Marije Weterings

Tips voor betere party- en evenementfoto's

zaterdag 22 december 2012, 13:51 door | 25.721x gelezen | 27 reacties

Nu de feestdagen voor de deur staan wil iedereen natuurlijk geweldige partypics gaan maken. Er is geen gouden regel waardoor jij de meeste knallende foto's kan maken, maar er zijn wel natuurlijk een paar leuke handigheidjes om toe te passen zodat jouw foto's eruit springen.

Maak foto's van dichtbij


Ga dichtbij de (feestende) mensen staan en meng je zelf in het feest. Op party's zullen mensen meestal wel graag op de foto willen en als je dichtbij staat, zul je als kijker naar de foto ook beleven dat je middenin het feestgedruis staat. Om dit effect nog sterker te maken kun je zelfs een groothoek-lens gebruiken. Ikzelf gebruik op mijn Canon 5D mark II een objectief van 17 tot 50 mm.

Flits op het tweede gordijn


Nagenoeg alle handflitsers kunnen ingesteld worden om te flitsen op het tweede gordijn. In combinatie met een sluitertijd tussen de 1/10 tot 1/15 seconde kun je door middel van het flitsen op het tweede gordijn de persoon (het onderwerp) bevriezen en toch de beweging van de dans dan wel het omgevingslicht mee-fotograferen. Dit maakt je beeld veel dynamischer.

BruiloftAndreaGarik29092012 MarijeWeterings 0828

Gebruik een diagfragma tussen de f/2.0 en f/5.6


Door voor dit diafragma te kiezen komt je onderwerp nog meer naar voren en springt je onderwerp echt uit het beeld. Je hebt dit ook wel nodig, want veel feesten zijn natuurlijk redelijk donker qua setting.

Kantel je camera iets


Als je camera in landschapstand zet en iets kantelt, kun je meer mensen in beeld krijgen en nog meer het gevoel geven van de situatie. Door je camera te kantelen geef je ook direct een dynamische uitstraling aan je foto.

Deze technieken kun je toepassen op diverse feesten, partijen, bruiloften, borrels en in discotheken of café, maar ook op buitenevenementen en festivals.

Marije Weterings

Over de auteur

Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.

27 reacties

 1. Ytos
  Profiel  Ytos schreef op zaterdag 22 december 2012 om 15:09

  De beste tip is natuurlijk: huur mij in knipoog

  Leuk artikel, beetje kort. Dat van die camera kantelen heb ik nooit aan gedacht. Ik zou ook uit moeten proberen wat je bedoelt. Misschien doe ik dat wel onbewust.

  De tip over het tweede gordijn moet je wel mee opletten. Bij genoemde sluitertijden is het nog wel mogelijk om tweede gordijn te gebruiken, maar als ik in de disco of op schoolfeesten bij 0"3s of langer fotografeer, dan werkt de voorflits in je nadeel. Sommige mensen denken dan namelijk dat de foto al gemaakt is en draaien al weg, als de daadwerkelijke foto gemaakt wordt. Dan kijkt men dus niet meer in de camera en is je foto meestal mislukt.

  Ook wat het diafragma betreft denk ik dat je niet altijd zo laag hoeft te zitten. Natuurlijk heb je dan een korte scherptediepte, waardoor je onderwerp los van de achtergrond komt. Door het gebruik van lange sluitertijden krijg je dat effect echter ook. De flits bevriest het onderwerp wel, terwijl de achtergrond bewogen op de foto komt.

  Ook leuk om te doen: je camera bewegen als de sluiter openstaat of juist uitzoomen (als je inzoomt, komen de lichtstrepen door de gezichten heen). Ik heb toevallig afgelopen donderdagavond weer wat PartyPics op een schoolfeest gemaakt. Op de tweede pagina, tweede rij van deze pagina kun je zien wat ik bedoel.

  Blijft over de ISO-waarde. Ik zie er niets over staan, maar gebruik zelf regelmatig ISO800 of zelfs 1600 (30D en/of 5D mkII). Dat is natuurlijk wel afhankelijk van het doel van je foto's, maar ik vind ruis sowieso niet zo'n issue (is persoonlijk!). De meeste PartyPics worden gebruikt voor het web of Social Media. Als je dan plaatjes gebruik van 500 tot 800px aan de langste zijde, dan is de ruis amper zichtbaar. Zeker als je goed belicht en je foto niet in de nabewerking nog extra moet oplichten, blijft het goed te doen IMHO.

 2. marijeweterings
  Profiel  marijeweterings schreef op zaterdag 22 december 2012 om 15:23

  @Ytos: Leuke reactie. Ik fotografeer zelf nooit langer dan 1/8, dus dan moeten mensen wel heel snel zijn. Ik zorg altijd dat ik een connectie met ze heb, dus soort gesprek en daardoor draaien ze nooit weg.

 3. dick@akker-huis.nl
  Profiel dick@akker-huis.nl schreef op zaterdag 22 december 2012 om 15:59

  Leuk artikel Marije. Over flits op het tweede gordijn wil ik het volgende zeggen; Voor een dynamische foto kun je ook flitsen op het eerste gordijn, als je sluitertijd maar lang genoeg is. De flits zorgt voor de bevriezing en de lange sluitertijd voor de bewegingsonscherpte.

 4. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zaterdag 22 december 2012 om 17:37

  Ik ben het eens met dick. Het tweede gordijn heeft alleen zin als je iets flitst met een lange sluitertijd met een hele duidelijke bewegingsrichting. Bijvoorbeeld een voorbijrijdende auto. Mensen op de dansvloer springen op en neer, dus of de flits nou aan het begin of aan het eind van de sluitertijd opengaat maakt dan niet uit. En dan prefereer ik zelf het eerste gordijn om de reden die Ytos aangeeft: Ik bepaal het moment, en ik denk niet zover vooruit (ik zit vaak op 1/3 of 1/4 en dat is een eind vooruit denken)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.518 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord