Elja Trum

Vignetering aan je foto toevoegen

zaterdag 12 januari 2008, 13:50 door | 21.066x gelezen | 13 reacties

Vignetering is het afnemen van helderheid aan de randen van een afbeelding (donkere randen). Dit kan ontstaan doordat je een lens van lage kwaliteit gebruikt of doordat eens lenskap of een (aantal) filters het licht blokkeren. Doorgaans is dit een ongewenst effect, maar door juist vignetering toe te voegen aan een foto kun je de aandacht ook extra vestigen op je hoofdonderwerp. Daarbij kan het ook sfeerverhogend werken.

Voor een uitgebreidere uitleg van het begrip vignetering verwijs ik graag naar dit artikel van Paul van Walree. De details hierover zijn verder niet zo van belang voor deze tutorial.

 1. Lens correction selectereOpen de foto waaraan je vignetering wilt toevoegen.
  Kies hiervoor een foto waarbij het hoofdonderwerp niet aan de rand van de foto staat. Vooral bij foto's waarop mensen geportretteerd staan werkt dit effect goed, maar je kunt het natuurlijk ook toepassen op andere onderwerpen.


 2. Selecteer onder het Filter menu voor Distort en vervolgens Lens correction.

  Het Lens correction venster opent zich dan. Hier kun je verschillende correcties uitvoeren op veel voorkomende lensfouten. Voor dit voorbeeld richten we ons uiteraard op de twee schuifjes die aanwezig zijn voor het corrigeren van vignetering. Feitelijk zijn ze bedoeld om te corrigeren (dus vignetering weg te halen), maar het tegenovergestelde kan ook.


 3. Lens correctie venster


 4. Voorbeeld instellingenWe kiezen bij dit onderdeel dus voor het donkerder maken van de vignetering door het Amount-schuifje naar links te schuiven (darken). Ook de instelling Midpoint verschuiven we iets naar links om het effect te versterken. Het effect zie je direct in de preview afbeelding naast de instellingen. Indien gewenst kun je het getoond grid uitschakelen (onderin het venster). Door naast die instelling het vinkje voor preview weg te halen kun je snel zien wat het verschil is met en zonder de gekozen lens correcties.

  Uiteraard zijn de instellingen hier afhankelijk van je foto en je persoonlijke smaak bij die foto. De waarde -80 bij Amount en -20 bij Midpoint zijn goed uitgangspunten. Druk op Ok om het effect toe te passen op de afbeelding.
Een snel en gemakkelijk toe te passen effect dat je foto aardig kan versterken.

Hieronder vind je een voorbeeldfoto met het vignetering effect.
Ga met de muis over onderstaande afbeelding om de originele foto te bekijken.

Vignetering toevoegen aan je foto


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. botter17
  Profiel botter17 schreef op zaterdag 12 januari 2008 om 17:34

  Zelf gebruik ik vignetting zo vaak als ik maar kan. Maar dan in de Camera RAW van CS3. Hiermee kun je ook JPG files mee openen.
  De werking is het zelfde als hierboven beschreven, echter vind ik het resultaat mooier.

 2. Nikonlover
  Nikonlover schreef op zaterdag 12 januari 2008 om 18:14

  En ik gebruik dan weer de lassotool om het hoofdonderwerp te selecteren, selectie omdraaien, verdoezelaar met een hoog getal en uiteindelijk donkerder maken met brightness/contrast. Voordeel van deze methode is dat je hoofdonderwerp niet precies in het midden hoeft te liggen. Zo zullen er nog wel een hoop andere manieren zijn

 3. H.G. Tan hoogantan.nl
  H.G. Tan (hoogantan.nl) schreef op zondag 13 januari 2008 om 11:25

  Leuk stukje Elja,
  Doet me weer denken aan vroeger. Tijden in de donkere kamer, waarbij je de hoeken 'doordrukte' om een soort 'tunneleffect' aan je beeld te geven. Vreemd genoeg doe ik dit nooit in het digitale traject. Toch eens proberen knipoog

 4. Roi
  Roi schreef op zondag 13 januari 2008 om 19:54

  Ik neem aan dat dit een Photoshop tutorial is ?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord