Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Maak een kalibreermap (voor je ogen)

zaterdag 22 februari 2020, 16:08 door | 4.093x gelezen | 5 reacties

Een leuke winterklus: maak een kalibreermapje. Dat klinkt technisch, maar is het niet. Dit mapje is namelijk bedoeld voor je ogen, en dus niet om je beeldscherm mee te kalibreren.

Wat heb je eraan? Je kalibreert je blik. Want dat moet ook gebeuren. Bijvoorbeeld vlak voordat je gaat fotograferen, of zodra je gaat nabewerken. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder.

Wat is het nut van kalibreren?


Een beetje fotograaf kalibreert natuurlijk zijn monitor alvorens zij een foto print of laat printen (ik doe dat niet, maar daar gaat het nu niet over). Dat kalibreren doe je zodat de printer jouw foto print conform de kleuren op je beeldscherm.

Eigenlijk vindt eenzelfde vertaalslag plaats van je hersens naar je beeldscherm wanneer je een foto bewerkt.

Maar dat kan wel eens schromelijk misgaan: soms gebruik ik de schuifjes in mijn fotobewerkingsprogramma als mengpaneel. Mijn overdreven geschuif moeten de ondermaatse kwaliteit van de foto verhullen (dit besef ik altijd pas vele weken later).

Het lastige is: filters zijn hip. Iedereen filtert erop los op Instagram. Een beeld wordt daardoor 'lekkerder', maar het is hetzelfde soort lekker als een patatje oorlog: even later heb je spijt. De houdbaarheid is van korte duur.

Kalibreermapje


Idee 1: een kalibreermap voor je nabewerking


Om dit soort fratsen te voorkomen maak je een kalibreermapje. Verzamel foto's waarbij je tevreden bent over het eindresultaat (iets dat je trouwens pas maanden later mag beoordelen), in een mapje.

Zoek foto's uit met eenzelfde nabewerkingstijl. Denk aan minimaal een foto of 10. Vervolgens kijk je vóórdat je gaat nabewerken enkele minuten naar de foto's in dit mapje. Laat ze echt op je inwerken. Start vervolgens de nabewerking. Als je urenlang nabewerkt, raad ik aan om ook tussentijds weer even terug te keren naar het mapje.

Soms is het nodig om meerdere kalibreermapjes te maken. Als je bijvoorbeeld aan verschillende projecten werkt, of heel divers fotografeert.

Idee 2: Kalibreermap voordat je gaat fotograferen


Dan valt er ook nog iets te kalibreren in het stadium daarvoor: namelijk je ogen. Wil je doorgaan in een bepaalde stijl? Prime jezelf door vlak voordat je gaat fotograferen, naar die foto's te kijken.

Heb je nog geen foto's maar heb je wel een fotograaf die je erg goed vindt? Blader door een fotoboek van die fotograaf, of zoek foto's online op en zet ze in een kalibreermapje.

Tot slot: een andere, meer analoge kalibreermethodiek is het maken van plakboek. Ik heb er één en plak en blader er regelmatig in. Daardoor wordt mijn beeldtaal steeds sterker.

Moraal van dit verhaal: wees je bewust van het feit dat je continu wordt beïnvloed door wat je ziet en maak daar gebruik van door je ogen te kalibreren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

5 reacties

  1. Paul
    Paul schreef op dinsdag 25 februari 2020 om 13:16  | reageer

    Leuk die Kronkeltips, ik volg je vanaf nu!vrolijk

  2. Suzie
    Suzie schreef op dinsdag 25 februari 2020 om 22:46  | reageer

    Nooit bij stil gestaan, maar een heel goede tip alvast!

  3. Ronald Maas
    Ronald Maas schreef op donderdag 27 februari 2020 om 14:22  | reageer

    Prima voorstel!
    Trouwens nabewerking wordt vaak "over done" waardoor het resultaat averechts werkt. Nabewerking bij amateurfotografen is in het leven geroepen om de software fabrikanten een goede boterham te verschaffen en de blunders van de amateur gedeeltelijk te verhullen.

  4. Elvira Smit
    Profiel Elvira Smit schreef op donderdag 27 februari 2020 om 18:30  | reageer

    @Paul: Leuk om te horen!
    @Suzie: Dankjewel vrolijk
    @Ronald Maas: Interessant weetje! Goed om mee te nemen wanneer 'de amateur' gaat nabewerken. En het beste is natuurlijk om die blunders vooraf te voorkomen...In ieder geval deels door je ogen alvast te kalibreren voordat je gaat fotograferen...

  5. jax
    Profiel jax schreef op maandag 4 april 2022 om 07:25  | reageer

    @Ronald Maas: Ik ken genoeg profs die ook nabewerken (welke "blunders" verhullen zij dan?) en heel veel amateurs die fanatastisch kunnen nabewerken. Ikzelf gebruik LR, welke "blunders" kan ik daarmee gedeeltelijk verhullen? Ik neem aan dat jij je foto's ook nabewerkt?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord