Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Fabian Viester

Tips voor concert- en eventfotografie

maandag 13 februari 2017, 14:41 door | 13.080x gelezen | 16 reacties

Ik zie steeds meer (beginnende) fotografen die stiekem hun fotocamera mee naar binnen smokkelen bij een concert in een poppodium of theater. Voor hen heb ik enkele praktische tips om hun concert/eventfotografie naar een hoger niveau te tillen!

Accreditatie


Legaal is het niet, je camera mee naar binnen smokkelen en dan je idool gedurende het hele popconcert fotograferen. Ook bij de kleinere lokale poppodia apprecieert men het niet als je je camera mee naar binnen smokkelt. Toch zijn er wel degelijk opties!

Mail eens het lokale poppodium bij jou in de buurt! Vaak zijn zij hartstikke blij met fotomateriaal voor PR doeleinden, hun social media of de aftersales. Jij mag foto's maken van het concert en zij mogen naderhand jouw beelden gebruiken voor promotionele doeleinden.

Naargelang de regels van het poppodium krijg je nog een 'plus one' (dat je iemand extra mee mag nemen) of consumptiemuntjes. Goede afspraak, toch?

Lukt dit niet, of wil je een andere weg bewandelen dan kan je ook stiekem concerten blijven fotograferen en zo een portfolio opbouwen van concerten die je fotografeert hebt, en vooral foto's die je hebt gemaakt.

Op deze manier heb je een stevigere basis als je je verder op je route eens aan gaat melden bij een officieel medium. Ik ben gestart met fotograferen bij het lokale poppodium bij mij om de hoek. Hier fotografeerde ik mijn eerste concert een dik jaar geleden: Causes.

Een tijdje later stonden ze op Pinkpop te Landgraaf en veroverde deze band heel Nederland! Zo zie je maar, in de kleine poppodia komen ook grote talenten. vrolijk

Emiliana Torrini, professioneel fotograafFabian Viester


Met het portfolio dat je (il)legaal hebt opgebouwd klop je even later aan bij een officieel medium, online blog of mediawebsite. Zij laten je bij serieuze interesse een proefconcert of concerten fotograferen, waarna je gerekend wordt tot het vaste team van fotografen.

Een vaak gehoord begrip in de evenementen- en concertfotografie is: accreditatie. Een accreditatie is eigenlijk de toezegging die je krijgt van de organisatie (vaak in combinatie met het management van een artiest) dat jij van de artiest foto's mag maken en de poptempel met camera mag betreden. Hiervoor krijg je dan een schriftelijke toezegging, een speciaal bandje, sticker of iets dergelijks.

Als je dus mailt naar je lokale poppodium, overtuig hun dan waarom zij jou toegang moeten verlenen tot het concert. Benadruk ook vooral wat de popzaal eraan heeft als jij foto's komt maken.

Lever je de foto's ook bij hun of de artiest af? Of krijgen zij de foto's nooit te zien? Dit is een goede les om te leren en komt goed van pas als je andere dingen voor elkaar wil krijgen.

Ongeschonden regels


Er zijn enkele ongeschonden regels bij het fotograferen van artiesten, bij concerten of op een festival:

- Bij een festival of groot concert is de stelregel 'de eerste 3 nummers mogen gefotografeerd worden door (persgerelateerde)fotografen. Houd je hieraan! Het is jammer als je door gaat, om vervolgens weggestuurd te worden door de security. Het is gewoon not done. Het betalende publiek gaat dan voor. Volg te allen tijde de regels van de productiemanager of tourmanager op.

- Fotografeer zonder flits. In donkere zalen verblind je daarmee én de artiest en is het erg storend voor het publiek wat voor hun kaartje betaalt.

- Ga je niet door de menigte heen wurmen. Zoek een plek op en blijf daar. Wissel alleen als het echt noodzakelijk is. Bij de kleinere zalen is er geen aparte plek waar fotografen kunnen staan en sta je dus midden in het publiek. Het is anders als je ook het publiek moet vastleggen. Dan moet je je wel een weg banen door het publiek.

- Het publiek is koning. Zij heeft betaald voor haar kaartje. Geef hen dus ook de ruimte die ze nodig hebben.

- Loop andere collega fotografen niet in de weg. Misschien komen de connecties later juist goed van pas. Koester deze!

Hoe begin je dan?


Begin bij kleine (gratis) toegankelijke festivals en poppodia bij jou in de buurt. En ontdek hoe je moet spelen met licht. Kijk naar de grote meesters die al een tijdje bezig zijn en kijk hoe zij dit op technisch vlak bereikt hebben.

Wat voor sluitertijden heb je nodig en welke diafragma gebruiken zij? Hoeveel ISO? Op fotoplatforms als 500px en Flickr kan je vaak ook research doen naar concertfoto's. Deze staan vaak inclusief EXIF data online. Leer daarvan en ontwikkel je eigen stijl.

Ga niet de technieken van anderen kopiëren. Kijk daarnaast concerten terug van de artiesten die je gaat fotograferen. Wanneer zijn de spannendste momenten of momenten waarop special effects toegepast worden? Voorbereiding is nooit slecht. Lees ook eens deze 10 tips voor concertfotografie!

Carach Angren in poppodium Oefenbunker gemaakt door professioneel fotograaf Limburg Fabian Viester


Ken je camera instellingen door en door!


Je wordt in principe in een donker hol gestopt en moet je camera door en door kennen. Je kan niet even met een zaklampje gaan zoeken waar ook alweer het knopje zat van je ISO of sluitertijd. Weet hoe je belichting en ISO waardes instelt en snap wat diverse focusmethodieken doen en welk effect zij geven.

St Tropez in poppodium NIEUWE NOR, professioneel fotograaf Fabian Viester


Bij veel poppodia is er sprake van menglicht. Led-licht, spotlicht, flood-licht en laserlicht in allerlei kleuren en verschillende kleurtemperaturen. Daar overheen is er ook regelmatig haze (rook) aanwezig om het licht te accentueren.

Deze verlichtingsomstandigheden brengen de elektronica van de camera in de war. Het gevolg is dat er maar heel weinig bruikbare foto's overblijven. Oefen met je instellingen, zet je camera in de manual stand en fotografeer in RAW.

Fotografeer zoveel mogelijk om ervaring op te doen. Oefening baart kunst! Zorg daarnaast dat je bij publicatie van je foto's niet 100 foto's online zet. Mensen verwachten een compilatie met de echte hoogtepunten en eyecatchers van die avond. Publiceer dan ook alleen maar deze en maak een strenge selectie van alleen je beste beelden.

Geoff Tate, Parkstad Limburg Theaters. Fabian Viester, professioneel concert en portret fotograaf Limburg


Bij tegenlicht krijg je vaak silhouetten. Let in zo'n situatie op de bewegingen van de artiest en zorg dat je camera op spotmeting staat. De nieuwere camera's hebben het icoon van een spotmeting met een sterretje (ˇ)* deze meting is een combinatie van spotmeting en matrix meting en vind vaak als beste de balans tussen de verschillende soorten licht.

Laat voor de rest je camera vooral op de auto witbalans staan. Dit corrigeer je naderhand in een fotobewerkingsprogramma als Photoshop of Lightroom. Je witbalans handmatig instellen bij een concert vergt erg veel tijd.

Bouw een portfolio op


Het gaat niet om de grootste zalen of meest bekendste artiesten, maar om jou en je eigen stijl. Bouw een portfolio op waarin je al het beste van je fotowerk showt.

Grotere partijen vragen hier vaak naar en geven je vaak proefopdrachten voordat je daadwerkelijk het team kan joinen. Begin hier alleen als je weet dat je al ver genoeg ontwikkeld bent en je een consistente fotokwaliteit kunt leveren.

Verspreiden van je gemaakte foto's


Zo, nu heb je foto's gemaakt bij een concert of evenement. Maar hoe zorg je nu dat het bij de juiste mensen of fans terecht komt? Tegenwoordig is het niet gebruiken van social media ondenkbaar. Gebruik dit dus ook.

Het taggen van de juiste mensen in je foto op Instagram in combinatie met goed gekozen tags helpen daarin enorm. Ook het plaatsen van foto's op de juiste pagina's op Facebook zorgt voor bekendheid. Sowieso als je vaker fotografeert in hetzelfde poppodium, theater of terugkerende gratis festival gaan mensen jou en je fotostijl herkennen.

Anne Soldaat & Yorick van Norden in Savelbergklooster te Heerlen. Foto gemaakt door professioneel fotograaf Limburg Fabian Viester


Voldoende licht?


'Hopelijk is er voldoende licht..' hoor ik vaak mensen zeggen. Maar ook met weinig licht kan je goede foto's maken. Zelfs als je ook gehecht bent aan je flits, maar je deze niet mag gebruiken, dan kan hij een handig hulpmiddel zijn.

Je kan hem zo programmeren dat hij je kan ondersteunen met scherpstellen in donkere situaties, maar niet flitst. Daarnaast is spelen met licht iets dat je moet leren en moet oefenen tijdens concerten. Hoeveel of weinig licht er ook is.

Ik wil dit artikel afsluiten met de allerbelangrijkste tip bij concertfotografie: vergeet niet te genieten van de muziek, want daar kwam je immers voor. Anders heb je straks urenlang (of de eerste drie nummers) gefotografeerd en niet meegekregen wie er op het podium stond. Dat zou oneindig zonde zijn!

Ohja, vergeet je oordoppen niet!

Ik ga ervan uit dat je iets gehad hebt aan mijn artikel over concert- en eventfotografie. Ook ik ben begonnen bij nul, maar heb reeds al samengewerkt met Douwe Bob, HAEVN, The Brahms en diverse andere bands. Geef dus vooral niet op! Persoonlijke werken of mijn eigen portfolio kan je zien op mijn website.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Fabian Viester

Over de auteur

Marketeer bij Online Media Advies. Professioneel concert en evenementenfotograaf onder de noemer Fabian Viester Photography.

16 reacties

  1. Jeroen de Haan
    Jeroen de Haan schreef op dinsdag 14 februari 2017 om 11:29  | reageer

    Goede tips! Als aanvulling misschien: wees niet bang in hoge ISO te fotograferen; met minder dan 800 ga je het niet redden, zeker 1600 of hoger. En investeer in, huur of leen een lichtsterke (tele)lens, voor zowel mooie scherptediepte als kortere belichtingstijd.

  2. fabianviester
    Profiel fabianviester schreef op dinsdag 14 februari 2017 om 11:37  | reageer

    Hi Jeroen!

    Uiteraard. Al is dit geen tip denk ik, maar iets dat men gaandeweg gewoon moet ontdekken. Schieten op f/4, ISO 500 en 1/200s is ook niet onmogelijk. Ik spreek uit ervaring. vrolijk De moderne camera's kunnen rustig ISO waardes tussen de ISO 800-2000 aan. Heb je een fullframe camera dan kan je rustig foto's schieten met ISO waardes tussen de 3200-10.000.

    Een instelling van mij is vaak: ISO 6400, 1/250s, f/2.8 en een brandpuntsafstand tussen de 14-200mm.

    Dank voor je leuke opmerking en het lezen van mijn artikel!

    Groeten,
    Fabian

  3. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 14 februari 2017 om 11:46  | reageer

    Een aardig stuk om te lezen, maar het blijft vaag. Dan is de link naar 10 tips waardevoller.
    De auteur adviseert om AWB in te stellen en bij tip 4 van de 10 tips staat dat je de WB moet instellen op kunstlicht (kan me dat voorstellen), maar wie heeft er nu gelijk?
    De auteur geeft ook geen details prijs over de meest gebruikelijke instellingen die hij gebruikt. Ook geeft hij geen exifgegevens prijs bij zijn foto's. Mijn conclusie: de link naar de 10 tips is interessanter.

  4. fabianviester
    Profiel fabianviester schreef op dinsdag 14 februari 2017 om 11:51  | reageer

    Beste donniebelg,

    Dank voor je reactie! Kunstlicht kan, maar AWB is bij de moderne camera's ook geen probleem. Ik corrigeer nooit mijn witbalans bij concertfoto's en schiet ze gewoon allemaal op AWB. Een goede lichtman en een goede fotograaf hoeven dat niet achteraf te corrigeren, eigenlijk.

    Het vooraf instellen van de witbalans op kunstlicht kán, maar het zorgt niet per definitie voor betere foto's. Ik denk dat dit dus ook een persoonlijke kwestie is en puur wat jij zelf als fotograaf het handigste vindt en de meest optimale resultaten mee behaalt. Ik heb tijdens een concert niet de tijd om te checken of ik de meest optimale resultaten behaal met de witbalans op AWB of kunstlicht. Ik schiet gewoon op AWB.

    Dank voor het lezen van mijn artikel.


    Groeten!

    Fabian

  5. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 14 februari 2017 om 12:15  | reageer

    Beste Fabian,

    Hartelijk dank voor jouw reactie. Zelf fotografeer ik ook altijd in AWB en in Raw. Corrigeren doe ik zonodig achteraf. Op mijn palmares staan o.a. Angelo Branduardi, Toots Thielemans, Gerard Lenorman, Gocoo, Urban Trad e.a.
    Je schrijft ook over pubiceren. Hoe ga je in zo'n geval om met het potretrecht? Mijn concertfoto zijn altijd genomen tijdens gratis concerten in de opnbare ruimte. Ik gebruik die foto's niet commercieel.

    Groetjes,

    Donald

  6. fabianviester
    Profiel fabianviester schreef op dinsdag 14 februari 2017 om 12:32  | reageer

    Hi Donald,


    Dank voor je reactie! Corrigeren doe ik ook altijd achteraf (al vind ik vaak dat dit niet eens nodig is, als je het plaatje goed schiet)

    Gefotografeerd heb ik overigens voor diverse bands uit eigen bodem en op diverse festivals heb ik internationale en nationale artiesten voor mijn lens gehad. Hierbij moet je denken aan: Douwe Bob, HAEVN, Faithless e.v.a. deze kan je bekijken op mijn website: https://www.fabianviester.nl

    Ik fotografeer zoals gezegd vaak op festivals, of bij poppodia bij mij in de regio. Vanuit deze media ben ik geaccrediteerd en heb ik toegang tot de concertzaal of het festivalterrein en de fotopit. Bij een festival krijg ik ter plekke in de fotopit te horen van security of er restricties zijn vanuit het management (b.v. alleen de eerste twee nummers fotograferen of niet mogen fotograferen vanuit de fotopit maar vanuit midden in het publiek) of er wordt niks gezegd.

    In het geval ik fotografeer voor een poppodium, dan heb ik gratis toegang tot de zaal met soms een tweede ticket erbij. Dit verschilt. Fotograferen gaat dan vaak als volgt: 'Je mag het hele concert fotograferen, maar de eerste 3 nummers vooraan', daarna mag de betalende gast genieten van het concert. En moet je het vanaf de achterkant of zijkanten van de zaal doen.

    In beide gevallen mag een artiest of een bezoeker van een concertzaal zich beroepen op zijn portretrecht. Maar dit doet men amper, leert mijn ervaring. Als een artiest niet op de foto gezet wilt worden, dan zou het poppodium geen fotografen toelaten. Of bij een festival zou je dat dan meteen te horen krijgen door het tourmanagement of de beveiling (in het geval er b.v. helemaal geen foto's gemaakt mogen worden).

    Indien een artiest (wat mij sterk lijkt) of iemand die het concert bezocht heeft (dat kan voorkomen), zich bij meldt en vraagt of ik de foto offline wil halen, kijk ik eerst of er een gegronde reden is. Is die er, dan haal ik zonder geëmmer gewoon de foto offline. Dit is tot op heden nog nooit voorgekomen.

    Ik hoop het zo een beetje voor je verduidelijkt te hebben.

    Groeten!

    Fabian

  7. Thoon_Loque
    Profiel Thoon_Loque schreef op dinsdag 14 februari 2017 om 13:46  | reageer

    Ik ben het niet geheel eens met je stelling Fabian dat een goede fotograaf en een goede lichtman de lichtbalans niet hoeven bij te stellen.
    Vooral niet sinds de invoering van de vele led lichten. Daar is zeker heel goed mee te werken, maar echt ideaal is het niet, en een beetje tweaken in de lichtbalans doet vaak al wonderen!

  8. fabianviester
    Profiel fabianviester schreef op dinsdag 14 februari 2017 om 13:51  | reageer

    Hi Thoon,


    Een goede foto maak je gedurende het concert en tweak je niet in de nabewerking. Ik fotografeer ook bij poppodium Oefenbunker bij mij in de regio. Alleen 8 ledlichtjes op het podium en een rookmachine. En kijk eens wat je dáár alleen al niet mee kan, zonder enige bewerking in de witbalans achteraf (uiteraard wel andere aanpassingen in Lightroom, maar verder niks).

    https://fabianviester.nl/carach-angren-oefenbunker/

    Uiteraard zijn die kleine aanpassingen in de witbalans af en toe geen overbodige luxe, maar ik persoonlijk houd daar niet zo van.

    Groeten!

    Fabian

  9. Eric de Kuijper
    Eric de Kuijper schreef op dinsdag 14 februari 2017 om 20:49  | reageer

    Ik fotografeer in principe nooit de eerste 2 nummers van een artiest.
    Welke artiest dan ook, ze moeten er allemaal even in komen en een interactie met het publiek opbouwen. Na de eerste 2 nummer krijg je over het algemeen veel beter fotomateriaal. Uitzonderingen zijn er altijd wel eens, dus blijf wel alert, ook e eerste 2 nummers.

  10. gast schreef op dinsdag 14 februari 2017 om 20:59  | reageer

    Hi Eric,

    Als jij op Pinkpop of een ander groot festival staat tegenover een grote nationale of internationale artiest, dan heb je niks aan het 'observeren gedurende de eerste 2 nummers'. Indien ik fotografeer voor een poppodium of een geheel festival cover voor de organisatie zelf, dan heb ik de rechten dat ik dit mag en kan en vaak een hele set kan fotograferen. Maar als je alleen de eerste 3 nummers mag fotograferen als guest of persfotograaf dan fotografeer je die. Je gaat niet alles zetten op dat ene laatste nummer. Een goede voorbereiding en bekijken welke nummers de artiest gedurende de eerste 3 nummers speelt en hoe hij zich gedraagt (door research te doen) is een veel betere oplossing, dan observeren gedurende 2/3 nummers als je er 3 mag fotograferen, vind ik.

    Maar als jij goede foto's krijgt door deze tactiek te hanteren, moet je dat vooral blijven doen. vrolijk

    Veel fotografieplezier en dank voor je reactie.

    Groeten,

    Fabian

  11. fabianviester
    Profiel fabianviester schreef op dinsdag 14 februari 2017 om 21:00  | reageer

    Hi Eric,

    Als jij op Pinkpop of een ander groot festival staat tegenover een grote nationale of internationale artiest, dan heb je niks aan het 'observeren gedurende de eerste 2 nummers'. Indien ik fotografeer voor een poppodium of een geheel festival cover voor de organisatie zelf, dan heb ik de rechten dat ik dit mag en kan en vaak een hele set kan fotograferen. Maar als je alleen de eerste 3 nummers mag fotograferen als guest of persfotograaf dan fotografeer je die. Je gaat niet alles zetten op dat ene laatste nummer. Een goede voorbereiding en bekijken welke nummers de artiest gedurende de eerste 3 nummers speelt en hoe hij zich gedraagt (door research te doen) is een veel betere oplossing, dan observeren gedurende 2/3 nummers als je er 3 mag fotograferen, vind ik.

    Maar als jij goede foto's krijgt door deze tactiek te hanteren, moet je dat vooral blijven doen. vrolijk

    Veel fotografieplezier en dank voor je reactie.

    Groeten,

    Fabian

  12. Jan
    Jan schreef op woensdag 15 februari 2017 om 00:20  | reageer

    Van de meeste foto's hier als voorbeeld word ik niet blij: alleen de vierde zwart-wit vind ik goed de rest is veel te rommelig. Ik ben geen podiumfotograaf maar een enkele keer maak ik een serie wanneer ik toevallig bij een concert aanwezig ben maar zoals de voorbeelden hier zou ik ze nooit maken: dan maar geen foto's. Dat komt misschien dat het mij niet interesseert wie er op het podium staat maar hoe de muzikanten er op staan en de muziek mij ook iets doet. Of het al dan niet bekende muzikanten zijn doet mij niets.

  13. fabianviester
    Profiel fabianviester schreef op woensdag 15 februari 2017 om 07:27  | reageer

    Hi Jan,


    Dank voor je reactie! Ieder zijn mening uiteraard. Dank voor het lezen van mijn artikel en succes met je fotografie.

    Groeten,

    Fabian

  14. Palex
    Palex schreef op donderdag 16 februari 2017 om 10:44  | reageer

    En wat hoor je dan bij professionele fotografen die eindelijk doorbreken.. "Haastklussen".
    Dus als amateur heb je nog lol maar waarom zou je door willen breken? Het levert geen cent op en je moet je haasten en je moet toegang aanvragen dat soort dingen, je word beperkt in je ruimte.
    Kan je beter amateur blijven en de lol er nog van hebben.
    Ik doe dit soort dingen wel eens vrijwillig. Krijg je een droog bedankje.

  15. Palex
    Palex schreef op donderdag 16 februari 2017 om 11:04  | reageer

    Aanvulling: Fabian ik heb jouw website bekeken maar er ontbreekt bij mij een onderbuikgevoel. Ook de portretten van het personeel van de sportschool, dat kan echt niet.. je hebt de kleur eruit geschoven met photoshop maar overal zitten nog lekken van kleur in de gezichten en handen. Het enige portret wat ik goed vind is die man op kantoor die van rechts naar links kijkt. Ook de composities zijn te druk of geen mooie uitsnede. Vanachter het podium lijkt inderdaad vanachter het podium..Als je adviezen gaat geven, weet dat je ook groots gezien word en wat goed bedoelde kritiek gaat ontvangen. Ik zou zeggen: "oefen nog een tijdje". Maar dat doe je al, maar wacht even met te groot openbaar worden, denk ik zo, totdat jij jezelf hebt verbeterd.

  16. fabianviester
    Profiel fabianviester schreef op donderdag 16 februari 2017 om 11:19  | reageer

    Beste Palex,


    Dank voor je opmerking. Daar wordt aan gewerkt. In mijn blogs schrijf ik mijn ervaringen en tips aan de hand van die ervaringen. Mensen die daar iets aan hebben, doen er iets mee of herkennen zich erin. En sommigen hebben alleen maar wat te jammeren.

    De foto's van de sportschool wat betreft kleur daar wordt aan gewerkt. Daar is iets mis gegaan. Wat betreft compositie tijdens portretfoto's: zoiets gaat volledig in overleg met mijn opdrachtgever. Wat deze graag wilt uitstralen, wáár de foto's genomen worden en hoe. Ik werk met opdrachtgevers die een duidelijke visie hebben en dat vertaal ik in het fotografische beeld. Die was tevreden, dus dan ben ik dat ook.

    Dank voor je reactie Palex, maar dit artikel gaat over concertfotografie, en niet over mijn ontwikkelingen tot dusver en dingen die gerectificeerd moeten worden, aangepast of anders gedaan.

    Toch bedankt voor je reactie en veel succes met jouw bezigheden.

    Groeten,

    Fabian

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.185 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord