100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris van Liempt

Review: Dronefotografie door Wiebe de Jager

vrijdag 18 maart 2016, 16:32 door | 5.743x gelezen | 0 reacties

Dronefotografie was voor mij zo'n vaag begrip waar ik wel eens van gehoord had maar verder eigenlijk niks van wist. Totdat ik het boek van Wiebe de Jager onder ogen kreeg.

In eerste instantie dacht ik: ach, dronefotografie is niet iets waar ik me mee bezig ga houden. Toch wekte het mijn interesse en begon ik in het boek te bladeren. En bladeren veranderde al gauw in lezen.

Inmiddels heb ik vrijwel het hele 150 pagina's tellende boek doorgelezen en schrijf ik er nu een review over.

Dronefotografie


Ik zal eerst even kort uitleggen wat dronefotografie inhoudt. Een drone is een kleine vliegmachine die je met een controller bestuurt. Bij dronefotografie hangt er onder deze drone een camera. Dit zal meestal een klein GoPro-achtig dingetje zijn.

Spiegelreflexcamera's aan een drone hangen is ook mogelijk, maar dan zit je wel in de duurste prijsklasse wat drones betreft omdat de drone erop gebouwd moet zijn om het gewicht te dragen.

Met dronefotografie kun je de drone dus de lucht in sturen en vanaf relatief grote hoogtes foto's maken.

Het boek


Het boek is opgedeeld in negen hoofdstukken. Voor het gemak som ik ze even op:

1. De onderdelen van een cameradrone
2. Een geschikte drone kopen
3. Voorbereiding en de eerste keer vliegen
4. Digitale fotografie: basisbegrippen en instelling
5. Dronefotografie: praktijk, tips en voorbeelden
6. Foto's bewerken
7. Foto's delen en contacten leggen
8. Dronevliegen voor gevorderden
9. Bijlagen

Donefotografie3


Uit de hoofdstukindeling blijkt al dat dit een boek is waar je zonder enige voorkennis van drones óf fotografie, behoorlijk mee uit de voeten kunt komen.

In hoofdstuk 1 wordt compact maar begrijpelijk uitgelegd hoe drones eigenlijk in elkaar steken en hoe ze werken. Je komt er dan ook meteen achter dat er heel wat verschillende drones zijn.

Daar wordt in hoofdstuk 2 mooi verder op in gegaan. Je wordt hier goed geadviseerd over waar je op moet letten als je een drone koopt. Wil je bijvoorbeeld een zogeheten ready to fly drone met een ingebouwde camera? Of heb je toch liever een drone waar je je eigen camera aan kunt hangen?

Wat ik vooral mooi vind aan hoofdstuk 2 is dat het ingedeeld is in verschillende secties op het budget wat je beschikbaar hebt voor het aanschaffen van een drone.

Dat ziet er als volgt uit:

- Budget: tot 500 euro;
- Mid-range: 500 – 1500 euro;
- Semi-professioneel: 1500 – 3500 euro;
- Professioneel: 3500 euro en hoger.

Per budget wordt er besproken wat je voor dat geld kunt verwachten en wat je dan eventueel mist.

In hoofdstuk 3 word je een beetje voorbereid op wat je kunt verwachten en waar je op moet letten als je voor de eerste keer je drone de lucht in stuurt. Je wordt geadviseerd om eerst meerdere testvluchten te maken om gewend te raken aan de besturing van je drone. In dit hoofdstukken staan ook een paar oefeningetjes die je tijdens je testvluchten kunt proberen.

Hoofdstuk 4 gaat over digitale fotografie. Verwacht hier niet te veel van, dit hoofdstuk is heel erg basic en gericht op diegenen die nog niet veel van fotografie weten. Zo wordt er uitgelegd over diafragma, sluitertijd en ISO, witbalans en lichtmeting.

Hoofdstuk 5 gaat vooral over de compositie van je dronefoto's. Best leuk ter inspiratie. Hoofdstuk 6 gaat dan over het bewerken van je dronefoto's, en ook dit is weer basic. Zo wordt er uitgelegd hoe je een fisheye-effect kunt wegwerken (want die krijg je bij dronefotografie snel), hoe je contrast vermindert, hoe je een high dynamic range opname maakt en hoe je een panorama kunt maken.

Dronefotgrafie2


Hoofdstuk 7 vond ik persoonlijk geen interessant hoofdstuk. In dit hoofdstuk gaat het om hoe en waar je je foto's kunt delen en over websites die gericht zijn op dronefotografie. Naar mijn mening een beetje overbodig om hier een apart hoofdstuk aan te wijden. Het hoofdstuk is dan ook vrij kort.

Hoofdstuk 8 gaat wat dieper in op het vliegen met drones. Hierin worden bijvoorbeeld verschillende vliegmodi besproken en wordt ook indoor vliegen besproken.

Wat vind ik ervan?


Ik vind een aantal dingen aan het boek heel mooi. Zo vind ik het erg voor het boek spreken dat je zonder enige voorkennis met behulp van dit boek kunt beginnen met dronefotografie. Het boek is echt veelomvattend, ik kan zo niets bedenken wat ik qua informatie nu nog mis.

Ik wil daarbij meteen mijn complimenten naar de auteur uitspreken, die mij door makkelijk leesbare stukken tekst, heldere opbouw en mooie vormgeving, geïnteresseerd heeft gekregen in dronefotografie. Dat had ik van tevoren niet verwacht.

Wat ik verder heel goed vind is dat je bewust wordt gemaakt van alle zaken waar je op moet letten. Zo staat er in de bijlage een stuk Nederlandse regelgeving omtrent het vliegen met drones en staat er ook een voorbeeld 'pre-flight checklist' in de bijlagen. Zoiets biedt een fijne houvast voor als je net begint met drones.

Verder worden er in het boek ook verscheidene apps en websites aangeraden om bijvoorbeeld weersomstandigheden in een handomdraai te checken, of om de meest recente regelgeving te lezen.

Al met al krijg je overal tips voor. Tijdens het lezen had ik echt het idee dat ik bij de hand werd genomen in het bekend worden met en uitoefenen van dronefotografie. En dat typeert voor mij een goed beginnersboek.

Of ik nu zelf bezig ga met dronefotografie? Dat denk ik voorlopig nog even niet. Als je écht goede foto's wil maken, dan ben je toch al snel behoorlijk wat geld kwijt. Wel jammer, want als ik de foto's in het boek zie lijkt het me ook wel weer heel leuk om ermee aan de slag te gaan.

Ben jij nou wel geïnteresseerd in dronefotografie en strekt jouw budget wat verder dan het mijne? Overweeg je om een drone te kopen? Dan raad ik je dit boek écht van harte aan!

Geïnteresseerd?


Wil je dit boek kopen? Dat kan! Het boek is op Bol.com te bestellen voor 24,95 euro. Echt een goede prijs voor de hoeveelheid informatie die je ervoor terugkrijgt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord