Michelle Peeters

Waarom slechte fotografen denken dat ze heel goed zijn

donderdag 12 april 2018, 16:08 door | 6.328x gelezen | 18 reacties

Wist je dat hoe slechter je bent in fotografie, hoe waarschijnlijker het is dat je denkt dat je er goed in bent? Dit psychologische fenomeen wordt het Dunning-Kruger-effect genoemd.

In onderstaande 9 minuten durende video legt fotograaf Jamie Windsor uit hoe je kunt voorkomen dat je in deze mentale valkuil terechtkomt en een betere fotograaf wordt.


In hun onderzoek van 1999 ontdekten sociaal psychologen David Dunning en Justin Kruger dat mensen die vrijwel geen vaardigheden hebben, zichzelf vaak bijna als expert zien omdat ze gewoon niet begrijpen hoeveel ze eigenlijk nog moeten leren.

Als je incompetent bent, kun je niet weten dat je incompetent bent, schrijft David Dunning. De vaardigheden die je nodig hebt om een ​​goed antwoord te krijgen, zijn precies de vaardigheden die je nodig hebt om te herkennen wat een goed antwoord is.

Windsor deelt dit psychologische fenomeen als een waarschuwing voor fotografen, omdat het nauwkeurig beoordelen van je eigen fotografie-vaardigheden je kan helpen om beter te beoordelen welke stappen gezet moeten worden en hoe ver je jezelf kunt pushen'.

Hieronder in het kort de vijf tips die Jamie Windsor geeft om te voorkomen dat je stagneert als gevolg van het Dunning-Kruger-effect:

 1. Verlaat je comfort zone. Dit voelt misschien wel prettig, maar 'er groeit niets';

 2. Leer je oude werk los te laten en duw jezelf vooruit;

 3. Vraag om feedback van goede fotografen. Omarm kritiek, hoe pijnlijk en vervelend het ook kan zijn. Hierdoor leer je juist;

 4. Blijf altijd leren. Lees boeken, volg cursussen, fotografie verandert voortdurend, je moet meegaan met de nieuwe technieken en bijblijven.

  Blijf weg van trends en kies je eigen weg. Kijk juist naar fotografen die hele andere/nieuwe dingen doen en doe het zelf ook anders dan anderen;

 5. Begrijp dat je slecht voelen over je oude werk juist een teken is dat je vooruitgaat.


Bron: PetaPixel

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

18 reacties

 1. peter
  peter schreef op dinsdag 17 april 2018 om 12:04

  wij zegden gewoon "beetje dom" en tikkeltje arrogant. Heb je geen video voor nodig.

 2. Mabel Amber
  Mabel Amber schreef op dinsdag 17 april 2018 om 13:00

  Beetje pedante knakker die Jamie Windsor.

  Je oude werk is .... slecht? Nou, dan kun je wel een hoop museumwanden leeghalen, oud werk van grootheden als Capa, Arbus, Winogrand enz. deugt dan ook niet meer. Of gelden de superarrogante praatjes van Windsor voor hen niet?

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 17 april 2018 om 13:06

  @Mabel: ik weet niet of al die grootheden zelf blij zijn/waren met hun oude werk? Het heeft ze in ieder geval wel doen groeien. Mijn eigen ervaring is dat het zeker loont om niet te snel tevreden te zijn over je werk. En dat het inderdaad vaak bepaald niet leuk is om al je oude 'bagger' te aanschouwen. Zelfs niet als je je realiseert dat je die oude fouten nu niet meer maakt, wat betekent dat je je dus ontwikkeld hebt!

 4. Tom De Win
  Tom De Win schreef op dinsdag 17 april 2018 om 13:41

  Ik denk dat het voor vele fotografen moeilijk is om zichzelf te laten beoordelen door mensen met kennis van zaken omdat ze niet graag geconfronteerd worden met hun tekortkomingen, hoewel ik het iedereen kan aanraden. Zoals Michelle al zei, je kan er enkel maar mee vooruit gaan. Ze hoeven dan de kritiek niet zomaar op te nemen, maar wel eens te bestuderen, evalueren en een reflectiemoment in te lassen. Gegarandeerd dat je vooruit gaat.
  Velen kiezen de gemakkelijkste weg om een foto in een Facebookgroep te posten en te genieten van de "likes" die ze krijgen om zo in de roes te blijven van hun kunnen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.138 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord