Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Hasselblad X1D-50c krijgt topscore van 102 bij DxOMark

donderdag 2 november 2017, 20:02 door | 4.569x gelezen | 1 reactie

Nikon D850's topklasse-status bij DxOMark was wel heel erg kortstondig: minder dan een maand nadat de Nikon D850 de eerste officiële score van 100 had uitgegeven, heeft DxOMark zojuist de Hasselblad X1D-50c mediumformaatcamera gekroond met de hoogste score ooit:102.

In haar onlangs gepubliceerde recensie prijst DxOMark de Hasselblad X1D-50c's "cropped" mediumformaat 50-megapixel sensor, die 43,8 × 32,9 millimeter meet (traditioneel medium formaat is 56x42 millimeter).

De sensor heeft ongeveer 70% meer oppervlak dan de 35 millimeter full-frame sensoren die worden gevonden in high-end spiegelreflex- en spiegelvrije camera's.

Nikon850 versus Hasselblad x1d 50c


Het is deze grote sensor die de Hasselblad X1D-50c en andere mediumformaatcamera's op de markt een fundamenteel voordeel biedt in DxOMark-tests in vergelijking met camera's met kleinere sensorformaten.

In vergelijking met de Nikon D850 heeft de X1D-50c ongeveer dezelfde portret (kleurdiepte) score, dezelfde landschap (dynamische bereik) score en een veel betere sport (low light ISO) score.

Met een theoretische maximale ISO 25.600 instelling, moet de X1D-50c een levensvatbaar voorstel zijn voor fotografen die veel met weinig licht fotograferen, zegt DxOMark.

De 'echte' hoogste ISO-waarde van de camera is ISO 3200. Hogere instellingen tot 25.600 zijn slechts uitgebreide (digitale, niet analoge) instellingen die 'digital gain' gebruiken. Hiermee verlies je ook resolutie.

De beeldkwaliteit van de Hasselblad X1D-50c is uitstekend, ze braken door de 100-punten barrière om de beste commercieel beschikbare sensor die we hebben getest te worden
, concludeert DxOMark. Met 102 punten in totaal bereiken ze dan ook het beste resultaat, voor zowel kleurdiepte als dynamisch bereik.

Combineer dat met een resolutie van 50 megapixel en een spiegelloos ontwerp, en dit alles op een meer dan realistisch prijskaartje; de X1D-50c lijkt veelbelovend.

DxOMark merkt echter op dat de X1D-50c niet significant beter is dan andere topcamera's (bijvoorbeeld Nikon D850 en Sony a7R II), behalve in situaties met weinig licht, dus dat zou een grote overweging moeten zijn voordat je 7.750 euro uitpakt voor dit medium formaat monster.

En aan de andere kant was het van Nikon indrukwekkend dat de D850 het zo lang kon opnemen tegen een mediumformaat camera die bijna drie keer zo veel kost.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. 100
    Profiel 100 schreef op vrijdag 3 november 2017 om 03:07  | reageer

    Medium formaat is alles groter dan kleinbeeld (24 x 36mm) en kleiner dan 4 x 5 inch (102 x 127 mm), kortom het is nogal een ruim begrip.
    De bekende Hasselblad camera’s uit het analoge tijdperk gebruiken doorgaans 6 x 6cm of 6 x 4.5cm film.
    Een sensor van 44 bij 33 mm zit dus helemaal aan de onderkant van medium formaat.

    DXO scores zeggen alleen iets over de sensor en zelfs dan kun je vraagtekens plaatsen bij het nut.
    Neem bijvoorbeeld de Sports score.
    Een Nikon D5 scoort 2434 ISO
    Een Canon 1Dx Mark II scoort 3207 ISO
    Genoemde Hasselblad X1D-50c scoort 4489 ISO

    Op basis van die score zou de Hasselblad dus de beste camera (sensor) zijn voor het fotograferen van sport. Een camera (sensor) die 1.7 tot maximaal 2.3 beelden per seconde kan maken en niet sneller dan 1/2000 seconde sluitertijd…
    Ieder weldenkend mens begrijpt dat de score (feitelijk gebaseerd op het dynamisch bereik van de laagste ISO waarde) weinig met sport te maken heeft waarbij prestaties op hoge ISO en hoge FPS veel belangrijker zijn, maar die worden niet meegenomen in de sports score.

    Overigens kost de camera in Nederland meer dan de prijs die je noemt (rond de 9.500 euro).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.813 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord