Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Reportage: bootjes kijken en werk uitbesteden

zondag 17 januari 2010, 22:26 door | 7.604x gelezen | 12 reacties

Een reportagefotograaf komt nog eens ergens. Een paar dagen geleden kwam ik bij toeval uit op een dagje scheepsfotografie. 's Middags in een groep van dertig journalisten op werkbezoek bij Damen Shipyards in Gorinchem, 's morgens een opdracht voor fotografie op een binnenvaartschip met een 'schone' motor dat een paar kilometer naar het westen lag afgemeerd.

scheepsbouw


Het bezoek aan Damen Shipyards was voor mij een eye-opener. Het is geen traditionele scheepswerf zoals ik die heb gekend in mijn schooltijd, maar een paar productiehallen waar schepen worden geassembleerd als in een autofabriek: productielijnen met een enkele schepen achterelkaar. In Gorinchem gaat het dan om kleine werkschepen, sleep- of duwboten en snelle waterbussen, watertaxi's en patrouillevaartuigen.

Deze kunnen door de productiemethode in korte tijd worden opgeleverd, soms anderhalve maand na ondertekening van het koopcontract. Ik kon er foto's maken tijdens de rondleiding door de fabriek, met de ISO-waarde standaard ingesteld op 3200.

De opzet van deze scheepsfabriek is vanuit ondernemerskant gezien interessant. Het bedrijf heeft weinig eigen personeel het werk. Het meeste werk is uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven. Dat is een moderne benadering die fotografen moet aanspreken. Beste klant, je kunt natuurlijk zelf fotograferen, maar waarom zou je daarin tijd en geld investeren?

scheepsbouw


Het bezoek werd afgesloten met een korte tocht over de Merwede met een schip dat binnenkort wordt opgeleverd aan de Wasserschutzpolitzei in Duitsland. Een soort proefvaart zonder Wasserpolitzisten aan boord. Het leverde met nog net een beetje avondzon mooie shots op van opspuitend water en snel genomen bochten. Uit deze serie heb er ik er een gekozen waarbij het schip naar bakboord afzwaait, met een behoorlijke hoeveelheid opspattend water. Na een paar bochten wist ik waar ik veilig kon gaan staan zonder een lading water over me heen te krijgen.

politie


Dit is geen chronoligisch verslag van dit 'dagje bootjes kijken'. Eerder op de dag was ik op een binnenvaartschip daar in de buurt om de milieuvriendelijk motor in beeld te brengen. De platen waar het om gaat kan ik hier niet laten zien, die gaan naar een tijdschrift. Maar de volgende foto uit het motorcompartiment vind ik zeker de moeite waard om in mijn eigen beeldbank te bewaren. Voor wie het wil weten: ISO 3200 f 6,3 1/100.

motortechniek

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

12 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 17 januari 2010 om 23:10  | reageer

  @Ed: Met welke camera heb je deze mooie beelden gemaakt. Er is zeer weinig ruis te bekennen op 3200 ISO, ziet er erg goed uit, ik hoop alleen dat het weer geen Nikon is vrolijk

 2. Niels van de Ven
  Niels van de Ven schreef op zondag 17 januari 2010 om 23:13  | reageer

  Volgens de exif een 5D mark II.

  Mooie platen! vrolijk

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 17 januari 2010 om 23:25  | reageer

  Precies, het is mijn 'standaard-combi' 5D mkII met Canon EF 16-35mm f/2.8 L II USM.

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 18 januari 2010 om 07:22  | reageer

  Ed,

  Mooi artikel!
  Erg leuk om andermans "keuken" te mogen kijken.

 5. Remco
  Profiel  Remco schreef op maandag 18 januari 2010 om 08:10  | reageer

  Goed werk Ed!

 6. nldazuu
  Profiel nldazuu schreef op maandag 18 januari 2010 om 20:03  | reageer

  zoals altijd fraai werk van je Ed. Leuke reportage!

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 19 januari 2010 om 14:58  | reageer

  Prachtige actiefoto met dat lage standpunt op het water Ed! De warme gloed van de namiddagzon voegt er nog net even iets extra's aan toe. Ook de foto van die stoere motor is geweldig. Weet je misschien wat voor motor erin ligt?

 8. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 19 januari 2010 om 20:14  | reageer

  @TonV. Voor de voortstuwing liggen er twee motoren in van Cummins. Volgens de specificaties: 2 x Cummins QSK38-M, 882kW (1200pk) 1800 rpm. En speciaal voor jou opgetekend: de bouwer van het casco is Csainty Shipbuilding Co in Yiangduj in China. Van de motor voor aandrijving van de boegschroef en van het aggregaat voor de stroomvoorziening heb ik geen gegevens genoteerd.

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 20 januari 2010 om 11:20  | reageer

  1200 PK bij 1800 rpm, dat noem ik nog eens koppel! Wat een beulen van motoren zijn dat. Wat de Chinese bouwer betreft: Is de plaats Jiangdu, Yangzhou, Jiangsu Province in China wellicht correct? Als het juist is ligt deze plaats zo'n 200 KM noordelijk van Shanghai.

 10. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 20 januari 2010 om 21:32  | reageer

  @TonV. Voor mij is het allemaal Chinees. Ik sprak de scheepsbouwer na. Volgens Google: SAINTY SHIPBUILDING (YANGZHOU) CORP., LTD., CHINA
  Yangzijiang, 211404 Yangzhou. Misschien kan je daar een keer de geboorte van een Nederlands binnevaartschip vastleggen.

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 21 januari 2010 om 07:23  | reageer

  Die geboorte in Yangzhou moet ik even overslaan Ed. Momenteel ben ik te druk met nachtfotografie en het bewerken van m'n Harbin Ice Sculpture RAW's. En dat laatste onderwerp lijkt me best stof voor een Photofacts-artikel. Dit jaar gaat de beuk erin!

 12. Mike
  Profiel Mike schreef op donderdag 21 januari 2010 om 21:28  | reageer

  Mooie foto's!
  Zeker die met het opspattende water.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord