Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Gratis Lightroom alternatief Darktable nu ook voor Windows

donderdag 28 december 2017, 15:51 door | 9.039x gelezen | 11 reacties

Het gratis programma Darktable is een opensource alternatief voor Lightroom. Met het programma kun je jouw RAW bestanden organiseren en bewerken. Sinds update 2.4 is het programma nu ook geschikt om te draaien op Windows.

Darktable screenshot


Voorheen kon je het programma reeds draaien op diverse Linux systeem en Mac OS.

» Download de Windows versie

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

  1. Rias.Photography
    Rias.Photography schreef op donderdag 28 december 2017 om 16:45  | reageer

    Ik ga dit zeker uittesten maar waarschijnlijk blijf ik bij Lightroom.

  2. L. Gaspenhouw
    L. Gaspenhouw schreef op donderdag 28 december 2017 om 19:59  | reageer

    Niet aan beginnen, tenzij je ervan houdt om zelf patches te doen onder de motorkap. Op diverse fora is heel veel kritiek op dit programma.

  3. Henk Beenen
    Henk Beenen schreef op vrijdag 29 december 2017 om 17:59  | reageer

    Weet je ook links van de diverse fora met kritiek op dit programma, zoals je schrijft. Ik gebruik Darktable enige tijd in Linux en bevalt prima!

  4. Guido
    Guido schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 13:18  | reageer

    Een stevige bedankt om dit onder de aandacht te brengen.

    Weer een optie bij om geen abonnement Lightroom te moeten nemen. I werk met de versie 6.14 van de perpetual Lightroom. Een update naar 2017 had ik onmiddellijk aangekocht. Maar Adobe neemt een commerciële beslissing die hun winst volgens hen moet opdrijven. Ik kan daar niets tegen hebben. Ik beslis gewoon voor mezelf, dit abonnement beantwoordt niet aan mijn wensen.

    Maar of dit DarkTable een alternatief is, dat wordt weer afwegen. Digital Asset Management met alle opties van Lightroom is voor mij heel waardevol. Geotagging met Google Maps in Lightroom gebruik ik systematisch. Timeshift om foto's van vrienden in dezelfde tijdslijn te brengen ook.
    Al mijn foto's krijgen kernwoorden (keywords) die ik uit de bestaande waardes kan kiezen.

    Pas dan kom ik aan het ontwikkelen toe. De sidecar laat mij toe om geen nieuw formaat te moeten opslaan. Alleen een klein filetje naast de RAW opname.

    Dus even bekijken hoever Darktable mij kan helpen.

  5. bert van herk
    bert van herk schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 13:18  | reageer

    waar is de mac versie

  6. W
    W schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 15:30  | reageer

    Ik werk tot nu toe met PSP als bewerkingsprogramma.
    En dat bevalt me nog steeds goed, behalve dan dat in ZOOM en andere bladen altijd met Fotoshop of Lightroom wordt gewerkt en ik daar geen "voeling" mee heb.
    Vraag : wat heeft dit progr. vóór op PSP 18 ? anders gezegd : zou ik er op vooruit gaan ?
    (fotoshop is me te ingewikkeld)

  7. Guido
    Guido schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 16:46  | reageer

    Beste W, Als je PSP uitspelt kan ik misschien iets zinnig zeggen.

  8. Johan
    Johan schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 16:54  | reageer

    PSP is volgens mij de afkorting voor PaintShop Pro.

  9. Guido
    Guido schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 17:17  | reageer

    Paintshop Pro, zeker de ultimate versie heeft veel ontwikkel mogelijkheden. Je kan het best vergelijken als een mogelijk alternatief voor Photoshop (Elements). Voor een "gewone" gebruiker die Photoshop te complex vindt is Photoshop Elements een sterk alternatief. Ook de recente ontwikkelingen bij On1 (kan uiteindelijk duur uitvallen als je opleiding wilt), Affinity, DXO, phase one. En ik vergeet zeker nog andere alternatieven. Je kan even surfen om te zien wat er is.

    Terug naar je oorspronkelijke vraag: wat is het met Lightroom. Je kan terugkijken naar mijn eerste reactie over het klasseren, geotaggen, bijhouden en opzoeken van je foto's (DAM). Ik heb een middel grote collectie, een 40.000 foto's. Recent moest ik oude foto's terugzoeken met specifieke informatie. Dankzij de klassering had ik de alle nodige 50 foto's die verspreid waren over 25 jaar binnen enkele uren in een logische verzameling en kon ik kopies en afdrukken maken van alle relevante foto's zonder fysische dubbels te moeten maken.

    Adobe heeft een krachtig ontwikkeltool dat zowel in Lightroom zit als in Bridge. Maar in grote lijnen werken de meeste programma's vrij analoog.

    Als je foto's wil bewerken kan je best in RAW werken omdat je dan tig keer meer speelruimte hebt. Ook Paintshop Pro Ultimate ondersteunt dat. Maar dat was niet de vraag. Bij mijn ervaring was Paintshop Pro iets minder uitgebreid voor locale correcties. Maar je kan dan altijd uitwijken naar Plug-ins.

    Samengevat, als je geen probleem hebt met het terugzoeken van je foto's en je kan alle aanpassingen doen die je wil, waarom zou je veranderen.

  10. W
    W schreef op dinsdag 2 januari 2018 om 21:20  | reageer

    Hallo Guido. Ik bedoelde inderdaad Paint Shop Pro (18). Ik kan daar aardig mee omgaan, maar omdat er zoveel verschillende programma's in omloop zijn zou het me niet verbazen als er iets tussen zit dat eigenlijk veel beter is en waar ik nog geen weet van had.
    Vandaar mijn vraag. Maar met jou antwoord kan ik weer verder.
    Mijn hartelijke dank.

  11. Koen Van de moortel
    Profiel Koen Van de moortel schreef op zaterdag 6 januari 2018 om 18:50  | reageer

    Ik heb dit net even geprobeerd, maar het viel serieus tegen: zéééér traag, en als je een millimeter te ver gaat met de schuivertjes, ziet alles er meteen zeer lelijk uit. Dit programma kan helaas echt niet tippen aan Lightroom.
    Nog iets: ik had aangevinkt om jpg-bestanden te negeren en alleen raw-bestanden te importeren, maar toch importeert het gewoon alles, en uiterst traag, zonder ook maar iets van voortgang te tonen, zodat je dus niet weet of het vastgelopen is, of dat het nog bezig is.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord