Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Waarom slechte fotografen denken dat ze heel goed zijn

donderdag 12 april 2018, 16:08 door | 7.161x gelezen | 18 reacties

Wist je dat hoe slechter je bent in fotografie, hoe waarschijnlijker het is dat je denkt dat je er goed in bent? Dit psychologische fenomeen wordt het Dunning-Kruger-effect genoemd.

In onderstaande 9 minuten durende video legt fotograaf Jamie Windsor uit hoe je kunt voorkomen dat je in deze mentale valkuil terechtkomt en een betere fotograaf wordt.


In hun onderzoek van 1999 ontdekten sociaal psychologen David Dunning en Justin Kruger dat mensen die vrijwel geen vaardigheden hebben, zichzelf vaak bijna als expert zien omdat ze gewoon niet begrijpen hoeveel ze eigenlijk nog moeten leren.

Als je incompetent bent, kun je niet weten dat je incompetent bent, schrijft David Dunning. De vaardigheden die je nodig hebt om een ​​goed antwoord te krijgen, zijn precies de vaardigheden die je nodig hebt om te herkennen wat een goed antwoord is.

Windsor deelt dit psychologische fenomeen als een waarschuwing voor fotografen, omdat het nauwkeurig beoordelen van je eigen fotografie-vaardigheden je kan helpen om beter te beoordelen welke stappen gezet moeten worden en hoe ver je jezelf kunt pushen'.

Hieronder in het kort de vijf tips die Jamie Windsor geeft om te voorkomen dat je stagneert als gevolg van het Dunning-Kruger-effect:

  1. Verlaat je comfort zone. Dit voelt misschien wel prettig, maar 'er groeit niets';

  2. Leer je oude werk los te laten en duw jezelf vooruit;

  3. Vraag om feedback van goede fotografen. Omarm kritiek, hoe pijnlijk en vervelend het ook kan zijn. Hierdoor leer je juist;

  4. Blijf altijd leren. Lees boeken, volg cursussen, fotografie verandert voortdurend, je moet meegaan met de nieuwe technieken en bijblijven.

    Blijf weg van trends en kies je eigen weg. Kijk juist naar fotografen die hele andere/nieuwe dingen doen en doe het zelf ook anders dan anderen;

  5. Begrijp dat je slecht voelen over je oude werk juist een teken is dat je vooruitgaat.


Bron: PetaPixel

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

18 reacties

  1. peter
    peter schreef op dinsdag 17 april 2018 om 12:04  | reageer

    wij zegden gewoon "beetje dom" en tikkeltje arrogant. Heb je geen video voor nodig.

  2. Mabel Amber
    Mabel Amber schreef op dinsdag 17 april 2018 om 13:00  | reageer

    Beetje pedante knakker die Jamie Windsor.

    Je oude werk is .... slecht? Nou, dan kun je wel een hoop museumwanden leeghalen, oud werk van grootheden als Capa, Arbus, Winogrand enz. deugt dan ook niet meer. Of gelden de superarrogante praatjes van Windsor voor hen niet?

  3. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 17 april 2018 om 13:06  | reageer

    @Mabel: ik weet niet of al die grootheden zelf blij zijn/waren met hun oude werk? Het heeft ze in ieder geval wel doen groeien. Mijn eigen ervaring is dat het zeker loont om niet te snel tevreden te zijn over je werk. En dat het inderdaad vaak bepaald niet leuk is om al je oude 'bagger' te aanschouwen. Zelfs niet als je je realiseert dat je die oude fouten nu niet meer maakt, wat betekent dat je je dus ontwikkeld hebt!

  4. Tom De Win
    Tom De Win schreef op dinsdag 17 april 2018 om 13:41  | reageer

    Ik denk dat het voor vele fotografen moeilijk is om zichzelf te laten beoordelen door mensen met kennis van zaken omdat ze niet graag geconfronteerd worden met hun tekortkomingen, hoewel ik het iedereen kan aanraden. Zoals Michelle al zei, je kan er enkel maar mee vooruit gaan. Ze hoeven dan de kritiek niet zomaar op te nemen, maar wel eens te bestuderen, evalueren en een reflectiemoment in te lassen. Gegarandeerd dat je vooruit gaat.
    Velen kiezen de gemakkelijkste weg om een foto in een Facebookgroep te posten en te genieten van de "likes" die ze krijgen om zo in de roes te blijven van hun kunnen.

  5. Mabel Amber
    Profiel  Mabel Amber schreef op dinsdag 17 april 2018 om 13:45  | reageer

    @Michelle Peeters

    "Niet snel tevreden zijn over je eigen" werk is heel iets anders dan van je eigen oude werk zeggen dat het "bagger" is. Dat is een veel te krappe en kortzichtige visie. Het komt sterk op mij over dat Windsor de klok heeft horen luiden enz. Of misschien vindt hij het erg slim van zichzelf om het Dunning-Kruger effect er met de haren bij te slepen.

    Wanneer ik mijn oudere straatfoto's bekijk, nu, tien jaar later, dan zie ik steengoede foto's (de echte "bagger" is er al lang uitgehaald), die alleszins mijn goedkeuring kunnen wegdragen.

    De man gaat er helemaal aan voorbij dat het omgekeerde ook mogelijk is: fantastische foto's maken in een eerdere periode, en een neergang van de kwaliteit in een latere fase.

  6. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 17 april 2018 om 13:58  | reageer

    @Mabel: ik ben vrij streng voor mezelf en ik vind veel van mijn oude werk 'bagger' (Windsor heeft dit niet gezegd in zijn filmpje). Niet fijn, maar ik ben er zelf wel door gegroeid! Maar het klopt wel wat je zegt denk ik, dat het ook omgekeerd kan zijn. Echter, streng zijn voor jezelf en niet te snel tevreden zijn houdt je wel scherp en voorkomt dat je lui achterover gaat hangen met het idee dat je volleerd bent en dat er niets meer te verbeteren valt.

  7. Mabel Amber
    Profiel  Mabel Amber schreef op dinsdag 17 april 2018 om 14:06  | reageer

    @Michelle: "Streng" zijn voor jezelf en scherp sorteren, ja, dat is noodzakelijk. Daarom zei Garry Winogrand dan ook: "Judge your own photo's a year after shooting them, you have then taken sufficient emotional distance to be able to look at them objectively" - of woorden van ten nauwste die strekking. Kijk, daar hebben we wat aan, dat is een richtlijn die hout snijdt.

    Maar goed, dat zegt Windsor niet, hij stelt vast met een absoluut soort zekerheid dat je oude werk per definitie niet goed meer zou zijn. En dat is onzin.

  8. Tom De Win
    Tom De Win schreef op dinsdag 17 april 2018 om 14:10  | reageer

    Eén van mijn allereerste foto's die ik maakte toen ik net bezig was, beschouw ik nog altijd als één van mijn topfoto's. Als ik naar de rest van de foto's uit die periode kijk is 90% gewoon slecht. Ik denk als je op langere tijd aan kwaliteit verliest dit net juist komt omdat je er vanuit bent gegaan dat je goed was en berustte in wat je deed. Ik heb veel kritiek gekregen, en nu soms nog, maar dat kwam altijd van mensen die wisten waar ze over bezig waren en de juiste bedoelingen hadden. Ik heb regelmatig privégesprekken met fotografen en retouchers van over de hele wereld, net met de bedoeling om elkaar verder te helpen. En ik kan iedereen aanraden om net hetzelfde te doen.

  9. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 17 april 2018 om 14:20  | reageer

    Als ik nu naar mijn oude (vakantie-)foto's kijk, ook nog uit het analoge tijdperk, dan schrik ik me meestal rot. En daar zitten foto's bij waar ik vroeger heel blij mee was! Dus dat afstand nemen en na een hele tijd nog een keer kijken werkt wel Mabel!

  10. Mabel Amber
    Profiel  Mabel Amber schreef op dinsdag 17 april 2018 om 14:21  | reageer

    Er zijn *zo veel* redenen waarom je werk aan kwaliteit kan verliezen! En die hebben niet alle te maken met een of andere
    artistieke luiheid en afwijzing van kritiek.
    Kan te maken hebben met verandering van inzichten, kan te maken hebben met je eigen levensgevoel, met je leeftijd, met de fysieke energie die je nog hebt (of niet hebt), met je gemoedsgesteldheid, om een paar factoren te noemen. De meeste artistieke processen geschieden onbewust, laten we het daar eens over hebben.

  11. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 17 april 2018 om 14:26  | reageer

    @Mabel: dat klopt! Wat mij vooral opvalt is de kwaliteit van analoge camera's en vooral die van de eerste digitale camera's. Dat die zo enorm doorontwikkeld is. Recente foto's ogen zoveel kleurrijker en scherper dan een jaar of 15 geleden (en toen was je daar blij mee, prachtige foto's!). Dus de eisen aan jezelf (je eigen kunnen) maar ook aan je apparatuur, worden steeds strenger! En het klopt ook dat je door (levens-)ervaring steeds meer diepgang in je foto's krijgt en het ook technisch steeds beter voor elkaar krijgt.

  12. Tom De Win
    Tom De Win schreef op dinsdag 17 april 2018 om 14:26  | reageer

    Ik denk dat al die redenen je van richting kunnen doen veranderen, maar niet noodzakelijk aan kwaliteit doen verliezen. Je kan jezelf nog steeds verbeteren en de opgedane ervaring en kwaliteit meenemen naar die nieuwe richtingen waar die bepaalde externe factoren je naartoe drijven.

  13. Robert Vogels
    Robert Vogels schreef op dinsdag 17 april 2018 om 16:31  | reageer


    Mabel....top! Fotografie is vaak emotie.
    Robert

  14. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 17 april 2018 om 16:36  | reageer

    @Tom: ik denk dat als je nieuwsgierig, leergierig en breed geinteresseerd bent en blijft, dat je je dan absoluut blijft ontwikkelen en dat je steeds beter wordt. Daar hoort natuurlijk ook bij dat je openstaat voor kritiek. Ik zie veel fotografen stilstaan in hun ontwikkeling, zonde!

  15. gast schreef op dinsdag 17 april 2018 om 17:35  | reageer

    En wat is dan slecht? Of is het dat een ander die foto niet zo gemaakt zou hebben? Ik heb al eerder eens laten doorschemeren dat we te maken hebben met verschillende niveau's van bezig zijn met fotografie. Het hebben van respect is daar ook een goed punt in. Maar daarnaast zie ik hier alleen maar veel "fotografen" die er beroepsmatig mee bezig zijn. Dus daaraan gerelateerd ook de apparatuur, tijd en mogelijkheden. Dan is het misschien slimmer om het te bekijken in categorieën, rekening houdend met eerder genoemde punten. En de manier om iemand iets uit te leggen van goed of minder goed(klinkt al heel anders dan fout) is ook een vaardigheid die niet iedereen(wil) gebruik(t)(en).
    Geef elkaar de ruimte en toon interesse, je moet ook het LEF hebben iemand te helpen en net zoveel DURF hebben om geholpen te worden.
    Mijn vraag is altijd als iemand iets wil weten over zijn of haar foto: Waarom heb je hem zo gemaakt,, Wat waren de omstandigheden. En zo zijn er meer vragen..
    Het is dus gewoon onbeschoft om iemand op een makkelijke manier af te zeiken en je er niet in te verdiepen.

  16. Tom De Win
    Tom De Win schreef op dinsdag 17 april 2018 om 18:12  | reageer

    Ik zie veel van mijn vroegere foto's die slecht zijn. Die zijn slecht omdat ik ze gemaakt heb, weet wat ik wil, waar ik naartoe wil, wat ik ermee wil bereiken. Toen vond ik ze goed, hoewel mijn richting dezelfde was. Ik ben me blijven verbeteren en nu vind ik er een heel deel gewoon slecht van rekening houdend met wat ik net vernoemd heb. Ze zijn slecht voor mij en slecht van mij.
    Als ik converseer met anderen over mijn foto's of over die van hen, weten we van elkaar wat we willen bereiken maar we noemen elkaars foto nooit slecht. We geven punten van kritiek, punten om aandacht aan te geven. En net zoals in één van mijn eerdere commentaren hier, moet je die kritiek dan evalueren, laten bezinken, eens over na denken en er mee handelen. En daarom durf ik gerust sommige van mijn vroegere foto's slecht noemen. Nooit deze van anderen, dat moet ieder voor zichzelf uitmaken. Op zich heeft het ook niets met apparatuur, tijd of mogelijkheden te maken. Zelf al maak je maar één foto per week met bescheiden apparatuur, als je jezelf durft uitdagen, jezelf durft confronteren, jezelf evalueren, zal die ene foto per week beter en beter worden naar de normen en waarden die je jezelf steeds oplegt. Als je dan na een tijd geen enkele van je vroegere foto's van jezelf slecht vind, zou het wel eens kunnen zijn dat je berust in je eigen kunnen en niet beseft dat er nog vooruitgang te boeken valt, zoals beschreven in het artikel hierboven.

  17. Theotje
    Profiel Theotje schreef op dinsdag 17 april 2018 om 18:42  | reageer

    De foto's in het Volkskrant magazine met al die overflitste portretten is nou zo'n hippe trend die ik zelf persoonlijk erg zwak,saai en lelijk vindt. En dat zijn dan professionals. Ik wil maar zeggen; op elk niveau loopt men achter trends aan.

  18. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 17 april 2018 om 18:51  | reageer

    @Theotje: inderdaad, mee eens! Veel fotografen zijn zelf niet echt creatief en apen elkaar na. Of volgen alleen trends inderdaad. Ik denk dat, als je je echt wilt onderscheiden en/of beter wilt worden, dat je dan juist moet afwijken van het gebaande pad. Kijk veel naar foto's van andere fotografen die je bewondert (kijk hoe het technisch gedaan kan zijn) en verzin dan zelf iets wat je boeit en liefst iets wat nog niet eerder gedaan is. Alhoewel dat laatste onderstussen een bijna onmogelijke opgave is geworden, want alles is al zo'n beetje gedaan...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.789 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord