Fotofair actie: 70 euro korting op toegang tot 110+ online cursussen + gratis het boek de Fotografiebijbel. Word nu lid.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Analoog fotograferen op groot formaat

woensdag 28 mei 2025, 20:10 door | 991x gelezen | 2 reacties

Ik hoor regelmatig dat een fotograaf weer naar de analoge camera is gegaan. Soms op kleinbeeld, soms op middenformaat. Zo nu en dan tref je een fotograaf die op groot formaat fotografeert. Ik had zo iemand op mijn laatste masterclass in het Frans departement Tarn.

Het is leuk om te zien als iemand met een analoge camera aan de slag gaat. Dat kan op kleinbeeld film, wat we tegenwoordig als fullframe beschouwen, of groter. Een middenformaat is aantrekkelijk, aangezien deze camera's tweedehands vaak voor aantrekkelijke prijzen te krijgen zijn.

Tijdens mijn masterclass in het Frans departement Tarn, the final edition omdat dit de laatste keer was, had ik een deelnemer, Patrick Marquetecken, die uitsluitend analoog fotografeerde. Op middenformaat, met een Bronica en een Kalloflex tweelens-reflex (TLR) camera.

Het blijft echter niet bij middenformaat. Patrick, die je kan vinden op zijn eigen website, fotografeert ook met een Chamonix large format camera. Hiermee maakt hij foto's op 4x5 inch (ongeveer 10 x 12cm) negatiefplaten.

Nando 2025 groot formaat fotografie 2

Large format in het wild. Een bijzonder gezicht.

Het is indrukwekkend om een dergelijke camera in het wild te zien. Het is boeiend om het proces van fotografie te volgen. Van het zoeken naar een compositie met behulp van de smartphone, tot het secuur meten van het licht met een losse belichtingsmeter. En dan het opstellen van de camera.

Nando 2025 patrick largeformat

Old meets new: een moderne smartphone voor het zoeken naar composities, het licht meten met een losse belichtingsmeter, het fotograferen op een lichtgevoelige plaat met de technische camera.

Het is geen proces van een paar seconden. Patrick is een half uur tot een uur bezig voor het maken van één enkele foto. Dat, terwijl de rest van ons met de moderne digitale fotografie in de tussentijd al 100 foto's verder is.

Nando 2025 groot formaat fotografie

Om het beeld op het matglas te kunnen zien is een doek nodig. Onder het doek kijk je met een loep op het matglas voor de controle van de scherpte.

Het stopt niet met het maken van een foto. Het werk gaat op een later tijdstip door. Aan de hand van de unieke belichting wordt er met de aantekeningen van de instellingen een uitgekiend ontwikkelproces gekozen. Dat is uniek per foto.

Hier ligt dan ook het grote verschil met fotografie op filmrolletjes, of dat nu kleinbeeld is of 120 film. Daarmee wordt één enkele ontwikkeling voor al die foto's op het rolletje uitgevoerd. Voor de negatiefplaten uit de technische camera is dit uniek per foto.

Op die manier is het hele proces van compositie tot belichting, van ontwikkeling tot afdruk, perfect afgestemd per foto. Dit heeft een goed idee gegeven hoe iemand als Ansel Adams gewerkt heeft. Hoe alles van belichting en een zone-systeem gebruikt werd.

Het was leerzaam om Patrick aan het werk te zien. De resultaten zullen nog even op zich moeten wachten, aangezien daar de nodige tijd in gaat zitten. In de tussentijd adviseer ik om eens een kijkje op zijn eigen website te nemen.


Ontdek de Geschiedenis van de Fotografie


Benieuwd naar hoe fotografie ontstaan is? In de cursus Geschiedenis van de Fotografie laat expert Tom Meerman je alles weten over hoe fotografie ontstaan is.

De geschiedenis geeft voorbeelden om te gebruiken in het heden. Ontdek wat er al is gedaan en waar jij je eigen draai aan kan geven.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. Marquetecken Patrick
    Marquetecken Patrick schreef op zondag 1 juni 2025 om 12:39  | reageer

    Dit was een prachtige workshop, en ik wou mijn keuze van de drie toestellen wat verduidelijken.
    Mijn primaire camera is altijd de 4x5, maar door de verscheidenheid aan onderwerpen en licht omstandigheden is dit niet altijd een goed keuze.
    Een zonsopgang is niet altijd mogelijk met de 4x5 of een donkere grot. Hiervoor zie je niet genoeg op het matglas. dus daarom een Bronica 6x6.
    De Kalloflex TLR 6x6 is dan weer een heel lichte camera die perfect geschikt is voor stadswandelingen.

  2. PvRFotografie
    Profiel  PvRFotografie schreef op woensdag 4 juni 2025 om 08:46  | reageer

    Heerlijk die old-school fotografie. Lekker lang bezig zijn met 1 foto. Goed nadenken over alles, niet alleen over het maken maar daarna ook over de rest van het proces. En dan vooral niet vergeten om de sluiter dicht te doen voordat je de schuif uit de cassette haalt vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

43.540 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord