Je hoeft niet altijd hoog te gaan met een drone
vrijdag 22 juli 2022, 14:41 door Nando Harmsen | 3.081x gelezen | 0 reactiesJe mag met een drone tot 120 meter hoogte vliegen. Dat levert een vogelperspectief op. Het stelt je in staat om het land op een unieke manier vast te leggen.
Vergeet echter niet dat je voor een goede dronefoto niet altijd zo hoog hoeft te gaan. Een paar meter van de grond kan al voldoende zijn.
Veel fotografen die een drone gebruiken hebben de neiging om hoog te gaan. Het plafond is 120 meter, en die grens wordt vaak opgezocht (en doorbroken, daar ben ik van overtuigd). Deze hoogte levert dan ook een uniek zicht op het land.
Toch is het niet altijd nodig om zo hoog te gaan. Sterker nog, in veel gevallen is het beter om laag te blijven. Geen 120 meter, ook geen 50 meter, maar ongeveer 5 tot 20 meter hoogte. Juist een klein beetje hoger standpunt geeft je een bijzondere standpunt.
Hoog en laag
Foto's zeggen meer dan duizend woorden. Dus ben ik op pad geweest om te laten zien waarom het niet altijd hoog hoeft. Ik heb een boomgaard uitgezocht waar de bomen in mooie rijen geplant zijn. Kies je een normale camera, dan kijk je er recht tegenaan. Zo komen de rijen bomen niet echt goed tot recht.
Neem je een drone, dan kun je omhoog. Wanneer je tussen de 50 en 120 meter hoogte bent, ben je vrijwel verplicht om recht omlaag te fotograferen. En jawel, de rijen van de boomgaard zijn goed te zien. Dit levert een uniek beeld op.
Bekijk je de boomgaard van een standpunt dat 50 meter of hoger is, dan zal het bijna altijd nodig zijn om omlaag te fotograferen. Dit levert een soort afstandelijk beeld op. Je mist de connectie als het ware.
Iets hoger maar niet hoog
Wanneer je onder de 20 meter blijft (ongeveer), kijk je heel anders op het onderwerp neer. Het is niet zo afstandelijk meer, zodat je details kunt zien.
Bovendien is het niet per se nodig om recht omlaag te fotograferen. Je kunt er overheen fotograferen. Hierdoor kijkt het in zekere zin natuurlijker.
Je kunt dit gebruiken om wegen, paden, rivieren, beken, of boomgaarden te fotograferen. Het is net alsof je op een hoge ladder staat, of op een balkon. Je ziet de lijn door je landschap heen lopen, naar de verte. Bovendien heb je ook een foto die niet direct 'drone' uitschreeuwt.
Kies de hoogte die het beste is voor je foto
Wanneer je een foto met een drone maakt, hoeft het niet direct duidelijk te zijn dat het met een drone foto gefotografeerd is. Met andere woorden, je hoeft niet altijd hoog te zijn voor een goede foto.
Een goede foto is een foto waarbij het best mogelijke standpunt is ingenomen voor de beste compositie en uitstraling.
Kortom, kies de hoogte die je onderwerp het beste tot recht laat komen. Is dat hoog, vlieg hoog. Is dat laag, blijf dan laag. Zelfs 2 of 3 meter hoger kan al een groot verschil opleveren.
Bekijk de cursus Aan de Slag met je Drone
Heb je interesse in drone fotografie? Dan is het interessant om naar de cursus aan de slag met je drone te kijken. Deze cursus is een groeiende cursus, waar met regelmaat nieuwe tips, advies, wetenswaardigheden over drone fotografie zullen verschijnen.
Bekijk de cursus Aan de slag met je Drone op Photofacts Academy. Hoewel er nog maar een paar video's beschikbaar zijn, vullen we deze met grote regelmaat aan.
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
JPG of RAW: een aloude keuze
door Michiel Heijmans
-
Korte film over Simon Murphy's Photoautomaat project
door Elja Trum
-
Een camera voor elke gelegenheid
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Een patroon op je model flitsen
door Elja Trum
-
Wat ben jij bereid om op te geven?
door Elvira Smit
-
Flitsfotografie tip: Maak overdag een nachtfoto
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.335 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.