Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Oude gloeilampen fotograferen; Hanne van Baarle

donderdag 4 mei 2017, 21:12 door | 7.886x gelezen | 5 reacties

Hanne van Baarle (1973, Delft) heeft tijdens zijn opleiding Fotografische Vormgeving aan de Fotovakschool in Amsterdam kennis gemaakt met vele richtingen en technieken binnen de fotografie. Zijn interesse ligt zowel bij de conceptuele, geënsceneerde fotografie als bij documentair en reportage werk.

Hanne van Baarle

Hanne van Baarle

Evolution of Light in Art & Design


Bij de Evolution of Light in Art & Design tentoonstelling in het Evoluon in Eindhoven zag ik onder andere de fotoserie van prachtig vormgegeven oude Philips gloeilampen van Hanne van Baarle hangen.

Ik besloot contact met hem op te nemen en hem eens te vragen hoe hij tot dit mooie resultaat is gekomen en hoe hij fotografische uitdagingen (bijvoorbeeld het voorkomen van reflecties) heeft overwonnen.

Hanne reageerde meteen enthousiast en was bereid zijn werkwijze toe te lichten met wat technische tips. Hieronder komen ze!

Evo lumen tentoonstelling

De Evo-Lumen tentoonstelling in het Evoluon, Eindhoven

Laatste Philips gloeilamp


Philips heeft volgens Wikipedia in 2007 zijn laatste kooldraadlampenmachine in Weert stopgezet. Sindsdien worden alle 'ouderwetse' gloeilampen vervangen door de energiezuinige lamp.

Vanaf september 2012 geldt er een verbod op de productie van vrijwel alle gloeilampen.

Fotografieserie 'Gloeilampen'


In zijn serie 'Gloeilampen' laat Hanne zien hoe bijzonder de 'oude' lamp is die inmiddels door de LED lampen van de markt is verdrongen.

Om te beginnen zijn het in deze serie niet alleen maar oude 'Gloeilampen' van Philips die hij gefotografeerd heeft. De meeste lampen wel, maar dat komt voornamelijk doordat Philips de grootste producent was.

Hij heeft 'Gloeilampen' tussen aanhalingstekens geplaatst, omdat het niet echt om pure gloeilampen gaat. Eerder alles wat 'gloeit'!

Gloeilampen Hanne van Baarle


Eigen initiatief


De serie gloeilampen is hij op eigen initiatief begonnen, dus niet in opdracht. Hanne werkt vrijwel altijd vanuit zelf bedachte projecten. Vrij spoedig na het behalen van zijn fotografie-opleiding, al vanaf 2012 is hij al bezig met deze serie.

Op dit moment is hij niet meer actief met deze serie aan het fotograferen. Wel exposeert hij momenteel met dit werk op verschillende plaatsen in Nederland.

Fascinatie


Hanne is onder andere gefascineerd geraakt vanwege het mooie, warme gloeilicht, binnenwerk en glas. En de vele verschillende soorten en uiterlijkheden die er bestaan. De vorm van het glaswerk is heel divers, maar vooral het binnenwerk is een kunstwerk op zichzelf!

Het licht in de 'gloeilamp' gloeit niet meer omdat de productie gestopt is. Het licht is uit, maar de lampen zijn er nog! Hij ontdekte dat er nog winkels zijn die de 'oude' gloeilamp verkopen en begon ze te fotograferen.

Om ze niet te vergeten, dat was zijn belangrijkste motivatie. En niet alleen maar de lampen met een 'gloeidraad'.

Iedere lamp anders belicht


Hij heeft elke lamp op een andere manier 'belicht'. Dat was nodig om het karakter van iedere lamp zo goed mogelijk tot uitdrukking te brengen.

Hanne van Baarle Gloeilampen 1


Aanschaf en bestudering gloeilampen


De serie is begonnen met de aankoop van gloeilampen. Dat ging grotendeels via Marktplaats, maar soms ook via particulieren en winkels die lampen vrijblijvend aan hem aanboden.

De lampen werden in zijn studio opgepoetst en grondig bestudeerd. Er werd gekeken welke kant het mooist of meest karakteristiek was.

Notitieboekje lampen
Notitieboekje met gegevens over het lampje: merk, afmetingen, persoon van wie geleend/gekocht

Letters op de lamp zijn er grotendeels afgehaald of zodanig weggedraaid dat deze niet of nauwelijks in beeld kwamen. In sommige gevallen werden ze juist wel getoond, omdat het niet hinderlijk was of juist iets toevoegde.

Ophangen aan visdraad


Elke gloeilamp werd opgehangen aan visdraad van verschillende diktes. Dit omdat de afmetingen van de totaal verschillende lampen nogal verschilden. Het ging soms om fietslampjes, soms om vuurtorenlampen!

Mat zwart


De stellage waaraan de lampen opgehangen zijn, is aan alle kanten 'behangen' met zwarte, matte doeken. Mat om glinsteringen op de achtergrond te voorkomen en zwart om zo het 'strakste' effect te verkrijgen.

Het duistere in een beeld trekt hem erg aan. Het zijn natuurlijk producten, maar Hanne is niet per definitie een productfotograaf. De werkwijze hiervoor is technisch gezien echter wel vergelijkbaar.

Studio opstelling Hanne van Baarle

Werkwijze en lichtopstelling

Flitslampen en foamboard


Aan beide kanten van de lamp staan 2 flitslampen opgesteld. Tussen het product en de flitslampen staat 'afvlag-materiaal', meestal wit foamboard.

Dit gebruik je wanneer je direct flitslicht wilt tegenhouden en alleen reflecterend licht in je beeld wilt. Reflecties van buitenaf worden hierdoor voorkomen. Zeker met glas is dit van belang, omdat het anders te hard en 'ongelijnd' op je beeld terecht komt.

Daarnaast is onder het product een stuk wit foam geplaatst om van onderaf wat reflectie te geven aan de ronding van het glas.

De positie van de flitslampen is bij elke gloeilamp opnieuw beoordeeld aangezien de grootte van de gloeilampen verschillend is, maar ook de vorm van het glas! Dit verandert ook meteen de sterkte van het flitslicht.

Polarisatiefilter


Op de lens zit standaard een 'polarisatiefilter' om reflecterend licht uit te filteren in het glas. Hierdoor worden reflecties en spiegelingen sterk gereduceerd. Maar het filter werd ook gebruikt om de dikte en vorm van het reflecterende wit om het glas te bepalen.

Work in progress

Studio-opstelling met zwarte achtergrond, lampen en foam

Camerasettings en 50mm brandpunt


De brandpuntsafstand verschilde per lamp, maar werd grotendeels op 50mm gehouden. Sluitertijd: 125 seconde. Diafragma tussen de f/8 en f/22.

Waarom die draadjes niet weggewerkt?


De reden om de serie te beginnen was om om een ode te brengen aan dit mooie product en niet zozeer om een productfoto af te leveren! Het betref hier een kunstzinnige uiting in plaats van een commerciële.

En met het verwijderen van de draadjes verdwijnt een deel van het kunstzinnige, het verhaal. Het wordt een platter beeld, meer bestemd voor een catalogus. Daarnaast legt het Hanne's manier van werken voor een deel bloot en daar houdt hij van. Zijn 'handtekening'.

Nabewerking


In de nabewerking is het beeld alleen een beetje 'gecropped', het contrast is wat verhoogd en de exposure is her en der wat aangepast waar noodzakelijk.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

5 reacties

  1. huub
    huub schreef op donderdag 4 mei 2017 om 21:06  | reageer

    Erg interessante en indrukwekkende fotoserie. Nu nog te zien in Eindhoven in het Evoluon, dagelijks vanaf 14:00 uur en gratis toegankelijk.

  2. Hanne van Baarle
    Hanne van Baarle schreef op donderdag 4 mei 2017 om 23:13  | reageer

    Photofacts bedankt voor dit mooie artikel! Geschreven door Michelle Peeters!!!!
    Heel fris en enthousiast geschreven. Prettige samenwerking. Voor herhaling vatbaar wat mij betreft.
    Ik hoop dat de lezers er plezier aan beleven en ik ze wellicht van wat tips heb kunnen voorzien voor eigen werk!

    Vriendelijke groet,

    Hanne.

  3. gast schreef op vrijdag 5 mei 2017 om 13:33  | reageer

    Leuk artikel! Aardig om te lezen.

    Hartgroet, Katrien
    Werkgroep ArtTraverse
    Gemeentehuis De Bilt

  4. Rick
    Rick schreef op zondag 7 mei 2017 om 22:04  | reageer

    Mooi werk Hanne, complimenten!

  5. Anne Paul
    Anne Paul schreef op dinsdag 9 mei 2017 om 11:55  | reageer

    Hey Hanne, wat grappig dat ik nou net vandaag dit artikel lees. Ik dacht er vanochtend nog aan dat je hiermee bezig was in dat lekker brakke pand in Overvecht. Echt supermooi geworden en tof dat je een expositie ervan hebt gemaakt! Groet van je oud-buurman Anne Paul

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord