Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Wat zijn jouw favoriete props?

maandag 25 maart 2024, 16:08 door | 1.593x gelezen | 2 reacties

Props zijn spullen die je gebruikt om de scene die je fotografeert wat aantrekkelijker te maken. In goed Nederlands rekwisieten genoemd. Zelf gebruik ik graag props in mijn foto's, want alleen een model tegen een achtergrond kan wat saai worden.

Julia

Julia - f/4.5, 1/160s, 100 ISO @ 85mm

In bovenstaande foto heb ik een oud houten kratje en wat oude boeken gebruikt om de foto wat spannender te maken.

Beide heb ik overigens gevonden bij een tweedehands winkel hier in de buurt. Het loont de moeite af en toe door dit soort winkeltjes te neuzen naar nieuwe (oude) spulletjes.

Regina

Regina - f/2.8, 1/160s, 100 ISO @ 160mm

Een handige prop die vrijwel elke fotograaf heeft liggen is een oudere camera. In de foto hierboven heeft Regina bijvoorbeeld mijn eerste spiegelreflex in handen, een Nikon FE.

Ik houd er wel van als mijn foto's een 'vintage' look hebben en daar passen wat oudere spulletjes natuurlijk goed bij.

Cariad

Cariad - f/3.5, 160s, 800 ISO @ 85mm

Een prop geeft je model ook direct wat te doen. Zeker voor een beginnend model kan het anders lastig zijn om te weten waar hij of zij de handen moeten laten. Bovendien breng je direct een verhaal in je foto op het moment dat je model iets aan het doen is.

Bogdana

Bogdana - f/1.6, 1/125s, ISO 100 @ 85mm

Een kopje koffie (of thee), zoals hierboven is misschien wel de meest eenvoudige prop die je kunt gebruiken. Iets drinken, of iets lezen zoals in de foto hiervoor, is een mooie herkenbare bezigheid die je bijna overal wel kunt doen.

Ook meubels vallen onder 'props', net als eigenlijk de hele aankleding van een locatie. Als je veel ruimte hebt dan kun je wellicht zelf je locaties maken, maar meestal is het makkelijker om passende locaties te zoeken bij het idee dat je hebt voor je foto.

Jet

Jet - f/3.5, 1/80s, 160 ISO @ 41mm

De foto hierboven heb ik gemaakt in een boerderijmuseum. Een museum kan een handige locatie zijn, mits je er mag fotograferen met een model natuurlijk. Alle props zijn immers al aanwezig en meestal is ook de ruimte dik voor elkaar.

Het enige wat ik voor de foto hierboven nog nodig had was een model en bijpassende kleding.

Kate Ri

Kate Ri - f/2.8, 1/60s, 100 ISO @ 35mm

Je collectie props kun je over de jaren opbouwen. Soms werkt een shoot met een paar eenvoudige props al prima om een leuk verhaal te vertellen in je foto's.

Wat zijn jouw favoriete props voor in jouw foto's?
Deel het hieronder in de reacties!


Een verhaal vertellen met je foto's


Met techniek alleen ben je er nog niet, want het kan zo maar zijn dat die foto met romige achtergrond en perfecte belichting niet de aandacht krijgt die het verdient.

Gelukkig is het niet moeilijk om je foto's interessanter te maken, door een verhaal te vertellen krijgt je foto namelijk meer diepgang.

Meer weten over het vertellen van een verhaal met je foto's?
Bekijk de cursus Verhalende Portretfotografie.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

 1. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op maandag 25 maart 2024 om 16:53  | reageer

  Het gebruik van rekwisieten is van alle dag in de modelfotografie. Logisch dat het wat toevoegt aan een foto. Een model fotograferen in een bepaalde setting is vaak interessanter dan zomaar een shoot in de studio met enkel een achtergrond in een bepaald design of kleur.
  Mits je rekwisieten goed gebruikt, voegt het wat toe aan de sfeer in een foto. Er is echter wel een voorwaarde. Alles moet kloppen. Zet je een model in een bepaalde museale omgeving met bijvoorbeeld rekwisieten bijvoorbeeld uit de 18e eeuw, dan moet het model ook de kleding dragen die erbij past. Ook de make-up of juist het weglaten ervan moet in de sfeer passen.
  Ik heb ooit een film gezien dat zich op een schip uit de 17e eeuw. Een van de acteurs droeg een modern polshorloge. Dat kan dus niet. Het is echt opletten geblazen.
  Dus rekwisieten gebruiken; ja. Maar let er op dat alles klopt.

 2. Karel Derickx
  Karel Derickx schreef op dinsdag 26 maart 2024 om 12:23  | reageer

  Prima artikel
  Ben al een beetje op leeftijd (75) en heb 55 jaar gefotografeerd Ik volg jullie met interesse. De "prop" die ik wil toevoegen is "Openstaan".
  Als je een of meerder personen fotografeert vind ik dat een "Ontmoeting" Als jij je daarvoor openstelt kom je samen tot iets goeds!!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord