Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Fotografietips voor de zonsverduistering op 10 juni

dinsdag 8 juni 2021, 12:36 door | 2.636x gelezen | 0 reacties

Op donderdag 10 juni is er een gedeeltelijke zonsverduistering vanuit Nederland en België te zien. Dat betekent dat de Maan voor de Zon door zal bewegen zodat het lijkt alsof er een hap uit de Zon genomen wordt. In dit artikel geef ik je een paar heel belangrijke tips voor als je dit op de foto wilt zetten.

Tijdens deze gedeeltelijke verduistering zal gemiddeld 29 procent van de diameter van de Zon bedekt worden door de Maan. Dit is gelijk aan 17 procent van haar oppervlakte.

De Maan trekt noordelijk langs de Zon. Zodoende zal de verduistering groter worden naarmate je verder noordelijk bent.

Zonsverduistering 20210610 max
Zo zal de maximale verduistering eruit zien (bron: hemel.waarnemen.com)

In Rusland, Groenland, en Canada is deze zonsverduistering als een ringvormige verduistering te zien, omdat de Maan te ver van de Aarde verwijderd is om dezelfde schijnbare diameter als de Zon te hebben.

In Luik zal de bedekking 12,9 procent van de zonneschijf zijn. In Den Helder zal het 19,3 procent zijn. In totaal zal de verduistering gemiddeld 2 uur en 7 minuten duren, tussen 11:19 uur en 13:31 uur met het maximum om 12:23 uur (gemiddeld).

Onderschat het gevaar voor je ogen niet


Deze verduistering is niet voldoende om het donkerder te maken, maar het is wel merkbaar en zeker zichtbaar met het blote oog. Hou er wel rekening mee dat je NOOIT zonder goede bescherming naar de zon mag kijken. Zorg dus voor een speciale eclips bril.

De volgende manieren moet je absoluut NIET DOEN om te voorkomen dat je ernstige en blijvende schade aan je ogen krijgt. Je wordt gedeeltelijk of helemaal blind.

  • NIET zonder bescherming naar de zon kijken
  • NIET door een dubbele zonnebril, glaasje met roet, lasbril, of CD kijken
  • NIET door een verrekijker of telescoop, of tele-objectief kijken


NH20160509 174755

Met voldoende afscherming is het mogelijk om een foto van de Zon en zonsverduistering te maken. Zorg voor minimaal 16 stops afscherming.

Juiste manier om de zon te bekijken of fotograferen


Je kunt voor een paar euro een eclips brilletje kopen. Die zijn speciaal bestemd voor het veilig kijken naar de zon. Controleer wel altijd of de folie op de bril niet beschadigd is.

Je kunt de zon via een verrekijker op een vel papier projecteren. Dek daarvoor één lens af. De verrekijker moet je wel op een statief plaatsen en KIJK ER NIET DOORHEEN. Ook niet per ongeluk.

Red Diamond ND6.0

Het aanbod van ND6 filters van Haida. Voor elk wat wils.

Er zijn speciale filters voor je objectief verkrijgbaar. Die blokkeren voldoende licht om er veilig doorheen te kijken via je camera, zelfs met tele objectief. Ik heb een tijd geleden de Haida One Million X Edition getest, dat een goed voorbeeld is van een geschikt filter.

Zorg ervoor dat je grijsfilter minimaal 16 stops is als je dit voor het fotograferen van de Zon wilt gebruiken. Bijvoorbeeld door een 10 stops en een 6 stops combineren. Hou je camera echter niet continu op de Zon gericht, gewoon uit voorzorg.

Nando haida nd6 zon 2

De Zon fotograferen met een klein beetje bewolking kan bijzondere resultaten opleveren, zeker als er straks een hap uit de Zon is. (463mm, ISO100, f/9, 1/80 sec)

Voor landschappen is het gebruik van dit filter heel beperkt. Extreem lange sluitertijden zijn nodig, met de nodige toename is ruis. Maar voor landschappen met een lange sluitertijd, in combinatie met een hele kleine scherptediepte, is dit heel goed te gebruiken.

Het mooiste resultaat is bij het gebruik van een lang brandpunt. Een 400mm objectief is zeker aan te raden, mits je er natuurlijk een geschikt grijsfilter op zet. Heb je geen 400mm objectief, dan kan een 200mm ook. Wederom, met een geschikt filter ervoor.

Het kijken of fotograferen van de zon is altijd op je eigen verantwoordelijkheid en risico. Durf je het niet aan, doe het niet. Voorkomen is beter dan genezen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord