Ontdek hoe je betere foto's kunt maken. Probeer 14 dagen gratis onze online fotografie cursussen.
Elja Trum

Batch verwerking en acties in Photoshop

woensdag 12 december 2018, 11:33 door | 66,031x gelezen | 8 reacties

Vandaag ontving ik een vraag over het toepassen van een bepaalde handeling op meerdere foto's in Photoshop. Met de zogenaamde Actions van Photoshop kun je handelingen die je vaker moet doen opslaan en herhalen. Echt interessant wordt het pas wanneer je de batch functie gaat gebruiken om een actie op een hele folder uit te voeren. In deze tutorial laat ik zien hoe je hiermee kunt werken. Als voorbeeld ga ik een kader toevoegen aan een reeks foto's die ik afgelopen vrijdag op het feest van een bruiloft gemaakt heb. Tevens ga ik de afbeelding wat verkleinen.

 1. Create new actionOpen n van de foto's uit de reeks. Welke maakt eigenlijk niet uit, want straks voeren we alle bewerkingen toch nog uit over de gehele folder.


 2. Ga naar het Actions palet.
  Mocht je deze niet zichtbaar hebben, ga dan naar Windows -> Actions (ALT - F9) om 'm toe te voegen.


 3. Creer indien gewenst eerst een aparte folder voor je nieuwe actie(s). Door de acties te orderen in bepaalde rubrieken kun je ze later eenvoudiger terug vinden. Onderaan in het Actions palet vind je ene folder-icoontje waarmee je de nieuwe folder kunt aanmaken.


 4. Maak een nieuwe actie aan door op het Create new action knopje te klikken in de balk onderin het palet.

 5. Kies in het venstertje dat nu opent een passende naam om je actie aan te herkennen en klik op Record. In het Action palet is nu een rode ronde knop te zien. Deze geeft aan dat je aan het opnemen bent. Elke actie die je nu uitvoert zal opgenomen worden in de nieuwe actie.


 6. Eerst verkleinen we de afbeelding, kies hiervoor Image -> Image size (CRTL - ALT - I).


 7. Omdat ik er een bruikbare webafbeelding van wil maken verklein ik naar een breedte van 600 pixels.


 8. De volgende stap is het kader om de foto. Hiervoor ga ik het formaat van de Canvas aanpassen. Selecteer hiervoor in het menu Image -> Canvas Size (CRTL - ALT - C).


 9. In het venster wat nu verschijnt voeg ik 20 pixels toe aan de breedte en hetzelfde aan de hoogte. Hiermee voeg ik aan de gehele afbeelding een rand van 10 pixels breedte toe. Voor het gemak ga ik er in dit voorbeeld vanuit dat alle afbeeldingen die ik wil gaan aanpassen even groot zijn en in 'landschap' genomen zijn. De Canvas extension color zet ik op zwart voor een mooie donkere rand om mijn foto's.


 10. Voor een aardig effect kun je bijvoorbeeld ook eerst kiezen voor een dunne witte rand en vervolgens nogmaals dezelfde handeling uitvoeren met een dikkere zwarte rand.


 11. Canvas formaat aanpassen
  Canvas formaat aanpassen


 12. Stop action recordingMijn actie is nu voltooid. Om de actie af te ronden druk je op de vierkant 'stop' knop in het actie palet. Indien gewenst kun je nu achteraf ook nog een ongewenste stap uit je actie halen door 'm naar het prullenbakje te slepen.


 13. Nu we de actie klaar hebben gaan we deze met behulp van de Batch functie toepassen op een groter aantal foto's. Kies hiervoor File -> Automate -> Batch in het menu.


 14. Er verschijnt nu een venster voor de Photoshop Batch functie. Waarschijnlijk is de zojuist aangemaakt actie al standaard geselecteerd in de bovenste twee velden. Mocht dit niet zo zijn, kies dan de gewenste actie-set (folder) en de zojuist aangemaakte actie.


 15. De Batch verwerking starten


 16. De gewenste bron kies je onder 'source' en onder 'destination' kun je aangeven waar de bewerkte bestanden weggeschreven moeten worden. Indien gewenst kun je ook andere instellingen, zoals de bestandsnamen, wijzigen. Na het selecteren van de juiste folders en instellingen klik je op Ok om de batch-verwerking in actie te zetten. Alle bestanden worden nu stuk voor stuk geopend in photoshop, de actie wordt uitgevoerd en het bestand wordt weer weggeschreven.
Uiteraard kun je dezelfde handeling voor elk soort actie gebruiken.
Een actie kun je overigens ook eenvoudig op n openstaande foto uitvoeren door de actie te selecteren in het Actions palet en op de afspelen knop (het driehoekje) te klikken.

Freek enthousiast
En van de foto's uit de batch verkleind en voorzien van kader


Meer weten over Photoshop beeldbewerkingen?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we diverse cursussen over Adobe Photoshop.

- Photoshop voor Beginners (Johan Elzenga)
- Photoshop voor Fotografen (Piet van den Eynde)
- Photoshop voor Gevorderden (Marit Hilarius)
- Photoshop Effecten (Elja Trum)
En nog veel meer...

Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn gloednieuwe boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is dinsdag 5 juni 2007, 21:37.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op woensdag 6 juni 2007 om 12:28

  Als je geen absolute waarde maar een percentage (bijvoorbeeld 2%) ingeeft bij de canvas size maakt het niet uit of de foto's in landschap of portretstand staan.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 6 juni 2007 om 13:34

  Alleen wordt de rand van de lange zijde dan dikker dan de rand bij de korte zijde. 10% van 100 pixels is tenslotte minder dan 10% van 150 pixels..

 3. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op woensdag 6 juni 2007 om 14:48

  Klopt. Je kunt natuurlijk ook een vinkje zetten bij het vakje Relative en dan gewoon de waarde invullen die je rondom de foto hebben wilt. Dit werkt helemaal lenge onafhankelijk, maar ik vind het persoonlijk mooier om de rand dikte afhankelijk te hebben van het formaat van de afbeelding, in procenten dus.
  Ach ja, voor ieder wat wils. vrolijk

 4. Marnix
  Marnix schreef op woensdag 13 juni 2007 om 21:00

  Erg handig!

  Heb alleen 1 probleempje, als ik de foto's door die batch haal dan komt elke keer dat schermpje met "JPEG Options".. Hoe kan ik die uitzetten?


Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

55.846 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

55.846 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.