid, precisie en snelheid. De sensor beschikt over 41 cross-type punten en vijf dubbele cross-type punten. Volgens Canon levert het hiermee een ongeŰvenaarde nauwkeurigheid over het gehele beeld.

Het is goed om te zien dat Canon dit autofocus systeem van de 1D X nu ook naar de 5D haalt. Overigens beschikt de 1D X wel over een extra autofocus processor. De autofocus is echt merkbaar sneller dan met de Canon 5D mark II. Het is nu ook gewoon goed mogelijk bewegende voorwerpen te blijven volgen met de autofocus, iets wat met de 5D mark II nauwelijks mogelijk bleek.

Canon 5D mark III autofocus sensor

De instelbare autofocus voorinstellingen die in de 1D X werden ge´ntroduceerd, zijn eveneens beschikbaar en helpen bij het vastleggen van traditioneel moeilijke onderwerpen. Deze instellingen moeten zorgen voor extra betrouwbaarheid in situaties waar de bewegingsrichting van het onderwerp onvoorspelbaar is.

Voor de belichting gebruikt de camera het Canon iFCL-meetsysteem, dat een 63-zone Dual-Layer sensor koppelt aan elk punt van het autofocus systeem. Zowel de scherpstelinformatie afkomstig van het autofocus systeem als de kleur- en belichtingssignalen afkomstig van de meetsensor worden geanalyseerd.

Beeldkwaliteit


Canon heeft er voor gekozen om de Canon 5D mark III te voorzien van een 22 megapixel sensor. Slechts 1 megapixel meer dan zijn voorganger. De 22 megapixel sensor is wel geheel opnieuw ontworpen. Nu is 22 megapixel over het algemeen meer dan genoeg voor de meeste fotografen, maar voor sommige fotografen zal het toch een tegenvaller zijn.

Zeker nu Nikon met de Nikon D800 naar 36 megapixel is gegaan. De verwachting is overigens dat Canon dit jaar nog een 30+ fullframe camera zal uitbrengen die fotografen die nu de Nikon D800 overwegen op andere gedachten moet brengen. Voorlopig zijn dit echter alleen nog maar geruchten.

Die keuze voor 22 megapixel heeft als voordeel dat Canon niet nog meer pixels op hetzelfde oppervlak heeft moeten proppen. Dat betekend in de praktijk schonere hogere ISO's. Met de beeldkwaliteit is dan ook weinig mis op deze Canon 5D mark III. Ook bij hogere ISO's blijft de beeldruis binnen de perken. Dat geeft het gevoel dat je in elke situatie nog foto's kunt nemen.

Canon 5dmk3 12800 iso
100% uitsnede op 12.800 ISO

Zonder bijzondere nabewerking zijn foto's tot 6.400 ISO erg bruikbaar (vergelijkbaar met de 1600 ISO op de Canon 5D mark II). Daarboven wordt de ruis wel zichtbaar, maar valt er ook nog best mee te werken. Ten opzichte van de Canon 5D mark II heb je zo'n twee stops winst op het gebied van ruis. Dat is een mooie verbetering.

Foto's bewerken op je camera


Met de 5D mark III kun je nu ook je foto's direct op je camera bewerken en als aparte Jpeg opslaan. Waarschijnlijk zal het niet heel vaak gebruikt worden, maar het kan natuurlijk handig zijn als je altijd in RAW fotografeert en je ergens bent waar ze graag een Jpeg foto van je willen ontvangen. Je hoeft dan voor de omzetting geen computer binnen bereik te hebben.

5d mk3 bewerken

Video


Via de schakelaar vlak naast de zoeker schakel je van fotografie over naar video. In dezelfde schakelaar zit de start en stop-knop voor het opnemen van video. Je kunt deze knop nog met de duim bedienen en hij is soepel in te drukken. Hierdoor kun je de video stoppen zonder dat je direct allerlei bewegingen in het beeld krijgt.

Ook de beeldkwaliteit is verbeterd en biedt de zelfde upgrades die wel al zagen op de Canon 1D X. Ook is er nu een koptelefoon uitgang zodat audio beter in de gaten gehouden kan worden bij video opnamen.

Bijzonder is dat de het wieltje achterop de camera aanraakgevoelig wordt op het moment dat je video schiet. Je hoeft het wieltje dus niet langer fysiek te draaien waardoor camerabeweging wordt voorkomen.

Tijdens het gebruik van de filmstand kun je overigens nog steeds foto's maken met behulp van de ontspanknop. Zo hoef je nooit een belangrijk fotomoment te missen. De videostand geeft daarmee dus ook direct toegang tot de live-view modus. Doordat de spiegel al opgeklapt is kun je in deze stand overigens muisstil foto's maken.

Onderstaande video is geschoten met een Canon 5D mark III en als extra bonus is het ook nog een review van de Canon 5D mark III door DigitalRev.


HDR modus


Nieuw is ook de HDR modus. Ideaal voor HDR fotografen, maar ook voor iedereen die hier af en toe eens gebruik van wilt maken. Je kunt de camera drie opnames direct achter elkaar laten maken waarbij de camera er tussen 1/3 en 3 stops verschil tussen laat zit. In de meeste gevallen zul je de twee of drie stops variant gebruiken.

Indien gewenst maakt de camera direct een HDR beeld uit deze foto's en slaat deze als Jpeg op. Daarbij kun je er ook voor kiezen om de drie originele (RAW) bestanden ook te bewaren. Je kunt dus achteraf zelf je eigen HDR omzetting ook alsnog uitvoeren op je computer.

Laat je de camera het HDR bestand maken dan kun je voor verschillende omzettingen kiezen; van natuurlijk tot over-de-top HDR (of tonemapping, zoals je wilt).

Canon 5D mark III - HDR
HDR naturel

Hierboven zie je een door de Canon 5D mark III gemaakte HDR afbeelding in de naturel stand. Beweeg met je muis over de foto om een extremere versie te zien. De camera beschikt over een stand waarbij de HDR nog extremere wordt, maar dan ontstaan er lelijke overgangen tussen de lucht en de bomen.

Het zou mooi geweest zijn als je niet beperkt was tot drie foto's, maar bijvoorbeeld ook vijf of zeven. Helaas heeft Canon hier vooralsnog niet voor gekozen. Wellicht zien we dit in de toekomst nog eens terug in een firmware update.

Display en Accu


Het scherm op de Canon 5D mark III is iets groter geworden, hij is nu 3,2 inch (8,1 centimeter) groot. Tevens is het display van verhouding veranderd; in plaats van 4:3 is het scherm nu 3:2. Dat heeft als voordeel dat je foto volledig getoond kan worden en dus groter in beeld is dan voorheen.

Het nadeel is dat basisgegevens als sluitertijd en diafragma nu over je foto heen getoond worden in plaats van erboven. Het aantal dots dat het scherm bevat is ook toegenomen; er zitten nu 1.040.000 dots op (drie dots is 1 pixel).

Het is wel jammer dat het scherm niet draai- en/of kantelbaar is. Dat was een mooie toevoeging geweest. Ook missen we het mooie touch-screen dat we op de (nog nieuwere) Canon 650D gezien hebben.

De accu is bij de Canon 5D mark III gelijk gebleven aan zijn voorganger. Handig dus wanneer je overstapt of wanneer je beide camera's gebruikt. De camera springt ondanks alle verbeteringen zuiniger om met stroom waardoor je prima een dag lang met de camera kunt werken zonder van accu te hoeven wisselen.

Conclusie


Eigenlijk is de Canon 5D mark III op veel vlakken een ideale camera. In tegenstelling tot zijn voorganger is (vooral dankzij de autofocus en de hogere snelheid) eigenlijk geschikt voor zo ongeveer alle vormen van fotografie. Met de Canon 5D mark III kun je bijna elke situatie aan.

De Canon 5D mark III is dan ook echt een flinke verbetering op de 5D mark II. De beeldkwaliteit is duidelijk verbeterd. Voor fotografen die veel in donkere omgevingen werken is de verbetering in de hoge ISO's absoluut de moeite.

Het enige grotere nadeel is zijn wat hogere prijs, maar inmiddels is de camera al voor minder dan 3.000 euro te koop. Dit nadeel wordt dus steeds minder groot. Met de Canon 5D mark III heeft Canon weer een mooie opvolger neergezet die waarmee je als fotograaf weer jaren vooruit moet kunnen.

Meer informatie


Canon 5D mark III review door CameraStuffReview (Nederlands)
Canon 5D mark III review door Fotovideo.nu (Nederlands)
Canon 5D mark III review door Zoom.nl (Nederlands)
Canon 5D mark III review door DP Review
Canon 5D mark III review door Engadget
Canon 5D mark III review door EOS HD (video gericht)
Canon 5D mark III review door Karel Donk
Canon 5D mark III review door Nikonian Ryan Brenizer
Canon 5D mark III review door Photography Blog

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Prijzen voor de Canon EOS 5D mark III

 » Mediamarkt  19 augustus 2015   € 2.699,00 
 » CameraNU.nl  25 april 2015   € 2.699,00 
 » CameraTools  6 december 2016   € 2.749,00 
 » Camerashop.nl  16 februari 2016   € 2.799,00 
 » Foka.nl  11 april 2013   € 2.899,00 
 » Digitalstreet  12 november 2012   € 2.929,00 
 » Kamera-Express  1 augustus 2012   € 2.969,00 
 » CameraNU  1 augustus 2012   € 2.969,00 
 » CameraTop100  6 augustus 2012   € 2.975,00 
 » Bol.com  3 januari 2013   € 2.999,00 
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. gast schreef op donderdag 2 augustus 2012 om 23:33

  Ja een prachtige camera, wel erg snel en prijs gedaald, terwijl dat volgens de winkels niet zou gaan gebeuren. En bedankt... Maar goed ben er dan toch blij mee

 2. Rob van Praag
  Rob van Praag schreef op vrijdag 3 augustus 2012 om 00:58

  Heb de overstap gemaakt van 60D naar 5D mark III en vind het een openbaring. Meteen alle objectieven vervangen door L types. Helemaal tevreden!

 3. Remco Siero
  Remco Siero schreef op vrijdag 3 augustus 2012 om 09:45

  Ook sinds kort deze camera als main camera aangeschaft. Een fijne stap voorwaarts op de 5D Mark II. Ook erg prettig, maar verder niet aangestipt in de review is de RATE knop, waarop je op de camera al foto's kunt labelen met 1 of meer sterren. Tijdens het importeren in Lightroom worden deze overgenomen.

  Op deze manier kun direct al een rating meegeven, wat het uitzoeken op de PC wat scheelt. Ik heb het al gebruikt om o.a. aan te geven wat de klant mooie beelden vindt tijdens een bruiloft.

 4. Daan
  Profiel Daan schreef op vrijdag 3 augustus 2012 om 10:33

  Sinds kort ook in het bezit van deze camera naast de Mark II. Voor mij zelf was de keuze vooral AF systeem, 100% zoeker, grid in de zoeker.

  Het is een heerlijke allround camera om mee te werken...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord