Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Mikkel Andersen

Hoe schiet je geweldige foto's voor je webwinkel?

donderdag 21 januari 2016, 20:20 door | 9.787x gelezen | 18 reacties

Productfoto's van hoge kwaliteit behoren tot de belangrijkste conversiefactoren bij e-commerce winkels. Door een goed beeld te geven van het product aan de potentiŽle koper helpen ze de verkoop te verhogen.

Goede productfoto's verminderen ook het risico dat de klant teleurgesteld is als hij of zij het aangekocht product ontvangt. Dit zal het aantal retourzendingen op je webwinkel verminderen.

Hoe maak je nu zulke productfoto's? Hieronder kun je stap voor stap volgen hoe ik de productfoto's voor mijn webwinkel maak.

Checklist benodigdheden


 • Camera
  Ik gebruik een Nikon D3200. Erg goede kwaliteit, redelijk geprijsd.

 • Statief
  Erg belangrijk. Je kunt een camera gewoon niet stil houden bij een sluitertijd van een halve seconde.

 • Remote-software
  Software om je camera op afstand te bedienen vanaf je laptop. Ik verbind mijn camera met de USB kabel aan mijn iMac en gebruik Aperture. Jammer genoeg is Apple gestopt met de ontwikkeling van deze software.

  Heb je een Canon camera dan kan je de bijgeleverde 'EOS Utility' software gebruiken. Voor Nikon heb je de gratis Sofortbild App. Ook Adobe Lightroom heeft 'tethered camera' ondersteuning voor heel wat camera's op zowel Windows als het Mac OS besturingssystemen.

 • Photoshop
  Of een ander vergelijkbaar fotobewerkingspakket.

 • Lichttent
  Een standaard lichttent. Dat hoeft in mijn ervaring geen extreem dure te zijn.

 • Adequate verlichting
  Ik gebruik daglichtlampen als licht; minimaal twee lampen (5000K lichttemperatuur).

Camera instellingen


Ik geef je de snelle en globale instellingen. Als je meer wilt weten over diafragma (aperture), ISO, sluitertijd en belichtingscompensatie, kun je de volgende artikels lezen:

- Diafragma, ISO en sluitertijd
- Belichtingscompensatie gebruiken

Voor onze opzet om productfoto's te maken, gaan we voor 'one-size fits all' settings. De instellingen die je op de afbeelding hieronder ziet zijn geschikt voor stilstaande beelden in een lichtbak.

Camera instellingen


Het zou kunnen dat je de belichtingsmodus van de camera moet aanpassen voordat je deze drie instellingen allemaal kunt aanpassen. Op de Nikon D3200 gebruik ik belichtingsmodus A op de bovenste knop. Hierbij kan je het diafragma, de ISO en de belichtingscompensatie aanpassen en wordt de sluitertijd door de camera zelf bepaald.

Het enige dat ik voor alle foto's behoud is de lichtgevoeligheid van 100 ISO. Afhankelijk van het product dat je fotografeert, kan het nodig zijn om het diafragma of de belichtingscompensatie aan te passen.

Maak je bijvoorbeeld een foto van een een armband en wil je dat hierbij zowel de voor- als achterkant scherp in beeld zijn, dan kan je experimenteren met een kleiner diafragma. Hierbij offer je wel wat van de scherpte van het product op.

Als je foto's neemt van een heel donker product, zoals bijvoorbeeld een leren portemonnee, dan kan nodig zijn om ook de sluitertijd te verminderen.

De belichting instellen


De kunst van het controleren van het licht, is de ultieme vaardigheid van de fotograaf. Dat is dus iets waar je veel mee moet experimenteren en dat je niet even in een uurtje leert.

Hoe dan ook, voor 90 procent van de productfoto's die ik maak gebruik ik de volgende opzet:

Lighting setup

Opstelling


Soms wil je misschien meer licht van bovenaf, het licht zwakker aan de ene kant of wil je schaduw op het product creŽren. Het komt helemaal neer op de specifieke situatie en hieraan moet je de belichting dan dus ook aanpassen. Experimenteren tot je het gewenste resultaat bereikt is hier de boodschap.

Bewerken (editing) van de foto's met Photoshop


Je wilt natuurlijk altijd dat de foto al zo goed mogelijk is zodat je zo min mogelijk moet bewerken achteraf. Bovendien zijn sommige zaken gewoon erg moeilijk aan te passen.

Ik heb een video gemaakt waarin ik laat zien hoe ik twee verschillende producten die we gefotografeerd hebben bewerk. Het gaat hier om een dasspeld en een herenhorloge. Het horloge is het moeilijkst.


Kleine tip terzijde: Maak je veel gebruik van Photoshop, neem dan even de tijd om de keyboard shortcuts te leren. Dat scheelt je namelijk heel wat tijd. Je zal zien dat ik in de video vaak deze shortcuts gebruik.

Om goed te kunnen volgen ga je wel al wat basiskennis Photoshop nodig hebben. Hier zie je het eindresultaat. Voor en na bewerking.

Voor en Na

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Mikkel Andersen

Over de auteur

Mijn naam is Mikkel, ik ben de mede-eigenaar van de webwinkel trendhim.nl, waar we sieraden en accessoires voor mannen verkopen. In 2007 zijn we gestart met de verkoop van enkele armbanden en kettingen. Sindsdien zijn we sterk blijven groeien.

18 reacties

 1. rob
  rob schreef op vrijdag 22 januari 2016 om 06:56

  Diafragma 14? Waarom is dat? Dat betekent extra lange sluitertijden. En waarom gebruik je geen lichtmeter? Je bespaart je veel moeite met licht van onderaf. Misschien is het beter om een dergelijk artikel door een ervaren productfotograaf te laten schrijven met alle respect voor de goede bedoelingen van deze schrijver.

 2. Mikkel
  Mikkel schreef op vrijdag 22 januari 2016 om 09:35

  We gebruiken een hoge F-stop/diafragma omdat we een grotere "depth of field" voor deze productfoto's willen. http://bit.ly/1RCTk7J. Over de lichtmeter heb je absoluut gelijk. Dit werkt veel sneller en levert betere resultaten op.

 3. MF
  MF schreef op vrijdag 22 januari 2016 om 09:45

  @Rob.. sluitertijd is niet een parameter die er toe doet. De fotograaf kiest voor f14, en het statief lost daarna het sluitertijd probleem op.

 4. Niels
  Niels schreef op vrijdag 22 januari 2016 om 11:58

  Waarom gebruik je geen flitsers ipv daglichtlampen bij de fotografie? Ik fotografeer ook producten maar gewoon met flitslampen, hierdoor kan je een gewone sluitertijd gebruiken en makkelijk uit de hand schieten, hierdoor ben je veel flexibeler qua standpunt van de camera en dergelijke. Daarnaast lijkt het mij erg arbeidsintensief om alle producten op deze manier te photoshoppen. Als je de producten ietsjes beter belicht en de Dodge tool gebruikt kan je in een paar seconden de hele achtergrond wit krijgen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.405 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord