5 Dagen Deal: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 100 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Anouk Timmerman

10 tips voor concertfotografie

donderdag 11 november 2010, 20:53 door | 65.938x gelezen | 50 reacties

Nu steeds meer mensen een digitale spiegelreflexcamera aanschaffen, groeit ook de interesse voor concertfotografie. In de praktijk blijkt het fotograferen tijdens een concert nog niet de makkelijkste taak. In dit artikel 10 tips (plus één bonustip) voor de beginnende popfotograaf!

Tip 1: Wees niet bang voor hoge ISO


Bij concerten ontkom je gewoonweg niet aan het gebruik van hoge ISO-instellingen. ISO 1600 is in de gemiddelde popzaal vaak minimaal en ISO 3200 zeker geen uitzondering. Wees liever niet te bang voor de ruis. Niet alleen zijn de meeste moderne spiegelreflexcamera's prima bruikbaar op ISO 1600 of 3200, bovendien zie je de aanwezige ruis nauwelijks terug op webformaat of print. Get used to it, dan maak je in ieder geval scherpe foto's.

Tip 2: Gebruik lichtsterke objectieven


Bij het plaatselijke poppodium of de gemiddelde kroeg is het vaak donker. De keren dat ik afgelopen jaar weg had kunnen komen met een 55-200mm zijn op één hand te tellen, ondanks de hoge ISO. Laat die lens dus maar thuis als je graag scherpe foto's maakt, zonder al te veel beweging.

Lichtsterke zoomlenzen en vaste brandpunten zijn de norm. Heb je niet het geld voor zo'n prachtige 70-200mm f/2.8 of een rijtje vaste brandpunten, investeer dan minimaal in een 50mm f/1.8. Die kost bijna niets en het is een waardevolle investering voor de beginnende popfotograaf.

Crowbar


Tip 3: Fotografeer in RAW


Jpeg is een no-go wanneer je concerten fotografeert. Door het constant veranderende licht kun je bijna niet ontkomen aan correcties in belichting, kleur en witbalans. Jpeg biedt je gewoonweg te weinig flexibiliteit in dergelijke correcties. Fotografeer dus in RAW om met de beste resultaten thuis te komen.

Tip 4: Stel je witbalans in op Kunstlicht


"Maar ik fotografeer toch in RAW? Waarom moet ik dan mijn witbalans instellen?" Heel eenvoudig: je witbalans instellen op Kunstlicht is in de meeste gevallen your best bet. Je gekozen witbalans is van invloed op het histogram en je highlight warnings, en deze zijn dus alleen betrouwbaar af te lezen wanneer de witbalans ongeveer klopt.

Bovendien kan je witbalans bij erg grote afwijkingen van invloed zijn op de belichting van je foto. Gebruik daarom ook absoluut géén AWB, dan kun je er gif op innemen dat de witbalans niet alleen inconsistent is maar bovendien regelmatig de mist in gaat.

Crowbar


Tip 5: Durf dichtbij te komen


Misschien heb je ze wel eens zien staan, de hobbyist op de tweede rij in het publiek. De ideale positie om met een standaardplaatje van een zanger achter microfoon thuis te komen, maar spannende beelden zul je vanaf daar niet maken. Natuurlijk hangt het ook een beetje af van de muziek wat voor perspectief en focuspunt "gewenst" is, maar de meest spannende foto's maak je doorgaans met groothoek en een gitaarhals die akelig dichtbij komt. Probeer het eens.

Tip 6: Gebruik liever geen flitser


Niet iedere band en ieder podium stelt het gebruik van een flitser op prijs. Wil je er zeker van zijn dat je de band, de organisatie, maar ook het publiek rondom je niet hindert, gebruik dan liever je flitser niet. Je flitser gebruiken als alternatief voor hoge ISO en lichtsterke objectieven is overigens helemaal uit den boze, tenzij je belang hebt bij een slechte reputatie omdat je de bands die je fotografeert graag sterretjes laat zien.

Go Back To The Zoo


Tip 7: Voorkom teleurstellingen


Niet bij iedere band en iedere locatie is het zonder meer mogelijk om foto's te maken met een spiegelreflexcamera. Wil je er zeker van zijn dat je je camera niet achter hoeft te laten bij de garderobe, informeer dan ruim van tevoren naar het fotografiebeleid dat gehanteerd zal worden bij het concert.

Tip 8: Sta niet te lang op één plek


Misschien voel je je een beetje bezwaard om met je 1 meter 90 op de eerste rij te gaan staan. Ik ben niet zo lang, maar zelfs ik voel me daartoe wel eens bezwaard. De beste tactiek is om vaak van plaats te wisselen. Niet alleen ben je het publiek op die manier zo min mogelijk tot last, ook is het innemen van verschillende posities bevorderlijk voor de afwisseling in je serie.

Heinoos


Tip 9: Kies zelf je focuspunt


Beginnersfout nummer één: automatische autofocuspuntselectie. Beginnersfout nummer twee: enkel het middelste autofocuspunt gebruiken. Doordat je grote diafragma's gebruikt, is je scherptediepte klein en is het van belang nauwkeurig scherp te stellen. De enige manier om ervoor te zorgen dat je foto's op het juiste punt scherp zijn is door (iedere foto weer) zelf een focuspunt te selecteren. Doen hoor!

Tip 10: Kijk naar het licht


Niets is zo veranderlijk als het licht bij een concert. Maar als je goed kijkt, zul je zien dat het licht nooit geheel willekeurig is. Een lichtshow zit vol herhalingen en logische beslissingen van de lichtman: een bepaald standje komt vaak iedere paar maten terug en hefitgere momenten in de muziek zijn vaak ook heftigere momenten in het licht.

Bewegend licht volgt altijd een vast patroon en komt dus gegarandeerd nog eens terug op dezelfde plek. Wees je gedurende een concert bewust van de timing en de beslissingen van de lichtman en je maakt het jezelf als fotograaf een stuk gemakkelijker.

Behemoth


Extra tip: Gebruik oordoppen!


Als fotograaf sta je vaak dichtbij de geluidsinstallatie. Dat is niet echt bevorderlijk voor je gehoor, en daarom zou ik je echt willen aanraden te zorgen voor oordoppen. Wil je ze op maat laten maken, dan kost je dat al gauw 150 euro. Maar voor een paar tientjes heb je al goede oordoppen die niet op maat zijn gemaakt, maar voldoende dempen, het geluid redelijk goed in stand houden en niet verschrikkelijk oncomfortabel zitten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Anouk Timmerman

Over de auteur

Anouk Timmerman is zelfstandig tekstschrijver en fotograaf. Ze werkt veel voor de zakelijke markt en maakt portretten en reportages. Anouk is bovendien docent fotografie voor Photoguide, haar tweede bedrijf. In haar vrije tijd is ze veel te vinden bij haar paard en fotografeert ze veel concerten. Volg Anouk ook op Twitter!

50 reacties

  1. Tim Vergeer
    Tim Vergeer schreef op donderdag 11 november 2010 om 21:05  | reageer

    Ik fotografeer in Eindhoven regelmatig concerten voor 3voor12/EHV en als zodanig kan ik als tip geven dat het verrekte handig is om visitekaartjes of iets dergelijks mee te nemen. Het is niet altijd even makkelijk om aan de mensen vooraan uit te leggen dat je niet zomaar voor je lol in de weg staat, maar met een gericht doel. Dat verhoogt de acceptatie als je weer eens even in iemands beeld staat.

  2. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op donderdag 11 november 2010 om 21:09  | reageer

    Inderdaad een erg goede tip Tim, bedankt voor de aanvulling. Ook ik krijg deze vragen regelmatig van bezoekers. vrolijk

  3. Marcel Wiegerinck
    Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op donderdag 11 november 2010 om 21:10  | reageer

    Leuk artikel Anouk misschien toch eens gaan proberen

  4. MarcelG
    MarcelG schreef op donderdag 11 november 2010 om 21:12  | reageer

    Hele goeie tips Anouk, zeer bruikbaar voor eenieder. Bovendien, goeie foto's!

    Misschien dat bij tip 6 het woord "liever" beter weggelaten kan worden.
    Flitsen bij 'n concert is wat mij betreft echt uit den boze, voor zowel het resultaat (de foto wordt met flits echt niet beter) en bovendien stoor je de bezoekers in hun beleving van het concert. Stel je voor dat je bij de foto van tip nr 10 gewoon even de invulflits aangezet zou hebben....weg dramatisch effect.

    Nog een andere tip (alhoewel ik zelf geen concertfotograaf ben, maar wel wat ervaring heb met fotograferen bij podiumverlichting): probeer in de post de witbalans niet gewoon normaal te laten worden.
    Bij theater/concert/etc gebruikt de lichtman nu eenmaal soms écht blauw, groen, oranje of rood licht, en als je dat dan met je raw registratie in post probeert "recht" te zetten, dan maak je je 't veel te moeilijk, en bovendien ga je voorbij aan 't effect wat men probeerde te bereiken. Onthoud daarom zelf ook goed welke kleuren *jij* zag toen je de foto's maakte. Was 't groen? Dan moet de foto ook groen zijn. Was er 'n oranje zweem ? Laat die zweem dan gewoon zitten, zo wás 't namelijk ook.
    Jij (Anouk dus) hebt dit heel goed begrepen, want geen enkele van de door jou hier geplaatste foto's is kleurzweemvrij.
    Alhoewel de foto bij tip 6 niet echt 'n hele aparte kleurzweem heeft. Die lijkt me overigens bij daglicht genomen te zijn met een enorme bak tegenlicht van de lichtbak, dus de "normale" witbalans daar lijkt ook te kloppen.

  5. Danny
    Danny schreef op donderdag 11 november 2010 om 21:19  | reageer

    Okay op verzoek reageer ik even hier. Ik fotografeer nooit boven de 800 iso, ook niet in kleinere zalen. Wel pas ik mijn sluitertijden aan. Met een goede stabilisatie in je camera of objectief en een vaste hand kan je op 1/40e nog goede scherpe foto's krijgen, juist omdat je in een kleine zaal er dicht op kan staan. Ik werk ook vaak met groothoek, dan heb je ook niet zo'n snelle sluitertijd nodig. Het in Raw schieten beperkt je als fotograaf vind ik. De kunst is niet om in nabewerking je foto te maken, maar meteen de juiste instellingen te vinden terwijl je aan het schieten. My two cents.

  6. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op donderdag 11 november 2010 om 21:19  | reageer

    Ha Marcel,

    Flitsen kan soms wel degelijk het resultaat verbeteren hoor, maar dan moet je 1) weten dat je inderdaad mag flitsen, en 2) (vooral dit) basis flitstechniek enigszins begrijpen... Zo lang je weet hoe je flitser werkt, kun je echt prima resultaten behalen met flits, maar de meeste mensen weten gewoonweg niet "hoe te flitsen". En dán flits je inderdaad alle sfeer er uit.

    Ook zijn er muziekstijlen waarbij flitsen zelfs de norm is (hardcore/metalcore) en zijn er popfotografen die ook mét flitser verbluffende resultaten neerzetten. Om deze redenen de slag om de arm en het woordje "liever". vrolijk

    VWB de witbalans in foto 6: goed opgelet, die foto is inderdaad bij daglicht, overdag op een festival. Wel is hier aardig getrokken aan de kleurbalans hoor, hij is veel koeler dan hij met een neutrale witbalans zou zijn.

    Verder inderdaad een leuke aanvulling, hoewel ik soms ook júist aan de witbalans trek. Niet om de witbalans te neutraliseren, niet om de kleur van de lichtman zo nauwkeurig mogelijk te benaderen, maar omdat ik zelf graag de kleur een bepaalde kant uit wil sturen. "Pleasing" versus "accurate" dus.

  7. Jaap B.
    Jaap B. schreef op donderdag 11 november 2010 om 21:22  | reageer

    Heel goed verhaal en mooie foto's. Wat ik mij afvraag, ik heb een 17-50mm 2.8 lens waar ik heel tevreden over ben. In hoeverre is de 50mm 1.8 dan nog de moeite waard voor dit soort momenten? Ik bedoel, maakt het verschil tussen 2.8 en 1.8 naar jouw idee veel uit?

  8. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op donderdag 11 november 2010 om 21:26  | reageer

    De 17-50 is een uitstekende lens, en in de meeste gevallen zul je daar best mee weg komen, maar het hangt er ook een beetje vanaf in wat voor zalen (of kroegen) je fotografeert en hoe bang je bent voor het gebruik van hoge ISO. F2.8 naar F1.8 is 1 1/3 stop, het verschil tussen 1/30 en 1/80 (wat net het verschil kan zijn tussen wel of geen bewogen foto). Maar in mijn geval gebruik ik doorgaans uitsluitend mijn 16-35 F2.8, 28-70 F2.8 en 70-200 F2.8 en is F2.8 vrijwel altijd genoeg.

  9. Jaap B.
    Jaap B. schreef op donderdag 11 november 2010 om 22:01  | reageer

    Dank voor je reactie. Ik heb ook een 80-200 2.8 (voorloper van de 70-200 en zelfs iets scherper) maar die gebruik ik op dit soort momenten zelden omdat met het aantal milimetes natuurlijk ook de vereiste sluitertijd korter wordt. Ik denk dat voor mij de echte winst op dit soort momenten te behalen valt in de body. Ik heb een canon 40d en vind eigenlijk dat boven 1250 de ruis niet te doen is. Ik begrijp dat de 5dII veel betere ISO-prestaties heeft. Ik ben het namelijk geheel met je eens dat je beter iets hogere iso kunt gebruiken, want bewegingsonscherpte is einde verhaal vaak...

  10. Arno
    Profiel  Arno schreef op donderdag 11 november 2010 om 22:02  | reageer

    Mooi artikel en wat een mooie concertbeelden!

  11. Frank T.
    Frank T. schreef op donderdag 11 november 2010 om 22:10  | reageer

    Leuke tips, ben zelf een enkele keer hiermee bezig geweest en vind zowel je tips als je foto's zeer de moeite waard. Dat je WB instellingen toch van belang zijn bij fotograferen in Raw wist ik bijvoorbeeld niet. Eén vraag mbt tip 9: waarom geef je de voorkeur aan autofocus (met zelf focuspunt selecteren) boven handmatig focussen?

  12. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op donderdag 11 november 2010 om 22:13  | reageer

    Hai Frank,

    Wat mij betreft om de volgende redenen:
    - het scherptepunt is met handmatige focus is (zeker met instapmodellen) vaak lastig te beoordelen
    - de scherptediepte is te klein om steken te kunnen laten vallen in nauwkeurigheid (en ik hecht nogal belang aan focus op het juiste punt; afwijkende focus kan erg afleiden van het beeld namelijk)
    - muzikanten bewegen nogal, wat handmatig scherpstellen nogal tijdrovend maakt

  13. MarcelG
    MarcelG schreef op donderdag 11 november 2010 om 22:39  | reageer

    Anouk, bedankt voor je reactie. Ik ben heel benieuwd of je ('n keer) 'n artikeltje wilt besteden aan flitsen bij concerten. Ik dénk dat ik 't flitsen redelijk goed beheers, maar mijn resultaten vooral bij podiumzaken met veel/snel wisselend licht zijn simpelweg bedroevend te noemen. Het enige wat me af en toe goed af gaat is de flits helemaal handmatig z'n werk te laten doen, puur als lichte invulflits. Het lijkt me dat gezien jouw toch positieve ervaring er meer uit te halen moet zijn. vrolijk

    Over het neutraliseren : inderdaad, je mag van mij juist best aan de witbalans trekken in post, maar juist niet om 'm te neutraliseren, juist eerder om 'm te versterken, of zo te maken zoals jij 'm 't liefste zou willen zien.

    Wat me overigens wel soms opvalt, vooral bij theater, is dat er soms een compbinatie van kleuren licht gebruikt wordt waardoor de camera simpelweg niks zinnigs meer lijkt te registreren....uitgebeten oranje/rood, van dat soort zaken. (Zie hier voor 'n voorbeeld)
    Wellicht dat jouw witbalans-op-kunstlicht-tip daar mee gaat helpen. In post kan ik er in elk geval niks zinnigs meer uit halen.

  14. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op donderdag 11 november 2010 om 22:49  | reageer

    Hoi Marcel,

    Lastig voorbeeldje heb je geplaatst. Het probleem is hier met name dat de spot zo plaatselijk is. Je kunt hierop wel gaan corrigeren, maar dan corrigeert de rest van je foto ook mee. In zo'n geval zou ik bijna geneigd zijn twee verschillende JPG's uit te draaien van één RAW en deze in Photoshop over elkaar te leggen. Maskertje er overheen en klaar.

    Witbalanstip helpt voor dergelijke lichtomstandigheden (mits niet zo plaatselijk of meer ingezoomd op uitsluitend deze personen) zeker. Fotograferen op 3200K, dit in je RAW-converter nog een beetje terughalen naar 2500-2800K, wellicht nog een klein beetje verzadiging er uit en alle details zouden weer zichtbaar moeten zijn.

    VWB het flitsen: er zit nog een artikel over het fotograferen van dance parties in de pijplijn, hoewel de situaties niet identiek zijn, is de techniek vrijwel hetzelfde. Kan nog wel even duren voor ik dat artikel klaar heb trouwens (moet daarvoor nog het één en ander in scene zetten).

  15. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 11 november 2010 om 23:11  | reageer

    Schitterende concertbeelden en zinnige tips die er toe doen. Maar in plaats van iedere keer weer het AF punt kiezen zou ik de voorkeur geven aan handmatig scherpstellen ondanks dat de muzikanten veel bewegen. Desnoods verwissel je het focus screen voor betere resultaten. Daarnaast zou ik (proefondervindelijk) een Kelvin kleurtemperatuur instellen; bij stage fotografie tussen 3200-3500. Overigens erg goed is dat je duidt op de samenhang tussen juiste witbalans en histogram; Veel mensen onderschatten dat!

  16. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op donderdag 11 november 2010 om 23:30  | reageer

    @Ton; iedere foto autofocuspunt bepalen klinkt misschien heel lastig, maar mijn ervaring is dat je daar al gauw genoeg handigheid in hebt om 't niet tijdrovend te laten zijn hoor vrolijk (in tegenstelling tot handmatig scherpstellen)

  17. Kevin
    Kevin schreef op vrijdag 12 november 2010 om 00:30  | reageer

    @Nouks leuk stukje! Nuttige tips die er voor iedere fotograaf die zich in het podiumwereldje begeeft toe doen.

    Wat betreft het puntje van tonv: Zit op zich wat in, alleen kom ik zelfs met een fullframe camera en een superprecision focusing screen niet weg in de duisternis. Het kan aan mijn ogen liggen hoor, en oefening baart vast en zeker ook nog wel wat kunst, maar ook ik ben duidelijk sneller d.m.v. punten verstellen..

  18. René Damkot
    René Damkot

    @JaapB:
    Heb zelf ook een 80-200L vrolijk
    Mijn ervaring (1D, 1D2, nu 1D3) is dat ISO 1600 bruikbaar is. Bij de 1D moest je dan wel perfect belichten. Bij de 1D2 gebruikte ik 't standaard. De 1D3 staat 3/4 van de tijd op 3200, soms op 6400, soms op 1600 (bij veel licht)
    Liever wat meer ruis (die je evt. (als je het nodig vindt) kunt reduceren) dan bewegingsonscherpte knipoog
    Heb thuis prima A3 prints liggen van alle drie camera's onder genoemde omstandigheden.

    40D moet zat kunnen op 1600 of (mits goed belicht) ISO 3200 IMO.
    5D2 is op ISO 6400 prima bruikbaar.

    Ik heb geen IS lenzen en blijkbaar drink ik wat teveel koffie om een stabiele hand te hebben.

  19. Kevin
    Kevin schreef op vrijdag 12 november 2010 om 00:32  | reageer

    @Jaap B.: De 5DII is zonder enige twijfel een fikse vooruitgang tov de 40D, maar het is geen wondermiddel. Mijn ervaring is dat de 40D nog wel wat verder bruikbaar is dan ISO 1250, m.a.w. ben je kritischer v.w.b. ruis dan ik of zou je met achteraf wat sleutelen aan de RAW misschien nog winst kunnen behalen?

  20. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op vrijdag 12 november 2010 om 00:38  | reageer

    Ik heb zelf een 70-200 met IS, en ik moet zeggen dat ik de IS (bij telezoom) heerlijk vind. Ik hoef nu geen rekening meer te houden met mijn eigen beweging, de beweging van de muzikant is de enige beweging waar ik tijdens het fotograferen nog op let. Vind 't wel zo prettig om me bezig te kunnen houden met het concert in plaats van met mijn eigen hand. Onder de 70mm mis ik de IS overigens absoluut niet.

    @Jaap: Heb zelf een tijdje een 400D in mijn bezit gehad, zelfde sensor als de 40D. Vond het erg prettige beelden op ISO 1600. Mooi ruisje, erg flexibele bestanden. Prettigere bestanden om mee te werken dan zowel mijn 1D2 als mijn 500D die ik nu bezit (wat dat betreft: een eventuele upgrade naar een 50D zou ik in jouw geval daarom ook zeker niet overwegen).

  21. René Damkot
    Om DigiDelica
    Milou isyourmusic
    Lady Aida (met flits, obviously)

    Exif (incl ACR settings) aanwezig.
    Hoop dat 't goed gaat met de links knipoog

  22. BRNSTP
    Profiel BRNSTP schreef op vrijdag 12 november 2010 om 01:13  | reageer

    Hoi Anouk!

    Leuk beide op photofacts -vrolijk , Top artikel. Ik heb nog niet zo heel veel ervaring met concert fotografie maar ga het zeker eens doen! Erg inspirerend en top met alle tech details!

    Ciao!

  23. Dimitri Hakke
    Dimitri Hakke schreef op vrijdag 12 november 2010 om 01:25  | reageer

    Hoi Anouk,
    Leuk stuk. Ik ben een half jaar geleden pas met Raw (+jpg) begonnen, maar ik heb er nog geen enkele keer echt voordeel van gehad. Bijhet uitzoeken van foto's blijk ik altijd te kiezen voor foto's die al goed zijn zonder dat ik hoef te corrigeren. Een kwestie van alles goed instellen. 99,9 procent van mijn foto's schiet ik gewoon op jpg en daar red ik het al bijna tien jaar (2001 begonnen met digitaal) prima mee: www.dimitrihakke.com. Alleen als het heel slecht licht is, wil ik mijn toevlucht nemen tot Raw. Witbalans doe ik via Kelvin of witbalans die ik ter plekke neem.
    Schiet jij trouwens op M, S of A? Altijd benieuwd hoe collega's het doen. Want er is natuurlijk niet één juiste manier knipoog

  24. Brian [dSLR.nl]
    Brian [dSLR.nl] schreef op vrijdag 12 november 2010 om 07:43  | reageer

    Hele mooie tips Anouk, bedankt voor dit mooie artikel.
    Zelf werk ik tijdens concerten wel met lagere ISO waarden, maar dan moet je de maten tellen. Bij een vierkwartsmaat staan de muzikanten op de 1e en 3e maat vaak het stilst. Zo kan ik met ISO 400 gewoon fotograferen op 1/60 met een f/2.8 objectief en toch met scherpe foto's thuiskomen (zie een klein deel van mijn concert portfolio op dragtstra.com).

    Wat je tip over focuspunten betreft: Als je met een lichtsterk objectief werkt, gebruik dan liever wel alleen de focuspunten die een kruis-sensor hebben. Weet je niet welke punten dat bij jou camera zijn, ga dan op het Internet op zoek naar deze gegevens. Vaak zijn de buitenste focuspunten geen kruis-sensoren en werkt de autofocus daar onbetrouwbaar.

  25. Casper de Graaf
    Profiel  Casper de Graaf schreef op vrijdag 12 november 2010 om 08:01  | reageer

    Mooi artikel Anouk! Ook een erg aansprekend onderwerp, vind ik. Heb ooit bij U2 met een hybride camera geschoten die ik gelukkig mee naar binnen kreeg, en met die instellingen heb ik op ISO 800 vrije aardige plaatjes geschoten. Het artikel is hier te vinden. Ik stond gelukkig schuin van het podium en de lichtshow was geweldig, wat mooie momenten opleverde. Had daar graag gestaan met een 50mm f1.4 of een nog betere lichtsterke lens.

  26. Paul Barendregt
    Paul Barendregt schreef op vrijdag 12 november 2010 om 11:37  | reageer

    Leuk artikel!
    Vooral tip 1 is iets wat veel mensen niet lijken te durven. Ik gebruik zelf ook in kleinere zalen veel hogere ISO waardes en de resultaten vallen me zelden tegen. Ook niet in print op redelijk formaat.
    Er staan hele mooie concertfoto's in je profiel!
    Ik kijk uit naar je vervolgartikelen.

  27. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op vrijdag 12 november 2010 om 12:33  | reageer

    Ha, nog even een reactie op de laatste replies...

    @Brian: De momenten afwachten waarop de muzikant zo stil mogelijk staat, heeft niet geheel mijn voorkeur... Integendeel zelfs. Doe mij dus maar hogere ISO-waardes en kortere sluitertijden, dan kan ik tenminste de meest krachtige momenten meepakken.

    En dit is minder lullig bedoeld dan het over komt, maar je werkwijze is ook terug te zien in je portfolio... Ik heb zelden zo'n energieke band als Go Back To The Zoo zo statisch gefotografeerd zien worden.

    De overige concerten zien er uit als flinke lichtshows waarbij ISO 1600 geen bittere noodzaak is, maar als ik dan bijvoorbeeld 800Pix20100904-0030-09 (De Dijk) zie... Man wat een ruis, zo veel ruis hebben mijn foto's op ISO 3200 niet eens. Wat alle overige foto's betreft: op dit formaat zie je het verschil tussen ISO 400 en ISO 1600 nauwelijks.

    Dan Dimitri: Leuk portfolio heb je, onderscheidend. Wel zie ik veel kleuren terugkomen die ik (puur vanwege smaak) zelf in RAW graag bij had willen sturen. vrolijk VWB je vraag betr. modus, ik fotografeer doorgaans op M of Av (A dus in jouw geval), afhankelijk van het licht (veel tegenlicht ja/nee, frontlicht constant ja/nee, etc).

    @Casper: Had je artikel al gespot, hij stond als gerelateerd artikel onder het mijne knipoog Leuk verhaal wel, hoewel ik uit ervaring kan zeggen dat 't meestal niet eens zo lastig is om na afloop van 3 nummers fotopit nog het veld op te gaan hoor! Volgende keer als je de kans weer krijgt maar gewoon eens proberen!

    @Paul: Veel mensen zijn inderdaad bang voor de ruis, terwijl die op webformaat en op print absoluut niet storend is met vrijwel alle moderne digitale spiegelreflexcamera's. Ook in de reacties zie ik dit helaas wel terug...

  28. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 12 november 2010 om 12:36  | reageer

    Goede tips en vooral gewoon hele nette platen! Petje af!

  29. gast schreef op vrijdag 12 november 2010 om 14:46  | reageer

    Wow, wat een gave plaat die laatste foto!

  30. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 12 november 2010 om 16:05  | reageer

    @Nouks & Brian
    Ik geloof graag dat het instellen van het juiste AF punt (na enige oefening) sneller werkt dan MF maar dan heb ik met m'n Canon 5DII een probleem. Ondanks z'n sublieme ISO performance heeft de 5DII een 9 punts AF systeem (identiek aan de oer 5D); eentje uit het stenen tijdperk dus. Bij zo'n concert ben je dan beter gewapend met een Canon 1D of Nikon D3s body.

  31. MarcelG
    MarcelG schreef op vrijdag 12 november 2010 om 16:15  | reageer

    Anouk, wederom bedankt. Ik ga zeker de 3200 kelvin truc eens uitproberen, maar inderdaad ben ik ook bang dat het verschil tussen de spot (< 3000K) en de daglichtlampen voor de rest (>6000K) veel te groot is om in 1 shot te overbruggen, zonder een blend van 2 losse shots.

    Ik zie 't artikel over flitsen met veel interesse tegemoet, en ik heb heel veel geduld. vrolijk

    BTW; erg leuk om te zien dat op dit artikel zo veel inhoudelijke reacties zijn gekomen!!

    @Rene Damkot: dat is 'n crop direct uit uit de RAW, via Lightroom 2, met witbalans op "as shot", in dit geval 6250K. (daglicht fluorescent).
    Wat ik ook probeer, in die oranje sectie is alles compleet uitgebeten. Nu begrijp ik dat dat gewoon logisch is, want de lichtmeting heeft plaatsgevonden op 6250K, en niet in de 3000K regio. Makes sense.

  32. René Damkot
  33. StePic
    Profiel  StePic schreef op vrijdag 12 november 2010 om 20:44  | reageer

    Duidelijke uitleg!
    Maar helaas denk ik niet dat ik binnen kom met mijn Nikon D5000 als ik 9 maart naar James Blunt ga.... :-(

  34. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op vrijdag 12 november 2010 om 20:50  | reageer

    Dat zou wel 'ns tricky kunnen worden inderdaad knipoog

  35. Kevin
    Kevin schreef op vrijdag 12 november 2010 om 21:04  | reageer

    @tonv: Ik werk zowel met de nieuwe als de oude 5D, er lijkt toch nog wel wat gewijzigd te zijn. Met de oude 5D heb ik problemen op alles behalve het middelste punt, maar met de 5DII gebruik ik alle punten. Pas als het nodig wordt om ISO 12800 in te zetten krijgt m'n autofocus er moeite mee. Waar ik wel op let is dat ik het gekozen focuspunt op een contrastrand houd.

    Verder heb ik goede hoop voor de 5DIII - m'n Mk1 staat hoog op de nominatielijst om vervangen te worden als de opvolger uit is vrolijk

  36. René Damkot
  37. reageer

    He Anouk, grappig dat je meteen alle foto's in mijn portfolio als meetpunt voor ruis bent gaan bekijken. Het merendeel in die map is namelijk gemaakt voor een review van een redelijk eenvoudige point and shoot camera, zie hier.

    Normaliter ga ik met een D3s en een D700 op pad, en dan mag ik redelijk hoog in de ISO's, maar ik hou daar domweg niet van en zoals ik heb leren fotograferen is dat dus ook niet nodig.
    Ach ja, gelukkig verschillen we van werkwijze, zo blijven er eigen stijlen over vrolijk

    Bedankt voor je reactie.

  38. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op zondag 14 november 2010 om 19:55  | reageer

    Ha Brian, ja je geeft zelf een linkje naar je website, dan ga ik daar natuurlijk ook een kijkje nemen knipoog

  39. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op zondag 14 november 2010 om 22:17  | reageer

    @Dimitri Hakke
    Zag net dat je me hebt toegevoegd als contact op Twitter... We hebben afgelopen zomer dus nog bij elkaar in de fotopit gestaan vrolijk

  40. Arjan
    Arjan schreef op maandag 15 november 2010 om 15:59  | reageer

    Goed artikel. Alleen in het stukje over het flitsen kan ik me niet vinden. Zelf heb ik redelijk wat ervaring met concertfotografie en ik gebruik de flits vaak om beweging toe te voegen aan mijn foto. Lange sluitertijd, flits op het 2de gordijn en je heb een foto die de dynamiek van het concert eer aan doet.
    Groet Arjan www.fotohoek.com

  41. klutie
    Profiel  klutie schreef op donderdag 18 november 2010 om 17:44  | reageer

    Gave tips, een aantal gebruikte ik al, maar ook weer wat geleerd.
    Thanx

  42. GinoF
    Profiel GinoF schreef op maandag 22 augustus 2011 om 16:44  | reageer

    Hallo allemaal,

    Ik hoop dat ik de vraag hier kan stellen?

    Sinds 2 weken ben ik de trotse bezitter van een Canon 70-200 L 2.8 IS USM II en ik loop tegen wat zaken aan die ik hier graag wil stellen.
    Er zijn 2 standen Mode 1 en Mode 2 voor de IS, Mode 1 is voor stilstaande objecten en Mode 2 voor bewegende, b.v. auto's, motoren en andere objecten die bewegen. Nu lees ik het stukje van Nouks over de IS en daarvoor heb ik deze lens ook aangeschaft, maar ik ben er nog niet helemaal uit welke te moeten gebruiken voor concert/festival fotografie. Voor mijn gevoel moet ik Mode 2 gebruiken, graag feedback indien mogelijk.
    Ik werk met een 5DMKII op gemiddeld 1/200ste ISO 1600 F2.8 of F3.2 dan zou ik toch scherpe foto's moeten krijgen? Plaats waar ik doorgaans sta is tussen barrier en podium.
    Ik kan genieten van de mooie foto's die hier staan, prachtige momenten.

    Bedankt alvast,

    Gino,

  43. René Damkot
  44. GinoF
    Profiel GinoF schreef op maandag 22 augustus 2011 om 18:42  | reageer

    Beste René,

    Dank voor je reactie, panning wist ik in Mode 2 dit word ook aangegeven in de manual. Maar artiesten die optreden op een podium pannen? Ik zal de links even bestuderen. Vanavond ga ik weer in een feesttent foto's maken en zal het eens uitproberen.

  45. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op maandag 22 augustus 2011 om 22:02  | reageer

    Mode 1 stabiliseert zowel horizontale als verticale bewegingen. Daar is met concerten niks mis mee. Bij panning heb je te maken met een sterke horizontale beweging. In die vloeiende en bewuste beweging wil je niet worden tegengehouden door de IS van je camera. Daarom hebben ze Mode 2 uitgevonden, die alleen verticale beweging stabiliseert en de horziontale laat voor wat het is.

    Veel plezier met je objectief!

  46. GinoF
    Profiel GinoF schreef op maandag 22 augustus 2011 om 22:26  | reageer

    Ik heb een en ander vanavond uitgeprobeerd en hoop dat dit zijn vruchten heeft afgeworpen naar aanleiding van de links en de info die ik hier heb gelezen. Een voorbeeld zal ik snel posten.

    Mijn dank is groot,

  47. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op maandag 10 oktober 2011 om 20:28  | reageer

    Voor iedereen die meer wil weten over concertfotografie, ik heb vanavond het e-book concertfotografie van René Damkot en mijzelf over dit onderwerp gelanceerd.

  48. Studio X-posure
    Profiel  Studio X-posure schreef op zaterdag 19 januari 2013 om 10:44  | reageer

    Leuke en bruikbare tips. Voor wat betreft de AWB moet ik je bekennen dat ik het meestal wel zo laat staan en er weinig last van heb. Ik ga zeker proberen om dat met andere instellingen van mijn witbalans uit te proberen.

    Helaas is het zo dat vaak de drummer in het donker wordt gezet, terwijl je vaak hele mooie shots kan maken in actie. Voor de rest zijn goede oordoppen een MUST !! Zelf ben ik een deel van de hoge tonen kwijtgeraakt doordat ik te vaak en te lang bij zware boxen heb staan fotograferen zonder gehoorbescherming. Ik hoorde het niet en had er ter plekke dus geen last van. Later bleef die suis hangen of een hoge pieptoon. Nu blijkt dus dat een groot deel daardoor beschadigd is. Zorg voor 2 setjes als je gebruik maakt van meerdere fototassen/-koffers.

    Voor voorbeelden van concertfoto's van Ilse de Lange, Giovanca, De Dijk, Di-Rect, Allan Clark, Kayak, etc zie mijn website www.studioxposure.nl

  49. Ell3s
    Profiel Ell3s schreef op zaterdag 10 augustus 2013 om 10:13  | reageer

    Zo, even een reactie op een vrij oud artikel, maar ik wilde het toch graag even kwijt knipoog
    Van de week had ik voor het eerst de kans om bij een podium te staan. Heb alle tips ter harte genomen, vrij vreemd gekeken naar een prof die wél stond te flitsen en.... Oordoppen gekocht :D Dat was echt de tip van de maand. Anders was ik echt kapot gegaan daar recht voor die giga-speakers knipoog Uiteindelijk na wat proberen toch gekozen voor de 17-70 2.8, voor de 50mm stond ik er te dicht bovenop.
    Het viel nog niet mee (roze en blauw licht is waardeloos, hahaha!) maar heb (voor een beginner dan toch) echt leuke platen kunnen schieten en kwam uiteindelijk bij de hoofd act zelfs óp het podium terecht! Echt super gaaf om te doen dit, hoop dat ik vaker de kans krijg vrolijk

    O, en nog een tip van mij: draag zwart. Of iets anders donkers. Je wilt echt niet met je knetterwitte of blije roze shirt staan te shinen als je ergens vooraan terecht komt en in de kijkert staat.....

  50. rene45
    Profiel rene45 schreef op woensdag 5 maart 2014 om 00:49  | reageer


    weer wat tips hier gelezen ik ben net begonnen met spiegelreflex
    d3100 nikon met 2 lenzen 1 van 18-55 1.355.6g 55-200 mm 1.4.5.6g ed
    en net ook flitser gekocht de mecablitz 44 af-1 digital en nu gaan wij met deze zet
    veel foto maken en leren wat die allemaal ken
    wij gaan vooral veel naar Nederlands stalig muziek toe vooral veel in de hardeplaza in hardenwijk en over 2weken zitten wij in oostenrijk 10dagen
    bedankt voor jullie tips hier voor
    vr gr van rene

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.729 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord