Toegankelijkheid voor workshops en locaties met een beperking
woensdag 14 oktober 2020, 20:02 door Juliette Gribnau | 2.412x gelezen | 2 reactiesWanneer je als scootmobieler naar een vogelhut, cursus, workshop of iets van dien aard wilt, dan stuit je op heel veel hindernissen. Om daar je weg in te zoeken is een hele opgaaf.
Vogelhutten
De meeste vogelhutten zijn slecht tot helemaal niet te bereiken met een scootmobiel, dus moet je eerst extra informatie opvragen. Tja, maak dan maar een lijstje welke vogelhutten voor jou wel of niet geschikt zijn.
En helaas: de meeste vogelhutten vallen af. Hobbelpaadjes erheen waar je scootmobiel in vastloopt, of waar je rug een klap van krijgt. Of paadjes die te smal zijn, waardoor je schade aanricht aan de natuur.
Ik zou een (klein) lijstje kunnen maken naar welke vogelhut je heen zou kunnen als scootshooter, maar... ieders beperking is anders, dus je moet het toch voor jezelf uitzoeken.
Voor mij werkt een camouflagenet het beste. Ik heb wel uren besteed aan puzzelen: hoe krijg ik dat net goed over mij en mijn scootmobiel heen en maak ik het zo dat het niet van me afwaait of glijdt.
Mijn tip: Gewichtjes, zoals je die hebt voor tafelkleedjes die je buiten op je terrasje op tafel legt. Het bleek voor mij een oplossing te zijn, alhoewel een iets zwaarder gewichtje door mezelf geknutseld.
Tot nu toe heb ik nog maar een vogelhut bezocht waar ik goed komen kon, waar ik ook goed kon zitten. En dan is het geweldig om daar in alle rust te kunnen fotograferen, zonder te moeten hannesen met een camouflagenet.
Workshops
Het lijkt vaak zo mooi: onder begeleiding van een kenner, iets leren en oefenen met betrekking tot je fotografie!
Ik was op een workshop ( georganiseerd door Foto Konijnenberg in Den Ham) waar een valkenier zijn roofvogels liet vliegen, terwijl een fotograaf advies gaf over instellingen en werkwijze.
Tja.... op een hobbelig veldje (een weide) stonden we eerst te kijken en luisteren naar de valkenier en de fotograaf (helaas ben ik zijn naam kwijt).
Als eerste werd er een telezoomlens aangeraden... die ik dus niet had. Ik had toen al wel de 300mm pro, een lens met vast brandpunt. De fotograaf probeerde het even en zei dat het een erg mooie lens was.
De vogels zaten allemaal op een klein paaltje, de meesten met een oogmasker, en een ketting aan een pootje, verbonden met het paaltje. Ik heb hier moeite mee, maar goed, daar gaat het nu niet om.
De eerste vogel zou vliegen vanaf iemand aan de ene kant van de wei.. en hij zou rechtstreeks vliegen naar iemand aan de andere kant van de wei.
Wanneer je gewoon kunt staan kun je met de vogel volgen in de richting waarheen hij vliegt. Maar met een scootmobiel heb je dan je beide handen nodig om op een hobbelig weideveld je scootmobiel te draaien.... dan heb je je handen dus niet aan je camera.
Ben je dan gedraaid... dan is de vogel gevlogen en geland. Tja... dat is dan knap jammer. Dus heb ik het vliegen maar gelaten voor wat het was en ben naar de paaltjes met de andere vogels gehobbeld.
Daar heb ik liggend op mijn buik wat mooie foto's kunnen maken waar ik blij mee was.
Een andere workshop waar ik veel plezier bij heb gehad was 'Gooi je eigen glazen in', gegeven door Arend Spaans. Deze fotograaf begreep beter wat fotograferen met beperkingen was door zijn eigen ervaringen.
Hier leerde ik niet echt veel, maar ik heb vol bewondering gekeken naar de professionele apparatuur, hoe het werkte en wat je er mee kon. Alles stond klaar en: spelen maar!
Een aanrader wat mij betreft, maar nogmaals: ieders beperking is anders. Eerst informatie vragen! Het beste telefonisch omdat je dan beter kan uitleggen wat je vraag is.
Ik heb wel een eigen manier gevonden om ergens naar toe te gaan, waar ik (zonder enige begeleiding , lessen of instructie) nieuwe ervaringen kan opdoen. Via Pixfactory ontdekte ik het boek De mooiste fotolocaties van Oost-Nederland.
Het grote voordeel voor scootshooters is, dat er adressen bij worden gegeven. Compleet met huisnummers. En dat geeft de mogelijkheid om met de Regiotaxi of de Valys een rit daarheen te boeken. En je daar later eventueel weer te laten ophalen.
En dan: op onderzoek. Overigens zijn deze boeken er ook voor andere delen van Nederland.
Tenslotte: als je niks probeert.... dan kom je nergens!
Dus: probeer het gewoon. Ga naar een workshop, vogelhut of wildscherm. Volg een praktijk of een online cursus: je steekt er altijd wat van op of je hebt er plezier van.
En daar is altijd nog: de handleiding van je camera... kijk jij die nog wel eens in?
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Juliette fotografeert nu meer dan 15 jaar. Haar specialisme ligt bij natuurfotografie. Zij fotografeert vooral vogels en insecten vanuit haar scootmobiel tijdens de vele lange ritten door de natuur.
2 reacties
-
Tonny hoevers schreef op donderdag 15 oktober 2020 om 16:59 | reageer
Mooie blog, fotohut Alblasserwaard isvoor jou een aanrader
De workshops van tom Reuvers in zijn studio ook een aanrader -
scoot-shooter schreef op vrijdag 16 oktober 2020 om 09:58 | reageer
dankjewel Tonny voor deze aanrader !! Zeker ook een fijne aanvulling voor veel lezers. !
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Cursus Compositie en Beeldtaal
door Elja Trum
-
Timelapse videocursus - Wat moet aan bod komen?
door Nando Harmsen
-
Betalen voor fotograferen in natuurgebieden
door Nando Harmsen
-
De nieuwste cursussen op Photofacts Academy
door Elja Trum
-
Ervaringen met de fotografiecursussen van Photofacts Academy
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.789 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.