Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Huurhut: geweldige kans of saai en voorspelbaar?

maandag 5 december 2016, 11:37 door | 10.671x gelezen | 13 reacties

Het wordt een steeds groter fenomeen binnen de natuurfotografie: het verhuren van hutten in natuurgebieden die specifiek voor de natuurfotograaf aangelegd zijn. Van hutten langs de kust in natuurlijke baaien voor kustvogels tot een overvloed aan hutten die in of langs het bos staan en waar zangvogels gelokt worden met een vijver en voer.

Om nog maar niet te spreken over hutten waar dagelijks bruine beren of arenden gevoerd worden met hondenbrokken of vlees. Veelal bieden de hutten mogelijkheden die je niet zo gemakkelijk in je achtertuin krijgt. Ideaal dus! Of toch ook weer niet?

Tweestrijd


Ik moet zeggen, mijn mening over het gebruik van een huurhut verschilt nog al eens: aan de ene kant biedt het geweldige kansen: soms wordt een huurhut bezocht door lastig te fotograferen soorten of door echte zeldzaamheden. Daarnaast bieden de meeste hutten de mogelijkheid om algemene soorten precies daar te krijgen waar je ze hebben wilt.

Aan de andere kant zitten populaire hutten elke dag vol en zie je op een gegeven moment bij tien verschillende fotografen dezelfde zeldzame specht op precies hetzelfde boomstammetje langs komen, niet bepaald uniek of eigen. Soms lijkt het alsof iedere vogelfotograaf elke hut 1 dag aandoet om zo alle bestaande soorten te verzamelen en zit er weinig tot geen variatie en creativiteit in de beelden.

En dan nog eens het feit dat je simpelweg iemand betaald om het zware werk te doen: hij graaft de hut in voor fotografie op ooghoogte, hij bouwt de hut, legt een vijver aan, decoreert de oevers met mos en stronken, voert consequent en regelmatig op dezelfde plek en als er dan iets leuks zich laat fotograferen betaal je een bedragje, gaat een dag zitten en die mooie Appelvink zit in de pocket, op naar de volgende hut...

Appelvink gefotografeerd vanuit een boshut


Appelvink gefotografeerd vanuit een boshut

Kortom: nogal dubbel. Tijdenlang wilde ik geen hut huren vanwege bovenstaande redenen. Maar tegelijk moet ik toegeven, heel veel van mijn bossoorten zijn gefotografeerd in een gehuurde hut, mijn bruine berenfoto's komen uit een gehuurde hut in Finland en de afgelopen week heb ik in Zweden in een tentje gezeten om Korhoenderbalts te fotograferen. Waarom dan toch overstag?

Er zijn een aantal redenen waarom ik met veel plezier een fotografiehut huur:

1. Huurhutten zijn doorgaans aangelegd voor de fotograaf


In tegenstelling tot mening vogelkijkhut heb je vaak een laag standpunt, is er rekening gehouden met de hoek ten opzichte van de zon, de achtergrond is bewust gekozen etc etc. Hoewel er veel te zien valt vanuit reguliere vogelkijkhutten voldoen fotografiehutten veel meer aan de eisen van de kritische natuurfotograaf.

Een laag standpunt en een vijver, ideale fotografie mogelijkheden


Een laag standpunt en een vijver, ideale fotografie mogelijkheden

2. Er worden dingen mogelijk die je zelf niet voor elkaar krijgt


Ik heb al via meerdere wegen geprobeerd toestemming te krijgen een boshutje in de buurt van Zwolle te mogen starten. Maar ik krijg simpelweg geen toestemming van de boswachters die er over gaan.

En beren fotograferen in Nederland in hun natuurlijke habitat is natuurlijk al helemaal niet mogelijk. Zelfs al worden verblijven in dierentuinen steeds natuurlijker. En het korhoen? Die is op sterven na dood in Nederland, terwijl er in Zweden op een goede baltsplek meer dan tien hanen bij elkaar komen om de dames te verleiden. En dat is een prachtige belevenis!

Een steenarend is in Nederland niet te fotograferen


Een steenarend is in Nederland niet te fotograferen

3. Het is en blijft natuurfotografie: altijd onvoorspelbaar


Een goed voorbeeld is mijn ervaring bij de korhoenders. Of de korhoenders baltsen, hoe fanatiek ze zijn en hoeveel tijd je krijgt hangt sterk af van het moment waarop je boekt en van het weer. Als het regent dempt dat de hormonen flink, als het sneeuwt krijg je prachtige beelden.

Toen ik aankwam bij de hut lag er ijs, een dag later was het water gezakt en kwam de vegetatie meer door het ijs heen. Elke dag is anders, het weer is anders en in vier ochtenden fotograferen heb ik een flinke variatie aan momenten en foto's kunnen maken.

Zacht tegenlicht en een vogel vlak voor de hut is zeker niet gegarandeerd


Zacht tegenlicht en een vogel vlak voor de hut is zeker niet gegarandeerd

4. Je kwaliteit als fotograaf blijft van grote invloed


Allereerst heb je vaak nog bepaalde invloed op de setting voor een hut: ik probeer altijd eigen takken en stronken mee te nemen als potentiƫle zitplaats en basis voor mijn foto's. Dus de takken waar de vogels op gefotografeerd worden zijn uniek voor mijn eigen foto's en de takken gaan ook weer mee naar huis aan het einde van de dag.

Daarnaast mag je vaak zelf bepalen waar er gevoerd word en bepaal je zo sterk de locatie van vogels. En naast de voorbereidingen zijn vogels vaak snel, schichtig en heb je weinig licht. Een hele uitdaging dus nog om scherpe foto's te maken.

Rappe vogels als de pimpelmees zijn met weinig licht een hele uitdaging


Rappe vogels als de pimpelmees zijn met weinig licht een hele uitdaging

Conclusie


Het gebruiken van huurhutten geeft geweldige mogelijkheden, en hoewel je als natuurfotograaf zeker in een fotografiehut nog je eigen stempel kan drukken voelt het voor mij altijd een beetje dubbel. Ik heb meer respect voor fotografen die zelf hun fotokansen scheppen en voederplekken aanleggen op zelf gekozen locaties.

Foto's waar ik dan ook zelf meer voorbereiding en energie in heb gestoken zullen altijd meer voldoening geven dan prachtige plaatjes die ik voor mijn gevoel een beetje gekocht heb.

Ik weet niet of er veel natuurfotografen actief zijn hier op Photofacts, maar ben erg benieuwd hoe anderen tegen dit fenomeen aankijken. Dus ik zou zeggen, laat maar horen!

Interesse gekregen in het huren van een hut? Pascal de Munck houd met een speciaal Facebook account mooi bij wat er zoal te fotograferen is vanuit verschillende hutten.

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 5 december 2016.
De eerste publicatiedatum is donderdag 14 mei 2015, 13:34.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

13 reacties

  1. Alexander
    Alexander schreef op vrijdag 15 mei 2015 om 12:37  | reageer

    Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe dicht bij de vogels kom je te zitten, of de wel met hoeveel mm kan je uit de voeten in zo'n hut.(zonder crop factor)

  2. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 15 mei 2015 om 13:18  | reageer

    Dat verschilt Alexander. De meeste hutten zijn wel ingesteld op de fanatieke vogelfotografen en daarmee op een 500mm lens. Maar vaak ligt er een vijver voor, als een vogel halverwege de vijver komt drinken heb je al weer een hele andere afstand. Het ligt vaak ook aan je eigen 'voorbereiding': leg je het voer dichterbij dan komen de vogels dichterbij. En bijvoorbeeld bij badderende vogels met reflectie en spetters mag er ook wel wat ruimte om de vogel heen zitten. Kortom, hangt het meeste van je eigen foto ideeën en sturing af.

    Een hut die iets meer op beginnende fotografen en kortere lenzen is afgesteld (kleinere vijver) is de boshut Hoenderloo van Henri van Vliet.

  3. Inge de Laat
    Inge de Laat schreef op vrijdag 15 mei 2015 om 15:25  | reageer

    Beste Joahnnes,
    Als niet-natuurfotograaf met veel plezier je artikel gelezen.
    Ik had nog nooit van het begrip 'huurhut' gehoord in dit verband. Interessant er meer achtergrond over te weten!

  4. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 15 mei 2015 om 15:40  | reageer

    Leuk om te horen dat je het een interessant artikel vond Inge!

  5. Jan
    Jan schreef op zaterdag 16 mei 2015 om 12:44  | reageer

    Interessant artikel, Johannes en voor wie geïnteresseerd is in natuurfotografie misschien leuk als je er wat huurhut-weblinks bij vermeldt. Nog nooit zo'n stylistische natuurfoto gezien als die appelvink in z'n sunday's best...

  6. Erik
    Profiel Erik schreef op zaterdag 16 mei 2015 om 15:21  | reageer

    Ik fotografeer veel vogels maar heb tot nu toe geen hut gehuurd. Er is gelukkig genoeg te beleven in vrij toegankelijke hutten of gewoon vanuit de auto. Ik probeer altijd vogels in de vlucht te fotograferen en dat is in een boshut nogal lastig. Daarnaast wil ik geen niet zoveel geld uitgeven voor een foto, er zijn genoeg andere (gratis) mogelijkheden om mooie (natuur) foto's te maken.

  7. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 16 mei 2015 om 18:54  | reageer

    Voor vliegbeelden kun je inderdaad beter andere mogelijkheden gebruiken Erik. En uiteraard kun je ook zonder huur hutten prima foto's maken, zij het dat sommige dingen bij boshutten makkelijker zijn.

  8. Alexander
    Alexander schreef op dinsdag 19 mei 2015 om 10:23  | reageer

    Bedankt voor je reactie Johannes, ik denk dat ik met 300mm een beetje te kort ga schieten. Het lijkt me wel leuk om eens zo'n hut te huren.

  9. geerjanssen
    Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 19 mei 2015 om 12:17  | reageer

    Mooie platen, deel wel je visie van geënsceneerde fotografie,
    als je daar niet om geeft kun je ook naar de dierentuin.

  10. bouwvis
    Profiel bouwvis schreef op dinsdag 19 mei 2015 om 15:52  | reageer

    Beste Johannes, prachtige beelden. Dit jaar voor het eerst gekeken naar een fotohut, ik vond de prijs erg tegenvallen 70 euro per dag in de zomer, zeker als je dan ook niet echt het glaswerk hebt om een schitterende foto te maken. Maar ik kan erg genieten van de mensen die het wel doen en de mooiste foto's maken, dus geniet ik gratis uit de 2e hand

  11. Peter nieuwenhuis
    Peter nieuwenhuis schreef op dinsdag 19 mei 2015 om 15:54  | reageer

    Geachte waar kun je zulke hutten in Nederland huren.
    Groeten Peter.

  12. Hans van Sterkenburg
    Hans van Sterkenburg schreef op woensdag 20 mei 2015 om 09:11  | reageer

    Wat worstelen we toch met onze echtheid. Met natuurlijkheid. De reacties op Facebook die geplaatst worden bij een natuurfoto. Aandoenlijk. Het respect voor de natuur. Respect. Breek me de bek niet open. Het grootste gif voor de natuur zijn wij. We zien totaal over het hoofd dat wíj die natuur zijn. Als enige. Weet de boom wel dat jij een boom is? Nou dan. Geniet en durf te beleven. Ook in een hut.

  13. geerjanssen
    Profiel  geerjanssen schreef op woensdag 20 mei 2015 om 09:28  | reageer

    @Hans van Sterkenburg, ik snap dit niet, waar gaat dit over?
    @Johannis Klapwijk, geef even de gegevens bij de foto's, camera, objectief, iso, diafragma, sluitertijd, tijdstip van de dag. (dit mis ik bij veel stukjes)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.299 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord