Elja Trum

Sfeer overbrengen met licht en pose

donderdag 15 augustus 2019, 14:28 door | 3.315x gelezen | 1 reactie

Als je een bepaalde emotie wilt overdragen in een portretfoto dan is de pose natuurlijk erg belangrijk. Maar ook het licht dat je gebruikt speelt een grote rol.

Vorige week heb ik een shoot gedaan met model Anne de Jong waarbij de insteek 'duistere portretten' was. De foto's moesten een beetje een ongemakkelijk gevoel overbrengen. En van de foto's waar ik enthousiast over ben is deze.

Anne de Jong

f/2, 1/125s, 800 ISO @ 87mm

Anne's houding doet natuurlijk erg veel in deze foto voor de sfeer. De gebogen rug, haar handen zo op haar knien en haar hoofd naar beneden hangend. Het geeft allemaal een wat depressieve uitstraling wat precies ook past bij het concept.

Een ander belangrijk deel in deze foto is het licht. Grappig genoeg heb ik tijdens deze shoot heel veel met flitsers gewerkt voor het licht, maar juist deze foto is gemaakt met natuurlijk licht.

Dat licht komt in dit geval door een raam naar binnen die in de foto net buiten beeld is. Het is geen direct zonlicht, dus is het raamlicht aangenaam zacht.

In de ruimte waar ik stond was het erg donker. Het licht kwam dus maar van n richting; van achter het model. Dat zorgt voor donkere schaduwen en dus ook een mooi duidelijk silhouet van Anne.

De foto is gemaakt met een Fujifilm GFX-50R middenformaatcamera (die ik momenteel ter review heb), maar kan net zo goed met elke andere camera gemaakt worden.

Wel is het dynamisch bereik van de sensor van deze camera zo groot dat ik met gemak ook nog het model had kunnen oplichten. Dat had alleen juist veel van de sfeer weggehaald.

Nabewerking


Sommige fotografen hoor ik wel eens zeggen dat ze hun foto's niet nabewerken. Meestal is dat een excuus omdat ze zich nog nooit verdiept hebben in nabewerking (anders eens een cursus volgen?), maar uiteraard wil ik ook een zo goed mogelijke foto direct uit mijn camera hebben.

Door een goede foto nog na te bewerken kun je hem eigenlijk altijd nog beter maken. Nabewerken is in mijn ogen dus een belangrijke stap.

Hieronder zie je de foto zoals deze uit de camera kwam:

Onbewerkte versie


Ik heb even getwijfeld over een zwart-wit omzetting. Dat past natuurlijk ook erg goed bij een dergelijke foto. Alleen vond ik de kleuren veel te mooi. De onscherpe gelige muur in de achtergrond en de groene deur.

Zoals je kunt zien heb ik die kleuren in de nabewerking wel extra aangezet. De automatische witbalans van de Fuijfilm had de foto wat koud gelaten. Wellicht wel accuraat, maar ik vind de warmere tint aangenamer in deze foto.

De deur heb ik daarnaast met een aanpassingspenseel in Lightroom nog extra aangezet, meer verzadiging om het groen meer naar voren te laten komen.

Ook heb ik een aanpassingspenseel gebruikt om de deur en de rest van de ruimte (alles behalve het model zelf) wat extra textuur te geven.

Zoals je kunt zien is ook de uitsnede iets aangepast. De Fuijfilm schiet standaard met een 4:3 beeldformaat. Zelf ben ik meer gewend aan 3:2 formaat bij mijn foto's en ik merk dat ik dan ook regelmatig de verhoudingen aanpas aan wat ik gewend ben.

Er zit in mijn ogen weinig toegevoegde informatie in de ruimte boven Anne's hoofd, dus daar kon ik probleemloos wat wegsnijden. Aan de onderkant van het beeld loopt het licht mooi weg, dus daar heb ik meer van behouden.

De krappe uitsnede geeft ook meer aandacht aan Anne en haar pose.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Robert
    Robert schreef op dinsdag 20 augustus 2019 om 14:47

    Subtiele na bewerking Elja.....Top.
    Fotoschietgroeten Robert

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord