100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Impressie van het Nature Talks Photo Festival

maandag 12 november 2018, 18:36 door | 4.304x gelezen | 0 reacties

Afgelopen zondag 11 november bezocht ik in Ede de derde editie van het Nature Talks Photo Festival 2018 in hotel De Reehorst in Ede. In dit artikel een impressie van de lezingen, masterclasses en stands die ik er bezocht.

1. Mario Suarez: Creativity in bird photography
2. Theo Bosboom: Fotograferen met ambitie én plezier
3. Jan Vermeer: Spitsbergen, een fotografisch paradijs
4. Nico van Koppel: Snorkelend onder water fotograferen
5. Filip Staes: Tirol, Zuid-Afrika en Raja Ampat onderwater

Stands: Photofacts Academy, Nordic Vision Fotoreizen, Transcontinenta BV (Peak Design Travel Line systeem), Kamera Express (Carry Speed draagriem en Rainsleeve) en Xpozer.

Nature Talks 2018 beurs


1. Creativity in bird photography


Ik volgde de lezing van de in Asturië, Noord-Spanje geboren Mario Suárez over vogelfotografie. Hij woont dicht bij de Noord-Spaanse kust, een geweldige plek voor zeevogels en hun migraties. Dit heeft hem de afgelopen 15 jaar in staat gesteld om zich te specialiseren in het fotograferen van allerlei soorten kleine trekogels.

Zijn passie is de schoonheid van vogels te laten zien. Hij probeert unieke momenten vast te leggen. Hij fotografeert vaak vanaf een laag standpunt (vaak liggend in het natte zand, gehuld in een drysuit). Hij gebruikt allerlei huis-tuin-en-keuken-attributen zoals een koekenpan om zijn camera te steunen en droog te houden.

Mario Suarez - koekenpan


2. Fotograferen met ambitie én plezier


Ik volgde de twee uur durende masterclass van Theo Bosboom (een geweldig spreker!) die ging over de moordende concurrentie en de bijna onmogelijkheid om nog op te vallen met je foto's tussen al die ambitieuze natuur- en landschapsfotografen.

Alles lijkt al een keer door iemand anders gefotografeerd te zijn. Bij fotowedstrijden lijken anderen altijd mooiere omstandigheden te hebben en succesvoller te zijn met hun foto's. Behoorlijk frustrerend allemaal, soms zelfs zo erg dat je plezier in het fotograferen erdoor aangetast wordt.

Masterclass Theo Bosboom


Theo begon met het presenteren van een ambitiemeter en vroeg iedereen om eens na te denken over in welke schaal je je bevindt. In schaal 1 bevinden zich de beginnende fotografen die puur voor plezier en ontspanning fotograferen en die blij zijn met af en toe een gelukte foto.

Vanaf schaal 6 wordt het serieuzer, deze fotografen willen gaan presenteren, exposeren, publiceren, doen mee met fotowedstrijden en zijn echt op zoek naar erkenning. In schaal 8 zitten de echte 'strebers' die altijd de beste willen zijn, die bakken geld willen verdienen en awards willen binnenslepen.

Aan het eind van de masterclass voegde hij er nog een niveau 9 aan toe, waar ik me (als professional) wel helemaal in thuis voelde. Deze fotografen krijgen veel erkenning en hebben meer dan genoeg werk. Maar zouden graag wat meer tijd hebben om gewoon lekker te fotograferen voor plezier en ontspanning.

En juist dit laatste punt is blijkbaar iets wat bij veel fotografen leeft. Door alle stress en prestatiedruk kan het plezier in het fotograferen weleens behoorlijk verziekt worden.

Masterclass theo bosboom 2


Theo gaf in deze masterclass een aantal zeer bruikbare handvatten om stappen te blijven maken met je fotografie. Niet te geforceerd om maar op te blijven vallen en vooral zonder je plezier en jezelf daarbij kwijt te raken.

Technische vaardigheden worden steeds minder belangrijk, het gaat meer om dingen als originaliteit, eigenheid, inhoud, visie en zeggingskracht. Dingen die je niet zomaar even kunt leren, maar die je je wel door veel oefening en met wat handvatten eigen kunt maken.

Wat ik echt een eye opener vond was het feit dat Theo liet zien dat er maar zo'n 10% van alle planten, bloemen en dierensoorten daadwerkelijk vastgelegd wordt. Iedereen gaat blijkbaar voor het 'laaghangende fruit'. Een mooie vergelijking; fotografen gaan voor de gemakkelijkste opties en gaan uitdagender onderwerpen vaak uit de weg.

Ook wordt er veel 'nageaapt', je ziet vaak honderden bijna identieke foto's van eenzelfde soort bloem (denk aan de bosanemonen in het voorjaar) voorbijkomen. Als je je echt wilt onderscheiden zul je de boom in moeten klimmen om het hoger hangende fruit te plukken.

En ook eens wat minder bekende natuurfenomenen fotograferen, die op het eerste gezicht vaak wat minder mooi ogen. Aan jou de taak om het mooie erin te zien en dit er ook uit te halen.

Theo gaf daarna nog een aantal tips om verder te komen met je fotografie door je werk persoonlijk te maken, fotografie als instrument of medium te zien in plaats van als doel en wat verder te kijken dan je neus lang is. Het werken in projecten en je specialiseren (en niet teveel workshops te volgen...) kan je ook verder brengen.

Als je in projecten werkt kan dit een manier zijn om je te onderscheiden. Het creëert diepgang, is leuk om te doen, een manier om jezelf uit te dagen en je gaat anders kijken en fotograferen. Hij daagde je echt uit om te ontdekken wat voor jou belangrijk is in je fotografie.

Masterclass Theo Bosboom


De vergelijking met de Hitchcock films werd getrokken en wat je hier als fotograaf van zou kunnen leren. Bijvoorbeeld het gebruik van donker en licht, de kracht van suggestie (dingen niet te letterlijk laten zien) en hoe je de kijker het gevoel geeft dat hij zelf in de scène zit.

Ook vertelde hij iets over de uitdagingen waar je mee te maken krijgt als je een boek uit wilt geven. Het maken van keuzes doet altijd pijn vanwege de 'darlings' die moeten sneuvelen en vanwege de mensen die afhaken omdat het niet hun 'cup of tea' is.

Hij raadde aan om niet alles alleen te doen en hulp in te schakelen van bijvoorbeeld vormgevers, ook bij de selectie van je beelden. De Beatles hadden ook een hele goede producer!

Conclusie is eigenlijk dat als je met echte passie voor een onderwerp gaat, dat alles dan veel gemakkelijker gaat. En dat zie je meteen ook terug in het resultaat!

Ik vond het een zeer intensieve (alhoewel die twee uur tijd die het duurde werkelijk omvloog) en inspirerende masterclass. Ik heb heel wat tips aangereikt en spiegels voorgehouden gekregen. Ik ga absoluut op korte termijn eens een workshop bij hem volgen!

3. Spitsbergen, fotografisch paradijs


Ook volgde ik de lezing van Jan Vermeer over Spitsbergen, wat bij iedere fotograaf tot de verbeelding spreekt. Desolate landschappen, ijselijk fraaie details, sneeuw en ijs en niet te vergeten het bijzondere dierenleven.

Jan Vermeer bezocht Spitsbergen ook in september en april wanneer het veel minder druk is. Want ook hier is het in het hoogseizoen een drukte van jewelste. In september is het vooral kleurrijk vanwege de herfstkleuren.

Planten hoe klein ook geven het landschap een oranje-rode gloed. Aan het eind van de winter ligt er nog volop sneeuw. Het magische zachtroze licht is in deze tijd van het jaar adembenemend mooi. Jan gaf de presentatie is in samenwerking met Nordic Vision (fotoreizen).

Jan Vermeer - Spitsbergen


4. Snorkelend onder water fotograferen


Nico van Koppel liet zien dat je in Nederland ook zonder een dure duikuitrusting tot zeer mooie onderwaterfoto's kunt komen.

Zeker als je niet te diep onderwater gaat (in zeer ondiepe plassen zijn vaak al beeldschone platen te maken) blijven de kleuren sprankelend en heb je niet altveel attributen nodig. Vaak voldoet een onderwaterzak al. Erg inspirerend!

Nico van Koppel -  snorkelend onder water fotograferen


5. Tirol, Zuid-Afrika en Raja Ampat onderwater


De Mechelse Filip Staes is vier dagen per week kapper, de rest van de week fotograaf. In die tweede categorie gaat het hem erg voor de wind. In 2014 werd hij Belgisch kampioen onderwaterfotografie. En zijn foto's liegen er inderdaad niet om.

Hij liet foto's zien van de helderste meertjes ter wereld met een zicht van bijna 100 meter in Tirol. En prachtige foto's van bijna prehistorisch uitziende haaien (naast een serie Blauwe Haaien) in Indonesie.

Filip staes onderwaterfotos


Conclusie


Ik vond het een geweldig fotofestival. Erg de moeite waard om hier een dag door te brengen, zeker als je een 'natuurfreak' bent zoals ik... De sprekers van zowel de lezingen als de masterclasses (voor zover ik ze gezien heb) vond ik bijzonder inspirerend, ik heb er veel van opgestoken in korte tijd!

Ook de stands waren zeer de moeite waard om te bezoeken. Ideaal om leuke contacten op te doen. Bovendien hadden ze interessante beursaanbiedingen waar ik dan ook flink gebruik van gemaakt heb!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord