100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Geri van den Boom

Fotograferen in stijl; doe de Hipshot

donderdag 21 januari 2010, 23:20 door | 11.545x gelezen | 20 reacties

Via Coolphotoblogs.com kwam ik een photoblog tegen waar hipshots op staan. Bij die term moet ik gelijk denken aan het Wilde Westen, de revolverheld die vanuit zijn heup de boef neerschiet. Zelfs op mijn leeftijd heb ik nog een rijke fantasie, want mijn gedachten gaan van de revolverheld naar een Nikon fotograaf tegenover een Canon fotograaf, die elkaar vanuit de heup beschieten met flitslicht.

Maar even terug naar de werkelijkheid. Deze methode binnen de fotografie is niet zo dodelijk, het komt erop neer dat je een opname maakt vanuit de heup. Het leuke van deze manier van fotograferen is het verrassingseffect. Omdat je niet door de zoeker kan kijken om het beeldkader te bepalen is het maar afwachten wat het resultaat zal zijn.

Door wat te googelen kwam ik erachter dat het vooral wordt toegepast bij straatfotografie. Bijvoorbeeld door Adalberto Tiburzi, Edgar Diaz en Martin Amis.

Nu ben ik iemand die vooral plezier en een stukje voldoening in de fotografie hobby zoekt, dus een beetje experimenteren met de hipshot leek mij wel wat. Ik bedacht dat ik thuis maar wat schietoefeningen moest gaan doen voordat ik de straat op zou gaan. Dus even voor de spiegel wat geoefend, zoals je hieronder kan zien. Een shot vanuit mijn linkerheup, rechterheup en middenvoor op heuphoogte. Na een poosje oefenen schoot ik sneller dan mijn schaduw, dus het werd tijd om de straat op te gaan.

Hipshot oefeningen


Ik moest toch even boodschapjes doen, dus de camera mee naar het winkelcentrum. Daar aangekomen ben ik al wandelend met mijn camera in de heupaanslag foto's gaan maken. Dat ging dus niet! Ik ontdekte dat je echt een strategische positie moet innemen om de foto's te doen slagen, anders krijg je zoiets als hieronder.

Oefenen baart kunst


Dus positie innemen een doel kiezen en schieten maar! Mijn beste resultaat was de foto hieronder waarbij ik mijn camera op heuphoogte recht voor mij hield. Ik denk dat ik nog wat meer praktijk ervaring moet opdoen met de hipshot. Leuker dan het resultaat vond ik toch de spanning tijdens het stiekum fotograferen.

Shoot from the Hip

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Geri van den Boom

Over de auteur

Geri heeft een grafische opleiding genoten en is daarna in de fotohandel terecht gekomen. Daarna heeft ze in een foto vaklab en een tijdje als zelfstandig bruidsfotograaf gewerkt. Met ruim 15 jaar ervaring en haar opleiding reportage fotografie aan de Fotovakschool heeft Geri dus meer dan voldoende te vertellen.

20 reacties

  1. Thomas Dral
    Profiel  Thomas Dral schreef op donderdag 21 januari 2010 om 23:29  | reageer

    Om hipshots te maken die niet opvallen zou je er zelfs voor kunnen kiezen om een remote te gebruiken waarbij je de camera via een draad of via een IR remote bediend dan valt het nog veel minder op als je foto's maakt.

  2. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 22 januari 2010 om 01:49  | reageer

    Dit leuke artikel maakt de voyeur in ons wakker want stiekem zijn we dat allemaal wel een beetje. Mensen gedragen zich anders wanneer ze zich realiseren dat ze gefotografeerd worden dus met wat oefening moet je in staat zijn heel bijzondere foto's te schieten met deze techniek. Maar wanneer bepaalde lieden ontdekken dat ze stiekem gefotografeerd worden kan dat ook wel eens een minder prettige reacties losmaken, daar zou ik voorhand voorzichtig mee zijn. Enuuhhh last but not least: Je schrijft 'op mijn leeftijd' maar ik zie in de spiegelshots het figuur van een jonge meid...

  3. Brian dSLR.nl
    Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op vrijdag 22 januari 2010 om 07:31  | reageer

    Leuk Artikel en Welkom op Photofacts Geri vrolijk
    Je zou kunnen overwegen in de A mode te gaan schieten (diafragma voorkeuze) en een diafragma / brandpuntsafstand combinatie te kiezen waarbij je vanaf ongeveer 2 meter tot oneindig scherp bent. Als je dat doet, schiet je nog sneller (de camera hoeft niet te focussen) en weet je zeker dat je scherpte goed zit.

  4. gast schreef op vrijdag 22 januari 2010 om 11:24  | reageer

    Volgende stap is ongetwijfeld lomografie: “Don’t Think, Just Shoot”

  5. Geri
    Geri schreef op vrijdag 22 januari 2010 om 19:20  | reageer

    Nou, de lomografie heb ik al eens beoefend, maar experimenteren binnen de fotografie blijft leuk.

  6. EdC
    Profiel EdC schreef op vrijdag 22 januari 2010 om 20:35  | reageer

    Welkom als blogger, Geri. Het maken van hipshots is vooral spannend. Door de mogelijkheid van hoge ISO-waarden in combinatie met redelijk snelle sluitertijden is het werkgebied uitgebreid. Wel altijd achteloos de vinger aan de knop houden. Niet nadrukkelijk een hand naar de camera bewegen. Als laatste dan in een bewerkingsprogramma het beeld weer recht zetten.

  7. EdC
    Profiel EdC schreef op vrijdag 22 januari 2010 om 20:49  | reageer

    Geri, voor een hipshot houdt het model de camera te opzicht vast. Als ik deze mevrouw zo zou zien staan (zelfs in spiegelbeeld), dan weet ik dat zij een foto wil gaan maken.
    Ik heb nog een hogeschooltip: radio-ontvanger aan de camera; camera bij het objectief vasthouden (vinger weg van de ontspanknop) en met de andere hand de zender van de triggerset. En dan vooral niet naar het onderwerp kijken. Wel de dop van de lens halen.

  8. Geri
    Profiel Geri schreef op vrijdag 22 januari 2010 om 21:32  | reageer

    Ja, dat ben ik zelf voor de spiegel, dat heb ik vooral gedaan om te oefenen in het richten van de lens. Toen ik de straat opging had ik de camera enigzins verborgen achter een plastic tasje en hield de lens vrij. Ik had niet het idee dat de mensen om mij heen door hadden dat ik aan het fotograferen was.

  9. nldazuu
    Profiel nldazuu schreef op vrijdag 22 januari 2010 om 22:10  | reageer

    tja sneaky sneaky.....toch merk ik (zoals vandaag) dat je vaak als fotograaf als je bezig bent aanspraak kijgt en mensen je vragen wat je aan het doen bent, waarom enzo....dat is toch ook wel leuk.....vindt dit wel erg candid camera...maar hé zoals al wordt genoemd, het maakt de voyeur in je los...

  10. Rob
    Profiel Rob schreef op vrijdag 22 januari 2010 om 22:18  | reageer

    Dit "trucje" is wel handig in landen waar mensen (met name kinderen) voor elke foto meteen gaan bedelen om geld of snoep. Komt gelukkig vaak alleen voor in de steden of in de buurt van toeristische attracties.

    Twee voorbeelden uit Peru:

    afbeelding

    afbeelding

  11. EdC
    Profiel EdC schreef op vrijdag 22 januari 2010 om 22:48  | reageer

    @nldazuu. Gewoon lekker openlijk fotograferen blijft veel leuker. De één wil weten wat je doet ('Is dat dan een leuk onderwerp?'), de ander wil graag weten met welke camera je werkt ('Ik heb een 500D, kan je ook mee filmen', of 'Ik heb zo'n klein compact ding, daar kun je ook mooie foto's mee maken'). En dan maak je weer een praatje. Sneaky fotograferen vanuit de heup doe ik wel eens tijdens vakanties, op momenten dat ik zonder fotorugtas en statief een wandeling maak. Maar meestal is deze tactiek ook niet nodig. Als je op een locatie aan het fotograferen slaat val je al snel niet meer op. En wie niet gefotografeerd wil worden duikt weg.

  12. Geri
    Profiel Geri schreef op vrijdag 22 januari 2010 om 22:51  | reageer

    Je hebt natuurlijk meerdere vormen van straatfotografie, met de hipshot hebben de mensen niet door dat ze worden gefotografeerd. Hetzelfde heb je soms met het gebruik van een flinke telelens. Wanneer je ervoor kiest om contact te zoeken met je straatmodellen krijgt je foto een andere sfeer. Welke vorm je ook kiest, mensen fotograferen blijft leuk.

  13. Rolph
    Rolph schreef op zaterdag 23 januari 2010 om 14:14  | reageer

    Ik doe het ook wel eens op deze manier. Vaak met stedentrips waar je de oorspronkelijke bewoners wilt fotograferen die op een terrasje zitten of zoiets. Als je opzichtig een foto wilt maken wordt dat niet altijd gewaardeerd. Wat ik vaak doe ik gewoon m'n toestel vast houden in portretstand met gestrekte arm en dan tijdens het lopen een foto maken. Ook neem ik wel eens foto's met het toestel op z'n kop omdat ik hem dan vast houdt aan de batterygrip. Het geeft inderdaad wel eens leuke resultaten, maar ook is het vaak gewoon niets.

  14. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 23 januari 2010 om 17:23  | reageer

    Ik schroef toch het liefst m´n Canon EF 200 f/2.8L op m´n camera, dan ben ik verzekerd van goede shots. Het AF van die lens is zo bloedsnel dat je in de AI servo mode (high speed) al 5 shots hebt gemaakt voordat iemand het ook maar in de gaten heeft. Overigens is ie zwart en compact zodat het de ultieme candid lens is.

  15. Rob
    Profiel Rob schreef op zaterdag 23 januari 2010 om 20:39  | reageer

    Er bestaan zelfs speciale "spionage lenzen" om onopvallend in een hoek van 90 graden te fotograferen...

    afbeelding

  16. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 24 januari 2010 om 03:43  | reageer

    @Rob
    Vreemd, ik heb er 007 nog niet mee zien rondlopen...

  17. Erik
    Erik schreef op zondag 24 januari 2010 om 17:12  | reageer

    De oude meester van o.a. de straatfotografie Ed van der Elsken maakte meestal rechtstreeks en openlijk contact met de mensen die hij fotografeerde. Zijn foto's hebben daardoor een extra dimensie die je in candidfoto's mist.

  18. gast schreef op zondag 24 januari 2010 om 20:54  | reageer

    Hoezo in tegenspraak met wat je zelf op je eigen website zegt? Sorry, maar voor mij heeft dit weinig meer met fotografie te maken maar alles met voyeurisme.

  19. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 24 januari 2010 om 22:26  | reageer

    Er is hier een fixatie ontstaan op het stiekum fotograferen van mensen. Ik beoefen de techniek een enkele keer, maar mensen zijn dan nooit direct het onderwerp, al spelen ze er wel eens in mee. Als ik een foto wil maken van een winkelstraat met publiek, dan wil dit wel eens een goede techniek zijn. Ik wil winkelend publiek in beeld brengen, geen mensen die in mijn groothoeklens gaan kijken. Hetzelfde effect kan je ook bereiken als je even blijft staan met camera in de aanslag. Als je rustig blijft staan behoor je als snel bij het straatmeubilair.

    Foto nr 3 van Geri is mogelijk geen goed voorbeeld bij het verhaal. Een foto van iemand op een scootmobiel kan ook 'gewoon' gemaakt worden. Even door de knieën en het beeld is hetzelfde. Maar ook dan geldt: als je een laag standpunt gaat innemen voor iemand, dan valt het op. Als je even met je camera blijft zitten is de situatie normaal en gaat het leven door.

  20. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 26 januari 2010 om 00:45  | reageer

    @Erik
    In China heb ik veel mensen gefotografeerd waarna ik eerst contact had gemaakt. Dat geeft vaak een bepaalde levendigheid. Vaak hebben mensen dan ook de neiging te gaan poseren. Met een teleobjectief fotografeer je mensen makkelijker in hun 'gewone doen' wat natuurlijker overkomt. Beide benaderingen hebben hun voor- en nadelen, het een is niet beter of slechter dan het ander.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord