100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Janou Zoet

7 tips voor mooiere smartphone foto's

maandag 14 december 2015, 20:20 door | 11.533x gelezen | 6 reacties

Smartphone camera's zijn de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Stiekem lopen we allemaal met een goeie camera op zak die de moeite waard is om regelmatig te gebruiken. Met deze 7 tips maak je direct mooiere foto's met je smartphone.

Spiegelreflexcamera's zijn geweldig om mee te werken. Ik zou mijn Canon's EOS 5D mark II en III echt niet meer kwijt willen. Maar geef toe: het is een hoop gesjouw met al die body's, lenzen en andere attributen.

Voor een dagje uit met kids, een concert of gewone dagelijkse bezigheden ga ik al die spullen echt niet meenemen. En dat is precies de reden dat ik begonnen ben met smartphone fotografie: ik had mijn 'grote mensen camera' niet bij me, maar er was wel een leuke foto situatie. Dan maar even met mijn telefoon.

Wat een mooie kwaliteit, dat viel niet tegen! Al snel was ik hooked. Wat leuk om met je telefoon foto's te maken. Lekker makkelijk, geen moeilijke instellingen en met allerlei apps is bewerken een fluitje van een cent.

Photofacts koe hardlopen

Ja natuurlijk, een smartphone heeft zo zijn beperkingen. Je hebt (in principe) geen manuele instellingen als diafragma en sluitertijd. Point en shoot, je moet het er maar mee doen. Maar daardoor word je als fotograaf wel gedwongen om creatief te zijn en dat is echt heel leuk. Want het hang vooral van jouw creativiteit en compositie af of het een mooie foto wordt!

Maak jij ook foto's met je smartphone? Dan heb je vast wel wat aan deze tips:

1. Kies zelf de focus


Een smartphone camera focust automatisch. Helemaal niet handig, want daardoor kan hij scherpstellen op het verkeerde punt. De camera heeft bovendien moeite met scherpstellen in moeilijke lichtomstandigheden, waardoor het een tijdje duurt voordat hij zelf de juiste focus te pakken heeft.

Handig dus om je smartphone een handje te helpen door op het scherm te tikken op het onderwerp van de foto. Daarmee geef je aan de camera aan dat hij dáár moet scherpstellen en houd je de focus dus in eigen hand.

2. Flits uit


De flits van de smartphone camera is erg hard en niemand wordt er knapper van als je hem gebruikt. Liever standaard uitzetten dus. De nieuwste iPhones 6s en 6s plus hebben een nieuwe techniek gekregen waarbij het scherm oplicht als je een selfie neemt. Het is een zachtere vorm van flitsen, maar nog steeds is het niet ideaal. Soms ontkom je niet aan het gebruik ervan, maar als het niet perse hoeft: uitzetten die flits.

3. Geluidsknop als trigger


Een heel handig trucje om bewogen (en dus onscherpe) foto's te voorkomen is het gebruik van je geluidsknop als trigger. Het geldt voor de meeste telefoons, maar ik neem de iPhone even als voorbeeld: de geluidsknopjes aan de zijkant van je telefoon werken als knop voor je camera! Ideaal, want daardoor kan je je telefoon horizontaal vasthouden als een gewone camera en hoef je geen onhandige bewegingen te maken om de knop op je scherm te bereiken. Bij de iPhone werkt ook het + knopje op de koptelefoon als trigger. Heb je meteen een afstandsbediening.

Sunrise eenden

4. Camera even stilhouden


Welke camera knop je ook gebruikt, je merkt wel dat er een kleine vertraging zit tussen het indrukken ervan en het moment dat de smartphone daadwerkelijk een foto maakt. Het is een minieme vertraging, maar ik zie regelmatig mensen foto's maken die daar geen rekening mee houden. Ze klikken en halen hun camera alweer weg.

In die beweging wordt de foto pas echt genomen. Gevolg: een onscherpe foto. Houd je camera dus twee seconden op zijn plaats en haal hem dan pas weg. Het zal je scherpere foto's geven.

5. Niet inzoomen


Met de smartphone camera's is het alleen mogelijk om digitaal in te zoomen. Oftewel: hoe meer je inzoomt. hoe minder pixels je foto overhoudt. Het levert onscherpe foto's op met veel korrels. Zonde toch?! Probeer het inzoomen dus te voorkomen.

En mocht je echt niet dichterbij je onderwerp kunnen komen, zoom dan zo min mogelijk in. Of doe het pas achteraf, zodat je zo precies mogelijk kan bepalen in welke mate je je foto wil bijsnijden.

6. Bewerken op je telefoon


Voor elke Photoshop actie is wel een app te vinden. Je kan de mooiste bewerkingen in een handomdraai op je telefoon uitvoeren. Neem de app Snapseed, waarmee je 1000 en 1 basisbewerkingen als scherpte en verzadiging kan aanpassen. Of VSCO Cam, wat een top app is op het gebied van filters. Probeer het eens, je zal versteld staan over wat er mogelijk is op je telefoon of tablet.

Magic

7. Delen met de wereld


Hoe leuk om je mooie foto's te delen met je vrienden en andere geïnteresseerden. Ook dat doe je natuurlijk via je telefoon. Instagram is wat dat betreft wel de bekendste app, maar ook Flickr, Zoom.nl en een onbekender social media kanaal als Steller, zijn mooie platformen om je foto's te delen met (smartphone) fotografie liefhebbers.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Janou Zoet

Over de auteur

Janou is freelance fotograaf, camjo en journalist. Èn verslaafd aan iPhone fotografie. Haar persoonlijke blog Foonfoto.nl staat boordevol tips over smartphone fotografie, ze geeft workshops, blogt voor magazine Zoom en is actief op Instagram.

6 reacties

  1. Marion
    Marion schreef op dinsdag 15 december 2015 om 16:19  | reageer

    bedankt leuke tips over kinderfotografie en foto's met je smartphone. Ben gelijk aan de slag gegaan idd de flitser uit.

  2. Janou
    Janou schreef op donderdag 17 december 2015 om 11:58  | reageer

    @marion wat leuk dat je wat aan de tips hebt! Veel plezier verder met het maken van foto's met je smartphone!

  3. geerjanssen
    Profiel  geerjanssen schreef op donderdag 17 december 2015 om 12:45  | reageer

    De toekomst, geweldig, nu wachten op meer innovatie.

  4. Janou Zoet
    Profiel Janou Zoet schreef op donderdag 17 december 2015 om 21:42  | reageer

    @geerjanssen Er zijn zelfs al telefoons waarmee je in RAW kan fotograferen, het gaat best snel met de innovatie vrolijk Ben wel nieuwsgierig waar ze in de toekomst allemaal mee gaan komen!

  5. gast schreef op vrijdag 18 december 2015 om 14:47  | reageer

    Check de app Procam (voor iOS, weet niet of er een Android variant is). Hiermee heb je veel meer instel mogelijkheden voor handen als de ISO, sluitertijd, witbalans, etc.
    Nadeel is wel de vertraging tussen het ontspannen en de foto...

  6. Alvafotografie
    Alvafotografie schreef op vrijdag 18 december 2015 om 14:49  | reageer

    Check de app Procam (voor iOS, weet niet of er een Android variant is). Hiermee heb je veel meer instel mogelijkheden voor handen zoals de ISO, sluitertijd, witbalans, etc.
    Nadeel blijft wel de vertraging tussen het ontspannen en de foto...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord