Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Bernard Veerman

De scheepsliften in la Louvière (België)

zondag 11 juni 2017, 23:23 door | 7.172x gelezen | 8 reacties

Eind mei verscheen op Photofacts het artikel De 10 mooiste fotolocaties in België. Er kwam nogal wat commentaar van lezers terug over met name de kwaliteit van de foto's.

Na een oproep om dan eens wat betere tips met foto's op te sturen nam ik deze uitdaging op me. In dit artikel beschrijf ik de Scheepsliften in la Louvière (België) met bijbehorende foto's.

Bernard Veerman


Ik zal eerst iets over mezelf vertellen. Ik ben gepensioneerd (geboren in 1946) en fotografeer al vanaf dat ik een jaar of 14 was. Mijn eerste, eigen verdiende kleinbeeld camera was een Ferrania Lince-2, waarmee ik in het begin alleen maar Agfa CT18 diafilms schoot. In eerste instantie zonder belichtingsmeter.

Daarna ben ik begonnen met zwart/wit en nog weer later ben ik mijn eigen films en foto's gaan ontwikkelen en afdrukken. Mijn eerste spiegelreflex was een Oost-Duitse camera, waarvan ik de naam niet meer weet.

Later ben ik overgegaan op Canon FT-QL's en heb een tijdje met een Pentax ME gewerkt. In het tijdperk van de digitale fotografie ben ik gestart met Fuji, later Panasonic en de laatste jaren ben ik toch weer terug bij mijn oude liefde: Canon. Mijn eerste digitale Canon was een EOS 60D (crop), die werd opgevolgd door een 6D (full frame), die op zijn beurt vorig jaar werd vervangen door een 5D mark IV.

Ik ben getrouwd met Gerda, die Vlaamse is en daarmee de liaison vormt naar het artikel “De 10 mooiste fotolocaties van België” van Michelle.

Scheepsliften in la Louvière


Waterbeheersing


Als Nederlanders hebben we het idee dat we keien zijn op het gebied van waterbeheersing, maar laten we eerlijk zijn en zien dat onze zuiderburen er ook iets van kunnen. De rivier de Maas met zijn sluizen, de rivier de Schelde die via Antwerpen met een enorm getijdeverschil in de Wester Schelde uitmondt, en zeker de binnenwateren.

Ik ga me niet wagen aan de absolute 10 toplocaties van België, want ik weet zeker dat dit ongeveer net zo klinkt als de 10 toplocaties van Nederland. Immers, er zijn zo ontzettend veel prachtige locaties en door er slechts 10 te kiezen, doe je daarmee vele locaties te kort.

Als (oud) watersporter (eigenaar van kruiser en sloep) heb ik iets met alles dat met scheepvaart heeft te maken. Dit gecombineerd met het geboorteland van mijn vrouw, zorgt ervoor dat ik ook in België nog steeds op zoek ben naar unieke plekken.

Scheepsliften in la Louvière


Het Hellend vlak van Ronquières


Als eerste denk ik dat “het Hellend vlak van Ronquières” een unieke locatie is. We waren daar op een regenachtige dag en mijn foto's zijn daardoor niet zo geschikt voor publicatie. Wellicht zijn er lezers, die foto's hebben gemaakt met mooi weer en deze willen laten zien.

In de 19e eeuw bevonden zich in het kanaal tussen Charleroi en Brussel 16 sluizen. Het hellend vlak, vervangt deze sluizen en bestaat uit twee grote bakken, geschikt voor schepen tot 1350 ton. In 1968 werd het hellend vlak opgeleverd. De lengte van het hellend vlak is goed 1400 meter, het hoogteverschil is 68 meter en de helling bedraagt 5%.

Beide bakken hebben hun eigen contragewicht en kunnen onafhankelijk van elkaar opereren. Heb je iets met scheepvaart en techniek dan is dit zeer de moeite waard om uitgebreid te bekijken, maar dan wel op een zonnige dag.

Scheepsliften in la Louvière


Vier hydraulische scheepsliften


In de reacties op het artikel van Michelle werd verwezen naar de scheepsliften in la Louvière, dat niet zo ver van Ronquières liggen. In het Canal du Centre (in Walonië is de voertaal Frans), of Centraal Kanaal op z'n Vlaams, liggen 4 historische, hydraulische scheepsliften.

Deze scheepsliften zijn van een ongekende schoonheid en een lust voor het oog van de scheepvaartliefhebber/techneut. Deze vier scheepsliften konden schepen bedienen tot 350 ton en dat was onvoldoende. In Strépy-Thieu is een nieuwe scheepslift gebouwd, die de vier oude scheepsliften vervangt, en in 2002 werd opgeleverd.

Verval / hoogteverschil


De nieuwe scheepslift kan, net als het hellend vlak van Ronquières, schepen verwerken tot 1350 ton. Heel bijzonder aan de nieuwe lift is het verval (hoogteverschil) dat 66 meter bedraagt! De oude liften zijn in de afgelopen decennia gerestaureerd en behoren (gelukkig) tot het werelderfgoed van UNESCO.

Ze worden nog steeds gebruikt voor de pleziervaart:
- scheepslift nr. 1 bij Houdeng-Goegnies, verval 15,40 meter;
- scheepslift nr. 2 bij Houdeng-Aimeries, verval 16,93 meter;
- scheepslift nr. 3 bij Bracquegnies, verval 16,93 meter;
- scheepslift nr. 4 bij Thieu, verval 16,93 meter.

Scheepsliften in la Louvière


Megastuk techniek


De nieuwe lift is op zich, vanwege met monsterlijke verval, al een megastuk techniek. Op de verschillende foto's is een en ander goed te zien. De vier oude scheepsliften en de nieuwe scheepslift, behoren volgens mij tot de mooiste en interessantste locaties in België, zonder daar een volgnummer aan te koppelen.

Gewicht foto-apparatuur


Spiegelreflexen gaan meestal samen met grote tassen, meerdere objectieven en accessoires. Kortom, het verkeerde concept om op vakantie te gaan.

De oplossing om eindeloos gesjouw te voorkomen is voor mij de combinatie: EOS 5D mark IV body en het EOS EF 24-105mm f4 “L” IS USM objectief. Natuurlijk een compromis, maar voor de vakantie in zeker 95% van de gevallen voldoende.

Scheepsliften in la Louvière


Panorama's


Naast stads-, landschap- en natuurfotografie, maak ik ook graag panorama's. Alle foto's maak ik in RAW-formaat en bewerk ze op mijn iMac 27" Retina 5K met de programma's Foto's (van Apple), Digital Photo Professional (van Canon) en Autopano Giga voor de panorama's.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Bernard Veerman

Over de auteur

Ik fotografeer al vanaf dat ik een jaar of 14 was. In het tijdperk van de digitale fotografie ben ik gestart met Fuji, later Panasonic en de laatste jaren ben ik toch weer terug bij mijn oude liefde: Canon. Ik ben getrouwd met Gerda, die Vlaamse is.

8 reacties

  1. H.Onstwedder
    H.Onstwedder schreef op dinsdag 13 juni 2017 om 12:28  | reageer

    Inderdaad heel mooie kunstwerken, zijn er tot de jaren 60 wel geweest. Ook de combinatie (serie)sluizen, dus waar de uitvaart deuren gelijk de invaartdeuren ware, zijn de moeite waard. Maar ik denk dat die wel wat moeilijker in beeld zijn te krijgen als ze er nog zijn. Overigens wat foto bewerking betreft heeft u wel eens het uitstekende Affinity geprobeerd?

  2. Bernard Veerman
    Bernard Veerman schreef op dinsdag 13 juni 2017 om 13:45  | reageer

    Beste H.Onstwedder, bedankt voor uw reactie. Met het moment van fotograferen moet je inderdaad een beetje geluk hebben om op het goede moment aanwezig te zijn. De 4 liften van La Louvière zijn gerestaureerd en in werking, en zeker de moeite van een bezoekje waard. Wat uw vraag betreft over Affinity, ik heb van dit programma gehoord maar gebruik het niet. Er is nogal wat aanbod van bewerkingsprogramma's. Naast Foto's (Apple) en DPP (Canon) gebruik ik o.a. Luminar en LandscapePro. Zelf zie ik dit als het bakken van een cake, er zijn veel recepten om dit te doen knipoog

  3. gast schreef op dinsdag 13 juni 2017 om 14:17  | reageer

    Inderdaad niet teveel aan bewerken. Zonde van de tijd.

  4. Kees de Ruiter
    Kees de Ruiter schreef op dinsdag 13 juni 2017 om 18:58  | reageer

    Zie je wel de "oudjes " doen het best.
    Groet Kees (1948)

  5. Bernard Veerman
    Bernard Veerman schreef op dinsdag 13 juni 2017 om 19:23  | reageer

    Hallo Kees de Ruiter, dank voor je plezante bericht :D

  6. Wilfried Maes
    Wilfried Maes schreef op woensdag 14 juni 2017 om 10:45  | reageer

    Was dat Oostduitse foto toestellen niet Praktika? Ik denk zelfs dat het nog gefabriceerd wordt.
    Doe zo voort,
    mvg
    Wilfried (anno 1941)

  7. Bernard Veerman
    Bernard Veerman schreef op woensdag 14 juni 2017 om 11:37  | reageer

    Hallo Wilfried Maes, dank voor uw reactie. Het zou zo maar kunnen dat het een Praktika was, maar ik zou het echt niet meer weten. Het 50mm objectief was een Jena, dat weet ik dan nog wel.

  8. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op maandag 19 juni 2017 om 08:06  | reageer

    Inderdaad, een bezoek aan de 4 oude scheepsliften is zeker de moeite waard en levert mooie foto's op. De jongste van de 4 is dit jaar 100 jaar oud. Lift nr. 2 is wat moeilijker bereikbaar met de auto. Met de fiets zijn de liften goed bereikbaar, omdat er langs het kanaal een fietsroute is aangelegd. De moderne liften van Ronquières en van Strépi zijn te bezoeken. Je kunt dan helemaal naar boven in de toren om een zicht te hebben van boven. Voor mensen met hoogtevrees niet echt aan te raden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord