Elja Trum

2,48 miljoen dollar voor een foto

zaterdag 2 december 2006, 18:05 door | 17.400x gelezen | 1 reactie

Een foto genaamnd '99 Cent II Diptychon' (uit 2001) van de Duitse fotograaf Andreas Gursky heeft vorige maand een bedrag van maar liefst 2,48 miljoen dollar (1,862 miljoen euro) opgebracht.

Het werk werd door een anonieme koper neergeteld. Een half jaar geleden werd voor een andere afdruk van deze foto 2,256 miljoen dollar weggezet bij een veiling van Sotheby's in New York. Ook destijds was dit het hoogste bedrag ooit betaald voor een foto van een levende fotograaf (en het op één na hoogste ooit).

Heel eerlijk gezegt begrijp ik voor geen meter waarom dit soort extreme bedragen voor deze uiterst magere foto (zie onder) worden betaald. Maar goed, ik zal er dan wel geen verstand van hebben..

Volgens de verkoper gaat het hier om niet zomaar een foto:
"Gursky provides viewers with a new visual vocabulary in which to comprehend the massive changes that have been brought on through globalization and commercialism."


99 Cent II Diptychon, © copyright 2001 door Andreas Gursky


Bron: Jan-Edward, PDN online

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. leon
    leon schreef op zaterdag 2 december 2006 om 19:29

    dan neem ik volgende keer mijn fototoestel ook maar eens mee naar de supermarktvrolijk
    wel erg makkelijk verdiend met zo'n lelijke foto

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.639 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord