Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Groupon acties vaak prijzig voor fotografen

maandag 8 augustus 2011, 19:44 door | 11.429x gelezen | 15 reacties

Via de populaire website Groupon kunnen consumenten dagelijks aantrekkelijke aanbiedingen van bedrijven uit de omgeving ontvangen. Ook als fotograaf kun je van hun systeem gebruik maken om met een mooie aanbieding in de kijker te komen bij vele potentiŽle klanten. Maar pas op dat je jezelf niet in de problemen werkt met zo'n aanbieding.

Groupon vraagt adverteerders namelijk een scherpe aanbieding neer te zetten. Kortingen van 50 procent zijn eerder regel dan uitzondering. Je bent dus al de helft van je normale verkoopprijs kwijt. Helaas houdt het daar niet bij op. Groupon wil zelf ook goed verdienen aan jouw aanbieding. Hun provisie bedraagt 50 procent van elke euro die jij via de website verdient.

Uiteindelijk houd je als fotograaf dus slechts 25 procent over van je normale prijs. Nu valt daar wellicht ook nog mee te leven als je Groupon ziet als een mooie manier om je product onder de aandacht te brengen. Klanten die nu ingaan op je aanbieding voor een mooie portretfoto weten je immers wel te vinden en nemen wellicht in de toekomst ook andere diensten van je af tegen de normale prijs.

Groupon is populair. Dat klinkt goed, maar kan ook in je nadeel werken bij het geven van een mooie aanbieding. De kans is namelijk dat je het honderden keren verkoopt. Als je marge op de aanbieding laag is (of je levert er zelfs wat op in), dan gaat je Groupon actie je erg veel tijd kosten (en wellicht ook geld) kosten.

Groupon

Praktijkvoorbeelden


Fotograaf Jan Lagendijk wees me op een aantal praktijkvoorbeelden van fotografen die een aanbieding deden op Groupon:

Workshop fotografie in Amsterdam voor 39 euro
Een Amsterdamse fotograaf verkocht 408 maal zijn aanbieding van een fotografieworkshop voor een bedrag van 39 euro per persoon. Goed voor een omzet (na aftrek van de commisie van Groupon) van 7.956 euro. De workshop zou 3 uur duren en er doen maximaal 10 personen mee per workshop.

Deze fotograaf heeft het de komende tijd druk, hij moet 41 workshops organiseren en uitvoeren. Als we zaken als voorbereiding, een drankje voor de deelnemers, eventuele huur van een leslokaal niet meetellen en alleen kijken naar de 123 uur werk die hij minimaal kwijt is aan de workshops dan verdient deze fotograaf 54,35 euro exclusief BTW per uur.

Fotoshoot in Groningen inclusief 20 x 30 afdruk voor 14 euro
De fotograaf verkocht 169 maal een aanbieding van een fotoshoot voor 14 euro. Minus de provisie van Groupon blijft hier een bedrag van 1.183 euro over. Hiervoor moet de fotograaf 129 fotosessie uitvoeren en evenzoveel 20 bij 30 afdrukken betalen.

Stel dat de afdruk de fotograaf 2 euro per stuk kost dan gaat er 338 euro van zijn omzet af. Er blijft dan 845 euro over om 169 fotosessie uit te voeren. De fotograaf zal deze sessie op een efficiŽnte manier in moeten plannen om hier nog winst uit te halen, want uitgaande van een uur per fotosessie verdient deze fotograaf nog maar 4,20 euro exclusief BTW per uur.

Denk goed na over een Groupon aanbieding


Denk dus tweemaal na voordat je een aanbieding via Groupon laat lopen. De kosten zijn stevig en als je het niet goed doorrekent loop je de kans dat de actie je een boel geld gaat kosten. Bedenk ook dat de klanten die je krijgt specifiek op je scherpe aanbieding afkomen en waarschijnlijk je normale tarieven te hoog vinden. De kans op terugkerende klanten is daarmee een stuk kleiner geworden.

Groupon bied je wel een mooi platform om een aanbieding neer te zetten, maar maak vooraf de juiste berekeningen en probeer de klanten die zich aanmelden ook voor andere diensten aan je te binden.

Ik ben benieuwd of hier al mensen zijn met ervaringen met adverteren via Groupon en wat jullie inzichten zijn!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

 1. Mark
  Profiel  Mark schreef op maandag 8 augustus 2011 om 20:50  | reageer

  Een interessant artikel met een leuke vergelijking tussen twee voorbeelden.

  Naast Groupon zijn er natuurlijk ook nog andere sites waar je zoiets kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan Groupdeal, Livingsocial, etc. Ik heb de voorwaarden van deze sites nog niet met elkaar vergeleken, maar ik heb begrepen dat niet iedere site een provisie van 50% vraagt.

  Daarnaast willen sommige sites dat de aanbieding exclusief is. Komt jou advertentie dus op Groupon, dan mag je later deze advertentie niet meer op bijvoorbeeld Groupdeal plaatsen.

  Tenslotte heb ik van een aantal bekenden vernomen dat het zelfs mogelijk is om te onderhandelen met deze sites. Als ze jouw product/service echt interessant vinden en willen promoten dan zou je kunnen onderhandelen over de provisie en over de exclusiviteit.

 2. Marcel
  Marcel schreef op maandag 8 augustus 2011 om 21:18  | reageer

  Het is inderdaad goed berekenen vooraf en voor nog meer info kun je hier kijken voor specifiekere informatie.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 9 augustus 2011 om 06:41  | reageer

  Ik begrijp dat je eerst moet zaaien voorat je kunt oogsten. Maar als je als fotograaf voor bovenstaande bedragen staat te werken vraag ik me af of dat nog wel zinvol is. Het is een teken aan de wand en evident hoe alarmerend de situatie misschien wel is.

 4. Henri
  Profiel Henri schreef op dinsdag 9 augustus 2011 om 09:45  | reageer

  Goed artikel Elja!
  Toevallig vanavond (dinsdag 09 aug.) om 21:00 uur een reportage op België "een" in Koppen XL over dit "fenomeen" en de mogelijk nare gevolgen;
  -----------------------------------------------------------
  Koppen XL

  Het succes van de groepsaankopen

  Reportageprogramma met het beste en spraakmakendste uit het internationale aanbod.

  Samen sterk, dat hebben steeds meer mensen begrepen. Het principe is al zo oud als de straat. Je verzamelt een groep die allemaal hetzelfde willen kopen en samen ding je dan af op de prijs. Het bekendste voorbeeld is zeker de groepsaankoop van stookolie. Maar misschien mede door de crisis is het meer en meer de trend om echt op alles af te dingen. En vooral op het internet kennen deze groepsaankopen een explosieve groei. Kortingen, makkelijk 20 tot 70%, zijn geen uitzondering. Grote spelers zoals 'Groupon' verdienen er wereldwijd miljoenen mee en in hun zog schieten bedrijfjes die het organiseren overal als paddenstoelen uit de grond. Het aantal websites is haast niet meer te tellen en de concurrentie onderling is moordend. Die bedrijven bedisselen met allerhande leveranciers een zo laag mogelijke prijs, tegen een vast procentje natuurlijk. De leveranciers willen zo klanten aan zich binden om dan later een hogere prijs te kunnen vragen. Maar vaak worden ze slachtoffer van hun eigen succes. Een uitbaatster van schoonheidssalon bijvoorbeeld klaagt dat ze nog bijna 2.000 mensen moet behandelen voor een bedrag waarmee ze amper uit de kosten raakt.

  Oorspronkelijke titel: 'Le boum des achats groupés', een reportage van Envoyé Speci

  beschikbaar in Net Gemist

 5. Brian
  Brian schreef op dinsdag 9 augustus 2011 om 10:56  | reageer

  De truc van deze manier van verkopen is natuurlijk dat je probeert om ook bijverkopen te doen. Om het voorbeeld van de fotosessie te nemen, iemand komt in je studio en krijgt één afdruk die inbegrepen is bij de prijs, maar je probeert natuurlijk ook die andere 10 afdrukken te verkopen. Ook die afdrukken kosten 2 euro per stuk om te maken, maar leveren natuurlijk veel meer op.

  Uiteraard is de deal zelf niet interessant voor de verkopende partij, maar met de klant over de vloer kun je proberen meer producten of diensten te verkopen en tja, als je dat niet lukt dan ben je als handelaar misschien niet zo goed in je vak. Persoonlijk vind ik niet dat dit aan Groupon ligt, maar aan de ondoordachte manier waarop sommige verkopers hun diensten aanbieden.

  Heel hard gezegd, handel drijven is een vak en wie dat niet beheerst die moet via natuurlijke selectie verdwijnen.

  Ik vind een andere gedachte eigenlijk nog veel zorgelijker. Als de producten en diensten die ik via Groupon en andere sites kan afnemen maar 25% opleveren bij de verkopende partij, dan denk ik als consument al snel dat de verkopende partij dus 75% te duur is omdat hij zelfs voor 25% van de prijs het nog de moeite waard vind om handel te drijven. vrolijk

 6. Bram
  Bram schreef op dinsdag 9 augustus 2011 om 12:38  | reageer

  Toevallig net mijn inschrijving opgezegd.. In het begin was het leuk en best exclusief maar dat is er aardig vanaf zeker sinds de verandering 2 weken geleden is het meer en meer een reclame folder geworden met aanbiedingen die geen aanbiedingen meer zijn want deze zijn met een simpele zoekopdracht via Google of Vergelijk o.i.d. veel aantrekkelijk te verkrijgen.. Vorige week ook een computerscherm met een zogenaamde korting die elders zonder korting een stuk goedkoper was.

  Ook niet alle aanbieders zijn even betrouwbaar zoals ik vorig jaar zelf ondervonden heb bij het aanschaffen van een kerstboom. Ik heb hier veel ellende mee gehad en kon naar mijn geld fluiten al moet ik wel zeggen dat het door Groupon zelf later netjes is opgelost..

  Verder ken ik een bedrijf dat hier ook gebruik van heb gemaakt en er achteraf spijt van heeft omdat deze niet had voorzien dat het zo zou aanslaan heeft hij nu voor een appel en een ei het hele jaar zijn agenda volstaan en kan hij andere cursisten tegen het normale tarief niet meer aannemen.. Bezin dus inderdaad eer gij begint.

 7. Bram
  Bram schreef op dinsdag 9 augustus 2011 om 12:58  | reageer

  Wat ik nog vergeet op te merken is ook niet geheel onbelangrijk...
  Vergeet niet dat jij wel de BTW moet betalen over het totaal bedrag dus ook over het bedrag dat je afdraag aan Groupon..

 8. martin
  martin schreef op dinsdag 9 augustus 2011 om 13:17  | reageer

  Let ook op de exclusiviteit die standaard in de contracten van Groupon staat. Als deze er niet uit haalt (en dat zal al heel lastig zijn) mag je de aanbieding niet met een andere partij doen, gedurende 1 jaar.

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 9 augustus 2011 om 18:39  | reageer

  @Brian
  Met name dat laatste snijdt hout. Op die manier ben je de markt voor jezelf aan het afbreken een het vak fotografie aan het verguizen. Alhoewel dat eigenlijk al een feit is.

 10. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 9 augustus 2011 om 21:12  | reageer

  Het vraagstuk 'Groupon' speelt in veel bedrijfstakken. Je moet een duidelijk beeld hebben van je eigen ondernemerschap en jouw eigen business. Brian gaat daar goed op in. Wat is de kans dat de klant jou nog eens benaderd voor een fotoklus? Klanten zijn niet erg loyaal meer en al zeker niet als je er geen persoonlijke band mee opbouwt en 'gunnen' niet meer aan de orde is.

 11. CB
  CB schreef op woensdag 10 augustus 2011 om 09:46  | reageer

  Ik denk dat je meer moet zien als een investering en reclame. Groupon bereikt wel duizende mensen die wellicht toch je site bekijken en er wellicht later op terugkomen. Je kan je portfolio vullen en op je site zetten, waardoor je onderneming een enorme boest ondergaat. Met het geven van een fotocursus op groupon is nog beter omdat daar 9 van de 10x een vervolg uitkomt als mensen tevreden zijn. Alomal denk ik dat het helemaal niet zo verkeerd is, maar je moet wel tijd over hebben vrolijk

 12. Niels
  Profiel  Niels schreef op woensdag 10 augustus 2011 om 11:30  | reageer

  De consument/klant van tegenwoordig is vaak alleen nog maar geïnteresseerd in een goedkope deal, zeker van partijen als hier boven genoemd. Je kan een site hebben met een super portfolio, een prachtige studio met alles erop en eraan etc.. maar als de consument/klant morgen een andere "goedkope" deal tegenkomt dan kiest hij vaak toch hiervoor i.p.v. terugkomen "omdat het zo mooi/goed" was.

  Uiteraard zijn hier uitzonderingen op, maar dat zijn vaak ook niet de mensen die voor € 15,- een anderhalf uur durende portretshoot incl. 10 afdrukken willen scoren omdat € 20,- al te duur is... (en ook nog een lijst erbij als het even kan.. vrolijk)

  Natuurlijk brengt het samenwerken met bijvoorbeeld Groupon of vakantieveilingen.nl (Ging toch over vakanties? uhh.. nee, daar kan je ook fotoshoots kopen...) wel publiciteit mee voor je winkeltje, maar de vraag is dus of at the end die publiciteit duurzaam is?

  Ik denk dat een mooie dubbelzijdige folder (wat waarschijnlijk minder kost dan het verlies op de Groupon deals) huis aan huis in de bus stoppen met een interessante aanbieding je meer op gaat leveren..

  Stof tot nadenken weer... knipoog

 13. Henri
  Profiel Henri schreef op woensdag 10 augustus 2011 om 13:12  | reageer

  @ Niels,
  Publiciteit is prachtig, maar als het uiteindelijk geen geld oplevert is het zonde van al je energie die je er insteekt.....
  Koopjesjagers zul je nooit aan je zaak binden dus is het in dit geval weinig zinvol om de goedkoopste te willen zijn.

 14. RuH
  RuH schreef op donderdag 11 augustus 2011 om 15:51  | reageer

  Die fotograaf uit Groningen heeft dus een normale prijs van 28 euro inclusief 20x30 print?
  Tja, als je zo met je vak omgaat, wil je wel met Groupon in zee...

  Jammer dat de fotografie als ambachtelijk vak voor de consument niet meer bestaat. Iedere moeder met tijd over kan zich tegenwoordig fotograaf noemen.
  Als je serieus bent, dit als vak tot het pensioen wil uitvoeren en een gezin moet onderhouden, dan weet je dat je niet voor 28 euro kan werken. Laat staan voor 14...

  Groupon is leuk voor aanbiedingen die 3x de inkoopprijs bedragen, zoals een flesje wijn bjj het eten.

 15. Han
  Profiel Han schreef op donderdag 18 augustus 2011 om 18:45  | reageer

  Het lijkt me goed de rekensom uit het artikel nog even over te doen.
  Laten we aannemen dat Groupon de standaardcommissie heeft gehanteerd bij de fotoworkshop van 39 euro. Dan krijgt de fotograaf niet de helft van 39 euro (= 19,50) per persoon maar slechts 15,80.
  Groupon pakt namelijk 19,50 (=50%) en 19% BTW over 19,50 (= 3,70). Deze BTW is te verrekenen, maar de fotograaf moet over 39 euro pp BTW afdragen = 6,23. Dus wat levert het werkelijk (exclusief BTW) op?

  Je ontvangt 15,80 van Groupon. Je betaalt 6,23 BTW en krijgt de door Groupon ingehouden BTW van 3,70 terug. Dat maakt 13,27 euro per persoon. Bij 408 deelnemers is dat slechts 5.414,16 euro.
  En als de fotograaf daar inderdaad 123 uur voor gaat werken (en dan vergeten we nog even de kosten van de gratis drankjes) dan verdient de fotograaf in kwestie dus 44,02 per uur excl. BTW.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord