Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Groupon acties vaak prijzig voor fotografen

maandag 8 augustus 2011, 19:44 door | 10.854x gelezen | 15 reacties

Via de populaire website Groupon kunnen consumenten dagelijks aantrekkelijke aanbiedingen van bedrijven uit de omgeving ontvangen. Ook als fotograaf kun je van hun systeem gebruik maken om met een mooie aanbieding in de kijker te komen bij vele potentiŽle klanten. Maar pas op dat je jezelf niet in de problemen werkt met zo'n aanbieding.

Groupon vraagt adverteerders namelijk een scherpe aanbieding neer te zetten. Kortingen van 50 procent zijn eerder regel dan uitzondering. Je bent dus al de helft van je normale verkoopprijs kwijt. Helaas houdt het daar niet bij op. Groupon wil zelf ook goed verdienen aan jouw aanbieding. Hun provisie bedraagt 50 procent van elke euro die jij via de website verdient.

Uiteindelijk houd je als fotograaf dus slechts 25 procent over van je normale prijs. Nu valt daar wellicht ook nog mee te leven als je Groupon ziet als een mooie manier om je product onder de aandacht te brengen. Klanten die nu ingaan op je aanbieding voor een mooie portretfoto weten je immers wel te vinden en nemen wellicht in de toekomst ook andere diensten van je af tegen de normale prijs.

Groupon is populair. Dat klinkt goed, maar kan ook in je nadeel werken bij het geven van een mooie aanbieding. De kans is namelijk dat je het honderden keren verkoopt. Als je marge op de aanbieding laag is (of je levert er zelfs wat op in), dan gaat je Groupon actie je erg veel tijd kosten (en wellicht ook geld) kosten.

Groupon

Praktijkvoorbeelden


Fotograaf Jan Lagendijk wees me op een aantal praktijkvoorbeelden van fotografen die een aanbieding deden op Groupon:

Workshop fotografie in Amsterdam voor 39 euro
Een Amsterdamse fotograaf verkocht 408 maal zijn aanbieding van een fotografieworkshop voor een bedrag van 39 euro per persoon. Goed voor een omzet (na aftrek van de commisie van Groupon) van 7.956 euro. De workshop zou 3 uur duren en er doen maximaal 10 personen mee per workshop.

Deze fotograaf heeft het de komende tijd druk, hij moet 41 workshops organiseren en uitvoeren. Als we zaken als voorbereiding, een drankje voor de deelnemers, eventuele huur van een leslokaal niet meetellen en alleen kijken naar de 123 uur werk die hij minimaal kwijt is aan de workshops dan verdient deze fotograaf 54,35 euro exclusief BTW per uur.

Fotoshoot in Groningen inclusief 20 x 30 afdruk voor 14 euro
De fotograaf verkocht 169 maal een aanbieding van een fotoshoot voor 14 euro. Minus de provisie van Groupon blijft hier een bedrag van 1.183 euro over. Hiervoor moet de fotograaf 129 fotosessie uitvoeren en evenzoveel 20 bij 30 afdrukken betalen.

Stel dat de afdruk de fotograaf 2 euro per stuk kost dan gaat er 338 euro van zijn omzet af. Er blijft dan 845 euro over om 169 fotosessie uit te voeren. De fotograaf zal deze sessie op een efficiŽnte manier in moeten plannen om hier nog winst uit te halen, want uitgaande van een uur per fotosessie verdient deze fotograaf nog maar 4,20 euro exclusief BTW per uur.

Denk goed na over een Groupon aanbieding


Denk dus tweemaal na voordat je een aanbieding via Groupon laat lopen. De kosten zijn stevig en als je het niet goed doorrekent loop je de kans dat de actie je een boel geld gaat kosten. Bedenk ook dat de klanten die je krijgt specifiek op je scherpe aanbieding afkomen en waarschijnlijk je normale tarieven te hoog vinden. De kans op terugkerende klanten is daarmee een stuk kleiner geworden.

Groupon bied je wel een mooi platform om een aanbieding neer te zetten, maar maak vooraf de juiste berekeningen en probeer de klanten die zich aanmelden ook voor andere diensten aan je te binden.

Ik ben benieuwd of hier al mensen zijn met ervaringen met adverteren via Groupon en wat jullie inzichten zijn!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

 1. Mark
  Profiel  Mark schreef op maandag 8 augustus 2011 om 20:50

  Een interessant artikel met een leuke vergelijking tussen twee voorbeelden.

  Naast Groupon zijn er natuurlijk ook nog andere sites waar je zoiets kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan Groupdeal, Livingsocial, etc. Ik heb de voorwaarden van deze sites nog niet met elkaar vergeleken, maar ik heb begrepen dat niet iedere site een provisie van 50% vraagt.

  Daarnaast willen sommige sites dat de aanbieding exclusief is. Komt jou advertentie dus op Groupon, dan mag je later deze advertentie niet meer op bijvoorbeeld Groupdeal plaatsen.

  Tenslotte heb ik van een aantal bekenden vernomen dat het zelfs mogelijk is om te onderhandelen met deze sites. Als ze jouw product/service echt interessant vinden en willen promoten dan zou je kunnen onderhandelen over de provisie en over de exclusiviteit.

 2. Marcel
  Marcel schreef op maandag 8 augustus 2011 om 21:18

  Het is inderdaad goed berekenen vooraf en voor nog meer info kun je hier kijken voor specifiekere informatie.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 9 augustus 2011 om 06:41

  Ik begrijp dat je eerst moet zaaien voorat je kunt oogsten. Maar als je als fotograaf voor bovenstaande bedragen staat te werken vraag ik me af of dat nog wel zinvol is. Het is een teken aan de wand en evident hoe alarmerend de situatie misschien wel is.

 4. Henri
  Profiel Henri schreef op dinsdag 9 augustus 2011 om 09:45

  Goed artikel Elja!
  Toevallig vanavond (dinsdag 09 aug.) om 21:00 uur een reportage op België "een" in Koppen XL over dit "fenomeen" en de mogelijk nare gevolgen;
  -----------------------------------------------------------
  Koppen XL

  Het succes van de groepsaankopen

  Reportageprogramma met het beste en spraakmakendste uit het internationale aanbod.

  Samen sterk, dat hebben steeds meer mensen begrepen. Het principe is al zo oud als de straat. Je verzamelt een groep die allemaal hetzelfde willen kopen en samen ding je dan af op de prijs. Het bekendste voorbeeld is zeker de groepsaankoop van stookolie. Maar misschien mede door de crisis is het meer en meer de trend om echt op alles af te dingen. En vooral op het internet kennen deze groepsaankopen een explosieve groei. Kortingen, makkelijk 20 tot 70%, zijn geen uitzondering. Grote spelers zoals 'Groupon' verdienen er wereldwijd miljoenen mee en in hun zog schieten bedrijfjes die het organiseren overal als paddenstoelen uit de grond. Het aantal websites is haast niet meer te tellen en de concurrentie onderling is moordend. Die bedrijven bedisselen met allerhande leveranciers een zo laag mogelijke prijs, tegen een vast procentje natuurlijk. De leveranciers willen zo klanten aan zich binden om dan later een hogere prijs te kunnen vragen. Maar vaak worden ze slachtoffer van hun eigen succes. Een uitbaatster van schoonheidssalon bijvoorbeeld klaagt dat ze nog bijna 2.000 mensen moet behandelen voor een bedrag waarmee ze amper uit de kosten raakt.

  Oorspronkelijke titel: 'Le boum des achats groupés', een reportage van Envoyé Speci

  beschikbaar in Net Gemist

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.525 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord