Geri van den Boom

Fotograferen in stijl; doe de Hipshot

donderdag 21 januari 2010, 23:20 door | 9,378x gelezen | 20 reacties

Via Coolphotoblogs.com kwam ik een photoblog tegen waar hipshots op staan. Bij die term moet ik gelijk denken aan het Wilde Westen, de revolverheld die vanuit zijn heup de boef neerschiet. Zelfs op mijn leeftijd heb ik nog een rijke fantasie, want mijn gedachten gaan van de revolverheld naar een Nikon fotograaf tegenover een Canon fotograaf, die elkaar vanuit de heup beschieten met flitslicht.

Maar even terug naar de werkelijkheid. Deze methode binnen de fotografie is niet zo dodelijk, het komt erop neer dat je een opname maakt vanuit de heup. Het leuke van deze manier van fotograferen is het verrassingseffect. Omdat je niet door de zoeker kan kijken om het beeldkader te bepalen is het maar afwachten wat het resultaat zal zijn.

Door wat te googelen kwam ik erachter dat het vooral wordt toegepast bij straatfotografie. Bijvoorbeeld door Adalberto Tiburzi, Edgar Diaz en Martin Amis.

Nu ben ik iemand die vooral plezier en een stukje voldoening in de fotografie hobby zoekt, dus een beetje experimenteren met de hipshot leek mij wel wat. Ik bedacht dat ik thuis maar wat schietoefeningen moest gaan doen voordat ik de straat op zou gaan. Dus even voor de spiegel wat geoefend, zoals je hieronder kan zien. Een shot vanuit mijn linkerheup, rechterheup en middenvoor op heuphoogte. Na een poosje oefenen schoot ik sneller dan mijn schaduw, dus het werd tijd om de straat op te gaan.

Hipshot oefeningen


Ik moest toch even boodschapjes doen, dus de camera mee naar het winkelcentrum. Daar aangekomen ben ik al wandelend met mijn camera in de heupaanslag foto's gaan maken. Dat ging dus niet! Ik ontdekte dat je echt een strategische positie moet innemen om de foto's te doen slagen, anders krijg je zoiets als hieronder.

Oefenen baart kunst


Dus positie innemen een doel kiezen en schieten maar! Mijn beste resultaat was de foto hieronder waarbij ik mijn camera op heuphoogte recht voor mij hield. Ik denk dat ik nog wat meer praktijk ervaring moet opdoen met de hipshot. Leuker dan het resultaat vond ik toch de spanning tijdens het stiekum fotograferen.

Shoot from the Hip

Geri van den Boom

Over de auteur

Geri heeft een grafische opleiding genoten en is daarna in de fotohandel terecht gekomen. Daarna heeft ze in een foto vaklab en een tijdje als zelfstandig bruidsfotograaf gewerkt. Met ruim 15 jaar ervaring en haar opleiding reportage fotografie aan de Fotovakschool heeft Geri dus meer dan voldoende te vertellen.

20 reacties

 1. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op donderdag 21 januari 2010 om 23:29

  Om hipshots te maken die niet opvallen zou je er zelfs voor kunnen kiezen om een remote te gebruiken waarbij je de camera via een draad of via een IR remote bediend dan valt het nog veel minder op als je foto's maakt.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 22 januari 2010 om 01:49

  Dit leuke artikel maakt de voyeur in ons wakker want stiekem zijn we dat allemaal wel een beetje. Mensen gedragen zich anders wanneer ze zich realiseren dat ze gefotografeerd worden dus met wat oefening moet je in staat zijn heel bijzondere foto's te schieten met deze techniek. Maar wanneer bepaalde lieden ontdekken dat ze stiekem gefotografeerd worden kan dat ook wel eens een minder prettige reacties losmaken, daar zou ik voorhand voorzichtig mee zijn. Enuuhhh last but not least: Je schrijft 'op mijn leeftijd' maar ik zie in de spiegelshots het figuur van een jonge meid...

 3. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op vrijdag 22 januari 2010 om 07:31

  Leuk Artikel en Welkom op Photofacts Geri vrolijk
  Je zou kunnen overwegen in de A mode te gaan schieten (diafragma voorkeuze) en een diafragma / brandpuntsafstand combinatie te kiezen waarbij je vanaf ongeveer 2 meter tot oneindig scherp bent. Als je dat doet, schiet je nog sneller (de camera hoeft niet te focussen) en weet je zeker dat je scherpte goed zit.

 4. gast schreef op vrijdag 22 januari 2010 om 11:24

  Volgende stap is ongetwijfeld lomografie: “Don’t Think, Just Shoot”

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

47.787 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

47.787 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.