Ed Coenen

Reportage: bootjes kijken en werk uitbesteden

zondag 17 januari 2010, 22:26 door | 6.735x gelezen | 12 reacties

Een reportagefotograaf komt nog eens ergens. Een paar dagen geleden kwam ik bij toeval uit op een dagje scheepsfotografie. 's Middags in een groep van dertig journalisten op werkbezoek bij Damen Shipyards in Gorinchem, 's morgens een opdracht voor fotografie op een binnenvaartschip met een 'schone' motor dat een paar kilometer naar het westen lag afgemeerd.

scheepsbouw


Het bezoek aan Damen Shipyards was voor mij een eye-opener. Het is geen traditionele scheepswerf zoals ik die heb gekend in mijn schooltijd, maar een paar productiehallen waar schepen worden geassembleerd als in een autofabriek: productielijnen met een enkele schepen achterelkaar. In Gorinchem gaat het dan om kleine werkschepen, sleep- of duwboten en snelle waterbussen, watertaxi's en patrouillevaartuigen.

Deze kunnen door de productiemethode in korte tijd worden opgeleverd, soms anderhalve maand na ondertekening van het koopcontract. Ik kon er foto's maken tijdens de rondleiding door de fabriek, met de ISO-waarde standaard ingesteld op 3200.

De opzet van deze scheepsfabriek is vanuit ondernemerskant gezien interessant. Het bedrijf heeft weinig eigen personeel het werk. Het meeste werk is uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven. Dat is een moderne benadering die fotografen moet aanspreken. Beste klant, je kunt natuurlijk zelf fotograferen, maar waarom zou je daarin tijd en geld investeren?

scheepsbouw


Het bezoek werd afgesloten met een korte tocht over de Merwede met een schip dat binnenkort wordt opgeleverd aan de Wasserschutzpolitzei in Duitsland. Een soort proefvaart zonder Wasserpolitzisten aan boord. Het leverde met nog net een beetje avondzon mooie shots op van opspuitend water en snel genomen bochten. Uit deze serie heb er ik er een gekozen waarbij het schip naar bakboord afzwaait, met een behoorlijke hoeveelheid opspattend water. Na een paar bochten wist ik waar ik veilig kon gaan staan zonder een lading water over me heen te krijgen.

politie


Dit is geen chronoligisch verslag van dit 'dagje bootjes kijken'. Eerder op de dag was ik op een binnenvaartschip daar in de buurt om de milieuvriendelijk motor in beeld te brengen. De platen waar het om gaat kan ik hier niet laten zien, die gaan naar een tijdschrift. Maar de volgende foto uit het motorcompartiment vind ik zeker de moeite waard om in mijn eigen beeldbank te bewaren. Voor wie het wil weten: ISO 3200 f 6,3 1/100.

motortechniek

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

12 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 17 januari 2010 om 23:10

  @Ed: Met welke camera heb je deze mooie beelden gemaakt. Er is zeer weinig ruis te bekennen op 3200 ISO, ziet er erg goed uit, ik hoop alleen dat het weer geen Nikon is vrolijk

 2. Niels van de Ven
  Niels van de Ven schreef op zondag 17 januari 2010 om 23:13

  Volgens de exif een 5D mark II.

  Mooie platen! vrolijk

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 17 januari 2010 om 23:25

  Precies, het is mijn 'standaard-combi' 5D mkII met Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM.

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 18 januari 2010 om 07:22

  Ed,

  Mooi artikel!
  Erg leuk om andermans "keuken" te mogen kijken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.317 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord