Elja Trum

Fotorecept: achtergrondelement als silhouet uitlichten

dinsdag 1 juli 2014, 20:08 door | 8.097x gelezen | 3 reacties

Met de fotoclub was ik afgelopen zondag weer in de Vasim. Een oude fabriek waar nu van alles te doen is en waar je ook prachtige foto's kunt maken. Eén van de foto's die ik gemaakt heb is deze foto van Sarah bij een grote industriële ventilator.

Sarah bij ventilator in de Vasim

Zo'n ventilator is een prachtig apparaat om in de achtergrond van een foto te plaatsen, maar je wilt er dan natuurlijk wel op een mooie manier de aandacht naar brengen. Bij een egale verlichting van de ruimte zou hij er niet zo mooi uitspringen.

Nu is het sowieso pikdonker in de spelonken van de Vasim waar deze ventilator te vinden is. Er komt dus alleen licht daar waar jij er als fotograaf voor zorgt. Eigenlijk vergelijkbaar met een studio omgeving, maar dan op een gave urbex locatie.

Door niet de ventilator zelf te belichten, maar de ruimte erachter krijg je een mooi silhouet van de ventilator in de foto. Ik heb een flitser achter de ventilator geplaatst en gericht op de muur die daar nog een paar meter achter stond.

Sarah heb ik vervolgens ver van de ventilator af laten zitten, zodat het licht dat op Sarah viel niet bij de ventilator kon komen. Sarah heb ik uitgelicht met een enkele softbox voorzien van een opzetflitser. Ik gebruik overigens de Westcott Apollo Orb, die vouw je uit als een paraplu en hij geeft -zoals je kunt zien- een heerlijk zacht licht.

In onderstaande schema is de opstelling te zien.

Ventilator vasim schema

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Gert Schipper
  Gert Schipper schreef op dinsdag 1 juli 2014 om 21:50

  Mooi gebouw om foto's te nemen, jammer dat zulke oude locatie's niet in de buurt van zeeland te vinden zijn.

  Ben je wel eens bij de leerfabriek in Oisterwijk geweest? Dat is ook een leuke locatie!

  Mooie plaat voor Sarah's portfolio.
  Goed gedaan!

  Grt Gert

 2. Arne
  Arne schreef op vrijdag 4 juli 2014 om 13:42

  Hoe zit dit Orb dan weer vast op een statief? Dat is meestal de cruciale factor. Mooi belicht hier inderdaad!

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 4 juli 2014 om 14:26

  @Arne; net als een paraplu. De Orb klapt op eenzelfde wijze uit als een paraplu. Op je statief moet je dus wel een kop met een parapluhouder hebben.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord