100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Rescued Film Project ontwikkelt oude fimrolletjes

vrijdag 23 juni 2017, 20:02 door | 4.465x gelezen | 2 reacties

The Rescued Film Project heeft 1.200 filmrolletjes van dezelfde fotograaf gered. Ze waren nooit eerder ontwikkeld. Interessanter nog dan de enorme hoeveelheid film is de manier waarop ze zijn verpakt.


The Rescued Film Project heeft hulp nodig om alles te kunnen financieren.

Levi Bettwieser is de oprichter en filmtechnicus van het Rescued Film project. The Rescued Film Project is een archief met foto's die ze gered hebben uit verloren en vergeten filmrolletjes uit alle werelddelen die nooit ontwikkeld zijn.

Tot op heden hebben ze 18.000 foto's gered. Dit zouden ze nooit hebben kunnen doen zonder de support van een hoop mensen.

Ze zijn een campagne gestart omdat ze opnieuw hulp nodig hebben. Ongeveer een jaar geleden ontvingen ze 66 filmbundels. Elke bundel bevat 8 tot 36 filmrolletjes, dus het zijn zo'n 1.200 filmrolletjes in totaal. Allemaal geschoten door dezelfde fotograaf in de vijftiger jaren.

Dat feit op zich is al intrigerend, maar nog interessanter is de manier waarop de films verpakt zijn. Iedere volgeschoten rol werd teruggestopt in het doosje waarop met de hand geschreven werd wat erop stond.

Daarna werd het doosje in verschillende lagen aluminiumfolie gewikkeld waar weer tape omheen werd geplakt. Daarna werd op de tape weer geschreven wat er op de film stond.

Zodra de fotograaf genoeg rolletjes verzameld had werden ze stevig ingepakt in een sigarendoos die vervolgens weer werd gewikkeld in verschillende lagen krantenpapier en aluminiumfolie plus gewikkeld in tape waar weer de inhoud op werd geschreven.

Vrij recentelijk is een groep vrijwilligers komen helpen met het uitpakken en catalogiseren van de rollen. Na zes uur werken waren acht van hen in staat om door 22 van de 66 bundels film heen te komen, alleen al door het enorme uitpakwerk.

Van hun projecten maken ze ook regelmatig mooie video's waarin het proces en de resultaten te bekijken zijn. Met soms indrukwekkende resultaten.


Levi Bettwieser vraagt nu om hulp omdat hij het op deze manier niet in zijn eentje aankan. Bovendien gaat de kwaliteit van de films er in de loop van jaren niet bepaald op vooruit. Elke dag verslechteren de oude films uit 1950 weer een beetje meer.

Ze zijn nu een samenwerking gestart met Blue Moon Camera in Portland om de meerderheid van de films voor ze te bewerken. Zij kunnen al die werkzaamheden die de vrijwilligers in hun spaarzame vrije uurtjes moeten uitvoergen gewoon toevoegen aan hun dagelijkse processen. Op die manier gaat het veel sneller.

Ze hebben ook nog eens een flinke korting toegekend. Maar het is nog steeds een duur project door de kosten van de chemicaliën, enveloppen, verzending, reizen, et cetera.

Dus vragen ze opnieuw om financiële hulp zodat ze alle foto's kunnen redden met herinneringen en toewijding van fotografen uit het verleden.

Als iedereen die hen volgt op Social Media die geniet van geredde foto's en de toewijding om ze te bewaren zodat ze niet verloren gaan hen 1 dollar zou geven zouden ze over meer dan genoeg financiën beschikken om deze films te conserveren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

  1. Robert
    Robert schreef op dinsdag 27 juni 2017 om 13:10  | reageer

    Wat een mooi en bijzonder verhaal Michelle. Geweldig.
    Blijft bij mij de vraag.....waarom en wat waren de situaties van de niet ontwikkeld berg aan films en negatieven. Dat op zich zijn ongetwijfeld mooie verhalen.
    Met fotoschietgroeten Robert.

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 27 juni 2017 om 14:02  | reageer

    @Robert: ja, dat is precies hetgeen mij ook bezighoudt! Waarom al die foto's maken om ze vervolgens niet te ontwikkelen? Ik denk heel lastig te achterhalen.. En wat ik me ook afvraag is of er wellicht nog wat 'juweeltjes' tussen zitten die mogelijk veel geld gaan opleveren...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Analoog

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord