Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Ga jij de zonsverduistering op 25 oktober 2022 fotograferen?

vrijdag 14 oktober 2022, 13:31 door | 2.308x gelezen | 3 reacties

Op 25 oktober 2022 is er een zonsverduistering vanuit Nederland en BelgiŽ te zien. Helaas geen volledige verduistering, maar een gedeeltelijke. Dit geeft een kans om dit op de foto te zetten. Mits je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt.

De zonsverduistering zal tussen 11:08 en 13:03 uur plaatsvinden. De exacte tijden zullen variŽren per plaats waar je bent. Ter hoogte van Den Helder zal het een minuutje eerder zijn, in Luik een minuutje later.

Nando zonsverduistering

Behind the scenes tijdens het fotograferen van de vorige zonsverduistering, met een 20 stops grijsfilter.

Tijdens het hoogtepunt zal tussen 19% en 25% van de zon bedekt worden, ook weer afhankelijk van de plek waar je bent. Hoe verder je naar het Noorden begeeft, hoe groter de bedekking zal zijn.

Een timelapse van een vergelijkbare verduistering op 10 juni 2021, gefotografeerd met een 20 stops Haida One Million X Edition grijsfilter

Tijdens deze verduistering zal er dus een flinke hap uit de zon genomen worden. Hoewel 19-25% niet voldoende is om het donker te laten worden, is het wel goed zichtbaar. Mits je de ogen goed beschermd.

Zelfs tijdens de maximale bedekking van de zon door de maan, is het licht fel genoeg om je ogen te beschadigen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een eclipsbrilletje moet hebben, wat de eenvoudigste oplossing is.

Nando zonsverduistering 2

Een gedeeltelijke eclips, op 10 juni 2021. Wees voorzichtig als je dit fotografeert, en zorg dat je ogen en apparatuur goed beschermd is tegen het felle licht.

Wat je ook doet, ga nooit met een verrekijker of flinke teleobjectief naar de zon kijken. Dit doe je ťťn keer en daarna nooit meer aangezien je dan waarschijnlijk blind bent.

Voor meer informatie kun je het beste even op de site van hemel.waarnemen.nl kijken.

Wil je deze gebeurtenis toch fotograferen, dan is dit mogelijk met een voldoende sterk grijsfilter. Een 10 stops filters is absoluut niet voldoende.

Twee tien stops filters is wel mogelijk, of kies voor een speciaal 20 stops grijsverloopfilter. Ik heb het speciale Haida One Million X Edition filter al eerder voor dit soort fotografie genoemd en gereviewed.

Nando zonsverduistering 3

Een samenvoeging van de hele eclips op 10 juni 2021.

Ben je van plan om de zonsverduistering te fotograferen, ga dan nu al voorbereidingen treffen zodat je het juiste filter hebt (Het speciale 20 stops filter is vaak alleen op nabestelling te krijgen).

Probeer het uit door al een foto van de zon te maken (natuurlijk geheel op eigen risico, zorg dat het veilig gebeurd met de juiste materialen), en hoop dat het op 25 oktober 2022 helder genoeg is om het te zien.

Mis je deze zonsverduistering, of is het te bewolkt om het te zien? De volgende die vanuit de Benelux te zien is zal pas op 29 maart 2025 weer te zien zijn. Tenzij je er speciaal voor op reis gaat, natuurlijk.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

3 reacties

 1. Edwin Mathlener
  Edwin Mathlener schreef op zaterdag 15 oktober 2022 om 11:43  | reageer

  Een veilige en goedkope manier om je ogen en apperatuur te beschermen is met speciaal folie voor zon waarnemen. Bekend merk is AstroSolar folie van Baader, ook in NL bij diverse dealers te koop. Een stukje folie kost 10-20 euro en daar moet je zelf een houder voor knutselen. Het zonsbeeld in dit soort filters wordt wel wat blauwachtig-wit van kleur. Dat is vooraf te corrigeren met een kleurfilter of later met beeldbewerking, maar als amateurastronoom laat ik het meestal zo. Zie voor tips ook https://www.zonsverduistering.nl/fotograferen.html
  Zelf zal ik die dag waarschijnlijk niet fotograferen omdat ik dan voor publiek kijkers bedien op sonnenborgh.nl. Zie voor details over deze verduistering ook https://www.zonsverduistering.nl/eclips2022okt.html

 2. gast schreef op dinsdag 18 oktober 2022 om 13:51  | reageer

  Dhr Nando,ik heb gekocht de haida houder en de dure filter...
  alleen ik wil graag weten welke diaframa/snelheid u gebruikt.
  Mvrgr
  Wencho

 3. Edwin Mathlener
  Edwin Mathlener schreef op dinsdag 18 oktober 2022 om 16:19  | reageer

  Als ik mag reageren op belichtingsadvies:
  - Test je spullen ruim voor de eclips om instellingen vast te stellen.
  - Kies ISO niet te laag of te hoog (voorkom ruis). Zelf ga ik voor 100 of 200.
  - Kies diafragma 8.
  - Gebruik nu belichtingsautomaat om belichtingstijd te vinden. Omdat de zon een heldere schijf is op een donkere achtergrond, kan de geadviseerde tijd fout zijn. Is het zonsbeeld te helder, kies kortere belichtingstijd. Je wilt dat randverzwakking en zonnevlekken niet worden overstraald.
  - Let op dat belichtingstijd niet te lang wordt. Je wilt ook geen bewegingsonscherpte. Kies dan voor wat wijder diafragma of hogere ISO.
  - Voorafgaand aan de eclips op dag zelf: maak opnieuw testfoto met je eerder bepaalde instellingen. Aan/afwezigheid van lichte bewolking voor de zon en zonshoogte hebben invloed.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.218 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord