Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Rob Jansen

Review: Nikon D850

vrijdag 6 oktober 2017, 23:46 door | 12.136x gelezen | 11 reacties

Via Photofacts en Nikon heb ik de D850 een periode mogen uitproberen om te kijken hoe hij presteert in de studio, in de sporthal bij een volleybalwedstrijd, bij een concert van Linde Schöne in de kleine donkere concertzaal van Merleyn in Nijmegen. Maar ook hoe hij in de studio presteert.

Nikon D850

Nikon D850 Specificaties


- 45,7 megapixel full-frame BSI CMOS sensor
- Lichtgevoeligheid: 32 - 102.400 ISO (native: 64 - 25.600)
- 153 punts autofocus (uit de Nikon D5)
- 7 foto's per seconde (9 met grip)
- 4K video (24, 25 of 30p), zonder cropfactor
- Full-HD video (120p)
- 3,2 inch kantelbaar touchscreen
- XQD en SD geheugenkaartslot
- 8K interval opname
- Focus stacking mogelijkheid
- Weersbestendige body
- Bluetooth en Wifi

Portret-, concert- en actiefotografie


Als fotograaf gaat mijn interesse uit naar portret, concert en sport/actiefotografie. Ik ben in het bezit van een Nikon D750 en een Nikon D4.

De Nikon D4 gebruik ik het meest voor concert en sportfotografie (veel volleybal) waarbij snelheid van autofocus, hoog iso-bereik, en het aantal frames per seconde een belangrijke rol spelen.

De D750 gebruik ik voornamelijk in de studio, reportages en allround fotografie, maar hij gaat ook mee als back up naar concerten en bij sportwedstrijden. De D750 is dus een echte allround camera, maar presteert, als het gaat om snelheid en de ISO-performance en focus minder als de D4.


Goede vervanger?


Nu is daar de nieuwe D850 met voor mij uitzonderlijk mooie specificaties; 45,7 megapixel (ideaal voor studiowerk, landschapsfotografie, macro et cetera), ISO bereik van 64-25.600, de supersnelle autofocus uit de D5, 7 foto's per seconde.

Deze specificatie lijken ideaal voor studio-, concert- en sportfotografie. Al met al lijkt dit op papier de camera die zowel mijn D750 als mijn D4 zou kunnen vervangen

Ik ga in deze review niet in detail treden over de specificaties en wat hij allemaal kan, daar is al genoeg over geschreven. Ik schrijf puur mijn eigen ervaringen op en wat mijn beleving is geweest en van toepassing is op mijn manier van fotograferen.

Dat houdt dus ook in ik dat ik sommige nieuwe features niet bespreek omdat ik ze gewoonweg niet gebruikt heb.

Bediening


Het eerste wat opvalt is de heldere zoeker met zijn grote beeldveld. Een duidelijke verbetering en opzichte van de D750 het verschil met de D4 is te verwaarlozen.

Het verschil in bediening tussen de D750 en de D4 is aanzienlijk, aan de indeling van de menukeuzeknop van de D750 heb ik niet echt kunnen wennen. De indeling op de D850 is veel overzichtelijker en is meer in lijn met de D4.

Nikon d850 top

De 'pret'-standen knop van de D750 is vervangen door ongeveer gelijkwaardige knop als op de D4, met boven op de vier selectieknoppen waaronder de Modeknop, deze geeft snelle toegang tot programmakeuzes A, M, P en S.

De WB knop, voor de witbalans keuze. De belichtingskeuze knop, voor de instelling van het type lichtmeting en de Qual-knop, waarmee je kunt selecteren in welk format de foto's worden opgeslagen.

De ISO knop zit nu vast op de plek naast de ontspanknop, daar waar ik hem ook op de D750 heb geprogrammeerd in plaats van de film knop. Wat ook fijn is zijn de verlichte functieknoppen, in een donkere concertzaal of bij nachtopnames is dat superhandig.

Verder is de kantelbare display nu voorzien van touchscreen bediening wat erg handig is bij het gebruik van de menustructuur, je tikt gewoon de keuze aan en hoef je dit niet telkens te bevestigen met de oké-knop. Bij het terugkijken van de foto's kun je met twee vingers inzoomen en naar de volgende swipen.

Liveview


Live-view is echt verbeterd ten opzichte van de Nikon D750. Ik vond Live-view op de D750 niet prettig werken doordat de focus erg traag was en niet echt accuraat. Daardoor ben ik hem ook niet meer gaan gebruiken.

De Live-view op de Nikon D850 daarentegen werkt een stuk beter, de focus is echt een stuk sneller, je kunt via het touchscreen je focuspunt selecteren en zelfs afdrukken, dit werkt erg prettig!

Ook kun je de belichtingswaarde zien en kun je hem direct aanpassen. Ik verwacht dat ik de Liveview dan ook regelmatig zal gaan gebruiken.

De Supersilent functie in combinatie met Liveview werkt prima, je gebruikt dan de electronische sluiter, die dus echt totaal geen geluid maakt. Erg handig wanneer absolute stilte gewenst is zoals in de natuur, klassieke concerten of bij uitvaarten.

Nikon d850 back

Focussysteem


Het focussysteem dat gelijk is aan het systeem uit de D5 is echt een verademing, supersnel, accuraat, en een 3D tracking met gezichtsherkenning, echt ideaal voor mijn tak van fotografie.
Snelheid van 7 beelden per seconde.

De 7 foto's per seconde zijn lijken voor mij persoonlijk ruim voldoende, de D4 haalt 11 foto's per seconde, maar in de praktijk houd ik de sluiter bij sportfotografie nooit zolang ingedrukt en maak ik er maximaal vier per actie, maar meestal zijn het er twee a drie.

Beeldkwaliteit


De 45,7 megapixel sensor levert zoals verwacht zeer gedetailleerde beelden, ideaal voor studiofotografie en als je grote afdrukken wilt produceren. Een ander voordeel is dat je meer kunt croppen en toch voldoende resolutie overhoud voor prints

Iso-waarde


De beelden uit de D4 leveren in mijn ogen de 'cleanste' beelden bij hoge iso-waarden, maar heeft wel aanzienlijk minder pixels. De Nikon D850 met zijn grotere pixels is net iets minder, maar beelden tot 6.400 zijn in mijn ogen prima bruikbaar.

Wifi/Bluetooth


De D850 heeft ook de mogelijkheid om via Wifi/Bluetooth jpg's naar je telefoon te versturen die je dan gelijk kunt delen via de Social Media, en het mooie is, het werkt ook nog!

De D850 in de praktijk


Nadat ik de D850 had opgehaald bij Photofacts kwam ik langs Waalhalla (overdekte Skatebaan) en dacht daar kan ik de D850 gelijk eens goed op de proef stellen qua scherpstelling, snelheid, en hoge iso waarden.

Daar trof ik Remy die met vrienden aan het skaten was, Remy vond het prima dat ik wat foto's ging schieten en zo kon ik dus mooi de eerste test uitvoeren.

Voor de eerste opnamen heb ik mijn 70-200mm f/2.8 VRII gebruikt. Wat meteen opviel was de razendsnelle autofocus die Remy ook netjes bleef volgen (3D tracking). Ik heb geschoten met de maximale snelheid van 7 beelden per seconde.

De lichtgevoeligheid heb ik opgeschroefd naar 5.000 ISO, diafragma op f/2,8 in de A-stand (diafragma voorkeuze. Hierdoor hield ik een sluitertijd over van 1/500 seconde, wat genoeg is om de actie te bevriezen.

Skater

Remy in actie, Lens: Nikon 70-200mm VRII, geschoten op f/2.8 1/500, ISO 5000

Daarna zijn we naar een ander gedeelte van de skatebaan gegaan. Het was daar wat donkerder en ik heb de SB910 flitser erop gezet om een subtiele invulflits te gebruiken. Ik wilde dichter op de actie en heb de 24-70mm f/2.8 op de D850 geplaatst.

Remy

Remy in actie, Lens Nikon 24-70mm, f/2.8 1/500, ISO 320, ingeflitst met een Nikon SB910

Tijdens het fotograferen viel het me op dat ik alle knoppen meteen blindelings kon vinden, afgezien van de ISO-knop. Die zit net iets verschoven, waardoor je even moet zoeken. Verder ligt de D850 net iets beter in de hand dan de D750, maar ik heb dan ook vrij grote handen.

Bij deze eerste actiefotografie-test verslaat de D850 de D750 met een groot verschil. Ten opzichte van de Nikon D4 zijn voor mijn gevoel de beelden van de D4 net iets cleaner maar je hebt dan ook veel minder pixels.

Macrofotografie


De dag erop was het mooi weer en zag ik in de tuin wat vlinders dartelen. Dus heb ik mijn macrolens 105 mm f/2.8 VR op de camera geplaatst en ben gaan kijken hoe de D850 hier mee omgaat.

Om te beginnen ben ik geen macrofotograaf en doe ik misschien de dingen niet zoals het hoort. Ik ben nu eenmaal geen statief-mens, dus heb ik alles uit de hand geschoten met de beeldstabilisatie aan.

Spin

Lens: Nikon 105 mm f/2.8 VR, f/9.0, 1/250 sec, ISO 400. De spin heb ik ondersteboven hangend gefotografeerd terwijl hij een web aan het bouwen was

Ik moet zeggen dat de autofocus het hier toch wel erg goed doet. Af en toe wat hunting, maar dat heb je al snel als je met autofocus aan macro gaat schieten Toen ik later de gemaakte beelden op mijn PC bekeek was ik toch wel onder de indruk van de kwaliteit van de sensor!

Spin 100

Wat een details komen er naar boven als naar 100% inzoomt! De haren, het spinrag aan zijn pootje, en nooit geweten dat een spin gele ogen heeft?

Het fotograferen van een volleybalwedstrijd


Op zaterdag speelde Trivos D1 tegen SSS hun eerste thuiswedstrijd, de ultieme test om te ondervinden of de D850 dit ook aankan?

Volleybal is een erg lastige sport om te fotograferen, het speelt zich vaak af in slecht verlichte sporthallen, waardoor je vaak boven de ISO 6400 moet werken om nog een beetje snelle sluitertijd over te houden, want het spelletje gaat erg snel!

Daarbij komt ook nog dat vaak het net in de weg zit of een medespeelster of tegenstander in het blikveld komt.

Maar het belangrijkste blijft dat je het juiste moment pakt.

Trivos

Lens: Nikon 70-200mm VRII, geschoten op f/2.8, 1/500 seconde, ISO 3200

Ik heb gefotografeerd met de 70-200m f/2.8 VRII. De focus is echt razendsnel en ook de tracking werkt prima, maar toch krijg ik niet zo'n crispy beelden als met de D4. De ruis op de D4 is beter bij hoge Iso-waarde.

Nu mag je dat misschien niet met elkaar vergelijken omdat de D850 meer dan 2x zoveel pixels heeft, maar het is wel het verschil dat ik ervaar ten opzichte van de D4.

De foto's zijn oke, en prima bruikbaar, maar ik had stiekem iets meer verwacht.

Het kan ook zijn dat ik de lens die ik niet vooraf heb laten kalibreren toch problemen heeft met al die megapixels en waarschijnlijk zal de laatste versie van de 70-200mm wellicht beter presteren, of had ik toch van tevoren de 70-200mm op de D850 even moeten laten kalibreren?

De 7 foto's per seconde zijn eigenlijk net iets te langzaam voor volleybal, wanneer je met 11 foto's per seconde schiet zitten de beelden net iets korter op elkaar waardoor je de momenten waarin het gebeurt (bijvoorbeeld, de bal wordt geslagen, raakt blok en ketst weg) beter kunt pakken.

Met grip, een speciale accu en lader, kan de bps opgeschroefd worden naar 9 foto's per seconde, dat zou misschien genoeg zijn, maar dan ben je wel duizend euro kwijt!

Trivos

Lens Nikon 70-200mm VRII, geschoten op f/2.8, 1/500 sec ISO 3200

Fotograferen in de studio


In mijn kleine studio heb ik Lisa gevraagd om model te staan om wat portretten te schieten. Zoals te verwachten was, werkten de Elinchrom flitsers prima met de Nikon D850.

De D850 beschikt over een lage ISO-waarde van 64, wat je de mogelijkheid geeft om met volle lensopening te schieten, zodat je een hele kleine scherptediepte kun creëren. Onderstaande foto is genomen met de Nikon 85mm f/1.4, wat mijn favoriete portretlens is.

Voor de belichting heb ik één lamp met een beautydish en grid als hoofdverlichting gebruikt, en een lamp met reflector met grid gericht op de zwarte achtergrond.

Lisa

Model: Lisa, lens: Nikon 85mm f/1.4, geschoten op f/8.0, 1/250, ISO 64

Ik heb de D850 ook kunnen uitproberen tijdens een ontzettende leuke en leerzame workshop van Frank Doorhof, die georganiseerd werd door Fotoclub Wijchen.

Hij werd gehouden in cultuurspinnerij Vasim in Nijmegen. We waren met 18 personen en ieder kreeg kort de gelegenheid om een paar foto's te nemen van de modellen Sanne en Linde waarvan ik deze het beste vond.

Sanne

Model: Sanne, lens: Nikon 24-70mm f/2.8, geschoten op f/7.1, 1/125, ISO 800

De middag dat ik helaas de D850 weer moest inleveren kwam Ron nog op even op bezoek. Ik heb toen onderstaand portret geschoten op een grijze papieren achtergrond. Later heb ik in Photoshop de structuur van de muur en de vloer aangebracht met dit als resultaat.

Ron

Model: Ron, lens: Nikon 85mm f/1.4, geschoten op f/9.0, 1/200, ISO 100

Voor de belichting heb ik een flitser gebruikt met een octabox van 135 centimeter. Om de zwarte kleding aan de schaduwkant iets op te lichten heb ik een zilveren reflector gebruikt.

Ron 100 procent

Ook hier zijn de details bij een 100% crop in mijn ogen weer verbluffend!

Kortom: de D850 verslaat in de studio met vlag en wimpel de D750 en de Nikon D4 en levert fantastische beelden in een mega-resolutie.

En dan de vraag: hoe houdt de D850 zich staande bij concertfotografie?

Wat is er zo lastig aan concertfotografie?


  1. Je hebt maar kort de tijd om te fotograferen (vaak alleen de eerste drie nummers of korter)
  2. Er is meestal weinig licht en jij hebt er ook geen controle over, dat regelt de lichtman van de band
  3. Als je de pech hebt dat er veel rook gebruikt wordt in combinatie met voornamelijk rood en blauw licht van achteren, dan wordt het wel heel lastig om een mooi plaatje te kunnen schieten!
  4. Verder is er vaak veel beweging, je wilt dus een redelijke hoge sluitertijd, wat inhoudt dat je ISO vaak flink omhoog moet. Dit stelt dus behoorlijk wat eisen aan de sensor met betrekking tot de ruis bij hoge ISO-waarde en het dynamische bereik


Om dit uit te proberen heb ik een concert mogen fotograferen van Linde Schöne. Ze is een Nijmeegse upcoming rapster, die een van haar eerste optredens gaf in Merleyn in Nijmegen.

Merleyn is een kleine concertzaal waar veel beginnende bands hun eerste optreden doen en heeft een capaciteit van 150 personen.

De zaal was voor Linde Schöne uitverkocht. Zaak dus om op tijd aanwezig te zijn zodat je vooraan staat, het is een ongeschreven regel in de concertfotografie dat je alleen de eerste drie nummers vooraan fotografeert en daarna weggaat om het publiek niet tot last te zijn.

Omdat het een kleine zaal is heb ik alleen mijn 14-24mm en 24-70mm lenzen meegenomen. De nummers vooraan heb ik met de 14-24 geschoten, daarna heb ik van de zijkant de 24-70mm gebruikt.

Onderstaande foto is tijdens de eerste drie nummers vooraan genomen:

Linde 1

Linde Schöne. lens: Nikon 14-24mm f/2.8, geschoten op f/72.8, 1/640, ISO 3200

Na het derde nummer ben ik naar de zijkant verhuisd en dan sta je dus door het publiek heen te fotograferen, waardoor de kans dat er een hoofd of een arm in beeld komt erg groot is.

Dan komt dus de uitklapbare display en touch-bediening van pas! Bij de D750 werkte dat niet naar behoren omdat de focus veel te traag is en die heb ik dan ook zelden gebruikt.

Maar nu bij de D850 werkt het prima. Je houdt de camera boven je hoofd, kijkt op de display en bepaalt waar de focus moet liggen, je drukt op de op de plek waar de focus moet liggen.

Zodra je hebt afgedrukt stel hij scherp en maakt de opname! Er zit nog wel een korte vertraging in waardoor je bij snelle beweging ernaast zal zitten maar over het algemeen werkte dit prima. Het voordeel is dat je nu vanuit een heel ander perspectief kunt fotograferen, zie onderstaande foto:

Linde

Linde Schöne. lens: Nikon 24-70mmf/2.8, geschoten op f/72.8, 1/640, ISO 3200

Daarna ben ik op de zijkant van het podium gaan zitten en heb deze foto kunnen maken:

Linde

Linde Schöne. lens: Nikon 14-24mm f/2.8, geschoten op f/72.8, 1/640, ISO 3200

De D850 is prima bevallen tijdens het fotograferen van het concert en ik vind de beelden vergelijkbaar met de prestaties van de D4. Het was een te gekke avond daar in Merleyn en de D850 werkte echt prima hier.

Wil je nog meer foto's van het concert zien, volg dan deze link.

Verder heb ik in deze periode de Nikon D850 ook nog gebruikt voor wat algemenere fotografie en heb een avondopname gemaakt van de kermis in Wijchen. Deze foto heb ik vanaf statief gemaakt en bestaat uit twee foto's omdat beide attracties nooit tegelijkertijd in de lucht waren.

Kermis


Mijn conclusie


De D850 is een hele verbetering ten opzichte van de D750. In mijn ogen zijn er op alle vlakken echt essentiële verbeteringen doorgevoerd. Even een korte opsomming:

De sensor van 45,7 megapixel, verbeterd ruisniveau bij hoge iso-waarden, het supersnelle focussysteem, de nieuwe Live-view met touchscreen-display, compleet stille sluiter in live-view-modus.

Wifi/bluetooth werkt en is ideaal om snel jpg's naar je telefoon te sturen zodat je ze kunt delen op social media. Het aantal beelden per seconde is nu naar zeven gegaan met een hele grote buffer.

De D850 komt in mijn ogen nog wel tekort ten opzichte van de D4, maar dan gaat het met name om echte sportfotografie. De beelden van de D4 hebben net wat minder ruis bij de hoge ISO-waarden en komen op mij scherper over.

Maar zoals al eerder gezegd, dan kan ook aan het gebruikte, niet gekalibreerde objectief liggen. Dit gaat waarschijnlijk bij de nieuwste versie van de 70-200mm wel prima.

Wat betekent dit voor mij?


Ik wil in ieder geval een Nikon D850 gaan aanschaffen en die komt dan in plaats van de D750.

De D850 is voor mij de nummer één wanneer het gaat om fotograferen in de studio, tijdens het concert, op de skatebaan, voor macro en voor algemene fotografie.

Heb je echte topsnelheid nodig, zoals af en toe bij sportfotografie noodzakelijk is, en wil je beelden waarin bij hoge isowaarden de ruis toch wat beter is, en zijn grote bestanden niet noodzakelijk, dan heeft de D4 toch mijn voorkeur.

De D4 gaat dus voorlopig nog niet de deur uit. Misschien voor de Nikon D850s, of zijn opvolger?

Zijn er dan geen nadelen?


Het grootste nadeel is toch de grote bestanden die een flinke aanslag leveren op de performance van je computer.

Alles duurt wat langer, dus een upgrade naar een snellere computer zal dus eerder plaatsvinden dan wanneer je niet met zulke grote bestanden werkt. Maar dat is dus eigenlijk een luxeprobleem.

Verder zou je de hoge aanschafprijs als een nadeel kunnen noemen, maar als je kijkt wat je ervoor krijgt, rechtvaardigt dat in mijn ogen wel de hoge prijs.

Zo'n 3.800 euro voor een body blijft natuurlijk wel heel veel geld. Ook vind ik dat de grip en speciale accu plus lader veel te duur is. Je moet dus duizend euro betalen om van 7 naar 9 foto's per seconde te gaan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Rob Jansen

Over de auteur

Naast een full-time baan ben ik fotograaf met een passie voor concert, sport en portretfotografie zowel op locatie als in de studio. Op mijn website robjansenfotografie.nl kun je mijn werk zien.

11 reacties

  1. Ton
    Ton schreef op zondag 8 oktober 2017 om 01:44  | reageer

    Leuk artikel Rob, maar wat mij ook al bij de Nikon D500 opvalt is dat je pas bij 1/1250 goed kunt bevriezen. 1/500 geeft veel meer bewegingsonscherpte dan andere modellen en merken dat doen! En ik zie het nu ook terug bij de D850 dus trapje hoger in de ISO lost dit wel weer op!

  2. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zondag 8 oktober 2017 om 11:24  | reageer

    Goede review. Even een opmerking over de ruisprestaties. Als je die tussen 2 camera's wil vergelijken, mag je nooit op pixelniveau vergelijken als de camera's verschillende resoluties hebben.

    Je vergroot dan namelijk de beelden van de hogere resolutie sensor meer, waardoor het niet eerlijk is. Je moet namelijk altijd op gelijk "afdrukformaat" vergelijken. En dan telt pixelformaat ook helemaal niet meer, enkel sensorformaat (en ruisreductiealgoritmes): DP Review

    @Ton: bewegingsonscherpte hangt samen met de pixeldichtheid van de sensor. Aangezien de D850 en D500 nagenoeg dezelfde pixeldichtheid zitten, heb je ook vergelijkbare bewegingsonscherpte.

  3. Niels Peperkamp
    Niels Peperkamp schreef op maandag 9 oktober 2017 om 11:21  | reageer

    leuk, maar wel erg duur allemaal. voor de meesten van de mensen gewoon weg niet te betalen. zeker als je leest met welk soort lenzen er gewerkt wordt, zit je al ruim boven de 9000,00 ( de lenzen die genoemd worden ) en heb ik het nog niet eens over de Nikon D4, wordt het nog eens duurder. vraag me dan ook nog af of ik wel op Photofact wil blijven kijken. gaat me een beetje te snel allemaal. Niels

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 9 oktober 2017 om 11:40  | reageer

    @Niels; Fotografie is inderdaad een prijzige hobby. Maar gelukkig kun je ook prachtige foto's maken met een camera van een paar honderd euro of zelfs met gewoon je smartphone.

  5. Rob Jansen
    Profiel Rob Jansen schreef op maandag 9 oktober 2017 om 11:46  | reageer

    @ Ton, dat klopt, maar dat gaat weer net ten kostte van de ruis, daarom vind ik de D4 hier beter voor geschikt.

    @ Paul, mee eens, het is misschien niet eerlijk, maar ik vind de D4 geschikter voor "echte" sportfotografie, je mist inderdaad wel de mega resolutie van de D850, maar dat is dan het compromis dat je met jezelf sluit.

  6. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op maandag 9 oktober 2017 om 18:58  | reageer

    @Rob: ik vind de D5 daar eigenlijk geschikter voor. De D850 met grip doet ook al 9fps met het 153 AF-puntensysteem en heb je nog veel cropruimte als bonus. Maar goed, hoe dan ook zijn het beiden prachtige camera's.

    @Niels: tsja, als je een autoblad leest staan daar ook testen in met peperdure wagens die je misschien wel nooit zult rijden en dan gaat het over tonnen. Maar gelukkig zijn er hier ook veel artikels over zeer betaalbare apparatuur, of gratis tips en trucs. Voor ieder wat wils.

  7. Rob Jansen
    Profiel Rob Jansen schreef op maandag 9 oktober 2017 om 23:17  | reageer

    @Paul, helemaal mee eens Paul, De D5 is weer wat beter met meer pixels, maar in mijn review ging ik de vergelijking aan met de D4 en de D750, omdat ik die beide in bezit heb en hun prestaties ken.

  8. Mabotje
    Profiel Mabotje schreef op zondag 15 oktober 2017 om 20:38  | reageer

    Ik heb ergens gelezen dat de 70/200 2.8 VRII niet 'goed genoeg' zou zijn voor de D850 en je de nieuwere E-versie zou moeten hebben? Die kost echter meer dan € 3000,-! Dat is echt niet leuk meer als je alleen daarmee het maximale uit de D850 kunt halen. Ik heb nu de VRII en ben superblij met die lens. Ik hoop toch echt dat die de investering in een D850 niet teniet doet. Ik wacht echter nog wel even tot de hype over is en er meer reviews bekend zijn.
    Hoe dat met kalibreren in zijn werkt gaat schijn ik maar niet te kunnen snappen, dus daar moet ik me nog eens in verdiepen. Als iemand daar goede tips of een goede link voor weet, dan heel graag.

  9. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zondag 15 oktober 2017 om 21:32  | reageer

    @Mabotje: het is maar net wat je verwacht en eist. Met de D850 gaat je lens meer detail geven dan met huidige camera, maar verwacht geen scherpte van hoek tot hoek op groot diafragma.
    Het hangt af van wat je aan de D850 zo belangrijk vindt. Als je kickt op superveel detail, dan moet je investeren in beter glas. Iets wat met de D810 ook al duidelijk werd en nu met de D850 alleen nog maar meer.
    Bij Canon zie je hetzelfde met de 5DsR en veel L lenzen. In de testen op bijvoorbeeld photozone, vallen ze met bosjes als het gaat om goede scherpte van hoek tot hoek en niet alleen in het centrum. Maar als ik mijn Sigma 50/1.4 Art en vooral mijn 135/1.8 Art op de 5DsR zet, dan word ik wel verwend met enorme scherpte van hoek tot hoek op een groot diafragma.

  10. Rob Jansen
    Profiel Rob Jansen schreef op dinsdag 17 oktober 2017 om 19:35  | reageer

    @Mabotje, bij de nieuwere camera's is er vaak een optie aanwezig waarmee je van elk objectief de back en front-focus kunt afstellen, dit doe je door met de Auto Focus fijninstelling voor elk specifiek objectief een offset mee te geven waarmee het front of back-focus wordt gecorrigeerd. Dit kun je zelf doen, maar ik ben zelf naar Chipclean in Heumen gegaan om dit te laten doen. ze hebben daar een testbank waar je focus mooi in het midden komt te liggen. Ik heb even gekeken wat de waarden zijn voor mijn 70-200mm VRII objectief zijn, en dan zie je dat die mijn D750 op -10 staat en op mijn D4 op -6. Op deze manier weet je zeker het focus in de basis het beste is afgesteld op je camera.

  11. A.Gooier
    Profiel A.Gooier schreef op maandag 23 september 2019 om 12:32  | reageer

    De Nikon D850 is intussen goedkoper geworden. Ik heb de camera voor 2800 euro gekocht, en dus best wel te doen. Verder heb ik objectieven van Sigma Art, topkwaliteit voor een lage prijs.

    Btw wat het bedrag voor de camera betreft, andere mensen besteden het geld aan reizen of andere zaken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord