Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Mikkel Andersen

Hoe schiet je geweldige foto's voor je webwinkel?

donderdag 21 januari 2016, 20:20 door | 10.914x gelezen | 18 reacties

Productfoto's van hoge kwaliteit behoren tot de belangrijkste conversiefactoren bij e-commerce winkels. Door een goed beeld te geven van het product aan de potentiële koper helpen ze de verkoop te verhogen.

Goede productfoto's verminderen ook het risico dat de klant teleurgesteld is als hij of zij het aangekocht product ontvangt. Dit zal het aantal retourzendingen op je webwinkel verminderen.

Hoe maak je nu zulke productfoto's? Hieronder kun je stap voor stap volgen hoe ik de productfoto's voor mijn webwinkel maak.

Checklist benodigdheden


  • Camera
    Ik gebruik een Nikon D3200. Erg goede kwaliteit, redelijk geprijsd.

  • Statief
    Erg belangrijk. Je kunt een camera gewoon niet stil houden bij een sluitertijd van een halve seconde.

  • Remote-software
    Software om je camera op afstand te bedienen vanaf je laptop. Ik verbind mijn camera met de USB kabel aan mijn iMac en gebruik Aperture. Jammer genoeg is Apple gestopt met de ontwikkeling van deze software.

    Heb je een Canon camera dan kan je de bijgeleverde 'EOS Utility' software gebruiken. Voor Nikon heb je de gratis Sofortbild App. Ook Adobe Lightroom heeft 'tethered camera' ondersteuning voor heel wat camera's op zowel Windows als het Mac OS besturingssystemen.

  • Photoshop
    Of een ander vergelijkbaar fotobewerkingspakket.

  • Lichttent
    Een standaard lichttent. Dat hoeft in mijn ervaring geen extreem dure te zijn.

  • Adequate verlichting
    Ik gebruik daglichtlampen als licht; minimaal twee lampen (5000K lichttemperatuur).

Camera instellingen


Ik geef je de snelle en globale instellingen. Als je meer wilt weten over diafragma (aperture), ISO, sluitertijd en belichtingscompensatie, kun je de volgende artikels lezen:

- Diafragma, ISO en sluitertijd
- Belichtingscompensatie gebruiken

Voor onze opzet om productfoto's te maken, gaan we voor 'one-size fits all' settings. De instellingen die je op de afbeelding hieronder ziet zijn geschikt voor stilstaande beelden in een lichtbak.

Camera instellingen


Het zou kunnen dat je de belichtingsmodus van de camera moet aanpassen voordat je deze drie instellingen allemaal kunt aanpassen. Op de Nikon D3200 gebruik ik belichtingsmodus A op de bovenste knop. Hierbij kan je het diafragma, de ISO en de belichtingscompensatie aanpassen en wordt de sluitertijd door de camera zelf bepaald.

Het enige dat ik voor alle foto's behoud is de lichtgevoeligheid van 100 ISO. Afhankelijk van het product dat je fotografeert, kan het nodig zijn om het diafragma of de belichtingscompensatie aan te passen.

Maak je bijvoorbeeld een foto van een een armband en wil je dat hierbij zowel de voor- als achterkant scherp in beeld zijn, dan kan je experimenteren met een kleiner diafragma. Hierbij offer je wel wat van de scherpte van het product op.

Als je foto's neemt van een heel donker product, zoals bijvoorbeeld een leren portemonnee, dan kan nodig zijn om ook de sluitertijd te verminderen.

De belichting instellen


De kunst van het controleren van het licht, is de ultieme vaardigheid van de fotograaf. Dat is dus iets waar je veel mee moet experimenteren en dat je niet even in een uurtje leert.

Hoe dan ook, voor 90 procent van de productfoto's die ik maak gebruik ik de volgende opzet:

Lighting setup

Opstelling


Soms wil je misschien meer licht van bovenaf, het licht zwakker aan de ene kant of wil je schaduw op het product creëren. Het komt helemaal neer op de specifieke situatie en hieraan moet je de belichting dan dus ook aanpassen. Experimenteren tot je het gewenste resultaat bereikt is hier de boodschap.

Bewerken (editing) van de foto's met Photoshop


Je wilt natuurlijk altijd dat de foto al zo goed mogelijk is zodat je zo min mogelijk moet bewerken achteraf. Bovendien zijn sommige zaken gewoon erg moeilijk aan te passen.

Ik heb een video gemaakt waarin ik laat zien hoe ik twee verschillende producten die we gefotografeerd hebben bewerk. Het gaat hier om een dasspeld en een herenhorloge. Het horloge is het moeilijkst.


Kleine tip terzijde: Maak je veel gebruik van Photoshop, neem dan even de tijd om de keyboard shortcuts te leren. Dat scheelt je namelijk heel wat tijd. Je zal zien dat ik in de video vaak deze shortcuts gebruik.

Om goed te kunnen volgen ga je wel al wat basiskennis Photoshop nodig hebben. Hier zie je het eindresultaat. Voor en na bewerking.

Voor en Na

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Mikkel Andersen

Over de auteur

Mijn naam is Mikkel, ik ben de mede-eigenaar van de webwinkel trendhim.nl, waar we sieraden en accessoires voor mannen verkopen. In 2007 zijn we gestart met de verkoop van enkele armbanden en kettingen. Sindsdien zijn we sterk blijven groeien.

18 reacties

  1. rob
    rob schreef op vrijdag 22 januari 2016 om 06:56  | reageer

    Diafragma 14? Waarom is dat? Dat betekent extra lange sluitertijden. En waarom gebruik je geen lichtmeter? Je bespaart je veel moeite met licht van onderaf. Misschien is het beter om een dergelijk artikel door een ervaren productfotograaf te laten schrijven met alle respect voor de goede bedoelingen van deze schrijver.

  2. Mikkel
    Mikkel schreef op vrijdag 22 januari 2016 om 09:35  | reageer

    We gebruiken een hoge F-stop/diafragma omdat we een grotere "depth of field" voor deze productfoto's willen. http://bit.ly/1RCTk7J. Over de lichtmeter heb je absoluut gelijk. Dit werkt veel sneller en levert betere resultaten op.

  3. MF
    MF schreef op vrijdag 22 januari 2016 om 09:45  | reageer

    @Rob.. sluitertijd is niet een parameter die er toe doet. De fotograaf kiest voor f14, en het statief lost daarna het sluitertijd probleem op.

  4. Niels
    Niels schreef op vrijdag 22 januari 2016 om 11:58  | reageer

    Waarom gebruik je geen flitsers ipv daglichtlampen bij de fotografie? Ik fotografeer ook producten maar gewoon met flitslampen, hierdoor kan je een gewone sluitertijd gebruiken en makkelijk uit de hand schieten, hierdoor ben je veel flexibeler qua standpunt van de camera en dergelijke. Daarnaast lijkt het mij erg arbeidsintensief om alle producten op deze manier te photoshoppen. Als je de producten ietsjes beter belicht en de Dodge tool gebruikt kan je in een paar seconden de hele achtergrond wit krijgen.

  5. gast schreef op vrijdag 22 januari 2016 om 23:58  | reageer

    reactie verwijderd vanwege niet voldoen aan ons reactiebeleid

  6. gast schreef op maandag 25 januari 2016 om 04:59  | reageer

    Om eerlijk te zijn, snap ik überhaupt niet, dat er een artikel wordt geplaatst van een niet officiële productfotograaf. Ik begrijp dat werkelijk niet. Waarom, laat je leken een artikel schrijven...?!

    Om eerlijk te zijn, zie ik hier wel vaker artikelen voorbij komen, waarvan ik me soms toch achter de oren krap over de onjuiste informatie door de desbetreffende auteurs. Nog niet zo heel lang geleden o.a. over "rechts belichten", en zo kan ik nog wel wat dingen noemen.

    Om eerlijk te zijn, irriteert mij dit. Ik lees graag fotografie artikelen, maar wél van een hoog niveau en met de juiste informatie.

    En het valt mij op, als je terecht kritisch bent, dat soms reacties verwijderd worden, terwijl er niet gescholden of wat dan ook wordt. Erg zwak, vind ik!

  7. gast schreef op maandag 25 januari 2016 om 10:08  | reageer

    @gast: Kritiek is niet toegestaan, dat past niet in het "redactiebeleid" (wat dat dan ook moge zijn). Als je in één zin zegt dat dit artikel aantoont dat een vorm van kwaliteitscontrole op deze site nodig is ben je te kritisch en wordt je reactie na 1,5 dag verwijderd. Onze reacties zullen ook wel weer verwijderd worden. Want we moeten vooral vriendelijk blijven.
    Het artikel is echter nog even slecht. Een video zonder geluid waarin de kijker 14 minuten wordt getrakteerd op omslachtige bewerkingen die helemaal niet nodig zijn, geen enkele vermelding van brandpuntsafstand of gebruikt objectief en een foto van een horloge vol reflecties. Maar wel in de titel roepen dat het "geweldige foto's" zijn. Ik wed dat die video door helemaal niemand in zijn totaal bekeken is.
    Hier is niemand mee geholpen, ook de doelgroep van snelle webwinkel-plaatjesschieters schiet er niets mee op. Je kunt je ook afvragen of dat soort gelegenheidsfotografen deze website bezoekt.

  8. Sander Grooten
    Sander Grooten schreef op maandag 25 januari 2016 om 12:43  | reageer

    Ook hier geldt het Franse gezegde nog maar eens : 'c'est le ton qui fait la musique'... Ik vond het zelf op zich best een aardig artikel, waarin ik eens mee kon kijken met productfotografie in de praktijk. Het is op dit 'forum' echter vragen om irritatie als je "geweldige foto's" erboven zet, en in de tekst zelf staan misschien ook een paar superlatieven te veel...
    Het is dan ook weer jammer als sommige reageerders hierop een nogal stellige beoordeling geven, zij zouden het zelf anders aanpakken maar ook op fotografiegebied is er niet één waarheid, maar leiden er meer wegen naar Rome, toch?
    Ik zie dat er hier 1 reactie is verwijderd maar ik moet zeggen dat ik dat op Photofacts verder nog niet heel veel heb gezien, terwijl ik toch echt wel vaker wat verhitte en kritische discussies zie langskomen. Die soms op zich nog interessanter zijn dan het artikel zelf, dat is dan ook wel weer mooi, want daar kunnen we allemaal weer wat van opsteken!

  9. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 25 januari 2016 om 13:19  | reageer

    @Gast; het reactiebeleid staat gewoon gelinkt onder het reactieveld. Lees het eens door zou ik zeggen. Daarin zie je dat we in elk geval strenger zijn op anonieme reacties. Je kiest er immers niet voor niks voor om zonder je naam te reageren. Ik vind het persoonlijk laf, zeker als je kritisch bent.

    @Sander; Inderdaad, niet iedereen zit op hetzelfde niveau. Als er iets kan verbeteren in de gebruikte methodes dan zijn daar de reacties voor: geef jouw tips en suggestie ter verbetering. Daar heeft elke volgende lezer van het artikel (en de reacties) iets aan en is ook nuttig voor de auteur.

    We plaatsen regelmatig artikelen van andere bloggers en dat zijn vaak amateurs. Dat betekent niet dat je daar niks van kunt leren.

  10. gast schreef op maandag 25 januari 2016 om 14:25  | reageer

    Reactie verwijderd door de redactie

  11. gast schreef op maandag 25 januari 2016 om 15:38  | reageer

    Elja,

    Dat ik zonder naam reageer, daar heb ik een héle goede reden voor. Je denkt toch niet, dat ik mijn eigen merk cq brand in de waag gooi, omdat ik als beroepsmatig fotograaf iets van bepaalde artikelen vind...!? Zo'n artikel is dat niet waard... Het gaat mij erom, dat jullie wat met die kritiek doen, want ik ben niet de enige die het benoemt. Laat mensen met het échte ervaring schrijven, is mijn tip...

    De kwaliteit van de artikelen is ver beneden peil, maar dat vind ik. Een ander mag een andere mening hebben. Bovendien, als jullie niet willen dat mensen anoniem reageren, verwijder dan die optie. Jullie staan het tenslotte zelf toe, om anoniem te kunnen reageren.

  12. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 25 januari 2016 om 16:02  | reageer

    @Gast; Vage reden, ik vind dat je alles wat je zegt onder je eigen naam moet kunnen zeggen. Vind je dat niet kunnen, dan moet je nog even goed nadenken over wat je wilt gaan zeggen.

    Als je de artikelen ver beneden peil vind, kun je volgens mij een paar dingen doen. Bijvoorbeeld mij een mail sturen met suggestie ter verbetering. Ik hoor ze graag.

    Wat je ook kunt doen is gewoon actief worden als blogger op Photofacts. Je kunt dan eigenhandig de kwaliteit van de artikelen die verschijnen verbeteren.

    Je kunt ook gewoon stoppen met het bezoeken van onze site. Als je het beneden peil vind, waarom zou je überhaupt nog de moeite doen de site te bezoeken?

    We staan anonieme reacties toe omdat ik best vind dat daar ruimte voor is, maar ook een anonieme reactie kan gewoon vriendelijk zijn en eventueel opbouwde kritiek geven.

    Wat in dit geval jammer is, is dat we een hele discussie aan het voeren zijn die helemaal niks te maken heeft met het artikel over productfotografie waar het hier over zou moeten gaan.

  13. Veronique
    Veronique schreef op maandag 25 januari 2016 om 16:25  | reageer

    @gast & anderen: ik weet niet of we er in dit geval heel veel mee opschieten om een dergelijk artikel door een professionele productfotograaf te laten schrijven. Hij/zij zal veelal apparatuur gebruiken die niet elke Photofacts-lezer beschikbaar heeft. Dat een amateurfotograaf beschrijft welke methode hij/zij gebruikt en laat zien wat het resultaat is lijkt me op zich niet verkeerd. Dat daar misschien (qua methodiek/ resultaat) nog wat aan verbeterd kan worden is dan ook interessant om te weten. Dat kan ook best op een opbouwende manier dunkt me, zonder dat wie dan ook zijn naam te grabbel gooit!

  14. gast schreef op maandag 25 januari 2016 om 21:41  | reageer

    Elja,

    Dus als ik jou goed begrijp, bepaal jij liever voor mij dat ik onder mijn eigen naam reageer. Ik dacht het toch echt niet! Dan moeten jullie de anonieme optie maar uitschakelen.

    Of je nu in privé of openbaar reageert, er wordt niets mee gedaan. Wat schiet het dan op? Bovendien, ondanks dat ik anoniem reageer, houd ik het netjes en verwoord ik gewoon wat ik niet vind kloppen. Wat is daar mis mee? Nogmaals, ik ben niet de enige die dit vindt.

    Bloggen of artikelen schrijven, zou ik zekers kunnen doen, zou het ook wel leuk vinden, maar gewoonweg geen tijd voor. Ik heb wel mijn toko die ik moet runnen.

    Vroeger, was Photofacts wel van een goed niveau. Daarom, bezocht ik deze website. De auteurs van toen, schreven goede artikelen. Ton, Yljas (schrijft nu nog wel) enz. dat vond ik goede artikelen. Ik reageer dus niet om een sneer uit te delen. Ik hoop gewoon op een goed niveau van de artikelen, niet meer of minder. Maar nogmaals, heb ik nu nog steeds het idee dat het niet gewaardeerd wordt als je goed bedoeld commentaar levert. Als ik zelf commentaar krijg, en ik denk dat het terecht is, dan doe ik daar wat mee.

    Waar lees jij, dat mijn anonieme reacties onvriendelijk zijn? Naar mijn mening nergens.

    Die offtopic discussies zouden ook niet komen, als een auteur met verstand van zaken zou schrijven. En een discussie is ook niet erg...

    Veronique,

    Een prof fotograaf, fotografeert vaak niks ingewikkelder dan een amateur. Veel apparatuur is ook gewoon voor de amateur beschikbaar.

    Ik lees liever artikelen van mensen met kennis.

  15. gast schreef op dinsdag 26 januari 2016 om 07:53  | reageer

    Reactie verwijderd, voldeed niet aan reactiebeleid.

  16. gast schreef op dinsdag 26 januari 2016 om 09:02  | reageer

    En het is zeker niet laf om reacties te verwijderen die helemaal niet tegen het redactiebeleid ingaan? Of om delen van reacties weg te halen, zoals regelmatig gebeurt? Juist daardoor zullen mensen eerder anoniem reageren. Je bijt dus in je eigen staart met je beleid.
    Als je het zo laf vindt dat men hier als "gast" kan reageren snap ik niet waarom je dat niet uitzet.
    Bovendien zondig jij tegen je eigen beleid: Je diskwalificeert mensen die de moeite nemen om hun eerlijke mening te geven door ze van lafheid te betitelen. En dat is ook niet de eerste keer.
    Zoek het begrip kwaliteitscontrole eens op, daar word je wijzer van. Goed bedoelde tip dus.

  17. Willem-Jan
    Willem-Jan schreef op dinsdag 26 januari 2016 om 09:24  | reageer

    Hoeveel 'gasten' nemen er nou eigenlijk deel aan deze discussie..? Ik ben de draad een beetje kwijt! Ik denk trouwens dat hun echte namen Waldorf en Statler zijn... knipoog

  18. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 26 januari 2016 om 09:40  | reageer

    Bedankt voor alle input. Ook alle anonieme reacties. Goed om te zien dat jullie geven om de kwaliteit van deze site. Wat dat betreft zitten we op één lijn.

    De kritiek staat genoteerd. Houd er rekening mee dat ik niet iedereen kan plezieren.

    Dan stel ik nu voor om dit onderwerp te sluiten en weer te praten over fotografie. Verdere opmerkingen die niet over fotografie gaan graag via de mail naar mij.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord